Βομβαρδίστε τα δημόσια σχολεία: μια μετριοπαθής πρόταση

«Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε την αποστολή οπλισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) σε κάθε σχολείο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν τα drones μπορούν να σώζουν ανθρώπους στη μέση της Συρίας, κατευθυνόμενα από τους ήρωες στρατιωτικούς της αεροπορικής βάσης Νέλις στο Λας Βέγκας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προστατεύσουν σχολεία μέσα στις ΗΠΑ», τάδε έγραψε στο Τουίτερ ο «αρχι-παιδαγωγός» του Λευκού Οίκου, ύστερα από τη σφαγή σε σχολείο της Φλόριδας.

Είναι κι αυτή μια ιδέα. Οι εταιρείες Northrop Grumman, Lockheed Martin και Boeing, βασικοί προμηθευτές του Πενταγώνου με τα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator και Reaper, αναμφίβολα θα χειροκροτήσουν μια τέτοια τεράστια παραγγελία. Ο υφυπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, πρώην εκτελεστικό στέλεχος της Boeing για τα προγράμματα πυραυλικής άμυνας, θα σπεύσει πιθανώς να υλοποιήσει ταχύτατα τη σχετική κρατική παραγγελία.Για το στρατό, τα drones είναι γνωστά ως UAVs (Unmanned Aerial Vehicles/μη επανδρωμένα οχήματα αέρος) ή RPAS (Remotely Piloted Aerial Systems/ τηλεκατευθυνόμενα εναέρια συστήματα). Το κοινό τα γνωρίζει ως «drones», όπως οι κηφήνες που δεν έχουν κεντρί ούτε παράγουν μέλι, και ο μόνος σκοπός τους είναι να ζευγαρώσουν με μια γόνιμη βασίλισσα. Τι γοητευτική παρομοίωση: στη στρατιωτική φαντασία, σαφώς ανδρική –ανεξαρτήτως φύλου— τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μέσο για σεξ, αγάπη και αναπαραγωγή.

Όπως και να ’χει, τα drones θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμα στα σχολεία. Λειτουργούν ως μέσον συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης και μπορούν έτσι να εμποδίζουν την αντιγραφή στις εξετάσεις. Μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους για βόμβες στους δρόμους ή για διάφορους μηχανισμούς στις περιοχές προσγείωσης και να δείχνουν τις παραβάσεις στο πάρκινγκ του σχολείου. Μπορούν να ακούνε τις συνομιλίες μέσω των κινητών τηλεφώνων και να αναγνωρίζουν εκείνους που ασχολούνται υπερβολικά με το σεξ, την πορνογραφία και άλλες τέτοιες γραφικότητες των εφήβων. Μπορούν να καταγράφουν τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων για να εντοπίζουν την ανώμαλη συμπεριφορά ή τις δυσάρεστες πρακτικές ανάμεσα στο προσωπικό του σχολείου. Μπορούν να παρέχουν εναέρια υποστήριξη (ακόμη κι αν τα οπλισμένα μη επανδρωμένα ελικόπτερα τώρα τελειοποιούνται) κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης από έναν διαταραγμένο «μοναχικό τύπο» ή έναν σατανικό τρομοκράτη – η διάκριση αυτών των δύο στα ΜΜΕ , όπως επισημαίνουν ορισμένοι κυνικοί, συχνά εξαρτάται από τη «φυλή» του δολοφόνου.

Φυσικά, τέτοιου είδους επιχειρήσεις που αναλαμβάνονται στο όνομα της ασφάλειας, όπως τα οπλισμένα drones πάνω από κάθε αμερικανικό σχολείο, συνεπάγονται παράπλευρους κινδύνους. Το πρώτο χτύπημα του Ομπάμα με drone στην Υεμένη , μια μυστική ενέργεια του Λευκού Οίκου στις 17 Δεκεμβρίου 2009, δεν σκότωσε μόνο αυτούς που στόχευε αλλά και δύο οικογένειες της γειτονιάς. Το drone άφησε πίσω μια σειρά από βόμβες διασποράς που συνέχισαν να σκοτώνουν, προκαλώντας κι άλλες «παράπλευρες» απώλειες. Εκείνη την εποχή, ο στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς του σώματος των πεζοναυτών και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας περιέγραψε την Υεμένη απολογητικά ως «εμβρυικό θέατρο [πολέμου] με το οποίο δεν ήμαστε πραγματικά εξοικειωμένοι».

Ο στρατηγός Τζόουνς ήταν ακριβής. Πριν από το πλήγμα του Ομπάμα στην Υεμένη το 2009, είχε σημειωθεί μόνο μία επίθεση – τον Νοέμβριο του 2002. Αλλά το 2012, τα πλήγματα με drones πραγματοποιούνταν στο «εμβρυικό θέατρο» της Υεμένης με ρυθμό ενός κάθε έξι ημέρες και τον Αύγουστο του 2015 περισσότεροι από 490 άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί εξ αιτίας αυτών των επιθέσεων. Αυτός είναι ο επίσημος αριθμός θυμάτων, όσο για τον ανεπίσημο …

Το 2015, ο αντιστράτηγος Μάικλ Φλιν, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, πριν από τον διορισμό του ως συμβούλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ στις αρχές τα του 2017, θέση στην οποία έμεινε τρεις εβδομάδες, σχολίασε με καυστικό τρόπο τα πλήγματα με drones σε εδάφη που είναι γεμάτα με ανθρώπους –που ούτε είναι τρομοκράτες ούτε επίδοξοι τρομοκράτες—περιλαμβανομένων νηπίων:

Η εκστρατεία με drones αυτή τη στιγμή στοχεύει απλώς σε δολοφονίες. Όταν ακούει κανείς τη φράση «σύλληψη/φόνος», η σύλληψη είναι στην πραγματικότητα ευφημισμός. Στη στρατηγική μας με τα drones , η «σύλληψη» δεν υφίσταται. Δεν συλλαμβάνουμε πλέον. Η όλη πολιτική μας στη Μέση Ανατολή βασίζεται σε drones που βομβαρδίζουν. Αυτό αποφάσισε να κάνει η σημερινή κυβέρνηση στην εκστρατεία της κατά της τρομοκρατίας. Είναι ερωτευμένη με τις δυνατότητες των ειδικών επιχειρήσεων και την ικανότητα της CIA να βρίσκει κάποιον τύπο στη μέση της ερήμου, σε κάποιο βρομερό μικρό χωριό, να ρίχνει μια βόμβα στο κεφάλι του και να τον σκοτώνει.

Λοιπόν, πριν αποφασιστεί να δοθούν απλόχερα εκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την εκπαίδευση σε οπλισμένα drones για την προστασία ενός «βρομερού μικρού» σχολείου στην Αλαμπάμα, ο πρόεδρος θα έπρεπε να εξετάσει μια πιο φθηνή και πραγματικά ταχύτατη εναλλακτική λύση: να βομβαρδίσει τα δημόσια σχολεία.

Αυτή η τακτική εφαρμόζεται συστηματικά στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική σε πολέμους που, υποτίθεται, ξεριζώνουν την παγκόσμια τρομοκρατία. Για παράδειγμα, στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, ο αποκαλούμενος «σαουδαραβικός συνασπισμός» έχει βομβαρδίσει μέχρι πλήρους εξάλειψης πάνω από 500 σχολεία από τον Φεβρουάριο του 2015. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν πόλεμο διά πληρεξουσίων που ενορχηστρώνεται από τη μυστική αγγλο-αμερικανική διοίκηση κοινών ειδικών επιχειρήσεων.

Μπορεί κανείς να αντιτείνει ότι ο βομβαρδισμός όλων των δημόσιων αμερικανικών σχολείων είναι κατά τι ακραία ενέργεια. Σκεφθείτε, όμως, το άμεσο όφελος. Χωρίς το βάρος της φοίτησης στα επικίνδυνα σχολεία, μαθητές λυκείων, σε τεράστιους αριθμούς, θα ήταν ελεύθεροι να στρατευθούν. Θα μάθαιναν την πειθαρχία, τον πατριωτισμό, τις τέχνες του τατουάζ και θα αποκτούσαν τις δολοφονικές ικανότητες που είναι αναγκαίες για να μείνει η Αμερική ασφαλής. Δεν θα έβρισκαν την κουλτούρα του στρατού σε όλα διαφορετική από την κουλτούρα των λυκείων. Θα μπορούσαν να πίνουν, να ξερνάνε, να πίνουν ακόμη περισσότερο, να ξερνάνε και να κάνουν άψυχο σεξ συναινετικά.

Αν αυτό το ωφελιμιστικό επιχείρημα υπέρ του βομβαρδισμού των δημόσιων σχολείων δεν μπορεί να σας πείσει, σκεφθείτε την πρώτη προτεραιότητα του προέδρου Τραμπ για την εκπαίδευση: τη σχολική επιλογή. Σήμερα, εννέα στα δέκα παιδιά στις ΗΠΑ φοιτούν σε δημόσια σχολεία. Εάν τα δημόσια σχολεία βομβαρδίζονταν, η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που σήμερα δεσμεύονται από το παλιομοδίτικο δικαίωμα στην ελεύθερη, κοσμική εκπαίδευση θα αναγκάζονταν να υιοθετήσουν την «επιλογή». Θα μπορούσαν να διαλέξουν τα σχολεία που ιδρύουν ομάδες ιδιωτών με δημόσιο χρήμα ή να εξασφαλίσουν κουπόνια για ιδιωτικά ή θρησκευτικά σχολεία.

Ασφαλώς θα συμφωνήσετε με τον πρόεδρο Τραμπ και την υπουργό Παιδείας Μπέτσι ντε Βος ότι η θέση της αμερικανικής εκπαίδευσης στην 26η βαθμίδα της παγκόσμιας κατάταξης είναι εξευτελιστική. Συνεπώς, είναι ενθαρρυντικό το ότι η περικοπή 10,5 δισ. δολαρίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2018 για την εκπαίδευση αποτελεί ένα πρώτο γενναίο βήμα για να αντιστραφεί αυτή η θλιβερή επίδοση. Μέρος των εξοικονομούμενων χρημάτων, 400 εκατ. δολάρια, θα διατεθεί για την εξάπλωση των σχολείων που ιδρύουν ομάδες ιδιωτών, όπως επίσης των ιδιωτικών και των θρησκευτικών σχολείων, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου: 1 δισ., που σήμερα διατίθεται για να ασκηθεί πίεση στα δημόσια σχολεία να θεσπίσουν πολιτικές που προπαγανδίζουν την «επιλογή», θα μπορούσε να εξοικονομηθεί και να διοχετευθεί σε τομείς που είναι πιο αναγκαίοι – εάν βομβαρδίζονταν τα δημόσια σχολεία. Θα μπορούσε να προστεθεί στον συνδυασμένο προϋπολογισμό άμυνας και πυρηνικών όπλων, που τώρα φτάνει στο συγκρατημένο ύψος των $731.09 δισ. (συγκριτικά, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας ισοδυναμεί με το αξιοθρήνητο ποσό των $45 δισ. ετησίως).

Ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός των $731.09 δισ. έναντι του προϋπολογισμού για την παιδεία των $59 δισ. βοηθά να πειστεί κανείς πόσο σοφοί, προνοητικοί και πνευματικά ισχυροί είναι οι ηγέτες που έχουμε επιλέξει – και πόσο αφοσιωμένοι σε ένα ασφαλές και επιτυχές μέλλον για τους νέους μας. Στο Πεντάγωνο δίνονται $686 δισ., ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός από αυτόν του Ομπάμα το 2011, αυξημένος κατά 74 δισ. σε σχέση με το 2017. Στην περίπτωση που ανησυχείτε ότι οι πόλεμοι εναντίον όλων των εχθρών μας στο εξωτερικό θα σταματήσουν, ησυχάστε: $69 δισ. εξασφαλίζονται για τη χρηματοδότηση πολέμων το 2019, $6,97 δισ. θα δοθούν στην προμήθεια, την έρευνα, την ανάπτυξη και τη «δημιουργία ειδικού συστήματος» που σχετίζονται με τα drones, μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα 2,9 δισ. του 2016. Στο υπουργείο Ενέργειας, που έχει την αποστολή συντήρησης των πυρηνικών όπλων, θα δοθούν 30 δισ. δολάρια. Στην Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας, μια ημιαυτόνομη πτέρυγα του υπουργείου Ενέργειας, θα δοθούν 15,09 δισ. δολάρια, μια αύξηση σχεδόν 1,2 δισ. από το περασμένο έτος.

Ειλικρινά, οι προτεραιότητες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο προφανείς: τόσο που δεν μπορώ να τους δώσω αρκετή έμφαση. Εξίσου ειλικρινά, με σεβασμό, θα απέτρεπα τον πρόεδρο Τραμπ να χρησιμοποιήσει οπλισμένα drones στα δημόσια σχολεία. Είναι πανάκριβα: το κόστος για τις ώρες πτήσης ποικίλλει κατά πολύ – από 2.000 έως 3.000 δολάρια την ώρα για τα πρωτόγονα Reapers και Predators μέχρι 30.000 την ώρα για το σικάτο Global Hawk, ενώ το κόστος της πτήσης ανά ώρα για την πιο νέα περηφάνια του στρατού, το Gray Eagle, που θα κάνει το ντεμπούτο του τη φετινή άνοιξη (η στρατιωτική βάση στο Φρούριο Κάρσον ήδη παρήγγειλε τέσσερα) είναι ακόμη άγνωστο (τουλάχιστον στην υπογράφουσα ερευνήτρια). Το Gray Eagle είναι ένα «θηριώδες drone με άνοιγμα φτερών 56 ποδών [18,6 μέτρων] που φέρει τέσσερις πυραύλους αέρος-εδάφους Hellfire και μπορεί να πετάει 24 ώρες με τη συνεχούς λειτουργίας ντιζελομηχανή που διαθέτει», περηφανεύεται το Military.com […]

Επίσης, και πάλι με σεβασμό, υπενθυμίζω στον πρόεδρο Τραμπ ότι τα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εξοπλισμένα drones είναι πολύπλοκα συστήματα. Ακόμη και βασικά μοντέλα όπως τα Predators και τα Reapers απαιτούν τέσσερα αεροσκάφη, έναν σταθμό ελέγχου στο έδαφος και δορυφορική σύνδεση. Γνωρίζουμε ότι τα drones δεν είναι επανδρωμένα, αλλά χρειάζονται πιλότους. Απαιτούν εκπαιδευμένα πληρώματα για να τα κατευθύνουν, να αναλύουν τις εικόνες και να αποφασίζουν την εξαπόλυση πυραύλων αέρος- εδάφους. Αυτοί οι εξ αποστάσεως «ήρωες», όπως τους αποκαλεί ο πρόεδρος, [οι «ήρωες του τηλεκοντρόλ»], καλύτερα να φυλάσσονται για πιο επικές και αιματηρές μάχες από ό,τι ο πόλεμος στα δημόσια σχολεία.

Για να αποτραπεί η επανάληψη της σφαγής που έπληξε το λύκειο Marjory Stoneman Douglas στη Φλόριδα τα εξοπλισμένα drones δεν είναι καλή ιδέα: πετιούνται, στην κυριολεξία, χρήματα στην εκπαίδευση. Ούτε είναι καλή ιδέα η τεχνολογία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ούτε το να τοποθετηθούν συνταξιούχοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί στις σχολικές τάξεις, ούτε να οργανωθεί η ασφάλεια στα σχολεία με τρόπο αντίστοιχο της ασφάλειας των αεροδρομίων (αν και αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ δημοφιλές στους μαθητές, καθώς η πραγματική διδακτική ημέρα δεν θα άρχιζε ποτέ, εφόσον θα περνούσαν ώρες επί ωρών για έρευνες, ελέγχους κ.λπ.) ούτε οι ένοπλοι καθηγητές (σας λέω από την εμπειρία μου μέσα στις σχολικές τάξεις ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μοιραίο, όταν οι ημέρες διδασκαλίας πάνε στραβά).

Όχι, η πιο γρήγορη, η πιο φθηνή, η πιο αποτελεσματική λύση για να λυθεί το πρόβλημα της ανασφάλειας στα σχολεία είναι να βομβαρδιστούν τα δημόσια σχολεία μέχρι πλήρους εξαφάνισης. Όπως παρατήρησε η χειρότερη υπουργός Παιδείας που είχε το προνόμιο να αντέξει αυτή η χώρα, «Ήρθε για εμάς η ώρα να διαλύσουμε τους περιορισμούς της μυστηριακής προσέγγισης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσον αφορά την εκπαίδευση. Η Ουάσιγκτον ήταν στο τιμόνι για πάνω από 50 χρόνια και έχει να επιδείξει ελάχιστα αποτελέσματα στις προσπάθειές της».

Με μια αισιόδοξη νότα, προσβλέπω στην ημέρα που ένας υπουργός Άμυνας, που αντιτίθεται εξίσου στον πόλεμο όπως η Μπέτσι ντε Βος στην εκπαίδευση, θα διακηρύξει ότι η «μυστηριακή προσέγγιση» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την «άμυνα» τελειώνει.

Πηγή: CounterPunch

Μετάφραση: Αριάδνη Αλαβάνου

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *