8 Κράτη απευθύνουν επιστολή στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την άρση των κυρώσεων εναντίον τους

Η επιστολή προτρέπει τον αρχηγό του ΟΗΕ να «ζητήσει την πλήρη και άμεση άρση των παράνομων, καταναγκαστικών και αυθαίρετων μέτρων οικονομικής πίεσης».

Η Βενεζουέλα προχώρησε  την Τετάρτη  στην από κοινού με την  Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Συρία, τη Βόρειο Κορέα, την Κούβα και τη Νικαράγουα έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αφαιρέσουν τις παράνομες οικονομικές τους κυρώσεις στις χώρες αυτές εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωναϊού.

“Σήμερα έχουμε έναν κοινό εχθρό. Όπως έχετε ήδη αναγνωρίσει, είναι καιρός να προετοιμαστούμε  να εντείνουμε και να αυξήσουμε τις προσπάθειες. Οι εθνικές κυβερνήσεις μας είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση”, αναφέρει η επιστολή που υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών.

“Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη, αν όχι αδύνατη, κίνηση για τις χώρες που αντιμετωπίζουν σήμερα μονομερή και καταναγκαστικά μέτρα, τα οποία είναι παράνομα και παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

Οι υπουργοί κάλεσαν τον αρχηγό του ΟΗΕ “να ζητήσει την πλήρη και άμεση άρση αυτών των παράνομων, αυταρχικών και αυθαίρετων μέτρων οικονομικής πίεσης […] προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης, αποτελεσματική και ικανή αντίδραση όλων των μελών της διεθνούς κοινότητας απέναντι στον  COVID-19, αλλά και να απορρίψει την πολιτικοποίηση αυτής της πανδημίας “.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Guterres έγραψε στην οικονομική ομάδα των 20 (G20) ότι είναι υπέρ της «άρσης των κυρώσεων που επιβάλλονται στις χώρες για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στα τρόφιμα, τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά και την ιατρική υποστήριξη για την αντιμετώπιση του  COVID-19».

“Τώρα είναι η ώρα  για αλληλεγγύη και όχι αποκλεισμό”, δήλωσε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις  αυτές  είναι απίθανο να γίνουν δεκτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι διπλωμάτες  ισχυρίζονται  ότι δεν έχει υπάρξει σοβαρή συζήτηση  για την προοπτική χαλάρωσης των κυρώσεων.

Περισσότεροι από 465.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με το COVID-19, τη θανατηφόρα ασθένεια που προκαλείται από τον κοροναϊό. Περίπου 113.000 έχουν ανακάμψει, αλλά σχεδόν 21.000 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins με έδρα τις Η.Π.Α.

Οι εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τονίζουν τη θανατηφόρα επίπτωση των κυρώσεων στην πρόσβαση σε βασικά φάρμακα και εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό για τους  ασθενείς, καθώς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες που υποφέρουν από τις οικονομικές κυρώσεις  των ΗΠΑ.

Πηγή: telesurtv.net

Μετάφραση: antapocrisis

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *