H κυβέρνηση αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΟΧΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η κυβέρνηση και η ιθύνουσα τάξη της χώρας έχουν χάσει τον έλεγχο της πανδημίας. Το δεύτερο κύμα είναι εδώ, πολύ πιο οξύ από το πρώτο, ενώ η οικονομία βυθίζεται κι άλλο. Οι εργαζόμενοι και ο λαός, η υγεία, η εργασία, οι επαγγελματίες και οι μικροεπιχειρηματίες, βρίσκονται μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο. Η ευθύνη για αυτό βαραίνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση.

Το δεύτερο κύμα μπορούσε να καθυστερήσει και να αμβλυνθεί εάν είχε αξιοποιηθεί για αυτό η περίοδος του πρώτου lock down και εάν το αναγκαίο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας μετά το πρώτο κύμα συνοδευόταν από γενναία, έκτακτα μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας, της παιδείας και των μεταφορών, μαζί με τα αναγκαία μέτρα της ατομικής υγιεινής. Το δείχνουν η Κούβα, η Βενεζουέλα, η ινδική Πολιτεία της Κεράλα, οι Ζαπατίστας, αλλά και η Κίνα, ακόμη και χώρες με συντηρητική αστική διακυβέρνηση, όπως η Ν. Κορέα και η Ταϊβάν. Αντ΄ αυτού, η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποτάχθηκαν πλήρως στους επιχειρηματικούς ομίλους, ειδικά του τουρισμού και στον ΣΕΒ, άνοιξαν την οικονομία χωρίς ουσιαστικά μέτρα αποκλειστικά για να σώσουν την κερδοφορία τους. Μετέδωσαν το πνεύμα του εφησυχασμού ενώ ο ιος ήταν ακόμα εδώ.

Δεν αξιοποίησαν το χρόνο που κερδήθηκε για να προσανατολίσουν κρατικά κονδύλια και να προχωρήσουν σε μαζικούς, μόνιμους διορισμούς στην πρωτοβάθμια δημόσια υγεία, στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, στην παιδεία και τις μεταφορές, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να υλοποιηθεί ο εντοπισμός με μαζικά τεστ, η ιχνηλάτηση και η απομόνωση των περιστατικών της νόσου covid-19. Δεν έλαβαν ουσιαστικά στοχευμένα μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων που αποδεδειγμένα πλήττονται σοβαρότερα, με αποτέλεσμα σημαντική επιβάρυνση σε χώρους συνωστισμού τους (γηροκομεία, προσφυγικά camps κλπ.). Αντίθετα, προσανατόλισαν κρίσιμα κονδύλια στην Αστυνομία, τους ιδιώτες κλινικάρχες και καναλάρχες, στις πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, προχώρησαν σε μπαλώματα διορισμών προσωρινής και υποπληρωμένης εργασίας. Υπέταξαν την Επιτροπή των ειδικών στην πολιτική τους, η οποία κινήθηκε με διαρκείς αντιφάσεις και καθαρά αντιεπιστημονικές απόψεις που προκαλούν τεράστια σύγχυση στο λαό, τροφοδοτώντας το ακροδεξιό ρεύμα της συνωμοσιολογίας. Λαμβάνουν μόνο μέτρα που δεν κοστίζουν. Έτσι, κλείνουν τα πανεπιστήμια και τα λύκεια, ενώ κρατούν ανοιχτά τα δημοτικά και τα γυμνάσια, μόνο και μόνο για να μην πληρώσουν τους γονείς που δεν θα δουλεύουν για να επιτηρούν τα παιδιά τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολύ περισσότερο όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά συνολικά οι αστικές πολιτικές δυνάμεις δεν κάνουν τίποτα και δεν προσανατολίζονται καν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν ένα ουσιαστικό σύστημα πρωτοβάθμιας πρόληψης και περίθαλψης. Η βασική άμυνα του πληθυσμού απέναντι σε οποιοδήποτε παθογόνο είναι ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο με ανθρώπινες συνθήκες ζωής και εργασίας που μειώνουν την ευαλωτότητά του. Και δίπλα σε αυτό ένα εκτεταμένο σύστημα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αρχικής αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ είναι η ύστατη αναγκαία άμυνα για τις βαρύτερες περιπτώσεις. Στη χώρα μας ποτέ δεν αναπτύχθηκε επαρκώς ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά και διεκδικητικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Επειδή η κυβέρνηση δεν έκανε και δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα από όλα αυτά μας πάει δυστυχώς ξανά σε νέο συνολικό lock down και έχει την πλήρη ευθύνη για αυτό. Δεν ήταν αναπόφευκτο αυτό! Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της διάλυσης και της υποτίμησης, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, του ΕΣΥ θα το κάνει να φαίνεται διαρκώς «αναπόφευκτο» σε ένα φαύλο κύκλο που θα διαρκέσει πολύ. Δεν συναινούμε σε μια σισύφεια επανάληψη «εκτάκτων συνθηκών» στις οποίες η ίδια η χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής οδηγεί και θα αποτελούν την δικαιολογητική βάση για μέτρα όλο και μεγαλύτερου «κυβερνητικού ανορθολογισμού».

Η κυβέρνηση τώρα αποποιείται τις ευθύνες της και τις ρίχνει στο λαό, στη νεολαία, στην «ατομική ευθύνη». Ακόμη χειρότερα, αντί για μια «ανακωχή», ώστε να δοθεί νικηφόρα και με στοιχειώδη συνοχή η μάχη της κοινωνίας ενάντια στον κορονοϊό, αξιοποιεί ξεδιάντροπα το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να περάσει τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που είχαν στο συρτάρι τους προκαλώντας δικαιολογημένα αντιδράσεις. Όπως ο νόμος για τις πτωχεύσεις και τη δήμευση της λαϊκής περιουσίας από τις τράπεζες, όπως το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου, για το χτύπημα στα συνδικάτα, όπως οι προτάσεις της κυβέρνησης για τους σεκιούριτι και το αστυνομικό σώμα στα πανεπιστήμια.

Επιχειρούν να ρίξουν όλα τα βάρη της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. Τη στιγμή που από την πανδημία μια χούφτα μονοπωλιακών ομίλων και τραπεζών θησαυρίζουν από τις μειώσεις των μισθών, τις παχυλές επιδοτήσεις και τα φτηνά δάνεια, ενώ οδηγούν σκόπιμα χιλιάδες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις στη χρεοκοπία, εκτινάσσοντας την ανεργία και τη φτώχεια.

Γνωρίζουν ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν τη λαϊκή επιδοκιμασία, φοβούνται τις εργατικές, λαϊκές και νεανικές αντιδράσεις. Για αυτό καταφεύγουν στην αστυνομοκρατία, την τρομοκρατία, τις απειλές, χαρακτηρίζουν το λαϊκό αγώνα ως «το άλλο άκρο του φασισμού». Και δεν διστάζουν να αξιοποιούν απαράδεκτες ενέργειες όπως αυτή στην ΑΣΟΕΕ, για να «νομιμοποιήσουν» την καταστολή και να προωθήσουν πιο επιθετικά απαγορεύσεις της λαϊκής διαμαρτυρίας, προχωρώντας ακόμη και σε σκέψεις απαγόρευσης της διαδήλωσης για το Πολυτεχνείο.

Είναι σαφές ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι/ες δεν αντέχουν και νέα σημαντική επιβάρυνση λόγω της αποτυχημένης υγειονομικής και οικονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης. Εδώ και τώρα απαιτούνται άμεσα μέτρα ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας με τόνωση του λαϊκού εισοδήματος, ενίσχυση των επαγγελματιών, απαγόρευση των απολύσεων εν μέσω πανδημίας και προστασία των ανέργων.

Για αυτό, το εργατικό και λαϊκό κίνημα θα βγει στους δρόμους. Την ευθύνη για αυτό τη φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Διότι αντί να κηρύξει δεύτερο πόλεμο ενάντια στον κορονοϊό, κηρύσσει τον πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία, τους μικρομεσαίους, τους καλλιτέχνες, τους εκπαιδευτικούς, τους επιστήμονες, τις γυναίκες. Υγεία και Αγώνας απαιτείται να συνδυαστούν.

Ο Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων εκτιμά ότι χρειάζεται ένα πολιτικό πρόγραμμα πάλης που να ανταποκρίνεται στην καθολική κρίση του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, θα απαντά στη «χωρίς ανάσα» επίθεση της άρχουσας τάξης και τις άμεσες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, αλλά και στις δυνατότητες της εποχής μας, που θα ανοίγει δρόμους για κατακτήσεις και για μια άλλη κοινωνία, που θα συσπειρώσει και θα ανασυγκροτήσει τη μαχόμενη Αριστερά και το λαϊκό κίνημα.

Στην κατεύθυνση αυτή και χωρίς αναβολή, στις άμεσες συνθήκες απαιτείται άμεσα ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ:

1. ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΜΜΜ ΤΩΡΑ

2. ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ. 15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΑΞΗ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗ.

3. ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ, ΕΠΙΤΑΞΗ ΚΛΙΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

4. ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ, ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

5. ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (π.χ. ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ) ΚΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ (ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ CAMPS, ΦΥΛΑΚΕΣ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ)

6. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

7. ΠΛΗΡΗΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΝΟΣΟΥΝ Ή ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

8. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΛΗΨΗΣ ΤΟΥ

9. ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ, ΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΤΗΛΕ-ΕΡΓΑΣΙΑ

10. ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, ΜΑΖΙΚΑ, ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *