Το κουρέλιασμα του Συντάγματος δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες για τους 71 νεκρούς σε μία ημέρα

Ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

Η απαγόρευση των συναθροίσεων από την Αστυνομία ενόψει Πολυτεχνείου, κατά παράβαση του Συντάγματος, υπαγορεύεται από την απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για το δεύτερο φονικό κύμα της πανδημίας, να φορτώσει τους δεκάδες νέους καθημερινούς θανάτους στη συμπεριφορά της ίδιας της κοινωνίας, να ενοχοποιήσει την Αριστερά και τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς.

Πρόκειται για μια κυνική απόσειση ευθυνών που δεν διστάζει να πετσοκόψει το Σύνταγμα και να επιβάλει κράτος έκτακτης ανάγκης για τις ιδιοτελείς σκοπιμότητες του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης.

Ο έλεγχος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χαθεί. Η πανδημία καλπάζει και το μόνο μέτρο που έχουν στο μυαλό τους είναι το επαναλαμβανόμενο επί μήνες λοκ ντάουν. Άνοιξαν ανεύθυνα και δουλοπρεπώς τον τουρισμό, αρνήθηκαν να συγκροτήσουν μηχανισμούς μαζικών ελέγχων, ιχνηλατήσεων, απομονώσεων, αδιαφόρησαν για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Σήμερα θερίζουν τα αποτελέσματα της πολιτικής τους.

Όσο και αν επικαλούνται την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη, η πραγματικότητα λέει ότι παρέλαβαν μια χώρα στις αρχές Ιούλη με μηδαμινά κρούσματα (μία από τις ελάχιστες στον δυτικό κόσμο) και την έκαναν σήμερα να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος. Η διαρκής επίκληση της κατάστασης άλλων χωρών δεν μπορεί να κρύψει ότι η Ελλάδα ξεκίνησε το καλοκαίρι από κυριολεκτικά μηδενική βάση.

Η χώρα μπορούσε να τα είχε καταφέρει, χωρίς τετραψήφιο αριθμό νεκρών που όλο και ανεβαίνει, αν η κυβέρνησή της ιεραρχούσε υψηλότερα την ανθρώπινη ζωή από την πίστη της στην ιδιωτικοποίηση των πάντων και από το μίσος της για τα κοινωνικά αγαθά.

Ο πραγματικός λόγος για τον αντιδημοκρατικό, χολερικό παροξυσμό του Μητσοτάκη και της ΝΔ απέναντι στο Πολυτεχνείο, την ιστορική μνήμη και την Αριστερά, είναι αυτός.

Το σχέδιό τους ήταν σαφές: Η ευθύνη για την καταστροφική διαχείριση και μηδενική προετοιμασία μπροστά στο δεύτερο κύμα να χρεωθεί οπουδήποτε αλλού, πέρα από τους πραγματικούς υπεύθυνους, τους ίδιους.

Ο Μητσοτάκης με το γνωστό άσβεστο μίσος για την Αριστερά αλλά και εμφανή πανικό για την εξέλιξη της πανδημίας επιτέθηκε στις εκδηλώσεις τιμής στο Πολυτεχνείο μέσα στη Βουλή. Ο Γεωργιάδης αναρωτήθηκε αν πρέπει να στείλουν στα δικαστήρια τους λοιμωξιολόγους που «έπεσαν έξω». Ο Χρυσοχοΐδης μίλησε για «εορτασμό με φέρετρα». Τα ΜΜΕ λασπολογούν ακατάπαυστα τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς.

Η καλοπληρωμένη προπαγανδιστική πολεμική μηχανή του Μαξίμου επιχειρεί να εμφανίσει την Αριστερά και τους μαχόμενους υγειονομικούς ως ανεύθυνους φορείς της πανδημίας, την ώρα που η κυβέρνηση φέρει ολόκληρη και ακέραια την ευθύνη για την εγκληματική διαχείριση από τον Ιούλιο και μετά.

Από κάθε πόρο της κυβερνητικής πολιτικής αναδύεται η μπόχα της απόσεισης των απαράγραπτων ευθυνών τους.

Δεν θα τους περάσει.

Όπως δεν θα περάσει και ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της απαγόρευσης συναθροίσεων, τη στιγμή που ήταν δυνατό να τιμηθεί το Πολυτεχνείο με μέτρα και τρόπους που δεν θα έθεταν σε κίνδυνο ούτε μία ανθρώπινη ζωή. Την ώρα που τα αεροδρόμια παραμένουν ανοικτά, οι χώροι εργασίας απροστάτευτοι, και τα μέσα μεταφοράς συνωστισμένα από κόσμο.

Έχουμε μια κυβέρνηση που παραβιάζει το Σύνταγμα χρησιμοποιώντας το ως κουρελόπανο για να κρύψει τις εγκληματικές της πολιτικές απέναντι στη Δημόσια Υγεία. Για να συσπειρώσει το σκληρό δεξιό ακροατήριο ώστε να επιβιώσει πολιτικά μπροστά σε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Για να βγάλει λάδι τις δικές της ευθύνες, την ώρα που η κοινωνία της χρεώνει καθαρά το δεύτερο κύμα και τη διαχείρισή του. Για να ενοχοποιήσει και προληπτικά να εξουδετερώσει κάθε κοινωνική αγωνιστική διαμαρτυρία, κάθε κίνημα αντίστασης για την οικονομική και υγειονομική καταστροφή που έρχεται.

Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ότι ο Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για την εξέλιξη.

Ο Μητσοτάκης δεν διστάζει να κουρελιάσει το Σύνταγμα, να σπείρει το μίσος και τον διχασμό, για να επιμερίσει στους πάντες το κόστος της πολιτικής του απέναντι στην πανδημία και να επιβιώσει ο ίδιος.

Χρέος μας είναι να ξεσηκωθούμε για να μην τα καταφέρει.

Χρέος των δημοκρατικών και προοδευτικών κομμάτων, οργανώσεων και κινήσεων είναι να τιμήσουν το Πολυτεχνείο. Να σπάσουν την αντισυνταγματική απαγόρευση και τον αυταρχικό παροξυσμό της κυβέρνησης. Να διασφαλίσουν ότι η τιμή στην εξέγερση του Νοέμβρη μπορεί να υπάρξει με την απόλυτη διασφάλιση των υγειονομικών κανόνων και των μέτρων προφύλαξης, γνωρίζοντας ότι οι φετινές εκδηλώσεις δε μπορούν να έχουν το μαζικό χαρακτήρα που είχαν κάθε χρόνο, όχι λόγω των απαγορεύσεων και των προστίμων, αλλά λόγω της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας.

Και σε κάθε περίπτωση, ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει στο παραμικρό, σε μια αδίστακτη κυβέρνηση, να αποπροσανατολίσει και να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για την τραγική εξέλιξη της πανδημίας.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *