Σκάνδαλο Novartis: Είναι όλοι τους ένοχοι!

Ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

Το σκάνδαλο Novartis που μονοπωλεί τη δημόσια συζήτηση, έρχεται σε μια περίοδο που το κυβερνητικό αφήγημα της «εξόδου από το Μνημόνιο, τερματισμού της επιτήρησης, εξόδου στις αγορές», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σε μια φάση όπου οι άνεργοι, η νεολαία, τα ασθενέστερα στρώματα, μετράνε τις πληγές της μνημονιακής επταετίας που αφήνει πίσω της κοινωνικά συντρίμμια. Οι αποκαλύψεις, οι αλληλοκατηγορίες, οι μηνύσεις εντάσσονται σε μια συνολικότερη προσπάθεια ενίσχυσης του διπολισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, απόκρυψης της συμφωνίας τους στα πιο στρατηγικά θέματα προσανατολισμού της χώρας και της οικονομίας.

Το σκάνδαλο Novartis δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Η συγκεκριμένη –γερμανικών συμφερόντων – εταιρία, έχει εμπλακεί σε δεκάδες αντίστοιχες υποθέσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι πρακτικές της γνωστές. Δεν αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα, σε ένα σύστημα που λειτουργεί με όρους μαφίας και υποκόσμου. Σε ένα σύστημα που το φάρμακο και η υγεία θεωρούνται εμπορεύματα, ο ανθρώπινος πόνος και η αρρώστια πεδίο κερδοφορίας και συσσώρευσης πλούτου για τους λίγους, καταδικάζοντας τους πολλούς στην εξαθλίωση.Η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί εξαίρεση γιατί εδώ και χρόνια επηρεάζει τη διαμόρφωση των τιμών φαρμάκου σε 30 περίπου άλλες χώρες. Τα εκατομμύρια που «επένδυσε»η Novartis στη χώρα μας, έπιασαν τόπο, αποφέροντας συνολικό τζίρο 150 δις παγκοσμίως για το λόμπι των φαρμακευτικών, μέσω της τεχνητής υπερκοστολόγησης. Με βάση τη δικογραφία, γύρω στα 30 δις ευρώ υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να έχουν περισωθεί, εάν η Ελλάδα δαπανούσε για φάρμακα όσα δαπανούσαν κατά μέσο όρο οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε την περίοδο 2000-2015. Την περίοδο των Μνημονίων, της δημοσιονομικής προσαρμογής, που ο ελληνικός λαός έπρεπε να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι για χάρη των δανειστών, το πάρτυ του φαρμάκου συνεχιζόταν. Δισεκατομμύρια ζεστά ευρώ έφευγαν από τον κρατικό κορβανά και τις τσέπες του ελληνικού λαού.

Γιατί όμως για άλλη μια φορά, όπως αντίστοιχα στην υπόθεση της DePuy με τα ορθοπεδικά υλικά, άλλο ένα σκάνδαλο έρχεται στην ελληνική δικαιοσύνη, μόνο μετά την υπόδειξη των αμερικανικών αρχών; Άραγε κανείς δεν γνωρίζει για τους κουστουμαρισμένους εκπροσώπους των εταιρειών στους διαδρόμους των νοσοκομείων; Κανείς δεν γνωρίζει τις πρακτικές τις οποίες μεταχειρίζονται; Ξεχασαν όλοι ότι η εκπαίδευση και επιμόρφωση των γιατρών έχει εδώ και δεκαετίες εκχωρηθεί στη «διακριτική» ευχέρεια των εταιρειών φαρμάκου να αποστέλλουν γιατρούς σε ενημερωτικά συνέδρια και αυτές οι συμμετοχές να λαμβάνονται υπ’ όψιν στην επιστημονική τους εξέλιξη ;

Οι μεν σκούζουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με δωροδοκίες και διαδρομές μαύρου χρήματος. Οι δε φωνασκούν ότι θα χυθεί άπλετο φως και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και οι μεν και οι δε είναι ένοχοι. Γιατί αποδέχτηκαν, διαμόρφωσαν και ενίσχυσαν το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στη Novartis να αλωνίζει. Γιατί διέλυσαν συνειδητά την ελληνική κρατική φαρμακοβιομηχανία καθιστώντας τη χώρα πλήρως εξαρτημένη από τις μεγάλες πολυεθνικές. Προφανώς, όσο η φαρμακευτική και ιατρική έρευνα, είναι στα χέρια των εταιριών, τόσο αυτά τα φαινόμενα θα υπάρχουν και θα επιτείνονται. Όμως, με την υφιστάμενη κρατική χρηματοδότηση, τα πετσοκομμένα κονδύλια για έρευνα και κυρίως την ανυπαρξία εθνικής πολιτικής για το φάρμακο που να περιλαμβάνει αυστηρό έλεγχο στην διάθεση και την εμπορία, χωρίς στρατηγική ανάπτυξης εθνικής φαρμακοβιομηχανίας, άλλο ένα σκάνδαλο θα μείνει στις επικοινωνιακές κορώνες και η χώρα μας θα συνεχίσει να είναι η αγαπημένη μπανανία της Novartis.

Η αλήθεια είναι πως το όταν κράτος νομοθετεί με βάση τους κανόνες της “ελεύθερης αγοράς”, τα μονοπώλια βγάζουν υπερκέρδη και οι λαοί πληρώνουν – πολλά χωρίς μνημόνια και ακόμη περισσότερα με μνημόνια- στην εφορία. Έτσι έγινε με τα ευαγή ιδρύματα των τραπεζών, των οποίων οι φούσκες έσκασαν και φόρτωσαν μνημόνια τη χώρα μας, έτσι γίνεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα δεκαετίες τώρα προς όφελος των αμερικανικών, γερμανικών, γαλλικών κοκ πολυεθνικών, έτσι γίνεται με τα μεγάλα έργα (πχ δρόμοι) και τις περίφημες “επενδύσεις”-ιδιωτικοποιήσεις. Όσο και να καμώνεται τον τίμιο ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το πλαίσιο “κλεπτοκρατίας”, όχι μόνο δεν το περιορίζει, αλλά το ενισχύει με το μνημονιακό πλαίσιο!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *