Βασικά σημεία της συνέντευξης του Νικολάς Μαδούρο

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, την Παρασκευή 8/2, αναφέρθηκε στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης και ανατροπής του νόμιμου καθεστώτος που συντελείται στη χώρα του με υποκινητή τις ΗΠΑ, την παραμόρφωση της κατάστασης από τα ΜΜΕ, τις πραγματικές επιδιώξεις της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ. Ορισμένα βασικά σημεία:

1. Χαιρέτισε το Μηχανισμό του Μοντεβιδέο, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ουρουγουάης, του Μεξικού, της Βολιβίας και των χωρών της Caricom (ένωση των χωρών της Καραϊβικής), και στοχεύει σε μια διαδικασία διαλόγου για την εξομάλυνση της κατάστασης. Όπως ανέφερε είναι πολύ σημαντικό από τη Λατινική Αμερική να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαδικασίες που σέβονται την κυριαρχία της Βενεζουέλας, είναι άμεσα διατεθειμένοι να στηρίξουν οποιαδήποτε ενέργεια στοχεύει στη διπλωματία, το διάλογο και τη συνάντηση μεταξύ των Βενεζουελάνων και προσυπογράφουν την έκκληση του Μηχανισμού του Μοντεβιδέο.

2. Αναφέρθηκε στην αντίδραση του λαού της Βενεζουέλας απέναντι στην κατάσταση. Δύο εκατομμύρια έχουν ήδη υπογράψει ανοιχτή επιστολή υπέρ της ειρήνης και ενάντια στην παρέμβαση των ΗΠΑ, η οποία απευθύνεται προς τον αμερικάνικο λαό. Παράλληλα, έκανε λόγο για τον «αόρατο κόσμο», τον κόσμο των γειτονιών, τους τσαβίστας, που συμμετέχουν μαζικά σε διαδηλώσεις στήριξης και τις οποίες αποσιωπούν τα ΜΜΕ.

3. Για την επιδίωξη της αντιπολίτευσης και αν αυτή είναι η διεξαγωγή «ελεύθερων» εκλογών, ανέφερε ότι δεν θέλουν εκλογές αλλά να πάρουν την εξουσία με τη βία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αν τους λέγαμε πάμε σε εκλογές σε 30 ημέρες θα ανακάλυπταν δικαιολογίες για να μην συμμετέχουν», όπως έκαναν αντίστοιχα με τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2018, ενώ επεσήμανε ότι σκοπεύουν στην ανατροπή του Συντάγματος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας μέσω της μη εφαρμογής αυτού στην διαδικασία μετάβασης καθεστώτος που υποστηρίζουν, αλλά ενός Νόμου Μετάβασης.

4. Για τις ΗΠΑ και το ρόλο τους, έκανε λόγο για την αυτοκρατορία που θεωρεί τη Λατινική Αμερική πίσω αυλή της, ενδιαφέρεται για τον πλούτο των λαών και θέλει να επιβάλει στη Βενεζουέλα ένα καθεστώς τύπου Πινοσέτ. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ στα σύνορα Κολομβίας- Βενεζουέλας και επιδιώκουν να περάσουν στη χώρα επικαλούμενες ανθρωπιστική κρίση, έκανε λόγο για ένα σόου, που όσο και αν δημιουργείται μια καρικατούρα από τα ΜΜΕ με τον «κακό» Μαδούρο που αρνείται τη βοήθεια, κρύβει μια προσπάθεια παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας και ταπείνωσης του λαού από την κυβέρνηση Τραμπ, τη στιγμή που έχει επικυρώσει την απειλή στρατιωτικής επέμβασης. Η Βενεζουέλα δεν βρίσκεται σε καθεστώς ανθρωπιστικής κρίσης, μια κατάσταση που επί τέσσερα χρόνια κατασκευάζεται στην Ουάσινγκτον προκειμένου οι ΗΠΑ να παρέμβουν στη χώρα. Επιχειρηματολογώντας για την άρνηση αυτής της «βοήθειας», εξήγησε ότι αν ήθελαν να βοηθήσουν θα αποδέσμευαν τα 10 δις. δολάρια τα οποία έχουν μπλοκάρει σε λογαριασμούς στο εξωτερικό και τα οποία προέρχονται από την εκεί δραστηριότητα των δημόσιων, κρατικών εταιρειών της Βενεζουέλας και θα προχωρούσαν σε άρση των κυρώσεων. Τέλος, ανέφερε και παραδείγματα χωρών που δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια την «ανθρωπιστική βοήθεια» των ΗΠΑ, μιλώντας για τη Λιβύη, τη Συρία θέτοντας το ερώτημα του πως είναι αυτές οι χώρες μετά την αμερικανική επέμβαση και κάνοντας λόγο για το αληθινό πρόσωπο της αυτοκρατορίας.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] αγόρασε ακριβά χρόνο για τη Δύση. Η Δύση τον σπατάλησε. Βασικά σημεία της συνέντευξης του Νικολάς Μαδούρο Στηρίξτε τώρα τα περιφερειακά Νοσοκομεία […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *