Peanut για πρωθυπουργός

Την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός δημοσιοποιεί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook την υιοθεσία ενός σκύλου, ονόματι Peanut (Φιστίκης). Κατακλυσμός δημοσιευμάτων έκτοτε με αναφορές στο τετράποδο που «του έκλεψε την καρδιά», «απολαμβάνει τα χάδια και την αγάπη του πρωθυπουργού», περιηγείται στο προεδρικό μέγαρο και το γραφείο του κ. Μητσοτάκη όπου «έχει ειδική θέση».

Ο ίδιος δε ο πρωθυπουργός συνοδεύει τη σχετική ανάρτηση με την προτροπή «Ανοίξτε την αγκαλιά σας και σώστε ένα αδέσποτο!». Βέβαια η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας ενδέχεται να έδεσε λίγο τα χέρια των άκριτων παλαμακιστών[1]. Ίσως κι όχι, ως γνωστόν ο φιλοτομαρισμός τους εξαντλείται στο δικό τους τομάρι.

Εύλογα απορεί κανείς αν η υιοθεσία ενός σκύλου αποτελεί νέο άξιο αναφοράς από τον πρωθυπουργό και το γραφείο τύπου του. Θα περιμέναμε να φιγουράρει σε κανένα περιοδικό του life style. Δε θα μας ξάφνιαζε να αποτελούσε θέμα αφιερώματος κουτσομπολίστικου μεσημεριανάδικου.

Όμως το ίδιο το Μαξίμου φαίνεται να προσκαλεί πάνω στο γεγονός τα φώτα της δημοσιότητας• όσα περισσότερα για όσο περισσότερο. Με την όλη παρουσίαση (ανάρτηση πρωθυπουργού, φωτογραφίες, δημοσιογραφική κάλυψη κτλ.) δίνεται η εντύπωση ενός γεγονότος μείζονος πολιτικής σημασίας. Σε σημείο που θα μπορούσε να πει κανείς πως προσπαθεί απεγνωσμένα να εστιάσει την προσοχή μας σε συγκεκριμένο σημείο.

Αυτό το νεότερο φιλοτέχνημα της επικοινωνιακής ομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη, της ίδιας που μπροστά στον ορυμαγδό από αρνητικές αντιδράσεις στις αναρτήσεις του επιστράτευσε bots και ξένα προφίλ για να ενισχύσει τις θετικές[2], της ίδιας που τον έχει οδηγήσει απ’ το ένα επικοινωνιακό στραπάτσο στο επόμενο, θα λέγαμε ότι επάξια διεκδικεί τον τίτλο του πιο υποτιμητικού για τη νοημοσύνη της κοινωνίας.

Και όποιος/α ισχυρίζεται ότι πρόκειται απλά περί μιας προσπάθειας ευαισθητοποίησης, πλανάται πλάνην οικτρά. Ή εθελοτυφλεί. Κι αν η πρώτη περίπτωση επιδέχεται διόρθωσης, η δεύτερη την αρνείται πεισματικά.
Είναι εξευτελιστικό για μια κοινωνία η οποία έχει γονατίσει από την πανδημία και τις πολύπλευρες συνέπειές της να της απευθύνεται ο πρωθυπουργός της με μια τόσο εξόφθαλμη όσο και αισχρή επίκληση στο συναίσθημά της.

Είναι αδιανόητο για μια πολιτεία που υφίσταται τον θεσμικό εξανδραποδισμό της, τον οικονομικό στραγγαλισμό της και τον ασταμάτητο κυβερνητικό εμπαιγμό και αδιαφορία για τη μοίρα της, να υπόκειται σε μια τέτοια άθλια επικοινωνιακή πολιτική.

Είναι εξοργιστικό ένας πρωθυπουργός που έχει προκαλέσει την μήνη με τον τρόπο που (δεν) έχει διαχειριστεί την τρέχουσα κρίση, με την πορφυρογέννητη αδιαφορία του για την τήρηση των μέτρων που η κυβέρνησή του θεσπίζει, με την ασύστολη ψευδολογία του αναφορικά με τη δεινή θέση στην οποία άφησε να περιέλθει το σύστημα υγείας της χώρας και με την παντελή του ανικανότητα να περιορίσει τον αριθμό των κυβερνητικών σκανδάλων σε τουλάχιστον ένα την εβδομάδα, να προσπαθεί να ανακτήσει συμπάθεια ενόψει των αναπόφευκτων εκλογών συμπεριφερόμενος σαν νεοφυής influencer των κοινωνικών δικτύων.

Έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη (αυτή παραμένει ατομική) για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε. Έχει αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται την πολιτική με όρους περιποίησης της επικοινωνιακής κόμης της.

Καθώς όμως η παταγώδης αποτυχία της έχει καταφέρει να διαπεράσει το αδιαπέραστο τείχος της μιντιακής μονοφωνίας της κυβερνητικής επικρότησης, το μόνο τείχος που είχε μέλημά της να υψώσει μπρος σε μια πανδημία που όμοια της έχει να φανεί έναν αιώνα, τελεί υπό απόγνωση κι οι κινήσεις της είναι σπασμωδικές, άχαρες και χοντροκομμένες.

Η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί την αδυναμία της να πράξει αλλιώς και αποποιηθεί των ευθυνών της να προστατεύσει την κοινωνία, εγκαταλείποντας τη μοίρα της στην τυχαιότητα. Πριν χρόνια είχε δειχθεί ότι στον χαώδη κόσμο των χρηματαγορών, μια γάτα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να «μαντέψει» κερδοφόρες επενδύσεις από ακριβοπληρωμένα και προβεβλημένα στελέχη επενδυτικών ταμείων (funds)[3]. Ας παραδώσει κι η κυβέρνηση Μητσοτάκη την πρωθυπουργία στον Peanut. Εμείς τουλάχιστον είμαστε σίγουροι ότι είναι πολύ καλό αγόρι.

[1] Ποινικοποίηση της φιλοζωίας πίσω από την υιοθεσία σκύλου από τον Μητσοτάκη «δείχνει» η ΠΦΟ

[2] Στον Μαρτίν από το Ουαγκαντουγκού άρεσε το διάγγελμα του Μητσοτάκη. Σε εσένα, γιατί όχι;

[3] Cat Beats Professionals at Stock Picking

Πηγή: Στο Νησί

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *