Τα δεδομένα για τον κορονοϊό συγκαλύπτονται από τον μηχανισμό του Τραμπ

Μόλις χθες πληροφορηθήκαμε ότι ο Λευκός Οίκος διεξήγαγε πλήθος συναντήσεων σχετικά με τον κορονοϊό που χαρακτηρίστηκαν «απόρρητες», υπό την έννοια ότι οι ομοσπονδιακοί υπεύθυνοι για την υγεία δεν είχαν τη δυνατότητα να παραβρεθούν σ’ αυτές. Δίχως τους ειδικούς παρόντες, πώς μπορούμε να αναμένουμε από την κυβέρνηση μας να ακολουθήσει την καλύτερη δυνατή επιστημονική άποψη σ’ αυτό το ραγδαία εξελισσόμενο ζήτημα και να υλοποιήσει πολιτικές βασισμένες στην επιστήμη, που θα προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Όταν γίνεται λόγος για τον κορονοϊό, είναι υποχρέωση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναφέρει τεκμαρτές επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το που εξαπλώνεται ο ιός, πως μπορούμε να ελέγξουμε τη διασπορά του και ποιος βρίσκεται σε μέγιστο κίνδυνο να νοσήσει. Οι ανθρώπινες ζωές βρίσκονται πράγματι σε κίνδυνο.

Κι ακόμη, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του COVID-19 – μιας ασθένειας που πιθανότατα θα πλήξει χιλιάδες, αν όχι δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες στις ΗΠΑ μόνο – οι επικεφαλής της κυβέρνησης μερικές φορές επιλέγουν να συσκοτίσουν ή να διαστρεβλώσουν ιατρικά δεδομένα για πολιτικές σκοπιμότητες. Ας δούμε φερ’ ειπείν τους τρόπους με τους οποίες η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να κοροϊδέψει το κοινό, επιχειρώντας να μας πείσει ότι ο κλιμακούμενος αριθμός των ασθενών από τον COVID-19 απλά δεν υφίσταται.

Αυτοί δεν είναι οι αριθμοί που αναζητείτε.

Όπως προανέφερα, η διακυβέρνηση Τραμπ έχει υποσκάψει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε τέτοιο βαθμό που στερούμαστε σημαντικά ικανής επιστημονικής ηγεσίας, εφοδίων και ειδικών, προκειμένου να καθοδηγηθούμε μέσα στην κρίση που προκάλεσε το νέο αυτό ξέσπασμα του κορονοϊού. Και όπως διέκρινε ο συνάδελφος μου Michael Halpern, η κυβέρνηση παράλληλα ακολουθεί μια στρατηγική που περιορίζει τους επιστήμονες από το να πληροφορήσουν άμεσα το κοινό αναφορικά με σημαντικές πληροφορίες για τον COVID-19.

Αλλά αυτό που πιθανότατα είναι πιο εντυπωσιακό αφορά το ότι η διακυβέρνηση Τραμπ ίσως να προσπαθεί ταυτόχρονα να μας κρατήσει στο σκοτάδι εν σχέσει με το πραγματικό εύρος της διασποράς αυτής της σοβαρής νόσου. Όταν επισκέφτηκε τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) την προηγούμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος Τραμπ παραδέχτηκε ανοιχτά ότι αυτό είναι ακριβώς εκείνο που επιθυμεί. Ο πρόεδρος, καθώς έκανε δηλώσεις αναφορικά με τους επιβάτες του Grand Princess – του κρουαζιερόπλοιου που είχε προηγουμένως σταθμεύσει στο Σαν Φρανσίσκο σε υποχρεωτική καραντίνα – συμπλήρωσε : «Προσωπικά, προτιμώ να τους έχουμε απομονωμένους εκεί» συμπληρώνοντας «επειδή προτιμώ οι αριθμοί (των κρουσμάτων) να παραμείνουν σταθεροί… Δε χρειάζεται να έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων εξαιτίας ενός πλοίου για το οποίο δεν φέραμε ευθύνη».

Για αναλογιστείτε το αυτό για μια στιγμή. Στο μέσο μιας πανδημίας, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μας λέει ανοιχτά ότι η απατηλή εμφάνιση των χαμηλών αριθμών κρουσμάτων είναι πιο σημαντική γι’ αυτόν από την ακριβή παρουσίαση των δεδομένων στο κοινό. Αν είναι αυτό ακριβώς που λέει ο πρόεδρος στο κοινό, τότε είναι πολύ πιθανό οι ομοσπονδιακοί επιστήμονες και οι επαγγελματίες της υγείας να αντιμετωπίζουν έντονη πίεση από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης μας προκειμένου να συμπιεστούν τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι το ξέσπασμα του ιού διευρύνεται ταχύτατα.

Τα δεδομένα αναφορικά με τους αριθμούς είναι απόντα

Είναι πασίγνωστο ότι τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) τα έκαναν θάλασσα στην προώθηση των τεστ για τον κορονοϊό και πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τεστ σε όλη τη χώρα. Η έλλειψη των διαθέσιμων τεστ μας καθιστά αδύναμους να υπολογίσουμε με ακρίβεια το κατά πόσο ευρεία είναι η διάδοση του COVID-19 στις ΗΠΑ. Οι προχειροδουλειές της διακυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τη δομή της λήψης των αποφάσεων φαίνεται πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της κρίσης των τεστ. Για παράδειγμα, ενώ οι ατέλειες των τεστ στις ΗΠΑ επεξεργάζονταν και διορθώνονταν, οι πολιτικές αρχές απέτυχαν στο να λάβουν υπόψη τους τη χρήση των τεστ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να εξετάσουν τον πληθυσμό για τον κορονοϊό.

Ακόμη χειρότερα, τα υγειονομικά δεδομένα έχουν αποσιωπηθεί από το κοινό. Η ιστοσελίδα των CDC για το ξέσπασμα του COVID-19 ανέφερε προηγουμένως επιδημιολογικά δεδομένα που έδειχναν τον αριθμό των ανθρώπων που εξετάζονταν για τον κορονοϊό και τον αριθμό των θανάτων που αποδίδονταν στην ασθένεια. Τα δεδομένα άλλοτε παρουσιάζονταν σε έναν διαρκώς ανατροφοδοτούμενο πίνακα, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει σε μια αποθηκευμένη έκδοση της 1ης Μαρτίου.

Επιπροσθέτως, η διεξαγόμενη καταμέτρηση των καταγεγραμμένων περιπτώσεων από τα CDC πλέον υπολείπεται κατά πολύ από τον αριθμό των κρουσμάτων στις ΗΠΑ που αναφέρει ο Johns Hopkins και βρίσκεται ακόμα πιο πίσω από την εκτίμηση των θυμάτων στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα επίσημα δεδομένα είναι πλέον τόσο ελλιπή στον αριθμό των ανθρώπων που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ, έτσι που η Atlantic διεξήγε τη δική της επιδημιολογική ανάλυση  για να διαπιστώσει τον αριθμό των κρουσμάτων. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι πάνω από 4.000 είχαν εξεταστεί στις ΗΠΑ, δεδομένο που ωχριά απέναντι σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εξετάστηκαν 24.000 άνθρωποι, και τη Νότια Κορέα, όπου πάνω από 100.000 άνθρωποι εξετάστηκαν.

Προσπάθειες να λογοκριθούν οι επιστήμονες.

Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να επιχειρεί να εμποδίζει τους επιστήμονες από την δημοσίευση της αρτιότερης δυνατής επιστημονικής πληροφορίας αναφορικά με τον κορονοϊό στον κόσμο. Σύμφωνα με το AP News, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έδωσαν εντολή έτσι ώστε σ’ ένα σχέδιο των CDC για τον έλεγχο της διάδοσης του κορονοϊού να απομακρυνθούν ορισμένες επιστημονικές πληροφορίες. Στο σχέδιο αυτό, οι ειδικοί των CDC είχαν συστήσει σε ηλικιωμένους και σωματικά εύθραυστους Αμερικανούς να μην πετούν με εμπορικές πτήσεις εξαιτίας της απειλής από τον κορονοϊό﮲ ωστόσο, ο Λευκός Οίκος απαίτησε την απομάκρυνση αυτής της πληροφορίας.

Ευτυχώς αυτό δεν απέτρεψε επιφανείς αξιωματούχους στον τομέα της Υγείας από το να παρέχουν πληροφορίες στο κοινό. Η Dr. Nancy Messonnier, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για την Ανοσοποίηση και τις Ασθένειες του Αναπνευστικού των CDC, μπόρεσε να διοχετεύσει αυτό το μήνυμα στο κοινό μέσα από μια συνέντευξη τύπου στις 9 Μαρτίου. Ο Dr. Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Μολυσματικές Ασθένειες, παρείχε παρόμοιες συμβουλές σε μαγκαζίνο ειδήσεων το τρέχον σαββατοκύριακο.

Να γιατί τα επιστημονικά δεδομένα έχουν σημασία.

Η εκπληκτικά γρήγορη διάδοση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο υπογραμμίζει την σημασία της συγκέντρωσης και της αναφοράς ακριβών επιστημονικών δεδομένων στο κοινό. Ωστόσο, έχουμε καταγράψει μια σειρά περιπτώσεων όπου η διακυβέρνηση Τραμπ είχε προηγουμένως αποκρύψει τη συλλογή δεδομένων σε ζητήματα που ποικίλλουν﮲ από τις πρακτικές μισθολογικών διακρίσεων, ένα πρόγραμμα διαγραφής φοιτητικών δανείων ως την ατμοσφαιρική μόλυνση στον απόηχο ενός τυφώνα. Λίγο προηγουμένως διαπιστώσαμε ότι το σκληρότερο χτύπημα αυτών των αντι-επιστημονικών δράσεων ήταν απέναντι σε ανεπιθύμητες ομάδες πληθυσμού. Η αποτυχία λοιπό στην ακριβή συλλογή ή αναφορά δεδομένων θα περιπλέξει αναμφίβολα την ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να λάβει αποφάσεις, βασισμένη σε αποδείξεις, κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού.

Αν συμφωνείτε πλήρως με το ότι οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες της υγείας θα πρέπει να μπορούν να παρουσιάζουν τα δεδομένα και την επιστημονική πληροφορία στο κοινό σχετικά με αυτή την κλιμακούμενη κρίση δημόσιας υγείας δίχως λογοκρισία από το Λευκό Οίκο, σας παρακαλώ, λάβετε υπόψη τη συμμετοχή των επιστημόνων συνεργατών σας στην υπογραφή αυτής της δήλωσης. Διότι αν οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες της υγείας δεν είναι σε θέση να είναι πλήρως διαφανείς στην κοινωνία για τη σοβαρότητα της επιδημίας του κορονοϊού, πώς θα διαθέτουμε την καλύτερη δυνατή επιστημονική πληροφορία για την προστασία των εαυτών μας αλλά και των αγαπημένων μας από την απειλή του COVID-19;

Πηγή: Union of Concerned Scientists

Μετάφραση: antapocrisis.gr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *