Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με λόγια του αέρα.

Η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα αυξάνει αλματωδώς τους τελευταίους μήνες, συρρικνώνοντας τα λαϊκά εισοδήματα και δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις φτωχές λαϊκές οικογένειες, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Η κυβέρνηση εξαπατά και κοροϊδεύει το λαό ισχυριζόμενη ότι «η ακρίβεια είναι παροδική», ότι «σε λίγους μήνες θα έχουν εξομαλυνθεί οι τιμές» και εξαγγέλλοντας μέτρα – κοροϊδία για δήθεν οικονομική ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, τα 14 -18 ευρώ το μήνα, που η κυβέρνηση εξάγγειλε ως επιδότηση στα λαϊκά νοικοκυριά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην ανατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος, και η πολύ μικρή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και ο κατώτατος μισθός που θα …«αυξηθεί» μόλις κατά 52 λεπτά τη μέρα (!!!) από την 1-1- 2022, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το ύψος των ανατιμήσεων και τις κοινωνικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για αξιοπρεπή διαβίωση. Μοιάζουν κυριολεκτικά με «σταγόνα στον ωκεανό» των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα εν μέσω της τριπλής κρίσης (υγειονομικής, οικονομικής, οικολογικής) και της απαράδεκτης κυβερνητικής πρακτικής να αξιοποιεί αυτή την κρίση για να περάσει χωρίς αντιστάσεις την αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική της.

Είμαστε, βέβαια, συνηθισμένοι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να λέει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε ή να κάνει μόνο ευχολόγια και παρακάλια στις επιχειρήσεις, όταν πρόκειται για την ακρίβεια ή άλλα λαϊκά προβλήματα, επικαλούμενη ότι αυτά είναι δισεπίλυτα ευρωπαϊκά ή παγκόσμια προβλήματα, ενώ, όταν είναι να περικόψει μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και να επιβάλλει νέους φόρους, τότε να λειτουργεί ως επιτελικό αποτελεσματικό κράτος, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε και με τα χέρια σταυρωμένα.

Και, δυστυχώς, οι ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, δεν έπεσαν από τον ουρανό και δεν αποτελούν παροδικό φαινόμενο, όπως ισχυρίζεται ψευδώς η κυβέρνηση και τα φιλικά της – καλοταϊσμένα από αυτή – Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι η ασύδοτη δίψα και το αδίστακτο κυνήγι για κέρδη των δυνάμεων του κεφαλαίου, που συνεχώς κλιμακώνεται, με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι επίσης η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η οποία οδηγεί στην αύξηση των τιμών, γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες των δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών τις άρπαξαν «αντί πινακίου φακής» για να επιτυγχάνουν γρήγορα, εγγυημένα και εύκολα κέρδη. Επομένως, υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για την εκτίναξη της ακρίβειας.

Τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα και η νεολαία δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μόνο, μόνοι τους μπορούν σωθούν, αναπτύσσοντας και κλιμακώνοντας ενωτικούς κοινωνικούς αγώνες και διεκδικώντας μαχητικά ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της ακρίβειας και στήριξης των εισοδημάτων τους, όπως:

– Δραστική μείωση των ληστρικών έμμεσων φόρων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, θέσεις εργασίας σταθερής και πλήρους απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς, αύξηση των δημοσίων κοινωνικών δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια.

– Ενέργεια, που να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και, επομένως, αποτροπή και ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, γιατί μόνο μία δημόσια και κοινωνική ΔΕΗ μπορεί να παρέχει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στο λαό. Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%. Επαναφορά του νόμου 4320/19-3-2015, που προέβλεπε 1200 κιλοβατώρες δωρεάν το τετράμηνο για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σταμάτημα των αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεπικοινωνιών σε φτωχά και υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

– Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στο αγροτικό πετρέλαιο, στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά, στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη. Επέκταση επιδομάτων θέρμανσης και σε άλλα λαϊκά νοικοκυριά, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω του πιο κρύου και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα. Επιδότηση και όσων επιλέγουν να θερμανθούν με εναλλακτικές και περιβαλλοντικά ασφαλείς μορφές θερμότητας, όπως η γεωθερμία.

Ιδού λοιπόν «πεδίο δόξης λαμπρό» για τις δυνάμεις της Αριστεράς και το λαϊκό κίνημα εάν θέλουν να είναι πραγματικά χρήσιμοι στο λαό αυτή τη δύσκολη περίοδο.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *