Ποιος θα επιτάξει ποιον; Το σκάνδαλο με τις ιδιωτικές κλινικές και το “τελεσίγραφο” του Υπουργείου Υγείας

Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα το έγγραφο του υπουργείου Υγείας που ζητά από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών να διαθέσουν 200 κλίνες για Covid ασθενείς στη Θεσσαλονίκη που λυγίζει κάτω από την εξάπλωση της πανδημίας. Οι κλινικάρχες αρνούνται, θεωρώντας ότι παραβιάζεται το “συμβόλαιο τιμής” που είχαν με την κυβέρνηση. Ποιο ήταν αυτό το συμβόλαιο; Ότι ανεξαρτήτως δυνατοτήτων και εμπειρίας, οι ιδιωτικές κλινικές δεν θα είχαν εμπλοκή σε νοσηλεία covid περιστατικών. Τα δημόσια νοσοκομεία θα φορτώνονταν και θα λύγιζαν από την καταραμένη ασθένεια και οι ιδιωτικές κλινικές θα έμεναν καθαρές να υποδέχονται τη λοιπή νοσηρότητα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να εκτιναχθεί ο τζίρος των ιδιωτικών κλινικών καθώς ουδείς ασθενής που πρόκειται να χειρουργηθεί δεν θα ρισκάρει να μπει σε δημόσιο νοσοκομείο το οποίο νοσηλεύει covid περιστατικά. Πράγματι, από την άνοιξη, και ειδικά από το φθινόπωρο και μετά, οι ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία δεν έχουν πληγεί από την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας πλην covid. Πλήθος ασθενών με έκτακτα ή τακτικά περιστατικά που χρήζουν αντιμετώπισης, προσέρχονται πλέον στα ιδιωτικά νοσοκομεία (αρκεί να έχουν τα διαθέσιμα ποσά να πληρώσουν), αποφεύγοντας τα υπερφορτωμένα από κορωνοϊό δημόσια νοσοκομεία, στα οποία άλλωστε έχει μπει περιορισμός χειρουργείων κατά 80%. Να σημειώσουμε ότι αυτή η αύξηση γίνεται σε μια εποχή που η προσέλευση ασθενών στην τριτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει καταρρεύσει εξαιτίας της πανδημίας, οι μη covid κλινικές έχουν διαλυθεί ή συρρικνωθεί, ενώ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε μια βδομάδα νοσοκομεία μίας ασθένειας.

Ο διακαής πόθος της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου που μισεί τη Δημόσια Υγεία ήταν να εκτιναχθεί ο τζίρος των ιδιωτικών νοσοκομείων και να φουσκώσει η τσέπη του ιδιωτικού κεφαλαίου της υγείας. Ακόμα και στην πιο μαύρη εποχή του θανάτου και της πανδημίας η κυβερνητική πολιτική δούλευε για το μεγάλο κεφάλαιο.

Στο πλαίσιο αυτό είχε γίνει και η συμφωνία με τους κλνικάρχες ότι θα ενοικιαστούν (και όχι επιταχθούν) κλίνες λοιπής νοσηλείας σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά με αυστηρό έλεγχο να μην αφορά ύποπτα για covid περιστατικά. Το τι ακριβώς έκανε ο ιδιωτικός τομέας υγείας την περίοδο που τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαντλούσαν τα όριά τους και οι γιατροί και οι νοσηλευτές τους έπεφταν κάτω από την εξάντληση, το περιγράφει ακριβέστατα με σημερινή του ανάρτηση ο γιατρός διευθυντής Παθολογικής του Γ. Παπανικολάου, Ι. Αβραμίδης:

“Αποφάσισε λέει η κυβέρνηση να συμβάλλουν και οι ιδιωτικές κλινικές στην μάχη κατά της πανδημίας. Ξέρετε ποια είναι η συμβολή; Έρχεται ένας γιατρός του Διαβαλκανικού ως θεατής στην εφημερία και διαλέγει 3-4 περιστατικά και βεβαίως αποκλειστικά non covid. Επειδή το θεώρησα κοροϊδία, έδωσα οδηγία στους εφημερεύοντες να μην δίνουν κανένα ασθενή παρά μόνο εάν γεμίσει όλο το τμήμα.”

Σήμερα, η κυβέρνηση ζορίστηκε και “ζητάει” 200 κλίνες για covid περιστατικά μέχρι το βράδυ.

Η απάντηση των κλινικαρχών είναι ότι “δεν συμφέρει”. Μην το παρανοήσουμε όμως: Το “δεν συμφέρει” δεν αφορά την ημερήσια αποζημίωση ανά ασθενή που θα λάβουν από το κράτος η οποία θα είναι εξαιρετική.

Το “δεν συμφέρει” αφορά τα μέτρα προφύλαξης, τα επιπλέον θεραπευτικά πρωτόκολλα και φάρμακα και τις χωροταξικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις κλινικές των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Και αφορά ακόμα περισσότερο τον φόβο να μην πέσει η πελατεία της λοιπής νοσηρότητας.

Αυτό είναι και το μοναδικό κριτήριο του ιδιωτικού κεφαλαίου στο χώρο της υγείας.

Ποιος επιτάσσει ποιον λοιπόν; Το κράτος επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές για να μην πεθαίνει ο κόσμος σπίτι του ή στο προαύλιο των νοσοκομείων από κορωνοϊό ή το ιδιωτικό κεφάλαιο επιτάσσει το κράτος για να φουσκώσει κι άλλο την παραφουσκωμένη τσέπη του;

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *