Στη Νέα Υόρκη, ο ιός είναι δύο φορές φονικότερος για τους μαύρους και τους λατίνους

Την ανισότητα αυτή αποκάλυψαν επίσημες πηγές την Τετάρτη, κατά την ανακοίνωση 779 νέων θανάτων από τον ιό στην πολιτεία, δεύτερη συνεχόμενη μέρα που οι θάνατοι αγγίζουν αριθμούς ρεκόρ.

Στη Νέα Υόρκη, ο κορωνοϊός σκοτώνει μαύρους και λατίνους με διπλάσιο ρυθμό σε σύγκριση με τους λευκούς, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη από την πολιτεία.

Η ανισότητα αυτή, όπως τόνισε την Τετάρτη ο δήμαρχος Bill de Blasio, αντικατοπτρίζει τις μακρόχρονες και επίμονες οικονομικές ανισότητες και διαφορές στην πρόσβαση στην υγεία.

“Υπάρχουν ξεκάθαρες ανισότητες στο πως η ασθένεια αυτή επηρεάζει τους ανθρώπους στην πόλη μας” είπε ο κ. de Blasio. “Η αλήθεια είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού – ο πόνος που προκαλεί, ο θάνατος που προκαλεί – συμβαδίζουν με πολλούς τρόπους με άλλες προφανείς ανισομέρειες σχετικές με την πρόσβαση στη δημόσια υγεία, τις οποίες αντιμετωπίζουμε για χρόνια και δεκαετίες”.

Το ποσοστό θανάτων των λατίνων στην πόλη είναι περίπου 22 άνθρωποι ανά 100.000. Το ποσοστό των μαύρων είναι 20 ανά 100.000. Το ποσοστό των λευκών είναι 10 ανά 100.000. Και των ποσοστό των Ασιατών είναι 8 ανά 100.000. Τα ποσοστά έχουν αναπροσαρμοστεί με βάση το μέγεθος και την ηλικία του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνήτη Andrew M. Cuomo, την Τετάρτη πέθαναν στη Νέα Υόρκη άλλοι 779 άνθρωποι, δεύτερη συνεχόμενη μέρα που οι αριθμοί αγγίζουν ύψη-ρεκόρ. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος αναγνωρίζει ότι οι θάνατοι μπορεί να είναι αρκετά υψηλότεροι από τα καταγεγραμμένα νούμερα.

Ο κ. de Blasio είπε την Τετάρτη ότι στην πόλη περίπου 100 με 200 άνθρωποι τη μέρα πεθαίνουν στο σπίτι και πιθανόν είναι θύματα του ιού, αλλά δεν περνούν από τεστ και δεν καταγράφονται στους θανάτους.

“Αυτό σπάνιζε στη Νέα Υόρκη” είπε ο δήμαρχος γι’ αυτούς που πεθαίνουν στο σπίτι τους. “Προφανώς έχουν αυξηθεί και το μόνο που άλλαξε είναι ο Covid-19”.

Την Τετάρτη, επίσης, εμφανίστηκε μια αχτίδα ελπίδας στα στατιστικά στοιχεία που αφορούν  τη νοσηλεία στα νοσοκομεία: ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 3% από την Τρίτη, πέμπτη συνεχόμενη μέρα κατά την οποία ο αριθμός αυξήθηκε λιγότερο από 10%, πράγμα που δείχνει ότι η καμπύλη του ιού μπορεί και να μειώνεται.

Ο κ. de Blasio εκλέχτηκε το 2013 χρησιμοποιώντας μια ρητορική για το πως η Νέα Υόρκη είχε εξελιχθεί σε προπύργιο ανισότητας. Τα τελευταία έξι χρόνια της διοίκησής του, ο δήμαρχος  προσπάθησε να διορθώσει αυτήν την ανισορροπία, μέσω προγραμμάτων παιδικών σταθμών για όλους, αυξήσεων του βασικού μισθού των δημοτικών υπαλλήλων και πληρωμένων αναρρωτικών αδειών.

Η έξαρση του κορωνοϊού έχει αποκαλύψει και άλλες αντιθέσεις ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες της Νέας Υόρκης, από την πρόσβαση σε τεστ, στην πρόσβαση σε κρεβάτια και μέσα προσωπικής προστασίας στα νοσοκομεία.

Στη Νέα Υόρκη, οι λατίνοι αντιπροσωπεύουν το 34% αυτών που έχουν πεθάνει από τον ιό αλλά το 29% του πληθυσμού, σύμφωνα με δεδομένα του τομέα υγείας του δήμου. Οι μαύροι αντιπροσωπεύουν το 28% των θανάτων αλλά το 22% του πληθυσμού.

Οι φυλετικές αντιθέσεις στους θανάτους στη Νέα Υόρκη είναι παρόμοιες με αυτές σε άλλες περιοχές της πολιτείας αλλά είναι στην πραγματικότητα μικρότερες συγκριτικά με άλλες πολιτείες και πόλεις, όπου έχουν καταμετρηθεί τεράστιες φυλετικές διαφορές στα κρούσματα και τους θανάτους του κορωνοϊού.

Στο Σικάγο για παράδειγμα, οι μαύροι αποτελούν το 72% των θανάτων, τη στιγμή που αποτελούν κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού.

Ο κ. Cuomo δήλωσε την Τετάρτη ότι κάποιες από τις διαφορές θα μπορούσαν να οφείλονται στο γεγονός ότι οι φτωχότεροι, σε σύγκριση με τους πιο ευκατάστατους πολίτες, έχουν περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας για τα οποία δεν έχουν λάβει ποτέ περίθαλψη, πράγμα που τους κάνει πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό.

Αλλά είπε επίσης ότι οι μαύροι και οι λατίνοι μπορεί να αποτελούν μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

“Είναι η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων Λατίνοι και Αφροαμερικανοί;” αναρωτήθηκε ο κυβερνήτης. “Οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε εκεί κάθε μέρα και να οδηγήσουν τα λεωφορείο, να οδηγήσουν το τρένο, να εμφανιστούν στη δουλειά και να εκθέσουν σε τελική ανάλυση τον εαυτό τους στον κορωνοϊό. Ενώ πολλοί άλλοι που είχαν την επιλογή απλώς απείχαν”.

Ο κ. Cuomo δεσμεύτηκε την Τετάρτη να διεξάγει περισσότερα τεστ σε μειονότητες και φτωχότερες κοινότητες καθώς και μια έρευνα με σκοπό να βρεθεί το γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές.

Μια μελέτη του Scott M. Stringer, ελεγκτή του Δήμου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 75% των εργαζομένων πρώτης γραμμής της πόλης – υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, οδηγοί λεωφορείων και τρένων, καθαριστές και νηπιαγωγοί – προέρχονται από μειονότητες. Περισσότεροι από 60% αυτών που δουλεύουν ως καθαριστές είναι λατίνοι και περισσότεροι από 40% των εργαζομένων στις μεταφορές είναι μαύροι.

Εάν η Νέα Υόρκη είναι το επίκεντρο του κορωνοϊού στη χώρα, οι μειονότητες και οι φτωχότερες συνοικίες βρίσκονται στον πυρήνα.

Στατιστικά δεδομένα του τμήματος υγείας δείχνουν ότι οι επισκέψεις στα επείγοντα για συμπτώματα σχετιζόμενα με τη γρίπη εκτοξεύτηκαν σε γειτονιές που το τυπικό μέσο οικογενειακό εισόδημα είναι λιγότερο του μέσου εισοδήματος της πόλης που βρίσκεται στα 60.000 δολάρια, σύμφωνα με μια ανάλυση των New York Times. Εκτός από μία, όλες οι υπόλοιπες συνοικίες του τοπ 20 των χαμηλότερων ποσοστών σε θετικά τεστ ανήκουν σε πλούσιες περιοχές.

“Παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τις φυλετικές ανισότητες και την πανδημία της φτώχειας” είπε ο Michael Blake, βουλευτής από το Μπρονξ του οποίου η εκλογική περιφέρεια ταυτίζεται με μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Blake και άλλοι εκλεγμένοι ζήτησαν από τον κυβερνήτη και τον δήμαρχο να στήσουν σε περιοχές σαν το νότιο Μπρονξ και το νοτιοδυτικό Κουίνς περισσότερα κέντρα που θα διεξάγουν γρήγορα τεστ, όπως επίσης και ένα νοσοκομείο και προσωρινές κατοικίες για υγειονομικό και στρατιωτικό προσωπικό.

Ο κ. de Blasio και ο Δρ. Oxiris Barbot, ο επίτροπος υγείας της πόλης, δήλωσαν ότι μέλη της ισπανικής κοινότητας της πόλης μπορεί να έχουν αποθαρρυνθεί από το να αναζητήσουν περίθαλψη εξ’ αιτίας της αντιμεταναστευτικής ρητορικής που έχει κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια.

“Πιστεύω πως η επικράτηση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής στη χώρα έχει πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία της κοινότητάς μας”, δήλωσε ο κ. Barbot  την Τετάρτη.

Ο κ. de Blasio δήλωσε ότι η πόλη θα αυξήσει τις προσπάθειές της για να σιγουρέψει ότι τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης, όπου πολλοί φτωχοί και ανασφάλιστοι προσφεύγουν για θεραπεία, θα έχουν όλα τα μέσα που διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστήρων και εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Η πόλη θα διευκολύνει επίσης όσους τηλεφωνούν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, δίνοντας τους τη δυνατότητα να συνομιλούν με εργαζόμενους στη δημόσια υγεία στη γλώσσα τους.

“Το σημαντικότερο είναι να εξασφαλιστεί πως όλοι θα έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία ανεξάρτητα από την προέλευση τους, το ΑΦΜ τους, το εισόδημά τους” είπε ο κ. de Blasio.

Ο δήμαρχος είπε την Τρίτη ότι η διάθεση στατιστικών δεδομένων σχετικών με την εθνικότητα δεν αποτέλεσε προτεραιότητα στην ατμόσφαιρα της κρίσης.

Αλλά ο Eric Adams, ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος του Brooklyn, είπε πως η μη δημοσίευση των δεδομένων κλόνισε την εμπιστοσύνη των μειονοτικών κοινοτήτων. “Υπήρξε μια διαδημοτική απάντηση στον Covid-19 και μια απάντηση από το Manhattan”, είπε. “Η κατανομή των πόρων θα έπρεπε να γίνεται με βάση τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες”.

Ο Malo Hutson, επίκουρος καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια και διευθυντής του εργαστηρίου Αστικής Κοινωνίας και Ισότητας στην Υγεία δήλωσε πως αποτελεί τρομακτική πρόκληση για τον δήμαρχο, το να μειώσει τις ανισότητες που έγιναν καταφανείς με το ξέσπασμα της πανδημίας.

“Είναι ένα πράγμα να φέρνεις ένα ζήτημα στο φως και να λες ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό μαύρων και φτωχών που έχουν εκτεθεί στον ιό και άλλο να κάνεις πολιτική με αυτό” δήλωσε ο καθηγητής.

Των Jeffery C. Mays και Andy Newman

Πηγή: New York Times

Μετάφραση: antapocrisis

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *