27 Δεκεμβρίου 1917: Όταν η ρωσική επαναστατική κυβέρνηση εθνικοποιούσε το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας

27 Δεκεμβρίου 1917 – H ρωσική επαναστατική κυβέρνηση εθνικοποιεί όλες τις τράπεζες της χώρας και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

«Η εγκληματική κερδοσκοπία του τραπεζικού συστήματος της μπουρζουαζίας, που εκτυλίσσεται  από την αρχή του πολέμου, και το σαμποτάζ των ιθυνόντων – έφεραν τον στρατό σε κατάσταση λιμοκτονίας και προκάλεσε την κατάρρευση ολόκληρης της οικονομικής ζωής. Οι ενέργειες των τραπεζιτών συνέβαλαν στην πείνα του πληθυσμού στις πρωτεύουσες και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Γι ‘αυτό, όλες οι ιδιωτικές τράπεζες είχαν τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο στις 2 Δεκεμβρίου του 1917. Ωστόσο, οι όροι του επιβεβλημένου ελέγχου, παραβιάστηκαν με εγκληματικό τρόπο από τις τράπεζες:
α) οι τράπεζες συνέχισαν να υποστηρίζουν τους σαμποτέρ και τους κερδοσκόπους,
β) οι τράπεζες δεν είχαν υποβάλει οικονομικές εκθέσεις και έκρυβαν τα κέρδη τους.
Έτσι, χρειάζεται επειγόντως να εισαχθεί ένας αποτελεσματικός  έλεγχος των τραπεζών.
Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να αποσπαστεί το σύνολο του τραπεζικού συστήματος από τα χέρια των αρπακτικών και των κερδοσκόπων. Πρέπει να εκδιώξει τους σαμποτέρ και να τους αντικαταστήσει με τους ειλικρινείς υπηρέτες του λαού, που ενεργούν υπό την εποπτεία των Σοβιέτ [Συμβουλίων] των αγροτών, των εργαζομένων και των εκπροσώπων του στρατού».
Και το έργο είναι πάνω σας, στρατιώτες και ναύτες!
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων θα πρέπει να καταληφθούν  οι εγκαταστάσεις των ιδιωτικών τραπεζών, να απομακρυνθούν  από τις τράπεζες όλοι οι εγκληματίες και να εξασφαλισθεί  ο λαϊκός έλεγχος στους χώρους όπου προηγουμένως κυριαρχούσαν μόνο η θήρευση και η εξαπάτηση. Δεν πρέπει να ανεχθούμε οποιαδήποτε διαταραχή και  βία εκεί. Αλλά θα πρέπει να τιμωρήσουμε αυστηρά όποιον τολμά να αντιταχθεί στη βούληση του λαού”.

Λαϊκοί Επίτροποι: N.Podvoisky, G.Blagonravov, V.Menzhynsky. Πετρούπoλη, 27 Δεκεμβρίου 1917

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *