Από το #Έρχεται_πoύτσα στο #ΝΔ_παιδεραστές: Μιλήστε μας λίγο εκεί στη Βουλή για την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου

Ο νυν πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος που ήρθε στην εξουσία έχοντας ως ένα από τα βασικά hashtags των εκλογών του 2019 το #Έρχεται_πoύτσα (απευθυνόμενο προς τον απερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ), διαμαρτύρεται σήμερα για την ποιότητα του διαλόγου στα Κοινωνικά Δίκτυα.

Τον έπιασε ο πόνος τον Κ. Μητσοτάκη για τη χαμηλή ποιότητα που ξάφνου χαρακτηρίζει τα ελληνικά social media και κυρίως το Twitter που εδώ και χρόνια είναι ο απόπατος της πολιτικής διαπάλης του ελληνικού κοινοβουλευτισμού. Εκατοντάδες μισθωμένοι (κυρίως), αλλά και άμισθοι χουλιγκάνοι τουιτάρουν με τη μεγαλύτερη ευκολία τις μεγαλύτερες χυδαιότητες και νομίζουν ότι αυτό είναι πολιτική.

Με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη ο ΣΥΡΙΖΑ σπίναρε το #ΝΔ_παιδεραστές. Τη γραμμή εκλαΐκευσε περαιτέρω ο Βαξεβάνης και την αναβάθμισαν οι Τράγκας, Χίος, Καραχάλιος κοκ. Δεν εννοούσαν απλώς ότι η υπόθεση Λιγνάδη έχει πολιτικές προεκτάσεις που ακουμπούν τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Εννοούσαν (ή αναρωτιούνταν «αθώα») για το αν ο Μητσοτάκης έχει στήσει κύκλωμα εκμετάλλευσης ανήλικων προσφυγόπουλων αναλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα απευθείας στο πρωθυπουργικό του γραφείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σειρά του εξανέστη, διότι το επίπεδο του διαλόγου έπεσε χαμηλά με το #ΝΔ_παιδεραστές, καθώς το κόμμα του μας είχε συνηθίσει σε κομψότατα μηνύματα, όπως αυτό του #Έρχεται _πoύτσα. Το οποίο ειρήσθω εν παρόδω τρεντάρει συχνά πυκνά από τη ΝΔ κάθε φορά που τα ΜΑΤ δέρνουν φοιτητές ή τώρα που κινδυνεύει η ζωή του Κουφοντίνα.

Τα ΜΜΕ επίσης ανατρίχιασαν με τη διαστρέβλωση της αλήθειας και αποφάσισαν ότι τίθεται ζήτημα δημοκρατίας. Το αποφάσισε ο Παπαχρήστος που μέχρι πρότινος ισχυριζόταν ότι ο Τσίπρας ανακαίνισε τη βίλα του στο Σούνιο με πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, το ΣΤΑΡ που μας είπε ότι ο Λιγνάδης «κατηγορείται για το τίποτα» και ο ΣΚΑΙ που αναρωτιέται αν οι βιασθέντες ανήλικοι “είχαν γονείς να τους μαζέψουν”. Όλοι οι παραπάνω μαχητές της αλήθειας, θέτουν ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα επιχειρούν να αθωώσουν την κυβέρνηση μετατρέποντας για ακόμα μια φορά ένα δικό τους σκάνδαλο σε μια σκευωρία του αντιπάλου.

Όποιος ισχυριστεί ότι ο Μητσοτάκης δεν είχε γνώση του #Έρχεται_πούτσα, ή ο Τσίπρας δεν είχε γνώση του #ΝΔ_παιδεραστές, κοροϊδεύει. Γνώση για τις τάσεις των hashtags που κυριαρχούν στον “πολιτικό διάλογο” έχει και ο τελευταίος τυχαίος σχολιαστής. Τα πολιτικά επιτελεία με δεκάδες στελέχη και δημοσιογράφους να δίνουν τη μάχη των trends, δεν έχουν απλώς γνώση, έχουν ισχυρότατο μερίδιο στη διαμόρφωσή τους. Και θα μπορούσαν με μία και μόνο εντολή ή δήλωση να περιορίσουν τον οχετό.

Η συζήτηση λοιπόν για την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου που προκαλεί αύριο η κυβέρνηση στη Βουλή είναι βαθιά υποκριτική. Μοιάζει με το να διαμαρτύρεται ο Τάκης ο Τσουκαλάς για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αγνό φίλαθλο πνεύμα στα ελληνικά γήπεδα. Η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου είναι λίγο πιο κάτω από τον υπόνομο, αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν πλήρη συνείδηση, γνώση και ευθύνη επ’ αυτού.

Και είναι αστείο να ισχυριστεί κανείς ότι η ΝΔ και τα χυδαία ΜΜΕ θέλουν ειλικρινά να θέσουν το θέμα του πολιτικού χουλιγκανισμού, της κομματικής εκμετάλλευσης ή της διαστρέβλωσης της θέσης του αντιπάλου.

Η φωλιά τους είναι λερωμένη. Επιπλέον είναι και βαθιά υποκριτές.

Γιατί όσο είναι χυδαίο να ισχυρίζεται κανείς ότι ο Μητσοτάκης πάσαρε ανήλικους στον Λιγνάδη, άλλο τόσο χυδαίοι είναι για παράδειγμα οι ισχυρισμοί της ίδιας της κυβέρνησης αλλά και του συνόλου σχεδόν των ΜΜΕ ότι όσοι υποστηρίζουν να μην πεθάνει ο Κουφοντίνας, υποστηρίζουν ταυτόχρονα την τρομοκρατία.

Γιατί πρέπει να καταδικαστεί δηλαδή ο Τράγκας και ο Χίος (που πρέπει), αλλά δεν πρέπει να καταδικαστούν σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που θεωρούν υποστηρικτές της τρομοκρατίας όσους επιμένουν να εφαρμοστεί ο νόμος και στην περίπτωση του Κουφοντίνα;

Υπάρχει χυδαιολογία που βοηθά την ποιότητα της δημοκρατίας και χυδαιολογία που δεν τη βοηθά;

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση;

Ας αναρωτηθεί αν βοήθησε το #ΝΔ_παιδεραστές στην ανάδειξη της πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης για το σκάνδαλο Λιγνάδη.

Αλλά και αν διευκολύνει ή δυσχεραίνει την απόπειρα Μητσοτάκη να αντιστρέψει μια πορεία φθοράς που επιταχύνθηκε απότομα από την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, από το σάλο της Ικαρίας, από την βαθιά οικονομική κρίση.

Το πρόβλημα με το επίπεδο του διαλόγου στη δημόσια σφαίρα της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν είναι οι κακές λέξεις ή τα αήθη υπονοούμενα.

Όσοι τα ακούμε, θα επιβιώσουμε.

Το πρόβλημα είναι ότι οι επιφανειακές χουλιγκάνικου τύπου συγκρούσεις κρύβουν ή αποπροσανατολίζουν τις βαθύτερες και ουσιαστικότερες ανατροπές που θα μπορούσαν να τεθούν, να ζυμωθούν, να προετοιμαστούν.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *