Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο με τον ΟΗΕ. Είναι η ώρα να ανακληθεί η ιδιότητα του ως μέλος
Με το να ποινικοποιεί την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (Unrwa), το Ισραήλ μεταφράζει την γενοκτονική του πρόθεση σε εθνικό δίκαιο και επίσημα σταματάει να αναγνωρίζει τις αξίες της υπηρεσίας. Πρέπει να αποβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
Στις 28 Οκτώβρη, το Ισραηλινό κοινοβούλιο επίσημα χαρακτήρισε την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή ως τρομοκρατική οργάνωση
Οι μη εξακριβωμένοι ισχυρισμοί του Ισραήλ, στους οποίους οι υπηρεσία έχει απαντήσει με εκ των προτέρων διευκρινιστικές αναρτήσεις, αναφέρουν ότι το προσωπικό της υπηρεσίας συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτώβρη.
Δύο νέοι νόμοι έχουν εγκριθεί από το Ισραηλινό κοινοβούλιο, οι οποίοι θα εφαρμοσθούν σε 90 μέρες και ποινικοποιούν στην ουσία την υπηρεσία αρωγής.
Ο γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας, Φιλίπε Λαζαρίνι προειδοποίησε ότι η απόφαση του Κοινοβουλίου «αντιτίθεται στο καταστατικό των Ηνωμένων Εθνών και παραβιάζει τις υποχρεώσεις του κράτους του Ισραήλ που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο».
Μάλιστα, σε επιστολή προς τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Λαζαρίνι πρόσθεσε ότι «κάτω από μια φυσική, πολιτική και λειτουργική επίθεση», η δράση της υπηρεσίας αρωγής θα γίνει αδύνατη χωρίς την παρέμβαση της Γενικής συνέλευσης.
Πιο συγκεκριμένα, το ένα από τα δύο νομοσχέδια που εγκρίθηκε από το ισραηλινό κοινοβούλιο, με πλειοψηφία 92 έναντι 10, και νομοθετεί ότι η υπηρεσία αρωγής «δεν θα λειτουργεί πια κανένα ίδρυμα προσφέροντας κάποια υπηρεσία ή διεξάγοντας κάποια δραστηριότητα, άμεσα ή έμμεσα μέσα στην επικράτεια που ελέγχει το Ισραήλ».
Αυτό περιλαμβάνει και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967, όπου περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες και εκατοντάδες χιλιάδες είναι ωφελούμενοι από τις διασωστικές υπηρεσίες.
Το δεύτερο νομοσχέδιο ακυρώνει την συμφωνία του 1967 μεταξύ Ηνωμένων Εθνών και Ισραήλ, η οποία επιτρέπει στην επιτροπή αρωγής να διευρύνει τις υπηρεσίες της στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με το Ισραήλ να δεσμεύεται να διευκολύνει την δουλεία της υπηρεσίας αρωγής.
Αυτό το μέτρο αφαιρεί επίσης και από την υπηρεσία την διπλωματική της ασυλία.
Η επίθεση στην υπηρεσία αρωγής έχει ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες, φτάνοντας σε μία πρωτόγνωρη ένταση μετά από την 7η Οκτώβρη, με περισσότερα από 230 μέλη της να σκοτώνονται από τα ισραηλινά πυρά.
Ο τελικός στόχος της Ισραηλινής εκστρατείας να «διαγράψει» την υπηρεσία αρωγής ήταν πάντα ο στόχος του, να «σβήσει» την διεθνή νομική προστασία, μέσα στα πλαίσια της οποίας τα Ηνωμένα Έθνη διαφυλάσσουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στην γη από την οποία έχουν εκδιωχθεί.
Ακυρώνοντας την παρουσία της υπηρεσίας αρωγής, το Ισραήλ είναι έτοιμο να κανονικοποιήσει πλέον τις εποικιστικές του κατακτήσεις στην Παλαιστινιακή γη μέσω των εκδιώξεων.
Για να γίνει πιο ξεκάθαρο το μήνυμα, σε μια εντελώς συμβολική κίνηση, 2 εβδομάδες πριν την ψηφοφορία της Δευτέρας, το Ισραήλ κατάσχεσε τα παλαιστινιακά εδάφη στα οποία βρίσκεται η έδρα της υπηρεσίας αρωγής. Στο μέρος αυτό πρόκειται να χτίσει αποικία που θα φιλοξενεί 1400 οικιστικές μονάδες.
Εντείνοντας την γενοκτονία
Το παρελθόν και το παρόν της παλαιστινιακής εκδίωξης είναι συνυφασμένο με την προσπάθεια του Ισραήλ να εξαλείψει την υπηρεσία αρωγής. Η προσπάθεια αυτή συνδέεται επίσης και με την ένταση της συνεχιζόμενης γενοκτονίας στην Γάζα.
Από τον Οκτώβριο του 2023, όπως o ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το Δικαίωμα στην Τροφή έχει καταδείξει στις αναφορές του, το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει την λιμοκτονία για να εκτοπίσει, να σκοτώσει, να αφανίσει ανθρώπους, σε μια προσπάθεια να σβήσει τους Παλαιστινίους από την ιστορία και την γη τους, με σκοπό να προσαρτήσει πλήρως τα εδάφη τους.
Απέναντι στις προσπάθειες του Ισραήλ εδώ και ένα χρόνο να επιβάλλει την κυριαρχία του μέσω της εποικιστικής πολιτικής του, η υπηρεσία αρωγής έχει παραμείνει στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών να κρατηθούν οι Παλαιστίνιοι ζωντανοί με το να παρέχει φαγητό, ιατρική περίθαλψη και καταφύγιο για τον εκτοπισμένο πληθυσμό στην Γάζα.
Γι αυτό, όταν τον Μάρτιο του 2024, η Νότια Αφρική υπέβαλλε ένα κατεπείγον αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο για να εκδώσει προσωρινά μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων στην Γάζα από την πιθανότητα της γενοκτονίας, κατήγγειλε και την ανεπιβεβαίωτη ισραηλινή διεθνή εκστρατεία για την άρση της χρηματοδότησης της υπηρεσίας ως μια προσπάθεια να εντείνει την επιβαλλόμενη λιμοκτονία και την βία στα πλαίσια της γενοκτονίας.
Το διεθνές δικαστήριο αποφάνθηκε στα τέλη του ίδιου μήνα, εκδίδοντας εντολή για το Ισραήλ να συνεργαστεί με την υπηρεσία αρωγής και με τους άλλους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και να διασφαλίσει «την ανεμπόδιστη παροχή επειγουσών, αναγκαίων και βασικών υπηρεσιών καθώς και ανθρωπιστικής βοηθείας όπως νερό, φαγητό, ρεύμα, καύσιμα, καταφύγιο, ρούχα και συνθήκες υγιεινής».
Ωστόσο, αντί να συμμορφωθεί με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου, το Ισραήλ ενέτεινε τις νομοθετικές του προσπάθειες να θέσει εκτός νόμου την υπηρεσία αρωγής, την ώρα που ταυτόχρονα της επιτίθετο στρατιωτικά.
Η πρόθεση γενοκτονίας
Ουσιαστικά, οι νομοθετικές και στρατιωτικές προσπάθειες θα πρέπει να εκληφθούν ως ένα μέρος της ίδιας βίαιης γενοκτονικής διαδικασίας. Την ώρα που το ισραηλινό κοινοβούλιο προωθούσε και πέρασε τα δύο νομοσχέδια στις 28 Οκτωβρίου, ο στρατός του δούλευε συστηματικά για να εξοντώσει το προσωπικό της υπηρεσίας αρωγής σκοτώνοντας 233 μέλη της από την 25η Οκτώβρη.
Ως μέρος της γενοκτονικής εκστρατείας, το 70% από τα σχολεία της υπηρεσίας έχουν γίνει στόχος όπως και τα νοσοκομεία της.
Οι νόμοι του πέρασαν από το κοινοβούλιο στις 28 Οκτωβρίου είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της γενοκτονικής του πρόθεσης.
Στην πραγματικότητα αυτό που οι νόμοι τελικά επιδιώκουν είναι να μετατρέψουν τoν γενοκτονικό σκοπό του Ισραήλ σε εθνικό δίκαιο. Δεν πρόκειται για άτομα με υψηλόβαθμες θέσεις που εκφράζουν και υλοποιούν ρητά την πρόθεση να καταστρέψουν τους Παλαιστίνιους μαζικά.
Με τους νέους νόμους, είναι το ανώτατο «δημοκρατικό» όργανο που κυβερνά το κράτος του Ισραήλ, το οποίο ψήφισε υπέρ της άμεσης συμβολής στην αποικιοκρατική επέκταση και τη γενοκτονία, εξαλείφοντας τον κύριο θεσμό που κρατά στη ζωή τους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τα Ηνωμένα Έθνη ως θεσμό.
Σκοτώνει και βομβαρδίζει το ανθρωπιστικό προσωπικό του στη Γάζα. Βομβαρδίζει, ισοπεδώνει και χρησιμοποιεί αέρια κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο. Προσπαθεί να διαλύσει τις υπηρεσίες του για τους πρόσφυγες. Αγνοεί τις εντολές του ανώτατου δικαστικού οργάνου του ΟΗΕ, επιλέγοντας να θέσει σε κίνδυνο τη Σύμβαση για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας.
Απαγορεύει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να επισκεφθεί τη χώρα, θεωρώντας τον ως απειλή. Ενορχηστρώνει διπλωματικές εκστρατείες κατά των λειτουργών του ΟΗΕ και των ειδικών εισηγητών που ζητούν τον τερματισμό της γενοκτονίας και τη δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη. Ο πρωθυπουργός του ενοχοποιεί ολόκληρο τον ΟΗΕ ως «οίκο του σκότους» και «φερέφωνο αντισημιτισμού».
Έχει καταστεί σαφές ότι το Ισραήλ έχει επισήμως σταματήσει να αναγνωρίζει τις αξίες και τους θεσμούς του ΟΗΕ.
Το φυσικό αντίμετρο που πρέπει να λάβει ο ΟΗΕ είναι να σταματήσει να αναγνωρίζει το Ισραήλ ως νόμιμο μέλος της οικογένειας των εθνών και να ανακαλέσει την ιδιότητα του μέλους του ΟΗΕ μέχρι να σταματήσει τη γενοκτονία του και να διαλύσει το καθεστώς του εποικοαποικιοκρατικού απαρτχάιντ.
Πίσω στο 1974 η Γενική Συνέλευση ψήφισε την αναστολή της συμμετοχής της Νότιας Αφρικής στις εργασίες της λόγω της διεθνούς αντίθεσης στις πολιτικές του απαρτχάιντ.
Δούλεψε με τη Νότια Αφρική, θα δουλέψει και με το Ισραήλ.
Πηγή: Middle East Eye
Μετάφραση: antapocrisis
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!