Όταν η Γερμανία προσπίπτει ικέτης στον Καναδά ζητώντας μια στάλα κατανόησης

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ: «ΕΑΝ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ…ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ».

Η Γερμανία σήμερα, μέσω τους αντικαγκελαρίου και υπουργού οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, απηύθυνε ταπεινά δημόσια έκκληση προς τον Καναδά να της επιστρέψει την τουρμπίνα συμπίεσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream που κατακρατά, επειδή οι συνέπειες ενδεχομένως να είναι καταστροφικές για την οικονομία της.

*          *          *

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, η οποία βρίσκεται σε δεινότατη οικονομική θέση λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες η κυβέρνηση Σολτς ηλιθίως πρωτοστάτησε, σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου, το γύρισε στα παρακάλια προς τον Καναδά και προσπίπτει ικέτης στα γόνατα του Καναδού πρωθυπουργού προκειμένου να επιστρέψει ο Καναδάς την τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream που κατακρατεί μέχρι μεθαύριο …Δευτέρα, 11 Ιουλίου.

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι το ζήτημα με την τουρμπίνα είναι παλιό, αφού έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που η Ρωσία περιόρισε τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανίας μέσω του αγωγού Nord Stream I κατά 60%. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το συμβόλαιο συντήρησης, ο κατασκευαστής της τουρμπίνας (Siemens) την πήρε για την προγραμματισμένη συντήρηση και την έστειλε στο εργοστάσιό της στον Καναδά. Η τουρμπίνα συντηρήθηκε, αλλά στη συνέχεια ο Καναδάς μπλόκαρε την επιστροφή της στη …Γερμανία, επειδή θεωρεί ότι αυτή εμπίπτει στα υλικά που απαγορεύεται να προμηθεύει η Δύση στη Ρωσία και με το δεδομένο (έωλο νομικά) ότι η τουρμπίνα θα επιστραφεί στη Ρωσία, την κατακρατά, όχι από τη Ρωσία αλλά από τη Γερμανία.

Η Γερμανία, αντί να ζητήσει την τουρμπίνα από τον Καναδά, περιορίστηκε να καταγγέλλει τον Πούτιν μέχρι σήμερα. Τι άλλαξε λοιπόν; Η απάντηση είναι ότι τη Δευτέρα ξεκινά η ετήσια συντήρηση του Nord Stream και η ροή φυσικού αερίου διακόπτεται για δύο εβδομάδες. Αλλά η Γερμανία έχει πληροφορίες, μάλλον αξιόπιστες, ότι στους ελέγχους που θα ακολουθήσουν η Ρωσική αρχή ασφάλειας των υποδομών θα εκτιμήσει ότι η λειτουργία του αγωγού δεν πληροί τους όρους ασφαλείας και θα παρατείνει τη μη λειτουργία του μέχρι να επιστραφεί η τουρμπίνα. Ο Σολτς, όπως φαίνεται, έθεσε το ζήτημα της επιστροφής της τουρμπίνας στον Τριντό κατά την πρόσφατη συνάντηση των G7, αλλά ο Καναδός πρωθυπουργός δεν δείχνει να ενδίδει.

Και άλλωστε, γιατί ο Καναδάς να την επιστρέψει, τη στιγμή που η καταστροφή της Ευρωπαϊκής οικονομίας, της οποίας η Γερμανία θεωρείται ο κινητήρας, αποτελεί κρυφή επιδίωξη των υπερατλαντικών “εταίρων”; Το μόνο κίνητρο που θα είχε για να το κάνει θα ήταν αν η Γερμανία απειλούσε ότι θα “κάνει νερά” στις κυρώσεις των Δυτικών απέναντι στη Ρωσία. Αλλά είναι διατεθειμένη η Γερμανία να παίξει αυτό το διαπραγματευτικό ατού όταν κυριαρχείται από τέτοιο αντι-Ρωσικό μένος που έφτασε στο σημείο να βγάλει τα ίδια τα ματάκια της με τα χεράκια της ακυρώνοντας τον Nord Stream II, αν και ήταν εντελώς έτοιμος να λειτουργήσει;

Παρακολουθούμε ένα σήριαλ θεατρικών έργων του παραλόγου, με τις Ευρωπαϊκές χώρες να δίνουν τα ρέστα τους σε ηλιθιότητες που τις αυτοκαταστρέφουν και από πάνω να αποδίδουν στον …Πούτιν την καταστροφή τους—αυτά διάβαζα σήμερα σε υποτίθεται “έγκυρη” Ελληνική οικονομική στήλη: Ότι κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει η τιμή του ηλεκτρικού επειδή κανείς δεν ξέρει με τι πλευρό θα ξυπνήσει ο …Πούτιν αύριο. Όταν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ θεωρούν τον κόσμο τόσο ηλίθιο ώστε να λένε τόσες και τέτοιες ανοησίες, θα θερίσουν θύελλες, και συντομότερα από όσο βαυκαλίζονται μέσα στη μονοφωνία των ΜΜΕ τους.

Σταθμός άφιξης αερίου στο Lubmin της Γερμανίας. Ανήκει στο έργο του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα είχε πολλαπλασιάσει την ποσότητα αερίου που δέχεται η Γερμανία από τη Ρωσία. Ο αγωγός, αφού κατασκευάστηκε πλήρως και ήταν έτοιμος να λειτουργήσει, πετάχτηκε στα άχρηστα κατ΄ απαίτηση των ΗΠΑ στις οποίες οι Γερμανοί πειθάρχησαν ως εάν να ήταν Αμερικανική αποικία.  

Το όλο σκηνικό των ικεσιών της Γερμανίας προς τον Καναδά περιγράφει εκτεταμένα το Bloomberg σε ένα πολύ κατατοπιστικό ρεπορτάζ, του οποίου παραθέτω εκτεταμένα αποσπάσματα, μαζί με τα αναγκαία σχόλια. Τα σχόλιά μου, προκειμένου να διαχωρίζονται από το ρεπορτάζ του Bloomberg, παρατίθενται μέσα σε αγκύλες.

Γράφει λοιπόν το Bloomberg:

“Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας [και υπουργός Οικονομικών] έκανε δημόσια έκκληση προς την καναδική κυβέρνηση να απελευθερώσει μια τουρμπίνα που έχει κρατηθεί λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και είναι κρίσιμη για τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε στο Bloomberg ότι είναι ανάγκη η τουρμπίνα για τον αγωγό Nord Stream 1 να επιστραφεί πριν ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης τη Δευτέρα. Η απελευθέρωση του μηχανήματος θα αφαιρούσε μια δικαιολογία για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κρατήσει τον αγωγό κλειστό.

O Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος των “Πράσινων” οι οποίοι λυσσασμένα πρωτοστατούν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σήμερα προσέπεσε ικέτης στα πόδια του Καναδού πρωθυπουργού Τριντό,
ζητώντας την κατανόησή του με «βαριά καρδιά».

«Θα είμαι ο πρώτος που θα αγωνιστεί για ένα περαιτέρω ισχυρό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, αλλά ισχυρές κυρώσεις σημαίνει ότι αυτές πρέπει να βλάπτουν και να κάνουν ζημιά στη Ρωσία και στον Πούτιν περισσότερο από όσο στη δική μας οικονομία», είπε ο Χάμπεκ σε τηλεφωνική συνέντευξη αργά την Τετάρτη. «Ως εκ τούτου, ζητώ κατανόηση, δηλαδή ότι πρέπει να αφαιρέσουμε από τον Πούτιν αυτή τη δικαιολογία για την τουρμπίνα».

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική να καθιερώσει δελτίο για τη διανομή ενέργειας τους επόμενους μήνες, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και να παρασύρει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε ύφεση. Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κλείσει μακροπρόθεσμα τον Nord Stream μετά την περίοδο συντήρησης των δύο εβδομάδων [που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα 11 Ιουλίου] στον μεγαλύτερο αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Οι ροές είχαν ήδη μειωθεί κατά 60% τον Ιούνιο λόγω του ζητήματος της τουρμπίνας, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες της Γερμανίας να αποθηκεύσει επαρκή αποθέματα για το χειμώνα.

«Χρειαζόμαστε την [διέλευση αερίου υπό πλήρη] χωρητικότητα στον Nord Stream 1 για να γεμίσουμε τον αποθηκευτικό μας χώρο», είπε ο Habeck. «Η πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων στη Γερμανία δεν είναι σημαντική μόνο για τη γερμανική αγορά, αλλά επίσης και για την ευρωπαϊκή αγορά και για την εξασφάλιση του εφοδιασμού της Ευρώπης».”

[Αυτό ισχύει όχι μόνον έμμεσα αλλά και άμεσα–πολλές χώρες προμηθεύονται Ρωσικό αέριο από τη Γερμανία είτε μέσω δημοσίων συμβάσεων (π.χ. Αυστρία) είτε στα “μουλωχτά” (π.χ. Πολωνία).]

Και το Bloomberg συνεχίζει: “Το στράγγισμα της προσφοράς έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές φυσικού αερίου. Οι τιμές των Ευρωπαϊκών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης [Europe’s benchmark futures, βασικός δείκτης των τάσεων στις αγορές] που έχουν διπλασιαστεί κατά τον προηγούμενο μήνα, την Πέμπτη [7 Ιουλίου] σημείωσαν τη μεγαλύτερη ακολουθία διαδοχικών ημερήσιων ανόδων εδώ και περισσότερο από εννέα μήνες. [βλ. Διάγραμμα].

Οι υψηλότερες τιμές σε συνδυασμό με την έλλειψη προσφοράς θέτουν σε κίνδυνο εταιρείες όπως η Uniper SE. Ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για ένα πρόγραμμα διάσωσης, καθώς αγωνίζεται να εκπληρώσει τα συμβόλαια παράδοσης εν μέσω της αύξησης των τιμών. Ο Χάμπεκ είπε ότι η κατάσταση κινδυνεύει να λειτουργήσει «σαν χιονοστιβάδα» στο ενεργειακό σύστημα της Γερμανίας.

[Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η Ρωσία ανέκαθεν πρότεινε στη Γερμανία να αγοράζει το αέριο, όπως και το πετρέλαιο, με συμβόλαια σταθερών τιμών, πράγμα που τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ αρνήθηκαν να κάνουν προτιμώντας την αγορά σε σποτ τιμές, λειτουργώντας εντελώς τυχοδιωκτικά. Μετά και τις κυρώσεις, που οδήγησαν σε αλματώδη άνοδο τις σποτ τιμές, οι εταιρείες που διανέμουν το αέριο βρέθηκαν σε δεινή θέση, επειδή αυτές οφείλουν να εκπληρώσουν συμβόλαια. Αν όμως χρεοκοπήσουν, μπαίνει το ερώτημα ποιος θα διανέμει το αέριο στη Γερμανική βιομηχανία και στους καταναλωτές. Μετά ο Πούτιν και οι Ρώσοι τους φταίνε…Πρόκειται για κλασική περίπτωση που σίγουρα ο Έρασμος θα τοποθετούσε σε περίοπτη θέση στο «Μωρίας Εγκώμιον»].

Αν και η παρούσα τιμή του φυσικού αερίου υπολείπεται ελαφρά από τα ιστορικά υψηλά της,
εν τούτοις παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ακολουθία ημερήσιων αυξήσεων κατά το τελευταίο εννεάμηνο.

Και το Bloomberg συνεχίζει:

“Η τουρμπίνα, που έχει κατασκευαστεί στον Καναδά από τη Siemens Energy AG, στάλθηκε στο Μόντρεαλ για επισκευές [βάσει συμβολαίου, τη συντήρηση των τουρμπινών των σταθμών συμπίεσης έχει αναλάβει ο κατασκευαστής τους, δηλ. η Siemens], αλλά παραμένει εκεί ακινητοποιημένη [δηλαδή έχει κατακρατηθεί] λόγω των κυρώσεων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό τον περασμένο μήνα. Αναγνωρίζοντας τη νομική δέσμευση που δημιουργήθηκε από τις καναδικές κυρώσεις, ο αντικαγκελάριος πρότεινε μια λύση.

[Το περίεργο βέβαια είναι γιατί να θεωρείται ότι είναι νόμιμη η δέσμευση της τουρμπίνας, αφού αυτή έχει αποσταλεί στον Καναδά από την μητρική της Siemens στη Γερμανία. Δηλαδή, ο Καναδάς, δεσμεύει εμπορεύματα που διακινεί η Γερμανία με το σκεπτικό ότι αυτά από τη Γερμανία (χώρα παραλαβής) θα καταλήξουν στη Ρωσία, δηλαδή ο Καναδάς κάνει δίκη προθέσεων προκειμένου να απαγορεύσει διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ συμμάχων και ετάρων. Είμαι περίεργος για τις νομικές ακροβασίες που δικαιολογούν αυτή την παράδοξη απόφαση].

«Αν το ζήτημα είναι νομικής υφής για τον Καναδά, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν τους ζητώ να το παραδώσουν στη Ρωσία, αλλά να το αποστείλουν στη Γερμανία», είπε ο Χάμπεκ. «Με βαριά την καρδιά μας αναγκαζόμαστε να το ζητήσουμε».

[Πραγματικά ξεκαρδιστικό απόσπασμα της συνέντευξης-ικεσίας Χάμπεκ. Εδώ και σχεδόν ένα μήνα ο κ. Χάμπεκ ποιούσε την νύσσαν και μόνο τώρα αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης αντί να κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει στους Καναδούς].

H Αντιπαράθεση στους G-7 [υπότιτλος στο πρωτότυπο του Bloomberg].

Η ασυνήθιστη δημόσια έκκληση [του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού οικονομικών] γίνεται δύο ημέρες αφότου ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησε τηλεφωνικά με τον Τριντό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και μια εβδομάδα αφότου ο πρωθυπουργός [του Καναδά] βρέθηκε στη Γερμανία για τη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των Επτά, η οποία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις συνέπειες της εισβολής του Πούτιν στο Ουκρανία.

[Το ρεπορτάζ του Bloomberg εδώ υπονοεί ότι οι Γερμανοί δεν κινητοποιήθηκαν μόνο σήμερα, αλλά απευθύνθηκαν στους Καναδούς ήδη μια βδομάδα πριν. Το ρεπορτάζ παραλείπει να επισημάνει ότι το ζήτημα όμως έχει δημιουργηθεί πριν σχεδόν ένα μήνα].

Καναδοί αξιωματούχοι απέφυγαν να δεσμευτούν όταν ρωτήθηκαν όσο αφορά την έκκληση βοήθειας από τη Γερμανία σχετικά με την τουρμπίνα που έχει δεσμευτεί λόγω των κυρώσεων.

«Δεν θα σταματήσουμε να επιβάλλουμε σοβαρό κόστος στο καθεστώς Πούτιν όσο συνεχίζεται η αδικαιολόγητη εισβολή του», δήλωσε μέσω email ο Ίαν Κάμερον, εκπρόσωπος του υπουργού Φυσικών Πόρων Τζόναθαν Γουίλκινσον. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας εργαζόμενοι για να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας και στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμων και βιώσιμων λύσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό».

[Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε! Οι Γερμανοί τους λένε ότι πνίγονται και οι Καναδοί απαντάνε με νηπιακές εκθέσεις ιδεών. Έχω άδικο να αισθάνομαι ότι οι Καναδοί, εκτός των άλλων, επί πλέον “δουλεύουν” τους Γερμανούς μέσα στη δυστυχία τους;]

Και το Bloomberg συνεχίζει:

“Ο Χάμπεκ είπε ότι ο Πούτιν μπορεί να εκμεταλλευτεί το ζήτημα της τουρμπίνας για να απειλήσει την προμήθεια φυσικού αερίου της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι ο αγωγός μπορεί ακόμα να λειτουργήσει. Είπε ότι πιστεύει πως ο κρατικός ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom PJSC, που εκμεταλλεύεται τον αγωγό, έχει και εφεδρική τουρμπίνα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο μεταξύ.

[Η βλακεία των Γερμανών επανέρχεται. Ακόμη και όταν δυστυχούν, δίνουν επιχειρήματα στους Καναδούς για να συνεχίσουν την κατακράτηση της τουρμπίνας. Εκτός και αν δεν πρόκειται για βλακεία, αλλά για κουτοπονηριά του Χάμπεκ που κάνει εσωτερικό Γερμανικό πολιτικάντικο παιχνίδι πάνω στις πλάτες του λαού του, δηλαδή λέει μεν προς τα έξω αυτό που συμφωνήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά στη συνέχεια το υπονομεύει προωθώντας την “πράσινη” ατζέντα σύγκρουσης χωρίς όρια με τη Ρωσία. Άλλωστε τα πολιτικάντικα παιχνίδια έχουν καθιερωθεί πλέον στην άσκηση πολιτικής στην Ευρώπη από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ όλων σχεδόν των κρατών].

«Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος [να παραστήσουμε] ότι πιστεύουμε την προπαγάνδα του Πούτιν», είπε ο Χάμπεκ. Η επιστροφή του εξοπλισμού πριν από την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας ενδέχεται να μην επιλύσει το πρόβλημα [της μείωσης της ροής του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία], αλλά θα υπονόμευε ένα από τα δυνητικά επιχειρήματα του Πούτιν προκειμένου να κρατήσει τον αγωγό κλειστό στη συνέχεια, πρόσθεσε.

«Αν θέλουμε να του αφαιρέσουμε αυτόν τον δρόμο των δικαιολογιών, καλώ την καναδική κυβέρνηση να μην περιμένει πολύ και να πάρει την απόφαση πριν ξεκινήσει η περίοδος συντήρησης», είπε ο Χάμπεκ. «Διαφορετικά, είμαι σίγουρος ότι ο Πούτιν θα βρει [την ευκαιρία να δημιουργήσει] ένα πολιτικό πρόβλημα μέσω του αγωγού».

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση της εδώ και δεκαετίες, με τον κύριο προμηθευτή της, τη Ρωσία, να περιορίζει τις αποστολές φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις και τη στρατιωτική υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία.”

[Προφανώς εδώ το Bloomberg διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Η Ρωσία δεν περιόρισε τις αποστολές φυσικού αερίου ως αντίποινα, αν και θα είχε κάθε δικαίωμα να το πράξει. Απλά ζητάει να τηρηθεί το συμβόλαιο συντήρησης από εκείνους που το έχουν αναλάβει–και άλλωστε, όπως έχει γίνει σαφές, αυτοί θίγονται όταν το παραβιάζουν– και επίσης έχει ζητήσει οι πληρωμές να γίνονται με ένα σύστημα που δεν επιτρέπει την κατάσχεση από τους Δυτικούς της αξίας του φυσικού αερίου που παραλαμβάνουν, δηλαδή που εμποδίζει τους Δυτικούς από το να παραλαμβάνουν αέριο τζάμπα. Ειδικότερα στο τελευταίο θέμα, να θυμίσουμε τις φαιδρότητες ορισμένων χωρών, όπως η Πολωνία, που δεν δέχτηκε το σύστημα πληρωμής με ρούβλια και παρόλ’ αυτά συνεχίζει να αγοράζει Ρωσικό αέριο μέσω…Γερμανίας. Ή την απίστευτο τρόπο προμήθειας από τις Ευρωπαϊκές χώρες Ρωσικού πετρελαίου, μετά τις κυρώσεις που οι ίδιες επέβαλαν κατά των εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία: Τώρα πλέον οι Ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν το Ρωσικό πετρέλαιο μέσω Ινδίας, η οποία τρίβει τα χέρια της με την ανέλπιστη ευκαιρία για μπίζνες που της έτυχε, έχοντας δεκαπλασιάσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία μέσα σε τέσσερις μήνες.]

Χάρτης στο ρεπορτάζ του Bloomberg που απεικονίζει τις ροές φυσικού αερίου κατά μήκος αγωγών από τη Ρωσία προς τις Ευρωπαϊκές χώρες. Η εξάρτηση της κάθε χώρας από το Ρωσικό αέριο απεικονίζεται με αποχρώσεις του κίτρινου σύμφωνα με τις επεξηγήσεις.

Και το Bloomberg συνεχίζει:

“Η Γερμανία προχωρά σε κατεπείγουσα νομοθεσία αυτή την εβδομάδα που θα της επιτρέπει να σώζει τις καταρρέουσες επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις της σύνθλιψης στην προσφορά και της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές.

Αμέσως μετά την κατακράτηση της τουρμπίνας της Siemens τον περασμένο μήνα, η Gazprom μείωσε τις ροές μέσω του Nord Stream. Το καλοκαίρι είναι μια κρίσιμη περίοδος για την αναπλήρωση των αποθεμάτων που απαιτούνται για τη θέρμανση των σπιτιών και τη λειτουργία των εργοστασίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η χώρα στοχεύει να έχει συμπληρώσει το 90% της χωρητικότητας [των αποθηκευτικών της χώρων] μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Το επίπεδο [πλήρωσης] βρισκόταν στο 62,6% την Τετάρτη.

Άλλες τουρμπίνες εξακολουθούν να υπάρχουν στη Ρωσία, αλλά η Gazprom έχει πει ότι δεν λειτουργούν όλες. Ο ενεργειακός γίγαντας επικαλέστηκε εντολές από την [Ρωσική] κρατική ρυθμιστική αρχή ασφάλειας [των εγκαταστάσεων] να σταματήσει να χρησιμοποιεί εξοπλισμό που έχει συμπληρώσει τον προδιαγεγραμμένο χρόνο λειτουργίας χωρίς τακτική συντήρηση.

Ο Χάμπεκ, επικαλούμενος την ουκρανική διασπορά στον Καναδά—τη μεγαλύτερη στον κόσμο εκτός Ρωσίας, είπε ότι κατανοεί γιατί η επιστροφή της τουρμπίνας θα μπορούσε να είναι πολιτικά αμφιλεγόμενη για την κυβέρνηση του Τριντό.

[Αυτό είναι καρφί του Χάμπεκ προς τον Τριντό, ότι κρατά την τουρμπίνα για ψηφοθηρικούς λόγους, αν και η αλήθεια μάλλον είναι ότι όπως οι Γερμανοί είναι τρελαμένοι και παίρνουν αποφάσεις που θίγουν τελικά τους ίδιους, έτσι και οι Καναδοί είναι τρελαμένοι και παίρνουν αποφάσεις που ωθούν τους Γερμανούς σε κατεύθυνση ανάποδη από την επιδιωκόμενη–πάντα με την επιφύλαξη ότι εφόσον ΗΠΑ και Καναδάς είναι μάλλον υπέρ της περιθωριοποίησης των Ευρωπαϊκών οικονομιών δεν θα στενοχωρηθούν και ιδιαίτερα αν η Γερμανία, και συνακόλουθα η Ευρώπη, περιπέσουν σε βαθιά ύφεση. Σε μια τέτοια εκδοχή, ΗΠΑ και Καναδάς θα στεναχωριόντουσαν μόνο αν η Γερμανία τότε ωθούνταν να ακολουθήσει …φιλογερμανική πολιτική, δηλαδή υπερασπιζόταν τα δικά της συμφέροντα με ανεξάρτητο τρόπο και αποστασιοποιούταν από τις αντι-Ρωσικές κυρώσεις. Αλλά με αυτούς που την κυβερνούν, πρώτα θα δούμε λαϊκές εξεγέρσεις στη Γερμανία και μετά αλλαγές στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αυτής της χώρας.]

«Ξέρω ότι σκέφτονται προσεκτικά την κατάσταση και καταλαβαίνω πλήρως την κατάσταση που πρέπει να εξισορροπήσουν», είπε [ο Χάμπεκ], αρνούμενος να εκφράσει την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση του Καναδά να λάβει μια απόφαση για την τουρμπίνα.

Αντίθετα, ως αιτιολογία της έκκλησής του προς τον Τριντό για βοήθεια, ο Χάμπεκ ανέφερε τα λάθη της παρελθούσας πολιτικής της Γερμανίας καθώς και το προσωπικό του καθήκον ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

[Αν νομίσατε ότι ο Γερμανός αντικαγκελάριος εννοεί τους παραλογισμούς των τελευταίων μηνών, κάνατε λάθος. Εννοεί ότι η Γερμανία δεν έπρεπε εξ αρχής να προμηθεύεται αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία. Χωρίς βέβαια να λέει ότι οι εναλλακτικές που είχε—και μένει να αποδειχτεί ότι όντως έχει τέτοιες εναλλακτικές—στη διάθεση της η Γερμανία ήταν τρεις και τέσσερις φορές ακριβότερες]

Η υποχρέωσή μου να διασφαλίσω την ενεργειακή ασφάλεια, «αποτελεί μέρος του όρκου που έχω δώσει στον γερμανικό λαό», είπε. «Αποτελούσε τραγικό λάθος το γεγονός ότι η Γερμανία ήταν τόσο εξαρτημένη από μία χώρα για τον εφοδιασμό της σε ενέργεια, και μάλιστα ότι αυτή η χώρα είναι η Ρωσία».”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *