Η κυβέρνηση καταργεί το κράτος δικαίου για να εκδικηθεί τον Κουφοντίνα

Στο τέλος του 2020 η κυβέρνηση ψήφισε δύο βασικές αλλαγές στον Σωφρονιστικό Κώδικα: Η πρώτη αλλαγή αφορά το δικαίωμα για λήψη πενθήμερης άδειας από τον κρατούμενο και η δεύτερη το δικαίωμα του να μεταχθεί στις αγροτικές φυλακές. Η μεν άδεια αποτελεί έναν σωφρονιστικό θεσμό, που δίνει την δυνατότητα στον κρατούμενο να εκτονωθεί ψυχικά και να επιδιώξει την σταδιακή του επανένταξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η δε αγροτική φυλακή αποτελεί θεσμό ευεργετικής μεταχείρισης του κρατουμένου, στα τελευταία χρόνια της κράτησής του, καθώς υπόκειται σε λιγότερους περιορισμούς και κάθε ημέρα κράτησης ισοδυναμεί με τρεις ημέρες ποινής.

Η κυβέρνηση ήρθε και άλλαξε αυτούς τους δύο θεσμούς, θέτοντας προϋποθέσεις που καθιστούν δυσχερή την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών. Με το παλιό καθεστώς, όσοι είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, για την λήψη άδειας, θα έπρεπε να έχουν εκτίσει συνολικά τουλάχιστον 8 έτη και να μην εκκρεμεί εις βάρος τους ποινική δίωξη για κακούργημα μόνο. Με το νέο καθεστώς (άρθρο 1 ν. 4760/2020) για την λήψη άδειας, αυτός που έχει καταδικαστεί για ισόβια θα πρέπει να έχει εκτίσει 10 έτη (από τα 8 πήγαμε στα 10) και να μην εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη, όχι μόνο για κακούργημα, αλλά και για πλημμέλημα.

Επιπλέον, για την μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές, για όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, με το άρθρο 3 του ν. 4760/2020, ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις (πραγματική έκτιση 10 ετών και να μην εκκρεμεί δίωξη και για πλημμέλημα). Έτσι, προβλέφθηκε η ρύθμιση ότι σε περίπτωση που ο κρατούμενος στις αγροτικές φυλακές βαρύνεται με δίωξη για πλημμέλημα, θα πρέπει να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης, από όπου μετήχθη.

Οι δυο αυτές αλλαγές είχαν ως μοναδικό σκοπό την εκδικητική μεταχείριση των καταδικασθέντων για την υπόθεση της 17Ν, μεταξύ των οποίων και του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί σε ποινή πολλαπλής ισόβιας κάθειρξης και είναι έγκλειστος από τον Σεπτέμβριο του 2002. Δικαίωμα για άδεια θεμελίωσε από το 2010 (8 χρόνια έκτιση) και του δόθηκε 7 χρόνια μετά, το 2017, κατά πρωτοφανή παραβίαση της σωφρονιστικής νομοθεσίας.  Ο Κουφοντίνας εξέτιε την ποινή του στις αγροτικές φυλακές του Βόλου και στο παρελθόν, του ασκήθηκε ποινική δίωξη για υποκίνηση στάση στις φυλακές, το οποίο αποτελεί πλημμέλημα. Εξ ου και το άγχος της κυβέρνησης να προσθέσει και την δίωξη για πλημμέλημα ως αρνητική προϋπόθεση για να χάσει ο Δ. Κουφοντίνας το δικαίωμα παραμονής του στις αγροτικές φυλακές του Βόλου.

Η παραβίαση από την κυβέρνηση του νόμου που η ίδια ψήφισε συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο Δ.Κουφοντίνας, με βάση τον νόμο που θέσπισαν, θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να έχει μεταχθεί στις Φυλακές Κορυδαλλού. Αυτό είναι το Κατάστημα Κράτησης, από το οποίο είχε μεταχθεί για τις αγροτικές φυλακές του Βόλου. Αντ’ αυτού ο Δ. Κουφοντίνας μετήχθη στις Φυλακές Δομοκού. Σήμερα βρίσκεται στην 14η ημέρα απεργίας πείνας με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του, ζητώντας να επιστρέψει στις αγροτικές φυλακές ή τουλάχιστον στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλέπει ο εκδικητικός νόμος του κ. Χρυσοχοϊδη. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η μεταφορά του στην απομόνωση στις 16/1, ενώ δεν είχε διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, που θα την δικαιολογούσε.

Η κυβέρνηση και ο κ. Χρυσοχοϊδης διαλαλούσαν όλα τα χρόνια μέχρι και σήμερα, ότι η δράσης της 17 Νοέμβρη ήταν καθαρά ποινική και όχι πολιτική. Ότι πρόκειται για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Χωρίς να μπούμε στη συγκεκριμένη συζήτηση για το τι ήταν και τι όχι η 17Ν, να ρωτήσουμε την κυβέρνηση: από την στιγμή που η δράση της 17Ν ήταν ποινική γιατί μέχρι και σήμερα υπάρχει πολιτική αντιμετώπιση εναντίον των καταδικασθέντων, κατά πρωτοφανή παραβίαση του γράμματος του νόμου, που η ίδια θέσπισε; Η κυβέρνηση πολιτικοποιεί την διαχείριση της κράτησης του Κουφοντίνα και παραβιάζει την αρχή της ισότητας στη μεταχείριση των κρατουμένων, όπου προβλέπει την απαγόρευση κάθε δυσμενούς διακριτικής διαχείρισης των κρατουμένων λόγω των ιδεολογικών τους πεποιθήσεων. Αφού, λοιπόν, το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ φωνάζει «ποιος νοιάστηκε γι’ αυτόν», τι τους ενοχλεί να βρίσκεται σε αγροτική φυλακή ή έστω στον Κορυδαλλό;

Το πραγματικό πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, είναι η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του Κουφοντίνα, ως κρατουμένου. Μια παραβίαση, που απορρέει από έναν κυβερνητικό ρεβανσισμό, παντρεμένη με μπόλικη δεξιά πώρωση για την ψυχολογική (και βιολογική) εξόντωση οποιουδήποτε η κυβέρνηση θεωρεί αντίπαλο της. Ανεξαρτήτως, των θέσεων που έχει κάποιος για την τρομοκρατία, την ένοπλη βία, την 17 Νοέμβρη ή τον Δ. Κουφοντίνα, η συγκεκριμένη παραβίαση συνιστά εκδικητική μεταχείριση, που υπερβαίνει κάθε έννοια κράτους δικαίου.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *