Η Ουκρανία στην κόψη του ξυραφιού

Το antapocrisis αναδημοσιεύει το άρθρο του Αμερικανού Joe Lauria, αρχισυντάκτη του Consortium News για την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Lauria υποστηρίζει ότι τμήμα της αμερικανικής κυβέρνησης θέλει να εμπλακεί ακόμα πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας για αυτό επικοινωνιακά τον πρόεδρο Ζελένσκι. Ο Lauria αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας για τα εργαστήρια βιολογικού πολέμου της Ουκρανίας και την ομολογία της Νιούλαντ ότι αυτά όντως υπάρχουν.

Η επιλογή είναι δύσκολη για τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι: Να αποδεχτεί ότι η ήττα του είναι αναπόφευκτη και να αποδεχτεί τους ρωσικούς όρους για παράδοση, ή να συνεχίσει να αναζητά έναν τρόπο ώστε το ΝΑΤΟ να εμπλακεί επικίνδυνα στον πόλεμο εναντίον της Μόσχας.

Η Ρωσία έχει τρεις απαιτήσεις από το Κίεβο για να τερματίσει τον πόλεμο με τους δικούς της όρους: Να αναγνωρίσει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας. Να παραχωρήσει ανεξαρτησία στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ στην περιοχή του Ντονμπάς. Και να κατοχυρώσει την Ουκρανία ως ουδέτερο κράτος στο σύνταγμά της, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ. Μια συνάντηση 90 λεπτών στην Τουρκία την Πέμπτη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν οδήγησε σε καμία απολύτως πρόοδο προς τη λύση, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα.

Ο Ζελένσκι μετακινείται από τη μια θέση στην άλλη από μέρα σε μέρα και μερικές φορές μέσα στην ίδια συνέντευξη σε μέσα ενημέρωσης. Στην εμφάνισή του στο ABC News στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη Κυριακή ήταν ταυτόχρονα και περιφρονητικός και συμφιλιωτικός.

Ο Ζελένσκι έχει επικρίνει το ΝΑΤΟ ως «αδύναμο» επειδή δεν έχει παρέμβει ακόμη για λογαριασμό του. Εξακολουθεί να ζητά να σταλούν πολωνικά αεροσκάφη Mig στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τη Ρωσία. Εξακολουθεί να ζητά μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων η οποία θα επιβληθεί από το ΝΑΤΟ πάνω από την Ουκρανία. Σε αυτό έχει ισχυρούς συμμάχους στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ, και στο Κογκρέσο, με επικεφαλής την Πρόεδρο του Κογκρέσου Νάνσυ Πελόζι.

Το Πεντάγωνο, ωστόσο, έχει αποδεδειγμένα αρνηθεί τόσο το πολωνικό σχέδιο αεριωθούμενων αεροσκαφών όσο και τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων υπό το ΝΑΤΟ. Οι σκληροί ρεαλιστές στο Υπουργείο Άμυνας κατανοούν τις σοβαρές συνέπειες του να θεωρηθεί το ΝΑΤΟ ως μέρος του πολέμου, εάν τα αεροπλάνα του μπουν στη μάχη, ειδικά εάν οι πτήσεις εναντίον της Ρωσίας φύγουν από το έδαφος μιας χώρας του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ κατανοούν με κρυστάλλινο τρόπο, ακόμη και αν ορισμένα μέλη του Κογκρέσου δεν το κάνουν, ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ θα σήμαινε πόλεμο μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας με όλες τις τρομακτικές πιθανότητες που θα μπορούσαν να υπάρξουν.

Ο Μπάιντεν βρίσκεται στη μέση αυτής της μάχης μεταξύ του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ο Πρόεδρος [Τζο] Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα πολεμήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία και εάν δημιουργήσουμε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, σίγουρα για να επιβάλουμε αυτήν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, θα πρέπει να εμπλακούμε με ρωσικά αεροσκάφη. Και πάλι, αυτό θα μας έθετε σε πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Η στρατηγική των ΗΠΑ είναι να παρασύρουν τη Ρωσία στην Ουκρανία με έναν οικονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, καθώς τον σχεδιασμό της ουκρανικής αντίστασης, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ώστε να βαλτώσει και να ματώσει περαιτέρω τη Ρωσία. Ο στόχος είναι τελικά η ανατροπή του Βλαντιμίρ Πούτιν από την εξουσία. Το να πολεμήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ απευθείας με τη Ρωσία, σίγουρα δεν είναι μέρος του σχεδίου. Αλλά η Νιούλαντ και ο Μπλίνκεν φαίνεται να μην έχουν καταλάβει το σχέδιο.

Ο Ζελένσκι και οι υποστηρικτές του στην Ουάσιγκτον επιμένουν στην γιγάντωση της δημόσιας υποστήριξης της Δύσης στην επέμβαση του ΝΑΤΟ, μέχρι να φθαρούν οι ρεαλιστές. Τα δυτικά μέσα αποδέχονται χωρίς αμφισβήτηση την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων, ενώ δυτικές κυβερνήσεις και εταιρείες απαγόρευσαν στη ρωσική πλευρά την πρόσβαση στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Έτσι, το κοινό καθημερινά βλέπει και διαβάζει αναφορές για εμφανιζόμενες ως εντελώς απρόκλητες και άσκοπες ρωσικές επιθέσεις σε Ουκρανούς αμάχους. Η τελευταία θηριωδία που αποδίδεται στη Μόσχα είναι η βομβιστική επίθεση σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vassily Nebenzia είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία είχε εκκενώσει ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη και είχε αναπτύξει εκεί στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτό ήταν τέσσερις ημέρες πριν χτυπηθεί το νοσοκομείο, με 17 τραυματισμούς και κανέναν θάνατο.

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο έδαφος των πολεμικών επιχειρήσεων. Η Ρωσία λέει σχετικά λίγα. Αλλά η εκδοχή της είναι ότι ανταποδίδει τα πυρά μόνο σε ουκρανικές μονάδες που πυροβολούν, έξω από κατοικημένες περιοχές, όπου στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται οι άμαχοι ως «ανθρώπινες ασπίδες». Η Ρωσία λέει ότι οι εκεχειρίες της και οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις πόλεις που περικυκλώνει παρεμποδίζονται από ναζιστικές πολιτοφυλακές, ειδικά στη Μαριούπολη, την έδρα του τάγματος Αζόφ, οι οποίες εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν. Η Ουκρανία και η Δύση αναφέρουν ότι η Ρωσία παρασύρει τους αμάχους στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, για να μπορέσουν να τους σκοτώνουν πιο εύκολα.

Η Ρωσία δεν έχει απολύτως τίποτα να κερδίσει από τις απρόκλητες δολοφονίες αμάχων. Αντίθετα έχει να χάσει τα πάντα. Με την εμφάνιση τέτοιων δολοφονιών όμως, η Ουκρανία έχει να κερδίσει τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε την Παρασκευή 549 θανάτους αμάχων και 957 τραυματίες κατά τις πρώτες 15 ημέρες της ρωσικής επιχείρησης, αριθμοί που ωχριούν σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες της εκστρατείας των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, για παράδειγμα, όταν 15.000 πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν, 4.300 από αυτούς, άμαχοι πολίτες. Εντωμεταξύ, στις 15 ημέρες του πολέμου, 1.756 άνθρωποι πέθαναν από τον Covid-19 στην Ουκρανία, σύμφωνα με το World-O-Meter.

Βιολογικά εργαστήρια

Η απάντηση της Νούλαντ κατά την ένορκη κατάθεσή της στον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο την Τρίτη, φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν βιολογικά όπλα σε εργαστήρια της Ουκρανίας. Ο Ρούμπιο τη ρώτησε αν η Ουκρανία είχε βιολογικά ή χημικά όπλα. Μια πολύ αμήχανη Νιούλαντ απάντησε ότι η Ουκρανία έκανε «βιολογική έρευνα» και οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ότι τα «υλικά» θα πέσουν στα χέρια της Ρωσίας.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Νιούλαντ ανησυχούσε για την κατάσχεση από τη Ρωσία τυχόν πειραματικών εμβολίων ή δειγμάτων αίματος. Μπορεί να αναφέρεται σε έρευνα για παθογόνα για τα οποία ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, Άντονι Φάουτσι κατέθεσε ότι θα μπορούσαν να έχουν διπλό σκοπό, τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς λόγους. Εδώ, η Νιούλαντ συνελήφθη για δεύτερη φορά να μαρτυρά απρόσεκτα: Την πρώτη φορά μίλησε σε ένα μη ασφαλές τηλέφωνο για τα σχέδια των ΗΠΑ για το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο. Και τώρα για τη βιολογική έρευνα που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο επικοινωνιακός έλεγχος ήρθε συντεταγμένα. Πρώτα ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να πει ότι οι ρωσικές κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ διεξήγαγαν έρευνα για βιολογικά όπλα κοντά στα ρωσικά σύνορα ήταν «παράλογες» και «ανήκουστες». Στη συνέχεια, το Πεντάγωνο εξήγησε ότι αυτά ίσως είναι υπολείμματα παθογόνων από τις σοβιετικές μέρες και ήταν μέρος ενός προγράμματος των ΗΠΑ που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια για την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Αυτή ήταν η εξήγηση του Robert Pope, διευθυντή του Συνεργατικού Προγράμματος Μείωσης Απειλών, στο Bulletin of the Atomic Scientists. Είπε: «Καθώς οι επιστήμονες είναι επιστήμονες, δεν θα με εξέπληττε αν ορισμένα από αυτά τα εργαστήρια εξακολουθούν να έχουν στελέχη παθογόνων που χρονολογούνται από την αρχή αυτού του προγράμματος».

Ωστόσο, έγγραφα στον ιστότοπο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο δείχνουν ότι οι ΗΠΑ πλήρωσαν και άνοιξαν νέα εργαστήρια στην Ουκρανία μέχρι το 2019.

Τώρα η αντίδραση των ΗΠΑ στις αποκαλύψεις της Νούλαντ έχει γίνει πιο απειλητική. Λάβετε υπόψη ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν πει λέξη για ενδεχόμενη χρήση βιολογικών ή χημικών όπλων της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέχρι που η Νούλαντ άνοιξε το στόμα της. Τώρα οι ΗΠΑ λένε συνεχώς ότι αυτά τα παθογόνα της σοβιετικής εποχής, μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία στην τρέχουσα σύγκρουση. Ο Ρούμπιο επανέφερε τα πράγματα σε τάξη, όταν ρώτησε τη Νούλαντ αν υπάρχει αμφιβολία ότι -αν χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα – θα χρησιμοποιηθούν από την πλευρά της Ρωσίας. (Ήταν μια απερίσκεπτη παραδοχή ότι βιολογικά όπλα έχουν και οι ΗΠΑ και η Ουκρανία). Η Νιούλαντ απάντησε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου», θα ήταν η Ρωσία.

Το πρωί της Παρασκευής το Axios ανέφερε:

  • Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εκδώσει ανακοινώσεις χαρακτηρίζοντας τους ρωσικούς ισχυρισμούς «παράλογους» και «απόλυτες ανοησίες», προτρέποντας τον κόσμο «να είναι σε επιφυλακή» σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει η ίδια χημικά όπλα ή επιχειρήσει μια επιχείρηση με ψεύτικα προσχήματα στην Ουκρανία. [Την Παρασκευή ο Μπάιντεν είπε ότι η Ρωσία θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» εάν χρησιμοποιούσε χημικά ή βιολογικά όπλα.]
  • Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η Ρωσία είχε στοιχεία ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία και ότι «Ουκρανοί εθνικιστές» ετοιμάζονταν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα για να «προκαλέσουν», πρόκληση την οποία στη συνέχεια θα χρέωναν στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Guardian.
  • «Υποτίθεται ότι ετοιμάζουμε μια χημική επίθεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια νέα ομιλία μέσω βίντεο. «Αυτό με κάνει πραγματικά να ανησυχώ γιατί έχουμε επανειλημμένα πειστεί ότι αν θέλουμε να μάθουμε τα σχέδια της Ρωσίας, ας δούμε για τι κατηγορεί η Ρωσία τους άλλους».

Μπορεί κανείς εξίσου εύκολα να πει ότι αυτό που κάνουν η Ουκρανία και οι ΗΠΑ είναι αυτά για τα οποία κατηγορούν τους άλλους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής αυτής της διαστροφής. Η Ρωσία θα είχε τα πάντα να χάσει με μια τέτοια επίθεση, ενώ η Ουκρανία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα είχαν το ισχυρότερο μέχρι τώρα επιχείρημα, για την επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιοι οι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η Ρωσία θα κερδίσει τελικά τον πόλεμο στο έδαφος. Αυτό θα μπορούσε να τελειώσει με την Ουκρανία να αποδέχεται τους όρους που υπαγορεύει η Ρωσία ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αιματοχυσία ή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την οργή μιας πολύ ισχυρότερης στρατιωτικής επίθεσης από τη Ρωσία. Εάν η Ουκρανία βρει τρόπο να προσελκύσει το ΝΑΤΟ στο έδαφός της, οι συνέπειες θα είναι αδιανόητες.

Πηγή: Consortium News

Μετάφραση: antapocrisis

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *