Μια παράξενη, ηλίθια δυστοπία

Τις τελευταίες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούμε μια παρέλαση από πλούσια φρικιά που κολακεύουν ο ένας τον εγωισμό του άλλου, και καμαρώνουν στις κάμερες με εξωφρενικές ενδυμασίες, ενώ οι απλοί Αμερικανοί υποφέρουν όλο και περισσότερο.

Στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου το Σαββατοκύριακο συγκεντρώθηκε ένα τσούρμο διασημοτήτων των μέσων ενημέρωσης για να συγχαρεί ο ένας τον άλλον για τη σπουδαία δουλειά που κάνουν λέγοντας τάχα γενναία την αλήθεια και βάζοντας υποτίθεται την πιο ισχυρή κυβέρνηση του κόσμου προ των ευθυνών της. Ο οικοδεσπότης, ο Trevor Noah από το The Daily Show, ξεχείλισε από ενθουσιασμό για την ελευθερία που έχει ο Τύπος στην Αμερική, ο οποίος λέει πράγματα που δεν αρέσουν στους ισχυρούς.

“Καθώς καθόμαστε απόψε σε αυτή την αίθουσα, ελπίζω πραγματικά να θυμάστε όλοι σας ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός αυτής της βραδιάς”, είπε ο Νόα. “Ναι, έχει πλάκα. Ναι, ντυνόμαστε ωραία. Ναι, ο κόσμος τρώει, πίνει, διασκεδάζει. Αλλά ο λόγος που είμαστε εδώ είναι για να τιμήσουμε και να γιορτάσουμε την Τεταρτη Εξουσία και αυτό που αντιπροσωπεύετε: έναν πρόσθετο έλεγχο και μια ισορροπία που κάνει υπόλογη την εξουσία και δίνει φωνή σε εκείνους που διαφορετικά δεν θα είχαν”.

“Και αν ποτέ αρχίσετε να αμφιβάλλετε για τις ευθύνες σας, αν ποτέ αρχίσετε να αμφιβάλλετε για το πόσο σημαντικές είναι, μην κοιτάξετε πιο πέρα από την Ουκρανία”, δήλωσε ο Νόα. “Απλά κοιτάξτε τι συμβαίνει εκεί. Οι δημοσιογράφοι διακινδυνεύουν ή και χάνουν τη ζωή τους για να δείξουν στον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει. Συνειδητοποιείτε πόσο εκπληκτικό είναι; Στην Αμερική, έχετε το δικαίωμα να αναζητάτε την αλήθεια και να λέτε την αλήθεια ακόμη και αν κάνει τους ανθρώπους της εξουσίας να νιώθουν άβολα, ακόμη και αν κάνει τους θεατές ή τους αναγνώστες σας να νιώθουν άβολα. Καταλαβαίνετε πόσο εκπληκτικό είναι αυτό; Στάθηκα εδώ απόψε και κορόιδεψα τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και θα είμαι μια χαρά. Θα είμαι μια χαρά, σωστά; Καταλαβαίνεις πραγματικά, τι ευλογία είναι;”

Φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πει πράγματα που δεν αρέσουν στους προέδρους των ΗΠΑ, και οι οποίοι δεν είναι μια χαρά. Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι στη φυλακή Belmarsh, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την έκδοσή του, ώστε να γίνει ο πρώτος εκδότης που δικάστηκε ποτέ, βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας άλλος Αμερικανός, παραμένει στην εξορία επειδή ο ένας πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τον άλλο, συνεχίζει να αρνείται να δώσει χάρη στον ήρωα που αποκάλυψε τις σκοτεινές πρακτικές παρακολούθησης του καρτέλ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Ντάνιελ Χέιλ, επίσης Αμερικανός, βρίσκεται στη φυλακή επειδή αποκάλυψε τη διαφθορά του τερατώδους προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Αμερικής.

Ο Trevor Noah δεν μίλησε για αυτούς τους ανθρώπους, ή πολλούς άλλους που έχουν διωχθεί, φιμωθεί, φυλακιστεί και δολοφονηθεί επειδή είπαν πράγματα που δεν εγκρίνουν τα ισχυρά άτομα που κυβερνούν τις ΗΠΑ, επειδή ως μέλος των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης η δουλειά του Trevor Noah δεν είναι να ενημερώνει αλλά να προπαγανδίζει.

Μακριά από το να ασκούν “έναν πρόσθετο έλεγχο και να κρατούν μια ισορροπία που θέτει την εξουσία προ των ευθυνών της και δίνει φωνή σε εκείνους που διαφορετικά δεν θα είχαν”, όπως ισχυρίζεται ο Trevor Noah, οι άνθρωποι στο ακροατήριό του, το βράδυ του Σαββάτου, έχουν ως αποστολή να χειραγωγούν τη δημόσια σκέψη προς διευκόλυνση των συμφερόντων των ισχυρών. Τα κυρίαρχα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης στην Αμερική, και σε όλες τις λεγόμενες ελεύθερες δημοκρατίες του δυτικού κόσμου, είναι ιδρύματα προπαγάνδας των οποίων η πρώτη και κύρια δουλειά είναι να κατασκευάζουν συναίνεση για την ολιγαρχία και την αυτοκρατορία.

Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ανέβηκε στο βήμα εκείνο το βράδυ, είχε μόνο φιλικά λόγια για τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

“Αυτό που είναι ξεκάθαρο, και το εννοώ από τα βάθη της καρδιάς μου, είναι ότι εσείς, ο ελεύθερος Τύπος, έχετε μεγαλύτερη σημασία από ό,τι είχατε ποτέ εδώ και έναν αιώνα”, δήλωσε ο Μπάιντεν. “Όλοι είδαμε το θάρρος του ουκρανικού λαού εξαιτίας του θάρρους των Αμερικανών δημοσιογράφων σε αυτή την αίθουσα και των συναδέλφων σας σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στο πεδίο και παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους”.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε επίσης μια φιλική συγκέντρωση γενναίων μαχητών της Αλήθειας της Τέταρτης Εξουσίας και πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών της αμερικανικής αυτοκρατορίας σε ένα πάρτι που διοργάνωσε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του νεοσυντηρητικού πολεμικού προπαγανδιστικού περιοδικού The Atlantic.

Το Politico αναφέρει:

Οι Ντέιβιντ και Κάθριν Μπράντλεϊ και η Λορίν Πάουελ Τζομπς παρέθεσαν δείπνο στο σπίτι των Bradley. Παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Εύα Ράιαν, η Υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, ο Διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Πσάκι, η αναπληρώτρια Γενική Εισαγγελέας των ΗΠΑ Λίζα Μόνακο και πλήθος άλλων γερουσιαστών και αξιωματούχων.

Πράγματι, όταν βλέπεις έναν αμφιλεγόμενο μπασκετμπολίστα/προπαγανδιστή της αυτοκρατορίας να συναναστρέφεται με τον διευθυντή της CIA, ενώ περιβάλλεται από διασημότητες των μέσων ενημέρωσης και κυβερνητικά στελέχη σε ένα πάρτι που διοργανώνει ένας πλουτοκράτης που κατέχει μέσα ενημέρωσης, ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε μια χώρα όπου η εξουσία λογοδοτεί. Σωστά, Trevor;

Το όργιο της ντροπής κορυφώθηκε με το Met Gala του 2022, μια μεγάλη, παράξενη, δυστοπική παρέλαση πλούσιων φρικιών, που ντύθηκαν σαν αριστοκράτες των Hunger Games και γελούσαν στα μούτρα όλων όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν.

Ένα πραγματικά έντιμο φόρεμα του Met Gala θα είχε κορσέ φτιαγμένο από τα οστά παιδιών της Υεμένης, ντυμένο με ύφασμα από κλεμμένο χρυσό και λίθιο, που θα το έπλεκαν τα μικροσκοπικά χέρια παιδιών-σκλάβων, με μια ολόσωμη ουρά που θα έσταζε πετρέλαιο και αίμα όπου κι αν πήγαινε.

Και αυτό, ενώ οι απλοί Αμερικανοί αγωνίζονται μόνο και μόνο για να επιβιώσουν. Ενώ οι Αμερικανίδες φαίνεται να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού της απώλειας της αναπαραγωγικής τους κυριαρχίας με την ανατροπή του δικαιώματος στην έκτρωση. Ενώ τα χρήματα διοχετεύονται σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, ο οποίος απειλεί να κλιμακωθεί σε μια σύγκρουση που θα μπορούσε εύκολα να τελειώσει τη ζωή στη γη.

Αυτή είναι η αυτοκρατορία σου που πεθαίνει, Αμερική. Αυτό είναι το τελικό στάδιο του καπιταλισμού σας. Αυτή είναι η δυστοπία σας, σε όλη της την παράξενη, ψεύτικη, ηλίθια δόξα.

Είναι τρομακτικό. Όσο περισσότερο το κοιτάς, τόσο πιο ανατριχιαστικό γίνεται.

Πηγή: Caitleen Johnstone

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *