Η νέα “λονδρέζικη” μετάλλαξη, το εμβόλιο και μερικές σκέψεις…

1. Όταν, πριν από 2 εβδομάδες, με μόνο την υπογραφή της άδειας για το εμβόλιο, οι Βρετανοί ξεχύνονταν στους δρόμους να παρτάρουν και να καταναλώσουν, χωρίς αποστάσεις, χωρίς μάσκες, χωρίς τίποτα κάποιοι κοιτούσαμε με φρίκη. Και προβλέπαμε σφαγή. Η σφαγή ήρθε.

2. Οι “ιολογικοί χρόνοι” δεν είναι επιδημιολογικά χρήσιμοι. Το έχω ξαναπεί. Μέχρι να ανακαλυφθεί, να αναλυθεί και να χαρακτηριστεί η όποια νέα μετάλλαξη… αυτή έχει ταξιδέψει σε ένα σύγχρονο πλήρως διασυνδεδεμένο κόσμο πολύ μακριά. Ο χρήσιμος χρόνος επιδημιολογικά εξυπηρετείται μόνο από την επιδημιολογική επαγρύπνηση. Τα μοριακά τεστ σε ΟΛΟΥΣ όσοι ταξιδεύουν και μια ελάχιστη καραντίνα 5 ημερών με επαναληπτικό αρνητικό έλεγχο, ή 14 ημερών άνευ 2ου ελέγχου είναι η μόνη σοβαρή λύση. Like it or not.

3. Επειδή η πρωτεϊνη Spike είναι ζωτικής σημασίας για την είσοδο του ιού στα κύτταρα μας και την επιβίωσή του, είναι πολύ δύσκολο να παρουσιαστεί εκεί μια μετάλλαξη που θα αλλάζει δραστικά την δομή της. Οι πιθανότητες λοιπόν να μην πιάνει ένα εμβόλιο για την Spike είναι, ανά μετάλλαξη, ιδιαίτερα μικρές. Φυσικά, ισχύει πως όσο πιο πολλούς λαχνούς αγοράζεις τόσο πιο πιθανό στο τέλος να σου κάτσει το λαχείο. Και λιγότεροι λαχνοί στην περίπτωσή μας ισοδυναμεί με λιγότερη μετάδοση. Όπερ, για να το πούμε λαϊκά, μην γιολάρετε επειδή βγήκε το εμβόλιο… δεν έχουμε ακόμα τον έλεγχο.

4. Αν και εφόσον συναντήσουμε μια μετάλλαξη που δεν απαντά στο υπάρχον εμβόλιο, θα πρέπει αυτό να επικαιροποιηθεί για το νέο στέλεχος. Στην περίπτωση των mRNA εμβολίων αυτό είναι αρκετά πιο εύκολο από τις άλλες τεχνολογίες: αλλάζεις το mRNA που περιέχεται με την νέα ακολουθία (γνωστή αυτοστιγμεί που μιλάς για μετάλλαξη) και μπαίνει ως νέα παρτίδα στην παραγωγή. Χρόνος ~ 2 εβδομάδες.

5. Οι “δυτικες” κοινωνίες που έχουν κάνει το χρήμα θεό και τον ατομικισμό αξιακό σύστημα, για μια ακόμη φορά πιάνονται μυωπικές, επικίνδυνες για την δημόσια υγεία και σε τελική ανάλυση ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΑ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ για το ανθρώπινο είδος. Μία προς μία οι κοινότητες που ενώ ακόμα δεν είχαν ξεπλύνει το 2ο κύμα ψωρο-ανοίγαν με δέλεαρ την χριστουγεννιάτικη εμπορική κίνηση βρίσκονται να τρέχουν και να μην φτάνουν.

6. Με δεδομένο το σημείο 2 αλλά και την παγιωμένη συμπεριφορά του σημείου 5, προκαλεί μια σχετική έκπληξη η ταχύτατη απαγόρευση διακίνησης προσώπων και αγαθών μεταξύ UK και ευρωπαϊκών κρατών. Ότι το no deal Brexit ήταν προ των πυλών και υπήρχε τεράστιος συνωστισμός διακινούμενων εμπορευμάτων ακριβώς πριν την εκπνοή ίσως να μην σχετίζεται, ίσως όμως και η μετάλλαξη να είναι μια “υπέροχη ευκαιρία” για μακρο-οικονομικά και γεωπολιτικά παιχνίδια. Λέω τώρα εγώ ο κακεντρεχής καχύποπτος…

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *