Πώς οι υπηρεσίες των ΗΠΑ πέτυχαν να ελέγξουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ουκρανίας και πώς χρησιμοποιούν αυτόν τον έλεγχο

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί ο ερευνητής αμερικανός δημοσιογράφος Lee Fang, γνωστός από την έρευνά του, μαζί με άλλους γνωστούς δημοσιογράφους, των Twitter Files—όπου αποκαλύφθηκαν συνταρακτικά στοιχεία για το μέγεθος παρέμβασης και άσκησης ελέγχου, λογοκρισίας κ.λπ. από αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης—ασχολείται με τον τρόπο που αυτές οι υπηρεσίες διαμόρφωσαν το τοπίο των ΜΜΕ καθώς και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία και πώς στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτά ακριβώς τα ‘διαμορφωμένα’ από τους ίδιους μέσα του Κιέβου για να σπιλώνουν τους αμερικανούς επικριτές της στάσης των ΗΠΑ στον πόλεμο, παρουσιάζοντάς τους ως φερέφωνα της Μόσχας. Δηλαδή εδώ—εκτός των άλλων—έχουμε και μια απόπειρα παραβίασης του συντάγματος των ΗΠΑ όσο αφορά την ελευθερία γνώμης και έκφρασης μέσω ενός ‘κόλπου’, της χρήσης δηλαδή των ήδη ελεγχόμενων ουκρανικών ΜΜΕ από τις αμερικανικές υπηρεσίες.

*     *    *

Οι ΗΠΑ βοηθούν τα φιλο-ουκρανικά ΜΜΕ να χρησιμοποιούν μια μηχανή για να θολώνουν την ενημέρωση για τον πόλεμο

 

Ο υποστηριζόμενος από τους Αμερικανούς αγώνας της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας διεξάγεται όχι μόνο στα αιματοβαμμένα χαρακώματα της περιοχής του Ντονμπάς, αλλά και σε αυτό που οι στρατιωτικοί σχεδιαστές αποκαλούν γνωστικό πεδίο μάχης—για το κέρδισμα των καρδιών και των μυαλών.

Τάκερ Κάρλσον: Δεν είναι τσιράκι του Κρεμλίνου, αλλά παρουσιάζεται ως τέτοιος στα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας.

Ένας εκτεταμένος αστερισμός μέσων ενημέρωσης που οργανώθηκε με σημαντική χρηματοδότηση και καθοδήγηση από την αμερικανική κυβέρνηση όχι μόνο εργάστηκε για να αντιμετωπίσει τη ρωσική προπαγάνδα, αλλά υποστηρίζει επίσης αυστηρούς νόμους λογοκρισίας και το κλείσιμο των αντιφρονούντων μέσων ενημέρωσης, διαδίδει τη δική του παραπληροφόρηση και προσπαθεί να φιμώσει τους επικριτές του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων πολλών Αμερικανών πολιτών.

Glenn Greenwald: Δεν είναι τσιράκι του Κρεμλίνου, αλλά παρουσιάζεται ως τέτοιος στα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας.

Ο οικονομολόγος Jeffrey Sachs, ο σχολιαστής Tucker Carlson, ο δημοσιογράφος Glenn Greenwald και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο John Mearsheimer συγκαταλέγονται μεταξύ των επικριτών, τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά, που έχουν χαρακτηριστεί ως μέρος ενός ‘δικτύου ρωσικής προπαγάνδας’.

Όμως οι προσωπικότητες που έχουν στοχοποιηθεί από τις ουκρανικές ομάδες παρακολούθησης δύσκολα χαρακτηρίζονται ως πράκτορες του Κρεμλίνου. Απλώς έχουν ασκήσει σθεναρή κριτική στις κυρίαρχες αφηγήσεις για τον πόλεμο.

Jeffrey Sachs: Δεν είναι τσιράκι του Κρεμλίνου, αλλά παρουσιάζεται ως τέτοιος στα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας.

Ο Sachs είναι ένας ιδιαίτερα σεβαστός εμπειρογνώμονας σε θέματα διεθνούς ανάπτυξης, ο οποίος έχει εξοργίσει τους Ουκρανούς αξιωματούχους λόγω των επανειλημμένων εκκλήσεών του για διπλωματική λύση στην τρέχουσα στρατιωτική σύγκρουση. Τον περασμένο Νοέμβριο, εκφώνησε ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας ειρήνη με διαπραγματεύσεις.

Ο Mearsheimer έχει γράψει εκτενώς για τις διεθνείς σχέσεις και είναι σκεπτικιστής όσον αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ. Προέβλεψε ότι οι δυτικές προσπάθειες στρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας θα οδηγήσουν σε ρωσική εισβολή.

Ο Greenwald είναι ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος, βραβευμένος με Πούλιτζερ, ο οποίος έχει επικρίνει όχι μόνο την κάλυψη του πολέμου αλλά και τη δυναμική των μέσων ενημέρωσης που καταστέλλουν τις φωνές που έρχονται σε αντίθεση με τις αφηγήσεις των ΗΠΑ.

«Αυτό που εννοούν όταν απαιτούν λογοκρισία της ‘φιλορωσικής προπαγάνδας’ είναι [να λογοκρίνεται] οτιδήποτε αμφισβητεί τον ρόλο των ΗΠΑ/ΕΕ στον πόλεμο της Ουκρανίας ή [να λογοκρίνεται] όποιος διαφωνεί με τις αφηγήσεις τους», έχει παρατηρήσει ο Greenwald.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για επιρροή του Κρεμλίνου στις απόψεις τους, αλλά τα σχόλιά τους και μόνο είναι αρκετά για ένα δίκτυο ουκρανικών ομάδων μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ώστε να σπιλώσουν αυτούς τους εμπειρογνώμονες ως Ρώσους προπαγανδιστές.

Detector Media, παραπάνω, και VoxUkraine, της οποίας η οθόνη προπαγάνδας VoxCheck φαίνεται ακριβώς κάτω αριστερά [στον σύνδεσμο]. Λαμβάνουν υποστήριξη από τις ΗΠΑ, αλλά παρεκκλίνουν από τις παραδοσιακές δημοσιογραφικές πρακτικές για να προωθήσουν τις επίσημες θέσεις της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ενώ το Κογκρέσο συζητά μια σημαντική νέα χρηματοδότηση για την υποστήριξη της ουκρανικής πολεμικής προσπάθειας, τα δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων ρέουν ήδη σε μέσα όπως η Νέα Φωνή της Ουκρανίας, το VoxUkraine, το Detector Media, το Ινστιτούτο Μαζικής Πληροφόρησης, η Δημόσια Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία της Ουκρανίας και πολλά άλλα.

Μερικά από αυτά τα χρήματα έχουν προέλθει από τα 44,1 δισεκατομμύρια δολάρια εξωτερικής βοήθειας για μη στρατιωτικές ανάγκες που έχουν δεσμευτεί για την Ουκρανία. Ενώ η χρηματοδότηση χρεώνεται επισήμως ως ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάπτυξη ανεξάρτητων ειδησεογραφικών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας, την αντιμετώπιση της κακόβουλης ρωσικής επιρροής και τον εκσυγχρονισμό των αρχαϊκών νόμων της Ουκρανίας για τα μέσα ενημέρωσης, οι νέοι ιστότοποι σε πολλές περιπτώσεις προωθούν επιθετικά μηνύματα που ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές δημοσιογραφικές πρακτικές στοχεύοντας στην προώθηση των επίσημων θέσεων της ουκρανικής κυβέρνησης και την απονομιμοποίηση των επικριτών της.

 

Το VoxUkraine έχει κυκλοφορήσει βίντεο υψηλής παραγωγής που επιτίθενται στην αξιοπιστία των αμερικανικών αντιπολιτευόμενων φωνών, συμπεριλαμβανομένων των Sachs, Mearsheimer και Greenwald.

Η Detector Media, μία από τις πιο επιδραστικές ομάδες παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης, παράγει ομοίως μια ροή στα κοινωνικά μέσα και αναρτήσεις που στιγματίζουν τους Αμερικανούς επικριτές του πολέμου ως μέρος μιας ρωσικής επιχείρησης παραπληροφόρησης. Τα συγκεκριμένα μέσα είναι επίσης αφοσιωμένα στις εγχώριες διαμάχες [των ΗΠΑ]. Οι εκπομπές του Detector Media έχουν διακωμωδήσει τους επικριτές των κινήσεων της ουκρανικής κυβέρνησης να κλείσει τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης.

Δεν είναι μόνο οι φωνές αντιφρονούντων που στοχοποιούνται από τις ομάδες μέσων ενημέρωσης, οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).

Το Detector Media επιτέθηκε στους New York Times τον Φεβρουάριο για ένα ρεπορτάζ σχετικά με εκατοντάδες Ουκρανούς στη μάχη για την Αβντίεβκα που αιχμαλωτίστηκαν ή αγνοούνται. Ο ουκρανικός ιστότοπος ‘επαλήθευσης γεγονότων’ προσέφερε ελάχιστα από την άποψη της διάψευσης. Το Detector Media επικαλέστηκε μόνο έναν εκπρόσωπο των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων που αμφισβήτησε την ιστορία των Times, την οποία χαρακτήρισε ως ‘παραπληροφόρηση’. Η Νέα Φωνή της Ουκρανίας ανέφερε έναν Ουκρανό αξιωματούχο που περιέγραψε την ιστορία των Times ως «Ρωσική Psyop», ένας όρος για τον ψυχολογικό πόλεμο.

Σε αντίθεση με παρόμοια προγράμματα για την ανάπτυξη των μέσων ενημέρωσης που έχει διευθύνει η USAID σε όλη τη Μέση Ανατολή, τα ουκρανικά μέσα τείνουν να παράγουν μεγάλο μέρος αγγλικού περιεχομένου που διαχέεται στο εγχώριο αμερικανικό κοινό και στοχεύει ρητά τις αμερικανικές συζητήσεις περί εξωτερικής πολιτικής.

Evan Gershkovich: Ο φυλακισμένος ανταποκριτής της Wall Street Journal
είναι μέρος μιας ευρύτερης δυναμικής ελέγχου της πληροφόρησης
που διαδραματίζεται στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.

Η Νέα Φωνή της Ουκρανίας συνεργάζεται με το Yahoo News. Η VoxUkraine είναι συνεργάτης της Meta για τον έλεγχο των γεγονότων, η οποία βοηθά στην αφαίρεση περιεχομένου που θεωρείται ‘ρωσική παραπληροφόρηση’ από το Facebook, το Instagram και το WhatsApp. Η Detector Media ηγήθηκε ομοίως μιας κοινοπραξίας μη κερδοσκοπικών ομάδων που πιέζουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρούν με επιθετικό τρόπο περιεχόμενο επικριτικό για την Ουκρανία.

«Είναι πιο λογικό να έχουμε τα θέματα στα αγγλικά, διότι ένα από τα πράγματα που συμβαίνουν είναι ότι η αφήγηση που συναντά κανείς στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στη Δύση αναφέρεται ως οι επίσημες ουκρανικές φωνές», δήλωσε ο Nicolai N. Petro, καθηγητής με ειδίκευση στις ρωσικές και ουκρανικές υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island.

«Αυτές γίνονται στη συνέχεια οι γνωστές ουκρανικές φωνές, αν και στην πραγματικότητα είναι μόνο μια ηχώ της φωνής που εμείς προβάλλουμε στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Petro.

Στη νέα βοήθεια που προορίζεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την οποία συζητά τώρα το Κογκρέσο, ένα μικρό μέρος του πακέτου έκτακτων δαπανών ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφιερώνεται στη συνέχιση των προγραμμάτων της USAID στη χώρα. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στο Politico και τη Bild, υποστήριξε ότι οι νομοθέτες που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο πακέτο βοήθειας βρίσκονται υπό την επιρροή της ρωσικής προπαγάνδας.

«Έχουν τα λόμπι τους παντού: στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις χώρες της ΕΕ, στη Βρετανία, στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική», δήλωσε ο Ζελένσκι για τη ρωσική επιρροή, χωρίς να κατονομάσει ονόματα. Οι φιλορωσικές ομάδες πίεσης, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος, στηρίζονται σε «ορισμένες ομάδες μέσων ενημέρωσης, σε πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο έλεγχος της πληροφόρησης είναι μια κεντρική δυναμική που διαδραματίζεται στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν καλύψει ευρέως τις προσπάθειες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να καταστείλει τα επικριτικά μέσα ενημέρωσης, θεσπίζοντας νέες ποινικές κυρώσεις για όσους δημοσιεύουν ‘ψευδείς πληροφορίες’ σχετικά με τη σύγκρουση. Πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία αναγκάστηκαν να κλείσουν, συμπεριλαμβανομένου του αριστερόστροφου ραδιοφωνικού σταθμού Ekho Moskvy. Η ρωσική κυβέρνηση έχει επίσης μπλοκάρει ρωσόφωνους ειδησεογραφικούς ιστότοπους που εδρεύουν στη Δύση και έχει συλλάβει τουλάχιστον 22 δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του Evan Gershkovich της Wall Street Journal.

Αλλά πολύ λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στην καταστολή των ανεξάρτητων και αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, μια προσπάθεια που υποβοηθήθηκε από το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ δίκτυο ομάδων αντιπληροφόρησης. Ακόμα και όταν οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον να λογοκρίνει τις πληροφορίες στο εσωτερικό της χώρας προσελκύουν μεγαλύτερη προσοχή, η υποστήριξή της στις προσπάθειες της Ουκρανίας αντανακλά την ολοένα και μεγαλύτερη παγκόσμια εμβέλεια των όπλων προπαγάνδας της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Γίνεται ένας πόλεμος πληροφοριών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αδιάφορο μέρος – συμμετέχουμε ενεργά», δήλωσε ο George Beebe, διευθυντής του Ινστιτούτου Quincy για την Υπεύθυνη Κρατική Στρατηγική. «Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει τις αντιλήψεις και είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσει κανείς αυτό που προορίζεται για το ξένο κοινό από αυτό που διεισδύει στα μέσα ενημέρωσης της Αγγλοσαξωνικής σφαίρας, αν θέλετε να το αποκαλέσετε έτσι, μεταξύ άλλων και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η αμερικανική επιρροή στο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης της Ουκρανίας χρονολογείται από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αν και έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Από το ξέσπασμα του πολέμου, η υποστήριξη της USAID έχει επεκταθεί σε 175 εθνικές μονάδες ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Nina Jankowicz: H πολωτική αξιωματούχος του Μπάιντεν συμβούλευε
προηγουμένως το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών
στο έργο του κατά της παραπληροφόρησης.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι προσπάθειες καταστολής του λόγου δικαιολογούνται όλο και περισσότερο ως προσπάθεια προστασίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την παραπληροφόρηση. Οι ΗΠΑ βοήθησαν στη δημιουργία νέων δεξαμενών σκέψης και εποπτικών οργάνων των μέσων ενημέρωσης και έφεραν ειδικούς σε θέματα επικοινωνίας για να κατευθύνουν την προσέγγιση στο Ουκρανικό. Η Nina Jankowicz, η πολωτική αξιωματούχος την οποία ο πρόεδρος Biden διόρισε για να ηγηθεί του Συμβουλίου Διακυβέρνησης Αποπληροφόρησης του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την αστυνόμευση του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμβούλευε προηγουμένως το ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το έργο του κατά της παραπληροφόρησης.

Σε απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ομάδες αντι-παραπληροφόρησης στην Ουκρανία που στοχεύουν Αμερικανούς, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ορίζει την παραπληροφόρηση ως «ψευδή ή παραπλανητική πληροφορία που δημιουργείται ή διαδίδεται σκόπιμα με σκοπό την εξαπάτηση ή την παραπλάνηση». Πρόσθεσε: «Αποδεχόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν άλλες ερμηνείες ή ορισμοί και δεν λογοκρίνουμε ή εξαναγκάζουμε ανεξάρτητους οργανισμούς να υιοθετήσουν τον ορισμό μας».

Ενώ σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ «παρέχουν χρηματοδότηση σε αξιόπιστους ανεξάρτητους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης για την ενίσχυση των δημοκρατιών στις χώρες στις οποίες εργαζόμαστε σε όλο τον κόσμο», η δήλωση διακήρυξε: «Δεν ελέγχουμε το εκδοτικό περιεχόμενο αυτών των οργανισμών».

Vivek Ramaswamy: Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία του
κόμματος των Ρεπουμπλικανών κατηγορήθηκε ως μέρος του
ρωσικού συστήματος παραπληροφόρησης.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι εργολάβοι της που έχουν αναλάβει τη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ουκρανίας καθορίζουν άμεσα την ατζέντα των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης. Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, η USAID μοίρασε έκτακτες επιχορηγήσεις στους εταίρους της στα μέσα ενημέρωσης, εν μέρει μέσω του δικτύου Zinc Network, ενός εργολάβου με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τη δημιουργία μυστικών εκστρατειών δημοσίων σχέσεων για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.

Στην περιγραφή της επιχορήγησης σημειώνεται ότι τα χρήματα δόθηκαν στο Zinc Network και στην Detector Media για να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση με στρατηγικές επικοινωνίες και να «υπονομεύσουν τις επιχειρήσεις πληροφόρησης του Κρεμλίνου». Κάθε άλλο παρά υποστηρίζοντας την ανεξάρτητη ενημέρωση, οι οδηγίες επιχορήγησης ζητούσαν από τους αποδέκτες να παρέχουν «γρήγορες, αποτελεσματικές δημόσιες σχέσεις και εμπλοκή με τα μέσα ενημέρωσης». Εκτός από την αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης, τα χρήματα προορίζονταν να «διατηρήσουν το δημόσιο ηθικό» και να «ενισχύσουν τη διεθνή υποστήριξη για αλληλεγγύη προς την Ουκρανία».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δημοσιογράφος Jack Poulson αναφέρθηκε σε μια έκθεση που διέρρευσε από την Open Information Partnership του δικτύου Zinc, η οποία βοηθά στον συντονισμό των δραστηριοτήτων πολλών μη κερδοσκοπικών οργανισμών κατά της ρωσικής παραπληροφόρησης σε όλη την υποστηριζόμενη από μέλη του ΝΑΤΟ Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου της Detector Media.

Max Blumenthal: Ο φιλελεύθερος δημοσιογράφος στιγματίστηκε
ως μέρος του ρωσικού συστήματος παραπληροφόρησης

Η μακροσκελής έκθεση ορίζει την παραπληροφόρηση όχι μόνο ως ψευδές ή παραπλανητικό περιεχόμενο, αλλά και ως «επαληθεύσιμες πληροφορίες που είναι ανισόρροπες ή στρεβλές, ενισχύουν ή υπερβάλλουν ορισμένα στοιχεία για την επίτευξη επιδράσεων, ή χρησιμοποιούν συναισθηματική ή εμπρηστική γλώσσα για να επιτύχουν αποτελέσματα που ταιριάζουν με τις υπάρχουσες αφηγήσεις, στόχους ή δραστηριότητες του Κρεμλίνου».

Με άλλα λόγια, οι αντικειμενικές πληροφορίες με συναισθηματική γλώσσα που απλώς συμπίπτουν με οτιδήποτε συνδέεται έστω και ελάχιστα με τις ρωσικές απόψεις θεωρούνται παραπληροφόρηση, σύμφωνα με αυτή την εταιρεία συμβούλων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και βοηθά στην καθοδήγηση των προσπαθειών των ουκρανικών δεξαμενών σκέψης και των μέσων ενημέρωσης.

Πολλές από τις ευρείες αφηγήσεις που η έκθεση προσδιόρισε ως ρωσική παραπληροφόρηση ακολουθούν αυτή την ασαφή περιγραφή. Σε αυτές περιλαμβάνονται ισχυρισμοί ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πιόνι σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας και ανησυχίες ότι οι Ουκρανοί πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι.

Πάνω, ο επικριτής του πολέμου στην Ουκρανία John Mearsheimer
στην
“Γκρίζα Ζώνη”, το πρόγραμμα του Aaron Matė στο YouTube,
ενός άλλου επικριτή του πολέμου.

Η έκθεση συνεχίζει κατηγορώντας πολλούς Βρετανούς και Αμερικανούς ειδικούς που «παρουσιάζουν τη Δύση ως διχασμένη, διεφθαρμένη ή κακόβουλη» ως μέρος του ρωσικού συστήματος παραπληροφόρησης. Το έγγραφο κατονομάζει τους φιλελεύθερους δημοσιογράφους Max Blumenthal και την Ellie Cook του Newsweek, καθώς και προσωπικότητες των Ρεπουμπλικάνων, όπως ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Vivek Ramaswamy και ο βουλευτής της Αριζόνα Andy Biggs, ως φωνές που καταλήγουν να προβάλλονται από τη ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.

Η έκθεση της Open Information Partnership προτείνει νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση των «κακόβουλων ξένων παραγόντων» και για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών να «κάνουν περισσότερα» και να παρέχουν μια «ενιαία προσέγγιση» κατά των κινδύνων της παραπληροφόρησης. Το Zinc Network δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει επίσης συνεργαστεί με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους για να λογοκρίνει τους Αμερικανούς επικριτές της. Ένα εξέχον παράδειγμα είναι ο Aaron Maté, συνεργάτης του RealClearInvestigations, ο οποίος έχει επικρίνει την πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά την Ουκρανία σε άλλα μέσα. Μετά τη ρωσική εισβολή, το Twitter, υπό την παλιά ιδιοκτησία του, σημείωσε τον Maté ως άτομο που πρέπει να λογοκρίνεται, αφού η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, τον συμπεριέλαβε σε έναν κατάλογο λογαριασμών που εστάλησαν στο FBI και τους οποίους «η SBU θεωρούσε ύποπτους για τη διασπορά φόβου και παραπληροφόρησης».

Λίγους μήνες μετά το αίτημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Ross Burley, πρώην υπάλληλος του Δικτύου Zinc και της Σύμπραξης για την Ανοικτή Πληροφόρηση, που τώρα εργάζεται στο Κέντρο για την Ανθεκτικότητα της Πληροφορίας, μίλησε ανοιχτά για την επιθυμία του να λογοκρίνει τους επικριτές του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Maté.

Ο Burley, ο οποίος «σχεδίασε, εφάρμοσε και ηγήθηκε αρκετών από τα προγράμματα αντιπαραπληροφόρησης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου», σύμφωνα με ένα προφίλ που έχει πλέον διαγραφεί, συζήτησε την άνοδο των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης που ασκούν κριτική στην ουκρανική κυβέρνηση και τη δυτική υποστήριξη σε έναν πόλεμο που έχει καταστρέψει τη χώρα αυτή. Συζήτησε τη σύγκρουση στο Φεστιβάλ Γνώμης στο Ταλίν της Εσθονίας τον Αύγουστο του 2022.

Ο Burley υποστήριξε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χρειάζονται περισσότερη «υπευθυνότητα» όσον αφορά τα είδη περιεχομένου που θα επιτρέψουν. «Ακόμη και εγώ είδα τον Russell Brand, ο οποίος έχει τεράστιο κοινό στο YouTube, να παίρνει συνέντευξη από έναν δημοσιογράφο που ονομάζεται Aaron Maté στο κανάλι του», δήλωσε ο Burley, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι «απίστευτα ανεύθυνο για το YouTube και άλλες εταιρείες κοινωνικών μέσων να συνεχίζουν να φιλοξενούν αυτούς τους ανθρώπους».

Μπάιντεν και Ζελένσκι στο Κίεβο πριν από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο,
κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην Ουκρανία.

Οι οργανώσεις που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν επίσης επιδιώξει να φιμώσουν τους επικριτές στο εσωτερικό της Ουκρανίας.  Πριν από τον πόλεμο, σε μια από τις πρώτες αμφιλεγόμενες πράξεις του προέδρου Volodymyr Zelensky για την καταστολή της πολιτικής αντιπολίτευσης, αυτός προχώρησε τον Φεβρουάριο του 2021 στο κλείσιμο των τηλεοπτικών καναλιών 112, NewsOne και ZIK—σταθμοί που ανήκαν στον Viktor Medvedchuk και τον συνεργάτη του Taras Kozak, πρώην νομοθέτες του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ζωής, ενός μπλοκ που αντιτάχθηκε στον Zelensky—λόγω ισχυρισμών για δεσμούς με το Κρεμλίνο.

«Οι κυρώσεις κατά των τηλεοπτικών καναλιών του κ. Medvedchuk δεν αφορούν καθόλου τα μέσα ενημέρωσης και την ελευθερία του λόγου», δήλωσε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του προσωπάρχη του Zelensky. «Πρόκειται μόνο για αποτελεσματικά αντίμετρα κατά των πλαστογραφιών και της ξένης προπαγάνδας».

Αργότερα την ίδια χρονιά, τον Δεκέμβριο του 2021, ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέδωσε αναφορά στην οποία επέκρινε την ουκρανική καταστολή κατά των δημοσιογράφων και της ειρηνικής έκφρασης. Η έκθεση αναφερόταν στο κλείσιμο των τηλεοπτικών καναλιών της αντιπολίτευσης και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Viktor Medvedchuk: Οι τηλεοπτικοί του σταθμοί μπήκαν στο στόχαστρο του Zelensky
λόγω ισχυρισμών για σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, το ουκρανικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτείται από την USAID έσπευσε να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Ζελένσκι. Η απόφαση να κλείσουν τα κανάλια, έγραψε το Detector Media, «δεν ήταν επίθεση στην ελευθερία του λόγου», επειδή τα κανάλια, όπως υποστήριξε ο όμιλος, παρείχαν «ενημερωτική υποστήριξη της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας».

Τον Μάιο του 2022, η κυβέρνηση Ζελένσκι επέκτεινε ευρέως τις προσπάθειές της να θέσει εκτός νόμου την πολιτική αντιπολίτευση. Ο Ζελένσκι προχώρησε στην απαγόρευση 11 πολιτικών κομμάτων λόγω υποτιθέμενων δεσμών με τη Ρωσία, το μεγαλύτερο από τα οποία ήταν το Αντιπολιτευτικό Κόμμα Ζωής του Μεντβέντσουκ, το οποίο προηγουμένως κατείχε 44 έδρες στην Verkhovna Rada, το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Αργότερα εκείνο το καλοκαίρι, άλλα νομοσχέδια για την καταστολή των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης που είχαν αποτύχει να περάσουν στο παρελθόν λόγω ανησυχιών για τις πολιτικές ελευθερίες τέθηκαν εκ νέου υπό εξέταση. Ο Mykyta Poturayev, ουκρανός νομοθέτης και στενός σύμμαχος του Zelensky, επανέφερε τον νόμο για τα μέσα ενημέρωσης.

Η νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις για την τιμωρία της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης, καθώς και ευρείες εξουσίες για τον περιορισμό ορισμένων μορφών ξένης επιρροής. Μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων διατάξεών του είναι η εξουσία που παρέχει σε ένα συμβούλιο που ελέγχεται από τον Ζελένσκι και τους συμμάχους του να απαγορεύει τα μέσα ενημέρωσης χωρίς δικαστική απόφαση.

Πριν ο Ζελένσκι υπογράψει το νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο του 2022, πολλοί δημοσιογράφοι τάχθηκαν κατά της νομοθεσίας. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων το κατήγγειλαν ως ακραία παραβίαση της δημοσιογραφικής ελευθερίας. Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων της Ουκρανίας περιέγραψε το νομοσχέδιο ως τη «μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία του λόγου στην ιστορία της ανεξάρτητης [Ουκρανίας]».

Και πάλι, οι ομάδες μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από την USAID προσέφεραν καθοριστική υποστήριξη εν μέσω του περιορισμού της δημοσιογραφικής ελευθερίας. Η ώθηση για την υποστήριξη του νομοσχεδίου καθοδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από δεξαμενές σκέψης και μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Καθώς το ουκρανικό νομοθετικό σώμα προχωρούσε, το Detector Media ανέφερε μια νέα δήλωση από επιλεγμένους δημοσιογράφους και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που υποστήριξαν την αμφιλεγόμενη νομοθεσία. Η δήλωση υποστήριζε ότι το διορισμένο από τον Ζελένσκι συμβούλιο που εποπτεύει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι μια «ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή» και προέτρεπε την υιοθέτηση του νόμου ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της ξένης επιθετικότητας.

Η δήλωση αυτή οργανώθηκε από το Κέντρο για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου της Ουκρανίας. Το 2022, η ομάδα έλαβε το 76,67% του προϋπολογισμού της από την USAID, τους εργολάβους της USAID και το National Endowment for Democracy (NED), ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση και το οποίο αποσπάστηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) τη δεκαετία του 1980.

Οι άλλοι υπογράφοντες τη δήλωση περιλαμβάνουν το Εργαστήριο Ψηφιακής Ασφάλειας και την Πλατφόρμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων—και τα δύο χρηματοδοτούνται από την USAID—και την Internews, έναν εργολάβο της USAID με έδρα την Καλιφόρνια, ο οποίος διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των εργασιών του οργανισμού για τα μέσα ενημέρωσης στην Ουκρανία. Το Internews Ukraine, το εσωτερικό μέσο ενημέρωσης της εταιρείας στην Ουκρανία, υπέγραψε επίσης τη δήλωση υποστήριξης του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης.

Το Internews αποτελεί σημαντικό πυλώνα του προγράμματος μέσων ενημέρωσης της USAID για την Ουκρανία, ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθώς και χορηγοί από τον ιδιωτικό τομέα, με επικεφαλής τους δισεκατομμυριούχους Pierre Omidyar μέσω του Δικτύου Omidyar και τον George Soros μέσω του Διεθνούς Ιδρύματος Αναγέννησης, έχουν χρηματοδοτήσει το δίκτυο μέσων ενημέρωσης και ακτιβιστών που συνεργάζονται με τις ομάδες της USAID.

Οι δισεκατομμυριούχοι Pierre Omidyar (πάνω) και George Soros (κάτω)
υποστηρίζουν το πρόγραμμα της
USAID για τα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας

Οι αποκαλύψεις υποδηλώνουν ότι και άλλες συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις έχουν επισπευσθεί προς τα τοπικά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Το 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η Detector Media έλαβε το 35,1% του προϋπολογισμού της, ύψους σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων, από την Internews. Τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δείχνουν ότι η USAID χορήγησε πέρυσι απευθείας επιχορήγηση ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Detector Media.

Σε μια έκθεση με τίτλο «Μακροπρόθεσμες επενδύσεις αποδίδουν καρπούς στην Ουκρανία», το NED σημείωσε ότι οι ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αναμόρφωση του δικαίου της χώρας. Επισήμανε έναν συνασπισμό μη κερδοσκοπικών οργανώσεων υπό την ηγεσία του Συνασπισμού Αναζωογόνησης Πακέτου Μεταρρυθμίσεων, μιας ομάδας που υποστηρίζεται από την USAID και κινητοποιεί την κοινωνία των πολιτών για να ασκήσουν πιέσεις για νομικές και νομοθετικές αλλαγές. Η ομάδα ήταν καθοριστική στην προσπάθεια για την προώθηση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης. Η ομάδα χαιρέτισε την ψήφιση του νόμου, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, η Detector Media επιτέθηκε στα «φιλορωσικά κανάλια του Telegram» για τη διάδοση «πλαστογραφιών και παραποιήσεων» σχετικά με το νόμο. Ένας έλεγχος γεγονότων που δημοσιεύθηκε από την ομάδα ισχυρίστηκε ότι ο νόμος «έπρεπε να υιοθετηθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας». Η ανάρτηση αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι ο νόμος εισάγει αυταρχικές μορφές λογοκρισίας επισημαίνοντας το γεγονός ότι «επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης και μέλη του κοινού συμμετείχαν στην ανάπτυξή του».

Η NED, ο πρώην βραχίονας της CIA, έχει δημοσίως επαινέσει την προσπάθεια για την ψήφιση του Νόμου για τα Μέσα Ενημέρωσης λόγω του έργου της [προσπάθειας αυτής] στην αναδιαμόρφωση του τοπίου των μέσων ενημέρωσης της Ουκρανίας. Σε μια έκθεση που γράφτηκε σε συνεργασία με την Detector Media, η ομάδα συζητά τον νόμο σε σχέση με την ενίσχυση των προσπαθειών για την «απαλλαγή του ουκρανικού χώρου πληροφόρησης από την επιβλαβή ρωσική προπαγάνδα». Η έκθεση [αν και] σημειώνει κάποιες δημοσιογραφικές επικρίσεις για την πρόταση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή «υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που σχετίζονται με τα μέσα ενημέρωσης καθώς και από διεθνείς χρηματοδότες λόγω της επέκτασης της δημοκρατικής λογοδοσίας στον χώρο της πληροφόρησης».

Στους ισχυρισμούς της NED και της Detector Media περί ευρείας υποστήριξης του νόμου από τα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρεται ο κεντρικός ρόλος των ίδιων και άλλων ομάδων που υποστηρίζονται από την USAID.

Νέες δυσκολίες στο ρεπορτάζ

Εν μέσω των πρώτων μηνών της ρωσικής εισβολής, πολλοί στην Ουκρανία αποδέχθηκαν εύκολα την ανάγκη για επείγουσα κυβερνητική παρέμβαση. Η ουκρανική κυβέρνηση συνένωσε τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια σε μια ενιαία εθνική εκπομπή «Ενωμένες Ειδήσεις», η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πολλοί δημοσιογράφοι διέκοψαν οικειοθελώς τις επικριτικές αναφορές στην ουκρανική κυβέρνηση για να επικεντρωθούν στην κάλυψη της ρωσικής εισβολής.

Σήμερα, δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της σύγκρουσης, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν και νέες δυσκολίες στο να αναφέρουν θέματα ρουτίνας. Οι δημοσιογράφοι που βλέπουν κριτικά την κυβέρνηση αντιμετωπίζουν εκφοβισμούς και απειλές.

Το Columbia Journalism Review έχει καταγράψει την επισφαλή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στη σημερινή Ουκρανία. Τον Ιανουάριο, ένα ζευγάρι τραμπούκων πήγε στο σπίτι του Yuriy Nikolov, ενός διακεκριμένου ερευνητή δημοσιογράφου ο οποίος έχει αποκαλύψει σκάνδαλα που αφορούσαν συμβόλαια στρατιωτικής τροφοδοσίας. Οι άνδρες προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα του Nikolov και, σύμφωνα με τη μητέρα του, η οποία βρισκόταν στο σπίτι, τον αποκαλούσαν «προβοκάτορα» και «προδότη».

Ο Yuriy Nikolov, δημοσιογράφος-ερευνητής:
Τραμπούκοι επιχείρησαν να του σπάσουν την πόρτα.

Τον ίδιο μήνα, ένα ανώνυμο βίντεο τραβηγμένο από κρυφές κάμερες παρουσίασε δημοσιογράφους του Bihus.Info – ενός τοπικού μέσου ενημέρωσης που έχει αναφερθεί εκτενώς στη διαφθορά της ουκρανικής κυβέρνησης – να κάνουν χρήση παράνομων ουσιών κατ’ ιδίαν. Ο Denys Bihus, ο επικεφαλής του ιστότοπου, έχει αναφερθεί στην εμπλοκή της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας στην παρακολούθηση και τον εκφοβισμό του μέσου ενημέρωσης του.

Ο Anatoly Shariy, ένας αμφιλεγόμενος Ουκρανός μπλόγκερ που ζει στην εξορία λόγω επανειλημμένων απειλών για τη ζωή του, έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με το δίκτυο μέσων ενημέρωσης της USAID. Ο Shariy είναι γνωστός για την έντονη κριτική του στην επανάσταση του Μαϊντάν το 2014, η οποία ανέτρεψε τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και έθεσε την Ουκρανία σε πορεία ευθυγράμμισης με το ΝΑΤΟ. Η SBU, η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, τον κατηγόρησε για «εσχάτη προδοσία» για υποτιθέμενες εθνοτικές προσβολές που απευθύνονται στους κατοίκους της δυτικής περιοχής της Ουκρανίας.

Τον Ιούλιο του 2023, η Υπηρεσία πρόσθεσε νέες κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ο Shariy διακίνησε σκηνοθετημένα βίντεο με Ουκρανούς αιχμαλώτους που κρατούνταν από τις ρωσικές δυνάμεις. Η SBU έχει προσπαθήσει να επιτύχει την έκδοση του Shariy, ο οποίος έχει μετακινηθεί από την Ολλανδία στην Ισπανία και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ιταλία για άσυλο.

Η διαδικτυακή ενημέρωση στα αγγλικά, ωστόσο, κυριαρχείται από τα μέσα ενημέρωσης της USAID. Μια αναζήτηση για το όνομα του Shariy επιστρέφει μισή ντουζίνα άρθρα από το VoxUkraine, το Detector Media, το Institute of Mass Information και τη Νέα Φωνή της Ουκρανίας. Τα άρθρα κατακεραυνώνουν τον Shariy ως φιλορώσο προπαγανδιστή και εγκληματία, ένοχο για διάφορα εγκλήματα που σχετίζονται με την έκφραση.

Anatoly Shariy: Ζώντας στην εξορία λόγω απειλών θανάτου,
ο Ουκρανός μπλόγκερ έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με το δίκτυο μέσων ενημέρωσης της USAID.

«Στις αναρτήσεις του στο Telegram, ο Shariy προσπαθεί να τονίσει ότι η Ρωσία είναι πιο ενωμένη και ισχυρότερη από την Ουκρανία», υποστηρίζει το Detector Media. «Απορρίπτει τη διακοπή οποιωνδήποτε δεσμών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ακόμη και μπροστά στα αποδεδειγμένα ρωσικά ψέματα και τις αποδείξεις για τα εγκλήματά τους, ο Shariy συνεχίζει να προωθεί αφηγήσεις που ευνοούν τη Ρωσία και να διαδίδει παραπληροφόρηση».

Το άρθρο του Detector Media παρέχει ελάχιστη ουσία όσον αφορά τυχόν παράνομες ενέργειες πέρα από τις απόψεις του Shariy. Αλλά η έκφραση απόψεων που αντιτίθενται στην πολιτική της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ σε σχέση με τον πόλεμο είναι αρκετή για να καταστήσει ένα άτομο εχθρό του κράτους.

Πηγή: Real Clear Investigations

Μετάφραση – εισαγωγή: Κ. Μηλολιδάκης

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *