Ο αγώνας ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, είναι αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία!

Η κυβέρνηση, σαν τον κλέφτη, με τους φοιτητές να απουσιάζουν από τις σχολές, φέρνει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, ξεκινώντας από το ΕΚΠΑ, ενώ εδώ και 1,5 χρόνο προετοιμάζει το έδαφος για την ΟΠΠΙ και στο ΑΠΘ, με την διαρκή παρουσία ΜΑΤ μέσα στο campus. Η κυβέρνηση, που βρίσκεται σε αδιέξοδο, με την ακρίβεια, από την μία, να χειροτερεύει συνεχώς τους όρους διαβίωσής μας και με το σκάνδαλο των υποκλοπών, από την άλλη, να τσαλαπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και των πολιτικών της αντιπάλων στο όνομα της δήθεν «εθνικής ασφάλειας», θέλει να βάλει τώρα την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια.

Από το 2019, που ήρθε στην κυβέρνηση, η ΝΔ θέλησε να προωθήσει μια ολοκληρωτική δεξιά ατζέντα, μετά την «αριστερή» παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Δημοσιογράφοι της κυβέρνησης έλεγαν ότι «τώρα είναι η ευκαιρία», τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ξεφτίλισε την έννοια της αριστεράς, τον αντιιμπεριαλισμό-αντιαμερικανισμό, τον συνδικαλισμό ως διεκδίκηση αιτημάτων και δικαιωμάτων, την αντίσταση στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών.

Η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει προχωρήσει εδώ και τριάντα χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις και ειδικά τις μνημονιακές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να χτίζουν ένα πανεπιστήμιο μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο βαρύ κόστος σπουδών. Ένα πανεπιστήμιο με όλο και χειρότερες υποδομές, όλο και λιγότερους καθηγητές, με δίδακτρα και με πτυχία χωρίς αξία, ισοδύναμα με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων. Αυτοί έχτισαν ένα πανεπιστήμιο, που αναζητά συνεχώς χρηματοδοτήσεις από εταιρείες, με ιδιώτες στην διοίκηση του, σε ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία, αφενός, για να διασφαλίσει ότι σ’ ένα πανεπιστήμιο με πενιχρή κρατική χρηματοδότηση και δίδακτρα, όπου θα σπουδάζουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν, δεν θα υπάρχει καμία φωνή αντίστασης και διεκδίκησης, ούτε φοιτητικός συνδικαλισμός. Γιατί η κυβέρνηση ξέρει ότι ακόμα και στα πανεπιστήμια, που δεν υπάρχει φοιτητικός συνδικαλισμός, όπως αυτά των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, έχουν γεννηθεί αντιστάσεις στα δίδακτρα και στην εμπορευματοποίηση. Επειδή αντιστάσεις θα υπάρξουν, η κυβέρνηση θέλει να τις αποτρέψει με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Αφετέρου, προκειμένου να ικανοποιήσει το πιο αντιδραστικό της ακροατήριο, που από το 2019 ζητάει αποτελέσματα στην «τάξη και την ασφάλεια», θέλει να «τελειώνει» με ο,τι θυμίζει αντίσταση και αμφισβήτηση.

Γι’ αυτό φέρνει η κυβέρνηση την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.  Δίνει 50 εκατομμύρια ευρώ για την σύσταση των ΟΠΠΙ, τα οποία θα μπορούσε να διαθέσει για μαζικές προσλήψεις καθηγητών, για την ανέγερση νέων εστιών, για νέες υποδομές και αίθουσες και για φοιτητική μέριμνα. Αυτά χρειαζόμαστε και όχι την αστυνομία για να χτυπάει όποιον διαφωνεί με την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική διάλυσης των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης περνάει, αυτή τη στιγμή, μέσα από την αντίσταση ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας στο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ και σε όλα τα ιδρύματα. Είναι αναγκαίος ένας αγώνας σύσσωμης της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, με ενότητα όλων των φορέων, προκειμένου να μην πατήσουν οι ΟΠΠΙ το πόδι τους στις σχολές μας! Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υπερασπιστούμε το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο!

ΟΙ ΟΠΠΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ!

ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

Όλοι σήμερα στα μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

Αθήνα: Προπύλαια, 19:00

Θεσσαλονίκη: Καμάρα, 19:00

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *