Γιατί ο Covid-19 είναι ένας πραγματικά ταξικός ιός

Όχι, ο covid δεν είναι ίδιος για όλους, όπως λέγεται συχνά. Οι πιο αδύναμοι εκτίθενται πολύ περισσότερο στον ιό και τις οικονομικές συνέπειές του. Οι πλούσιοι κατάφεραν ακόμη και να τον εκμεταλλευτούν. Η κρίση του κορωνοϊού έχει ρίξει ένα δυνατό φως πάνω στην ταξική δομή του κόσμου μας.

Ένας ιός εντελώς ταξικός

Αυθόρμητα θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ο ιός δεν γνωρίζει ούτε βαθμίδα ούτε τάξεις, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Μια πρόσφατη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι η ανισότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εξάπλωση και τις συνέπειες του ιού. Όσο χαμηλότερα βρισκόμαστε στην κοινωνική βαθμίδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να μολυνθούμε, να νοσηλευτούμε, ή και να μην επιβιώσουμε από τον COVID-19.

Η μελέτη προβάλλει τρεις λόγους. Πρώτον, η γενική κατάσταση της υγείας των φτωχότερων ανθρώπων είναι λιγότερο καλή﮲ οι άνθρωποι αυτοί είναι, για παράδειγμα, πιο παχύσαρκοι. Αυτό ακριβώς τους καθιστά λιγότερο ανθεκτικούς στον ιό.

Δεύτερον, υπάρχουν οι συνθήκες εργασίας. Οι καλύτερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι, τα στελέχη των επιχειρήσεων, ήταν γενικά σε θέση να μείνουν στο σπίτι, ενώ οι απλοί εργαζόμενοι δεν είχαν αυτή την πολυτέλεια. Τα επαγγέλματα άμεσης επαφής (πωλητές, υπάλληλοι, ταμίες κλπ) δεν είναι καλά ή είναι κακοπληρωμένα, ενώ ήταν κυρίως αυτά που βρέθηκαν στο στόχαστρο. Επιπλέον, σε πολλές εταιρείες τα μέτρα ασφαλείας απέναντι στην πανδημία καταπατήθηκαν. Βρίσκουμε εντυπωσιακά παραδείγματα για αυτό στα βιβλία Planète Malade των Michel και Collon και μας έκαναν να ξεχάσουμε τον Peter Mertens.

Τέλος, τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα – κι αυτό είναι κατανοητό – εμπιστεύονται λιγότερο την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, εμφανίζουν την τάση να μην ακολουθούν τα μέτρα ασφαλείας ή να μην εμβολιάζονται. Επιπλέον, μόλις μολυνθούν, δυσκολεύονται περισσότερο με την απομόνωση στο σπίτι.

Αυτοί οι τρεις λόγοι καθιστούν τον SARS-CoV-2 έναν πραγματικά ταξικό ιό. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι κάτοικοι των φτωχότερων περιοχών μιας μεγάλης πόλης όπως η Αμβέρσα είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να μολυνθούν. Το φτωχότερο 10% έχει περισσότερες από δύο φορές πιθανότητα να νοσηλευτεί και έως και πέντε φορές περισσότερη πιθανότητα να πεθάνει.

Οι πλούσιοι πλούτισαν σκανδαλωδώς

Όχι μόνο ο κορωνοϊός είναι ένας ταξικός ιός από ιατρική άποψη, αλλά η πανδημία βάθυνε δραματικά το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Σύμφωνα με την Washington Post, η ύφεση που προκλήθηκε από τον COVID-19 ήταν η πιο άνιση στη σύγχρονη ιστορία.

Καθώς δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στην ανεργία και τη φτώχεια, οι 32 μεγαλύτερες πολυεθνικές είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 109 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Πέρυσι 493 δισεκατομμυριούχοι προστέθηκαν στην παγκόσμια λίστα, ρεκόρ σύμφωνα με το Forbes. Τουλάχιστον 40 από αυτούς τους νέους δισεκατομμυριούχους συνδέονται με εταιρείες που συμμετέχουν στον αγώνα κατά του COVID-19, όπως ο Stéphane Bancel από τη Moderna και ο Uğur Şahin από την BioNTech. Οι φαρμακευτικοί γίγαντες μπόρεσαν να επωφεληθούν από πολύ γενναιόδωρες επιχορηγήσεις και κυβερνητική υποστήριξη για την ανάπτυξη των εμβολίων, αλλά κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι ίδιοι στις τσέπες τους τα μεγάλα κέρδη.

Ο συνδυασμένος πλούτος αυτών των υπερ-πλουσίων αυξήθηκε κατά 5,1 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του Μαρτίου 2020 και του Μαρτίου 2021, αύξηση της τάξης του 62%. Αυτό το υπέρογκο ποσό είναι ίσο με τον πλούτο που παράγεται κάθε χρόνο από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους (1). Οι Βέλγοι δεν έχουν αγοράσει ποτέ τόσες Ferrari ή Lamborghini όσες κατά το έτος covid 2020.

Εμβόλια: θέμα ζωής και θανάτου – αλλά όχι αρκετά διαθέσιμα

Στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, το εμβόλιο είναι μια πραγματική αλλαγή πορείας. Οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν 29 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον COVID-19. Η αγγλική υγειονομική υπηρεσία εκτιμά ότι ο εμβολιασμός έχει σώσει ήδη 100.000 ζωές στην Αγγλία. Για τις ΗΠΑ και την ΕΕ συνολικά, αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 1,4 εκατομμύρια ζωές που σώθηκαν.

Οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι είναι επίσης μια πηγή νέων μεταλλάξεων. Αυτό σίγουρα συμβαίνει σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Αυτές οι περιοχές μπορούν εύκολα να γίνουν εστίες μόλυνσης επειδή ο ιός έχει τόσους πολλούς ευάλωτους ξενιστές για επίθεση. Όσο περισσότεροι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται, τόσο πιο πιθανό είναι ότι νέες μεταλλάξεις του Covid θα αναπτυχθούν και θα γίνουν ανθεκτικές στα εμβόλια.

Αυτός είναι ο και λόγος για τον οποίο η συμπεριφορά αποθήκευσης εμβολίων εκ μέρους των πλούσιων χωρών είναι τόσο ντροπιαστική αν και τόσο επίμονη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τις 30 Αυγούστου, οι 30 φτωχότερες χώρες του κόσμου είχαν εμβολιάσει μόνο το 2% του πληθυσμού τους, ενώ στις χώρες υψηλού εισοδήματος το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57%. Στο Κονγκό, το ποσοστό εμβολιασμού είναι 0,1%, στην Αϊτή 0,24%, το Τσαντ 0,27% και στην Τανζανία 0,36%.

Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι τα τρέχοντα εμβόλια για τον covid λειτουργούν αρκετά καλά που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται ακόμη περαιτέρω δόση. Παρόλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για μια ακόμα ενισχυτική δόση και το Ισραήλ σχεδιάζει ακόμη και μια τέταρτη.

Το Covax είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Έθνη για την παροχή προσιτών εμβολίων σε χώρες του Νότου. Μέχρι σήμερα, έχει παραδοθεί μόνο το 11% των 2 δισεκατομμυρίων δόσεων που είχαν υποσχεθεί. Ακόμα πιο σκανδαλώδες: πλούσιες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αυτών των εμβολίων Covax για δική τους χρήση.

Ενώ οι πλούσιες χώρες θα έχουν σύντομα πλεόνασμα πάνω από ένα δισεκατομμύριο εμβόλια, περίπου 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που θα ήταν «απολύτως αποτρέψιμο» εάν τα εμβόλια διανέμονταν πιο δίκαια. Πράγματι, ο ιός είναι ταξικός…

Σημείωση:

(1) Αφορά τους κατοίκους της Αφρικής (πλην της Νιγηρίας) και της νότιας Ασίας.

Πηγή: dewereldmorgen.be

Μετάφραση: antapocrisis από INVESTIG’ ACTION

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *