Ήταν πολύ νωρίς για να χαθεί ο έλεγχος. Κι όμως, χάθηκε.

Η κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων από τις αρχές Οκτωβρίου και η σημαντική αύξηση των ημερήσιων απωλειών ήταν προδιαγεγραμμένες από τότε που ο Κ. Μητσοτάκης δήλωνε στη Σαντορίνη, άφρων και αυτοθαυμαζόμενος, ότι «η Ελλάδα νίκησε τον κορωνοϊό». Αυτό που δεν ήταν προδιαγεγραμμένο είναι η σημερινή εικόνα διάλυσης και πανικού που κυριαρχεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και του Κ. Μητσοτάκη προσωπικά.

Τέλη Οκτωβρίου ήταν πολύ νωρίς για να χαθεί ο έλεγχος, για να εξαντληθούν οι διαθέσιμες απλές νοσοκομειακές κλίνες, για να πιεστεί σε τέτοιο βαθμό η διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ.

Κι όμως, ο έλεγχος χάθηκε.

Τα νοσοκομειακά κρεβάτια που κατά τη δήλωση του Πέτσα θα ήταν «πεταμένα λεφτά», σήμερα αναζητούνται απεγνωσμένα. Και τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα έρθει.

Σήμερα, 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, το 60% των κλινών ΜΕΘ για covid19 έχει ήδη καταληφθεί, αν θεωρήσουμε ότι τα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο είναι σωστά, έστω και αν είναι αντικρουόμενα με δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων.

Το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση της ΝΔ συστηματικά παίζει με τα ποσοστά για να αποφύγει τα απόλυτα νούμερα. Οι 169 διασωληνωμένοι είναι εξαιρετικά μικρό νούμερο για να έχουν γεμίσει στο 60% οι κλίνες ΜΕΘ δεδομένου ότι η εισαγωγή σε ΜΕΘ για τα λοιπά περιστατικά έχει συμπιεστεί δραματικά.

Η πίεση θα γίνει συντριπτική το επόμενο διάστημα καθώς η έλλειψη τόσο σε κλίνες, όσο και σε προσωπικό, θα αρχίσει να οδηγεί σε διαλογή ασθενών που θα μπουν σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής και ασθενών που θα αφήνονται χωρίς τη μέγιστη δυνατή φροντίδα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να σώσει όλους όσους θα μπορούσε να σώσει.

Και αυτό συνιστά τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα.

Το οποίο όμως ελάχιστοι αναγνωρίζουν ως τέτοιο.

Η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στα χέρια αυτών, που ακόμα και εν μέσω πανδημίας, προτίμησαν να μοιράσουν εκατομμύρια στα ΜΜΕ και στο Σκόιλ Ελικίκου, αντί να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας και να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτές.

Αν η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα εξελιχθεί όπως δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, δεν είναι μακριά η ώρα που οι κλίνες ΜΕΘ θα γεμίσουν, αυξάνοντας πλέον δραματικά τις απώλειες. Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι ο λόγος όσων επέζησαν από τις ΜΕΘ παίρνοντας εξιτήριο, προς όσους κατέληξαν, είναι μικρός. Συγκεκριμένα μέχρι και σήμερα, 3 Νοεμβρίου, ο αριθμός των απωλειών είναι 655 ενώ όσοι πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ Covid-19 είναι 300.

Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τα εξιτήρια των ΜΕΘ δείχνουν ότι το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών σε ΜΕΘ έπεσε από το 62% (Μάρτιο) στο 40% (Μάιο) και στην πορεία βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο. Δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς βαρέως πάσχοντες αναρρώνουν.

Γιατί στην Ελλάδα οι θάνατοι είναι υπερδιπλάσιοι από τα επιτυχή εξιτήρια;

Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στα ΝΕΑ οι μισοί και πλέον θάνατοι στην Ελλάδα  καταγράφονται εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας. Σε τι βαθμό αυτό οφείλεται σε καθαρά επιστημονικές ιατρικές αποφάσεις και σε τι βαθμό οφείλεται σε πολιτικές ή διοικητικές πιέσεις για να φαίνεται μόνο ένα διαχειρίσιμο ποσοστό των κλινών ΜΕΘ κατειλημμένο, είναι κάτι που μόνο μια ανεξάρτητη και χωρίς κυβερνητικές σκοπιμότητες έρευνα μπορεί να διαπιστώσει.

Είναι ωστόσο προβληματική η εμμονή της κυβέρνησης να αναφέρεται σε ποσοστά «διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ» τη στιγμή που οι μισοί και πλέον από τους ασθενείς καταλήγουν σε κοινά κρεββάτια νοσηλείας. Το να διατηρείς έναν αριθμό κλινών ΜΕΘ ελεύθερο ώστε να δίνεις εικόνα ελέγχου της κατάστασης, δεν συνιστά πολιτική δημόσιας υγείας, αλλά πολιτική κυβερνητικής προπαγάνδας.

Το γεγονός ωστόσο ότι ο έλεγχος χάθηκε δεν αφορά τις κλίνες ΜΕΘ που (είναι σαφές ότι) δίνονται με το σταγονόμετρο, όσο τις κοινές κλίνες νοσηλείας. Το συνειδητά εγκαταλειμμένο ΕΣΥ, η σχεδιασμένη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, η οργανωμένη, διαχρονική και διακομματική προβοκάτσια εναντίον της δημόσιας υγείας, η δραματική υποστελέχωση και μείωση της δυναμικότητας και των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας έχει σήμερα μοιραία αποτελέσματα.

Η άνοδος κρουσμάτων στα Ιωάννινα οδήγησε μια πανικόβλητη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να σκορπίζει δεξιά και αριστερά νοσηλευόμενους – επιβεβαιωμένα κρούσματα, ακόμα και σε μικρά επαρχιακά νοσοκομεία με προκλητικές ελλείψεις σε απαραίτητες ειδικότητες. Ασθενείς από τα Γιάννενα μεταφέρονται στις Φιλιάτες, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, ακόμα και στο Μεσολόγγι, σε νοσοκομεία που στερούνται όχι μόνο ΜΕΘ, όχι απλά λοιμωξιολόγους, αλλά και πνευμονολόγους.

Η άνοδος κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα έχει ήδη οδηγήσει σε εξάντληση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, σε άρον άρον μετατροπή των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε νοσοκομεία μίας νόσου, σε πρόχειρη μετατροπή κλινικών σε κλινικές Covid-19 χωρίς προετοιμασία και ανάλογο προσωπικό, το υγειονομικό προσωπικό είναι υπερεξαντλημένο και αποδεκατισμένο καθώς η ενδονοσοκομειακή διασπορά διαρκώς αυξάνεται, ενώ η λοιπή νοσηρότητα έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Τα βαφτίσια κλινών ΜΕΘ που εξήγγειλε ο υπουργός υγείας Β. Κικίλιας δεν είναι τίποτα άλλο από αποκλεισμός άλλων ασθενών από την εντατική φροντίδα.

Δίπλα και μαζί με τα παραπάνω, η απόφαση για μείωση κατά 80% των χειρουργείων, καθώς και η πίεση στη μη Covid νοσηρότητα ώστε να ελευθερωθούν από τα δημόσια νοσοκομεία απλές κλίνες και θέσεις ΜΕΘ, οδηγεί ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μένει προς το παρόν «απρόσβλητος» από τον κορωνοϊό. Ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές δεν μπαίνουν στη μάχη για να αποσυμπιέσουν την κατάσταση, ενώ η επίταξη είναι άγνωστη λέξη για την κυβέρνηση της ΝΔ καθώς αυτή καταλαβαίνει μόνο την πανάκριβη ενοικίαση υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα από το κράτος.

Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας είναι βαριές και απαράγραπτες. Επί μήνες ακκιζόταν αυτοδοξολογούμενη για την «επιτυχία» (η οποία στην πραγματικότητα ήταν απλώς ευνοϊκή συγκυρία), αρνούμενη να ενισχύσει τις δυνατότητες του Συστήματος Υγείας.

Η απώλεια ελέγχου στη διαχείριση της πανδημίας έρχεται πολύ νωρίς. Και προμηνύει τραγική εξέλιξη εξαιτίας μιας τραγικής πολιτικής ηγεσίας.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *