Μετρώντας τους νεκρούς στην Γάζα: δύσκολο αλλά απαραίτητο. Σοκαριστική εκτίμηση του περιοδικού Lancet.
Στις 5 Ιουλίου δημοσιεύτηκε στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet, το εγκυρότερο και παλαιότερο ιατρικό περιοδικό (μετρά πάνω από διακόσια χρόνια ζωής), άρθρο με τίτλο ”Counting the dead in Gaza: difficult but essential”, το οποίο υποστηρίζει ότι πάνω απο 186.000 θάνατοι στην Γάζα μπορούν να αποδοθούν στον πόλεμο του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαο. Δηλαδή το 7,9% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας με βάση την απογραφή του 2022 που μετρούσε 2.375.259 κατοίκους.
Η παραπάνω εκτίμηση επιχειρεί να περιγράψει το σύνολο των θανάτων που μπορούν να αποδοθούν στην σύγκρουση (με άμεσο και έμμεσο τρόπο) και άρα υπερβαίνει κατα πολυ τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, το οποίο στην παρούσα φάση έχει ανακοινώσει πάνω απο 38.000 νεκρούς και άλλους 10.000 αγνοούμενους σαν άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου. Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που συνοψίζει το άρθρο είναι:
α) Υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στην συλλογή δεδομένων μέσα στην εμπόλεμη ζώνη καθώς το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ στοχεύει συστηματικά κρατικές εγκαταστάσεις και υποδομές στην Λωρίδα της Γάζας. Ακόμα είναι πρακτικά αδύνατο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών κάτω απο τόνους απο τσιμέντο και σίδερο. Τα Ηνωμένα Έθνη στις 29 Φεβρουαρίου εκτιμούσαν οτι πάνω απο το 35% των κτιρίων στην Γάζα έχουν ισοπεδωθεί με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων να είναι αυξημένος τουλαχιστον κατά 10.000.
β) Οι εμπόλεμες συρράξεις έχουν άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία των πληθυσμών. Ακόμα και αν τελείωνε ο πόλεμος σήμερα – οι επιπτώσεις της γενοκτονικής πολιτικής του Ισραήλ θα συνέχιζαν να οδηγούν στον θάνατο παλαιστίνιους για πολλούς μήνες ή και χρόνια… Αυτοί οι θάνατοι σχετίζονται με την διάλυση των υποδομών, την διάλυση των υπηρεσιών υγείας, τις μεταδοτικές και μη ασθένειες, την πρόσβαση σε τροφή, νερό και ασφαλής κατοικία.
γ) Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν οτι στους σύγχρονους πολέμους οι έμμεσοι θάνατοι που οφείλονται στον πόλεμο μπορουν να είναι απο 3 έως και 15 φορές περισσότεροι από τους άμεσους! Η εκτίμηση των συγγραφέων για 186.000 νεκρούς χαρακτηρίζεται απο τους ίδιους ως μια ”συντηρητική” εκτίμηση για τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων, στην μεγάλη τους πλειοψηφία γυναικες και παιδια.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σταθούμε σε μερικά στοιχεία όπως μας δίνονται απο το “Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ)” για την κατάσταση υγείας του πληθυσμού της Γάζας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΚΕΠΥ στην Γάζα:
– Πάνω 1,7 εκατομμύρια παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί, το 75% του πληθυσμού ζει σε καταυλισμούς της UNRWA. Πάνω απο το 60% των κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ενώ το 73% των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων έχουν πληγεί.
– Πάνω απο τον μισό πληθυσμό (1,1 εκατομμύρια) αντιμετωπίζει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί παγκοσμίως.
– Μεταξύ των 677.000 που βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, υπολογίζεται ότι οι 15.000 είναι έγκυες γυναίκες. 1 στα 3 παιδιά έως δύο ετών υποφέρουν από υποσιτισμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη βόρεια Γάζα, όπου περίπου 50.400 παιδιά κάτω των πέντε ετών υποσιτίζονται σοβαρά και το 31% των παιδιών κάτω των δύο ετών υποφέρουν από σοβαρή εξασθένιση.
– Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024, το 40,5% όλων των αποστολών τροφίμων δεν είχαν πρόσβαση.
– Το 83% των γεωτρήσεων νερού έχουν καταστραφεί ενώ το 57% των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί μερική ζημιά. Η ικανότητα άντλησης νερού είναι λιγότερο απο το 5% αυτού που ήταν. Παράλληλα η UNWRA αναφέρει ότι περίπου το 70% των ανθρώπων στη Γάζα πίνουν αλατισμένο ή μολυσμένο νερό.
Αμφιβάλει κανείς ότι η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στην Γάζα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού είναι η βαρβαρότερη και η πλέον αιματηρή της εποχής μας;
Ο Μιχάλης Τερζάκης είναι ειδικευόμενος Γενικής ιατρικής στο Γ.Ν.Θ Παπανικολάου και απόφοιτος μεταπτυχιακού Πολιτικής Υγείας και Δημόσιας Υγείας ΑΠΘ.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!