Διεθνισμός και όχι παγκοσμιοποίηση! Νίκη στα ΟΧΙ των λαών!

Σχόλιο του antapocrisis.

Το δημοψήφισμα της Ιταλίας έρχεται σε μια εποχή που το ζήτημα της αλλαγής τίθεται από τους λαούς όποτε αυτοί ρωτιούνται-και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη. Ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ θα είναι ένα ακόμα χαστούκι στις δυνάμεις του συστήματος και της παγκοσμιοποίησης και την πιο προχωρημένη μορφή της στην Ευρώπη, την Ε.Ε. και ειδικά το σκληρό πυρήνα του ευρώ.

Στο Βρετανικό δημοψήφισμα, στις εκλογές στις ΗΠΑ, στον διαρκώς διευρυνόμενο ευρωσκεπτικισμό παρεμβαίνουν δυνάμεις που προσπαθούν να στρέψουν το δίκαιο φτάνει πια στην παγκοσμιοποίηση και το αίτημα για αλλαγή προς τον εθνικισμό και το ρατσισμό.Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις έχουν χάσει εδώ και δεκαετίες πολύτιμο έδαφος. Ενώ υπήρξε προφανές πρόβλημα συρρίκνωσης της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας και μεταφορά εξουσιών στους σκοτεινούς διαδρόμους των Βρυξελλών, ενώ ήταν προφανές ότι το ευρώ ήταν ένα μεταμφιεσμένο μάρκο, κατάλληλο για την οικονομία της Γερμανίας αλλά όχι για τις υπόλοιπες χώρες, ενώ η ακραία λιτότητα και οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας της Ε.Ε. και πολύ περισσότερο τα μνημόνια στις χώρες του Νότου – και ειδικά στην Ελλάδα – είναι μια αντεπανάσταση του κεφαλαίου ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας, η πλειοψηφία της αριστεράς στην Ευρώπη αντί για πολιτική υιοθέτησε ένα ευχολόγιο περί αλλαγής της Ε.Ε. και του ευρώ. Η αριστερά ζητούσε περισσότερη παγκοσμιοποίηση για το κεφάλαιο και ξέχασε το διεθνισμό για τους λαούς και τους εργαζόμενους. Όμως διεθνισμός με την ΕΚΤ, την ανισότητα που γεννάει το ευρώ στις διαφορετικές χώρες, τους θεσμούς της Ε.Ε. που είναι φτιαγμένοι για τις τράπεζες και τις πολυεθνικές δε μπορεί να υπάρξει.

Η έξοδος κάθε χώρας και η διάλυση της ευρωζώνης, η ρήξη με την Ε.Ε. και η αποδέσμευση χωρών από αυτήν δεν είναι εθνική περιχαράκωση και απομονωτισμός. Αρκεί σε αυτόν τον αγώνα να ηγηθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις. Τα ΟΧΙ των λαών δείχνουν ότι τώρα είναι η ώρα για το μέγιστο συντονισμό μεταξύ των αριστερών, των δημοκρατών, των κινημάτων με άμεσο στόχο τη διάλυση καταρχήν του ευρώ και την αμφισβήτηση των κανόνων της Ε.Ε. όπως του συμφώνου σταθερότητας.

Ο λαός της Ελλάδας βλέπει με ενδιαφέρον το δημοψήφισμα στην Ιταλία για έναν ακόμα λόγο, γιατί το δικό του ΟΧΙ προδόθηκε, έγινε ΝΑΙ από το ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζει ένα πιθανό ιταλικό ΟΧΙ αν αποτελέσει ένα ακόμα ρήγμα στην Ε.Ε. και το ευρώ.

Νιώθουμε αλληλέγγυοι στους αδελφούς μας Ιταλούς ενάντια στον εθνικισμό και το διαχωρισμό των λαών που φέρνει η Ε.Ε.

Για τον πραγματικό διεθνισμό, ενάντια στο τέρας της Ε.Ε. και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν, Νίκη στο ΟΧΙ της Ιταλίας!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *