Όχι άλλη χρηματοδότηση στην Αστυνομία. Ούτως ή άλλως δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατεύσει τον πολίτη.

Η νέα γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους είναι ίσως η πλέον αποκαλυπτική. Όχι μόνο για τη βαθιά ριζωμένη, αναπαραγόμενη και αναπτυσσόμενη ιδεολογία της “ιδιοκτησίας” του άντρα πάνω στη γυναίκα, “ιδιοκτησία” που στις ακραίες περιπτώσεις θα φτάσει στη γυναικοκτονία, έχοντας πιο πριν περάσει από την κτητικότητα, την τοξικότητα, τους ξυλοδαρμούς και τους βιασμούς. 

Η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους είναι αποκαλυπτική για την εξοργιστική άρνηση (και όχι αδυναμία) της Αστυνομίας να προστατεύσει το θύμα. Στην περίπτωση αυτή, η Κυριακή Γρίβα έκανε ό,τι έπρεπε ή συστήνεται στις γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας: Να μην αντιμετωπίσουν το μαχαίρι του φονιά τους μόνες και σιωπηλές, αλλά να πάνε στην Αστυνομία, να μιλήσουν, να καταγγείλουν. 

Η Κυριακή Γρίβα έκανε ό,τι έπρεπε.

Τι έκανε η Αστυνομία;

Αρνήθηκε να συνοδεύσει το θύμα σπίτι της, επικαλούμενη ψευδώς ότι δεν υπήρχε περιπολικό. Η Άμεση Δράση της απάντησε ότι “το περιπολικό δεν είναι ταξί”. Ο φρουρός (καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματικό κύκλωμα διακίνησης μεταναστών) έβλεπε παθητικά την 28χρονη να σφαγιάζεται από τον πρώην σύντροφό της. Πλησίασε μόνο όταν ο θύτης “αυτοτραυματίστηκε” και του έπεσε το μαχαίρι.   

Το ζητούμενο δεν είναι να διαπιστώσουμε ότι η αστυνομία υπήρξε ανίκανη. 

Το ζητούμενο είναι να χωνέψουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία το 2024 δεν υπάρχει για να προστατεύει τους πολίτες. Υπάρχει για να προστατεύει την εξουσία, τους επώνυμους, τους ισχυρούς, τις τηλεπερσόνες. Ποιος δεν θυμάται αλήθεια τα 7 (!) περιπολικά που διατίθονταν για φύλαξη του …Φουρθιώτη; 

Και φυσικά, η ΕΛΑΣ υπάρχει για να δέρνει φοιτητές και φοιτήτριες, να κυνηγά διαδηλωτές, να εκφοβίζει συνδικαλιστές, και, όταν είναι στα κέφια της, να οργανώνει την προστασία των αφεντικών της Greek Mafia. Το τελευταίο δεν είναι υπερβολή: Πλήθος δημοσιευμάτων έφερναν στο φως προκλητικές διασυνδέσεις της ελληνικής μαφίας με την ηγεσία της ΕΛΑΣ, διασυνδέσεις που έφταναν στο σημείο να “παραγγέλνονται” διορισμοί στην ηγεσία της Αστυνομίας με φιλικούς προς τη μαφία αξιωματικούς (Ναυτεμπορική, 2023).

Αυτή η Αστυνομία δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το υστέρημα του Έλληνα πολίτη. 

Και αυτό δεν αφορά μόνο την προκλητική προνομιακή μεταχείριση των Σωμάτων Ασφαλείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που παίζει με τα δεξιά και ακροδεξιά ακροατήρια και χτίζει εκλογική πελατεία. Αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος που για να χαϊδέψει τα συντηρητικά αντανακλαστικά, την περίοδο που στα νοσοκομεία δεν υπήρχαν νοσηλευτές, ψήφιζε έκτακτο επίδομα 600 ευρώ στους …αστυνομικούς. 

Το αίτημα της αποχρηματοδότησης της ΕΛΑΣ είναι βαθιά πολιτικό αίτημα που θέτει προτεραιότητες και ιεραρχήσεις για το τι δημόσιο χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο που να ξοδεύει λιγότερα για την καταστολή (καθώς από ότι αποδεικνύεται προστασία του πολίτη πρακτικά δεν υπάρχει), και περισσότερα για την εκπαίδευση, την υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες. 

Είναι αίτημα που θα προκαλέσει αντιπαράθεση και μέσα στην κοινωνία, όπου ένα υπαρκτό και μάλλον πλειοψηφικό τμήμα της κοινωνίας εκτιμά τους αστυνομικούς περισσότερο από ότι εκτιμά για παράδειγμα τους εκπαιδευτικούς. Το ένα δέκατο να είχε ακουστεί για τους εκπαιδευτικούς από όσα ακούγονται για τους αστυνομικούς (αδιαφορία, αναίδεια, ανικανότητα, ξυλοδαρμοί, εκπυρσοκροτήσεις, μαστρωπείες, εγκληματικές οργανώσεις, ληστείες κλπ), οι εκπαιδευτικοί θα σταυρώνονταν δημοσίως επί χρόνια. 

Αντίθετα, οι αστυνομικοί απολαμβάνουν της προστασίας της εξουσίας και της κάλυψης των εγκληματικών τους ενεργειών από τα ΜΜΕ (ακόμα και στο περιστατικό με την δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους η πρώτη απόπειρα των ΜΜΕ ήταν να εμφανίσουν τη δολοφονία εκατό μέτρα μακριά και να κόψουν από τις φωτογραφίες τις κηλίδες αίματος ένα μέτρο έξω από το φυλάκιο).

Και ακόμα περισσότερο, επειδή τα όπλα των αξιωματικών εκπυρσοκροτούν συστηματικά, σκοτώνοντας 16χρονους στα Εξάρχεια, αλλά κυρίως άοπλους τσιγγάνους, η στήριξη στην ΕΛΑΣ είναι έκφραση ενός ισχυρού κοινωνικού αγριανθρωπισμού, ενός υπαρκτού ρατσισμού της πολιτικής και κοινωνικής ακροδεξιάς και της γενικότερης κατάρρευσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης. 

Αυτή η αντιπαράθεση όμως μέσα στην κοινωνία, πρέπει να υπάρξει. 

Οι φωτογραφίες με τα χιλιάδες καινούργια περιπολικά την ώρα που στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι για εγχειρήσεις και ως εκ τούτου νομοθετούνται τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει να θυμίζουν τις προτεραιότητες του ελληνικού κράτους και της άρχουσας τάξης. Χιλιάδες καινούργια περιπολικά επανδρωμένα με σερίφηδες που θα εκτελέσουν εν ψυχρώ έναν φτωχοδιάβολο τσιγγάνο, με αστυνομικούς που στο ρεπό τους είναι μπράβοι της μαφίας, με τραμπούκους που δέρνουν φοιτητές, με κανίβαλους που σκοτώνουν κυριολεκτικά στο ξύλο ανθρώπους (περίπτωση Βασίλη Μάγγου). 

Περιπολικά που όταν δεν είναι άντρο ανομίας, είναι υπηρετικό προσωπικό στις κυρίες των υπουργών και των βουλευτών, αλλά “δεν είναι ταξί” για την Κυριακή Γρίβα. 

Να αποχρηματοδοτηθεί η Αστυνομία τώρα!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *