“Μπορεί να γονατίσουμε πολύ σύντομα”: ένας Ιταλός εντατικολόγος γιατρός που έχει ξεπεράσει τα όριά του

Η επιδημία του COVID-19 στην Λομβαρδία της Ιταλίας έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας και το μέχρι τώρα επίπεδο λειτουργίας μπορεί να μην αποδειχτεί βιώσιμο για πολύ, σύμφωνα με τον Maurizio Cecconi, MD, του Τμήματος αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Humanitas Research Hospital, στο Μιλάνο.

Ο ιατρός Cecconi μίλησε μέσω του JAMA Live Stream σε συνέντευξη με τον Howard Bauchner, MD,  αρχισυντάκτη του JAMA (Journal of the American Medical Association).

Μια σύνοψη από σχόλια του Cecconi και δύο συναδέλφων του, δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στο JAMA.

Ο Dr. Cecconi συζήτησε την εξέλιξη και την ανταπόκριση  των γιατρών στην ταχύτατη εξάπλωση της επιδημίας που ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου. Ένας άνδρας ηλικίας 30 ετών εισήχθη στο Νοσοκομείο Codogno στο Λόντι της Λομβαρδίας με αναπνευστική δυσχέρεια. Βγήκε θετικός για έναν νέο κορονοϊό, τον SARS-CoV-2, τον γνωστό πλέον ως COVID-19. Σε λιγότερο από 24 ώρες το νοσοκομείο είχε 36 περιστατικά COVID-19.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιταλικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία ανέρχεται στα  13,882 με 803 θανάτους.

Οι υποδομές ΜΕΘ έχουν πιεστεί σοβαρά. Πριν την επιδημία του ιού στην Λομβαρδία υπήρχαν 720 κρεβάτια ΜΕΘ (περίπου το 5% των συνολικών κρεβατιών). Μέσα σε 48 ώρες από το πρώτο περιστατικό δημιουργήθηκαν ειδικές εγκαταστάσεις ΜΕΘ (ICU cohorts) σε 15 νοσοκομεία, συνολικά 130 νέα κρεβάτια ΜΕΘ, ειδικά και αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη από COVID-19. Μέχρι της 7 Μαρτίου ο συνολικός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ για τον COVID-19 ήταν 482.

«Το ποσοστό εισόδου περιστατικών σε ΜΕΘ, αφορά  στο 12% των συνολικών περιστατικών που είναι θετικά στον ιό και το 16% των συνολικών ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία», συγκριτικά με το 5% περίπου των αντίστοιχων περιστατικών που έχουν καταγραφεί στην Κίνα. Η διαφορά μπορεί να εντοπίζεται στα διαφορετικά κριτήρια εισαγωγής των ασθενών στις ΜΕΘ σε σύγκριση με την Κίνα, σύμφωνα με τον Dr. Cecconi και τους συναδέλφους του.

Ο Dr. Cecconi ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί σχετικά λίγα περιστατικά με παιδιά, τα οποία νόσησαν σχετικά ήπια. Τα ποσοστά θανάτου μεταξύ ασθενών μέχρι την ηλικία των 59 έμειναν κάτω του 1%. Για τους ασθενείς ηλικίας 60-69, το ποσοστό είναι 2.7%, για τις ηλικίες 70-79, το ποσοστό είναι 9.6%, ενώ για τις ηλικίες 80-89, το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, στο 16.6%.

Οι μοντελοποιημένες προβλέψεις για τον πιθανό αριθμό κρουσμάτων στην Λομβαρδία είναι τρομακτικές.

«Το γραμμικό μοντέλο προβλέπει ότι περίπου 869 περιστατικά ΜΕΘ μπορεί να προκύψουν μέχρι τις 20 Μαρτίου του 2020, ενώ το εκθετικό μοντέλο ανάπτυξης δείχνει ότι κατά προσέγγιση 14.542 περιστατικά ΜΕΘ μπορεί να προκύψουν μέχρι τότε. Ακόμα και αν αυτές οι προβλέψεις είναι θεωρητικές και περιλαμβάνουν ποικίλες εικασίες, οποιαδήποτε σημαντική αύξηση στον αριθμό των σοβαρών περιστατικών θα μπορούσε να υπερβεί ταχέως την συνολική χωρητικότητα των κρεβατιών ΜΕΘ, χωρίς να περιλαμβάνουμε τα υπόλοιπα σοβαρά περιστατικά, όπως τα σωματικά τραύματα, τα εγκεφαλικά  επεισόδια και άλλες έκτακτες ανάγκες»,

έγραψε ο Dr. Cecconi και οι συνάδελφοι του στο JAMA. Προσθέτει: “Μπορεί να «γονατίσουμε» πολύ σύντομα“, αναφερόμενος στην πιθανή δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Dr. Cecconi έχει ακόμα κάποιες προτάσεις για τις άλλες χώρες που δεν αντιμετωπίζουν ακόμα τόσο σοβαρή επιδημία. Συμβουλεύει να πάνε ένα βήμα πέρα από την επέκταση της χωρητικότητας των κλινών ΜΕΘ και των κλινών απομόνωσης και να συγκεντρωθούν στην εκπαίδευση προσωπικού με προσομοίωση στην θεραπεία αυτών των εξαιρετικά μεταδοτικών αυτών ασθενών. Η ιατρική του μονάδα έχει προσπαθήσει σκληρά για να προστατεύσει το προσωπικό του, όμως 1.116 υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Οι συνθήκες για το προσωπικό είναι πολύ δύσκολες  όταν εργάζονται με τον πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό και ο Dr. Cecconi τόνισε την ηρωική  δουλειά αυτών των γιατρών και νοσηλευτών.

Επιπλέον, ο Dr. Cecconi επικεντρώνεται στην υποστηρικτική φροντίδα για τους ασθενείς και δεν συμβουλεύει να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι που δεν έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες. «Όλοι θέλουν να βρουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο γι’ αυτούς τους ασθενείς, αλλά εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο αυτή την στιγμή». Αγχώνεται, ότι παρόλη την κρίση, οι γιατροί πρέπει να επικεντρωθούν στην βασιζόμενη στις ενδείξεις ιατρική και στην πραγματική και ήδη εφαρμοσμένη φροντίδα.

Οι πληροφορίες από τον Cecconi βρίσκονται διαθέσιμες στο Jama Website.

Πηγή: MDedge.com

Μετάφραση: antapocrisis.gr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *