Ο κορωνοϊός και το νομοσχέδιο για τον “εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας”

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καταστροφή της βιοποικιλότητας από την ανθρωπότητα δημιουργεί προϋποθέσεις για την εμφάνιση νέων ιών-ασθενειών, όπως ο covid-19.  Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις προκαλούν καταστροφές στα οικοσυστήματα, οι φυσικοί οικότοποι συρρικνώνονται,  τα άγρια ζώα χάνουν τους βιοτόπους τους, μετακινούνται, έρχονται σε επαφή με διαφορετικά ζώα και ευκολότερα με τους ανθρώπους, πολλές φορές σκοτώνονται  ή φυλακίζονται και καταλήγουν σε αγορές.  Οι άνθρωποι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση των ασθενειών, μειώνοντας τα φυσικά εμπόδια μεταξύ των ζώων ξενιστών- στα οποία ο ιός κυκλοφορεί -και στους ίδιους. Τα παθογόνα περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα σε νέα μέρη. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εκτιμά ότι τα 3/4 των νέων ή αναδυόμενων ασθενειών που μολύνουν τον άνθρωπο προέρχονται από  ζώα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  αναφέρει ότι οι μολυσματικές ασθένειες προκαλούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπινες λοιμώξεις ετησίως, με εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Περίπου τα 2/3  των γνωστών μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο μοιράζονται με τα ζώα και η πλειονότητα των πρόσφατα αναδυόμενων ασθενειών σχετίζεται με την άγρια φύση.  Οι ανθρώπινες δραστηριότητες διαταράσσουν τη δομή και τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων, μεταβάλλουν τη βιοποικιλότητα, μειώνουν την αφθονία ορισμένων οργανισμών, προκαλούν αύξηση του πληθυσμού σε άλλους, τροποποιούν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ οργανισμών και του φυσικού και χημικού περιβάλλοντος τους.  Στις διαταραχές που επηρεάζουν τις μολυσματικές ασθένειες και τη μετάδοση τους περιλαμβάνονται, η αποψίλωση δασών, η  αλλαγή χρήσεων  γης, η διαχείριση του νερού (κατασκευή φραγμάτων, άρδευση), η  ανεξέλεγκτη αστικοποίηση, η  κλιματική μεταβλητότητα και αλλαγή, κλπ.

Η επικεφαλής του περιβάλλοντος του ΟΗΕ  δήλωσε πρόσφατα ότι η  φύση μας στέλνει μήνυμα με την πανδημία του κορωνοϊού. Η ανθρωπότητα ασκεί πάρα πολλές πιέσεις στον φυσικό κόσμο με καταστροφικές συνέπειες.  Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσες πολλές ευκαιρίες για τα παθογόνα να περάσουν από τα ζώα σε ανθρώπους. Η συνεχιζόμενη καταστροφή των άγριων χώρων μας έφερε άβολα κοντά σε ζώα και φυτά που φιλοξενούν ασθένειες που μπορούν να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι με τη φύση, είτε μας αρέσει είτε όχι. Εάν δεν φροντίζουμε τη φύση, δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας.  Καθώς πλησιάζουμε προς έναν πληθυσμό 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, πρέπει να πάμε στο μέλλον οπλισμένοι με τη φύση, ως τον ισχυρότερο σύμμαχό μας.

Η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι όσο συνεχίζεται η αλλοίωση της βιοποικιλότητας, μέσω της επιταχυνόμενης διατάραξης/καταστροφής των οικοσυστημάτων και των ειδών, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μελλοντικές  επιδημίες ή/και πανδημίες.

Η λύση είναι να κατανοήσουμε ότι το ανθρώπινο είδος μοιράζεται τον πλανήτη με τα άλλα είδη, στα οποία θα πρέπει να αφήσει τον χώρο που τους αναλογεί και να τα προστατεύσει, καθώς και να διατηρήσει ακέραια τη δομή και λειτουργία των  οικοσυστημάτων που συντηρούν τη ζωή.

Στην χρονική στιγμή της κορύφωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με καθεστώς «καραντίνας» στη Βουλή και σημαντικές αντιδράσεις, κατατέθηκε για να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο (ν/σ) για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» του ΥΠΕΝ.

Με το ν/σ αλλάζουν οι διατάξεις  για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων, τη  διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, οι κατηγορίες, οι ζώνες  και οι χρήσεις των προστατευόμενων περιοχών, κλπ.

Στην αιτιολογική έκθεσή του, που αναλύονται οι σκοποί των προτεινόμενων ρυθμίσεών του, αναγράφεται  «Η περιβαλλοντική αδειοδότηση στην Ελλάδα…,  εξακολουθεί να αποτελεί χρονοβόρα διοικητική διαδικασία και ως εκ τούτου σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση των επενδύσεων….   Με στόχο την επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν χρόνια προβλήματα καθημερινότητας και να δημιουργηθεί ένα επενδυτικά φιλικό περιβάλλον στην Ελλάδα, προτείνονται…».

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί μία σύνθετη-ουσιαστική διαδικασία, με κύριο στόχο την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, με την εφαρμογή όρων/περιορισμών για την υλοποίηση (εάν μπορεί περιβαλλοντικά να υλοποιηθεί) και τη λειτουργία ενός έργου/επένδυσης με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον.  Ελέγχονται αναλυτικά οι παράμετροι κάθε έργου, γίνεται διαβούλευση, συλλέγονται γνωμοδοτήσεις και εγκρίνονται περιβαλλοντικοί όροι, με τους οποίους τίθενται οι προϋποθέσεις για την κατασκευή και λειτουργία του.  Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι σύνθετη, να εμπλέκει διάφορες ειδικότητες (περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, βιολόγους, κλπ) και φορείς,  για να έχει τεχνική/επιστημονική τεκμηρίωση, να διασφαλίζει την περιβαλλοντικά ορθή κατασκευή και λειτουργία του έργου, αλλά κύρια να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή εγκατάστασής του, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων και στις τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση.

Η διαδικασία αυτή είναι λάθος να αντιμετωπίζεται σαν γραφειοκρατική διαδικασία, ανασταλτικός παράγοντας, πιθανό εμπόδιο για έργα/επενδύσεις, που πρέπει να απλοποιηθεί γιατί  δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό.

Το ν/σ πρέπει να αναδιαμορφωθεί βάσει της προτεραιότητας της προστασίας του περιβάλλοντος  και όχι της προώθησης των επενδύσεων.

Τα 1500 σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης  ζητούν την καθολική αλλαγή του, τεκμηριώνοντας την επιστημονική άποψη αρμόδιων τεχνοκρατών .

Όπως ακούγονται οι ειδικοί της υγείας, θα πρέπει να ακουστούν και οι ειδικοί  για το περιβάλλον.

Το απαιτούν οι καιροί, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: thebest.gr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *