Η κυβέρνηση επιθυμεί να μην κλείσει ο κύκλος της τρομοκρατίας στην Ελλάδα

Η παραπάνω, σκληρή εικόνα είναι για να θυμήσει σε ορισμένους τι σημαίνει απεργία πείνας. Πρόκειται για τον Ibrahim Gokcek, που πέθανε στην Τουρκία στις 7 Μαϊου του 2020 μετά από απεργία πείνας.

Διαβάζω ξανά και ξανά το αισχρό επιχείρημα ότι “εάν η κυβέρνηση υποχωρήσει, όλοι οι κρατούμενοι θα κάνουν απεργία πείνας όποτε κάτι δεν τους αρέσει”. Λες και η απεργία πείνας είναι μια εύκολη διαδικασία στην οποία υποβάλλει κανείς τον εαυτό του για ψύλλου πήδημα. Λες και το να πεθαίνεις από πολυοργανική ανεπάρκεια είναι κάτι το ευχάριστο ή απλό. Απεργίες πείνας έχουν υπάρξει πολλές ιστορικά. Νεκρός απεργός πείνας δεν έχει υπάρξει στην Ευρώπη εδώ και 40 χρόνια και στην Ελλάδα ποτέ.

Το 2014 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθέτησε με τροπολογία την δυνατότητα των κρατουμένων που φοιτούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με ηλεκτρονική επιτήρηση. Η τότε Νέα Δημοκρατία ψήφισε ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ για να σταματήσει την απεργία πείνας του ο Νίκος Ρωμανός. Μαντέψτε. Ούτε άρχισαν όλοι οι ποινικοί κρατούμενοι να κάνουν απεργία πείνας, ούτε καταλύθηκε το κράτος δικαίου ούτε έσβησε ο ήλιος.

Το άλλο, έτι βλακωδέστερο, επιχείρημα είναι ότι “Δική του είναι η ζωή, έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, αν θέλει να πεθάνει ας πεθάνει”. Πρώτον, η έννομή μας τάξη ΔΕΝ αναγνωρίζει το δικαίωμα κανενός στο θάνατο. Απαγορεύει την ευθανασία ακόμα και των βαρέως πασχόντων, απαγορεύει την χρήση ναρκωτικών ουσιών, τιμωρεί ποινικά την συμμετοχή σε αυτοκτονία όχι μόνο στην μορφη της κατάπεισης του αυτόχειρα, αλλά και με τη μορφή της παροχής συνδρομής σε αυτόν (άρθρο 301 ΠΚ). Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έχει “δικαίωμα να πεθάνει”. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να σεβαστεί τη ζωή του και να αποτρέψει το θάνατό του με νόμιμα μέσα που δεν θίγουν την αξιοπρέπεια του κρατουμένου και δεν αποτελούν βασανισμό. Δεύτερον, οι κρατούμενοι (όλοι οι κρατούμενοι, όχι μόνο ο ΔΚ), ΔΕΝ έχουν δικαίωμα αυτοδιάθεσης. Το έχουν στερηθεί με δικαστική απόφαση. Το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση έχει υποστεί τον αυστηρότερο περιορισμό που προβλέπεται στο νομικό μας σύστημα. Τελούν σε ειδική κυριαρχική σχέση με το κράτος (μάθημα 2ο έτους στη Νομική Σχολή, κρίμα που κάποιοι απουσίαζαν).

Ο όλο και πιθανότερος θάνατος του Δ. Κουφουντίνα δεν θα είναι αποτέλεσμα “ελεύθερης βούλησης” ή “αυτοδιάθεσης”. Θα είναι αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το ν. 4670/2020 που η ίδια ψήφισε και που στο άρθρο 3 προβλέπει ρητά ότι ο κρατούμενος επαναμετάγεται στο κατάστημα της προηγούμενης κράτησής του. Ο Κουφοντίνας δεν ζητά “προνομιακή μεταχείριση”, αλλά εφαρμογή του νόμου.

Η Νέα Δημοκρατία, που το 2014 νομοθέτησε ειδικά για τον Ν. Ρωμανό (και φυσικά καλώς έπραξε), παραβιάζει σήμερα το νόμο για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί μπορεί. Γιατί έκτοτε έχει χυθεί πολύ ακόμη νερό στο μύλο της κοινωνικής οπισθοδρόμησης και του αυταρχισμού, μετά και τη διάψευση των προσδοκιών του 2015. Γιατί ο κοινωνικός αυτοματισμός γίνεται όλο και περισσότερο κρατική πολιτική,

Δεύτερον, γιατί στην παρούσα συγκυρία επιθυμεί το κοινωνικό χάος. Στις δύσκολες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες επιθυμεί το διχασμό πάνω στο δίπολο “νομιμόφρονες” και “τρομοκράτες”. Επιθυμεί να μην κλείσει ο κύκλος της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, όπως έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία.

Δεν πρέπει να τους περάσει.

1 reply
  1. angel Mois
    angel Mois says:

    Πολύ καλό το άρθρο. Συγχαρητήρια. Είναι περιεκτικό, απλό, κατανοητό. Έχω πολύ καιρό να διαβάσω ένα τόσο καλό άρθρο. Συνεχίστε να γράφεται γιατί το χρειάζεται ο τόπος μας.
    Να είστε καλά.

    Απάντηση

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *