Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τους κακοποιούς της Ελληνικής Αστυνομίας;

Όποιος πίστευε ότι μετά το σάλο της Νέας Σμύρνης και τον ξυλοδαρμό πολίτη που τόλμησε να μιλήσει πολιτισμένα σε ένστολο τραμπούκο, η αστυνομία θα ηρεμούσε, αποδείχθηκε βαθιά γελασμένος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις εκπαιδευτικών της Λάρισας, μια συμμορία ένστολων κακοποιών επιτέθηκε σε παρέα παιδιών που καθόταν σε πάρκο. Ένας εκ της συμμορίας έσπασε μάλιστα το χέρι 13χρονου παιδιού, ανακοινώνοντας γελώντας στην παρέα του “…ρε μαλάκα του το ‘σπασα”. Φυσικά το παιδί δεν το πήγαν στο Νοσοκομείο αλλά στο Τμήμα. Το νέο περιστατικό ωμής και αλόγιστης αστυνομικής βίας έρχεται να μας επιβεβαιώσει και πάλι ότι η γάγραινα της αυθαιρεσίας έχει μολύνει όλο το σώμα της Αστυνομίας, από την κορφή μέχρι τα νύχια.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει σαφές ότι βρίσκεται εκτός λογικού και ηθικού ορίου. Τηρεί βεβαίως τον “νόμο”. Ήταν το βασικό όπλο της άρχουσας τάξης απέναντι στον “εχθρό λαό” για αυτό και πριμοδοτήθηκε προκλητικά από όλες τις κυβερνήσεις. Διασφάλιζε την “τάξη”, όταν η αδικία γινόταν καθεστώς. Εξασφάλιζε εκ των προτέρων ασυλία για οτιδήποτε κι αν έκανε, παραγγέλνοντας γελοίες ΕΔΕ, θεσμοθετώντας την ατιμωρησία, γιγαντώνοντας την ασυδοσία.

Επί ένα χρόνο που η πανδημία έχει διαλύσει τις κοινωνίες, προκηρύχθηκαν μηδέν οργανικές θέσεις γιατρών, αλλά πάνω από 2.000 θέσεις στα σώματα ασφαλείας. Αυτός ο προκλητικός φαβοριτισμός με κρατική βούλα, δεν διαμορφώνει συνθήκες ασυδοσίας και εξαιρετισμού για τα σώματα ασφαλείας;

Επί ένα χρόνο που η πανδημία έχει διαλύσει το σύστημα υγείας, την οικονομία, την εκπαίδευση, η Αστυνομία έχει αναλάβει το σωφρονισμό των “άτακτων” πολιτών, ειδικά των νέων. Όσο η διαχείριση της πανδημίας αποτυγχάνει, τόσο αναδεικνύεται ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. ως τιμωρητικό, κατασταλτικό, συχνά και σαδιστικό όργανο άσκοπης και αναίτιας καταστολής.

Η μικρή και μεγάλη εγκληματικότητα μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχη. Όσοι αστυνομικοί δεν της προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως νυχτερινοί μπράβοι δεύτερης απασχόλησης, την αγνοούν συστηματικά, έχοντας στρέψει το ενδιαφέρον τους στους πολίτες στα πάρκα και στα παιδιά στις πλατείες.

Πόσο ακόμα θα “χρεώνονται” τα περιστατικά αστυνομικής βαρβαρότητας στις “εξαιρέσεις”; Πόσο ακόμα θα αθωώνονται οι συνθήκες και οι πολιτικές που γεννούν την ασυδοσία;

Η κοροϊδία για “μεμονωμένα” περιστατικά, για λίγους επίορκους και κακούς αστυνομικούς που χαλούν την εικόνα, για εργαζόμενους που τάχα αποπροσανατολίστηκαν, για “παιδιά του λαού που τα βάζουν να δέρνουν το λαό”, πρέπει να σταματήσει.

Η αποθράσυνση της ΕΛΑΣ είναι θεσμική. Τα πολιτικά κόμματα -και ειδικά αυτά της αντιπολίτευσης που θέλουν να ονομάζονται δημοκρατικά- δεν μπορούν να κρύβονται πλέον πίσω από το δάκτυλό τους. Μια τέτοια αστυνομία είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία και για τους πολίτες.

Πρέπει να μείνει μακριά από τους πολίτες, και ειδικά τους νέους.

Ο υπουργός που δήλωνε πριν ένα χρόνο ότι “όποιος χτυπά ανήλικα δεν χωρά πουθενά” έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για το ξεσάλωμα αστυνομικής βίας. Ο Χρυσοχοΐδης πρέπει να παραιτηθεί. Με ή χωρίς την άδεια της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι αστυνομικοί – κακοποιοί που επιτέθηκαν στους 13χρονους και έσπασαν το χέρι ενός παιδιού, πρέπει να πληρώσουν. Νομικά, πολιτικά, θεσμικά και συντεταγμένα. Οικονομικά και επαγγελματικά. Όχι να “περάσουν ΕΔΕ”. Να απολυθούν ατιμωτικά από την ΕΛΑΣ – όπως άλλωστε υπόσχονταν για ανθρώπους ιδίου φυράματος ο πολιτικός προϊστάμενος “κύριος Μιχάλης”.

Αλλά όχι μόνο. Να εκτεθούν ατιμωτικά από ομάδες νομικών που θα συντρέξουν τυχόν νομικές ενέργειες των οικογενειών των παιδιών. Να γίνουν μόνιμη ερώτηση – επωδός, σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην βουλή. Να παραμείνουν νούμερο ένα θέμα στην πολιτική αντιπαράθεση.

Πώς τελείωνε ο Κάτωνας κάθε τοποθέτησή του στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο;

Carthago delenda est.

Έτσι κι εδώ.

Οι κακοποιοί αστυνομικοί πρέπει να πληρώσουν. Αυτό πρέπει να είναι καθημερινή επωδός κάθε κόμματος, κάθε πολίτη που δεν έχει ακόμα χάσει μια ελάχιστη αίσθηση δημοκρατικής ευθύνης.

Μόνο έτσι έχουμε ελπίδα οι επόμενοι ένστολοι που θα θελήσουν να τσακίσουν τον επόμενο 13χρονο να το σκεφτούν λίγο παραπάνω.

Η χρηματοδότηση της ΕΛ.ΑΣ, με τα απαστράπτοντα περιπολικά και τις καινούριες μηχανές, με τον πανάκριβο εξοπλισμό και τις κατά χιλιάδες προσλήψεις, πρέπει να μειωθεί κατακόρυφα. Η αποχρηματοδότηση της Αστυνομίας είναι ζήτημα επιβίωσης της Δημοκρατίας.  Ειδικά όταν στην παιδεία και στην υγεία τα κενά και οι ανάγκες είναι τρομακτικές.

Οι μαύροι στις ΗΠΑ κάνουν το περίφημο “THE TALK” στα παιδιά τους όταν γίνουν 12 χρονών. Τους λένε πώς να περπατούν, πώς να σταθούν και τι να κάνουν, αν τυχόν τους απευθυνθεί αστυνομικός. Σε τυχόν ένταση τα συμβουλεύουν να πέσουν κατευθείαν στο έδαφος μπρούμυτα με τα χέρια πίσω. Σε τυχόν έλεγχο να μιλήσουν στο πληθυντικό, να μην διαμαρτυρηθούν, αν θελήσουν να βγάλουν την ταυτότητα από την τσέπη να το κάνουν αργά, έχοντας από πριν ενημερώσει τον αστυνομικό. Μήπως και αποφύγουν τη σφαίρα του Νόμου και της Τάξης. Κάποιοι έφηβοι τα καταφέρνουν, κάποιοι όχι.

Φτάνουμε και στην Ελλάδα στην εποχή που πρέπει να κάνουμε ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ στα παιδιά μας για το πώς και πού θα κυκλοφορούν και τι θα κάνουν όταν τους την πέφτουν ένστολοι κακοποιοί;

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *