Ο ρόλος του αμερικάνικου «Ταμείου για την Δημοκρατία» στις κινητοποιήσεις της Λευκορωσίας

Στις 24 Αυγούστου 2020, παγκόσμιοι ηγέτες και «ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα» συγκεντρώθηκαν στο Kalinowski Forum στο Πανεπιστήμιο του Vilnius, με στόχο να συνομιλήσουν για το πώς θα «υποστηρίξουν  όσους αγωνίζονται για την ελευθερία στη Λευκορωσία». Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος για τη Δημοκρατία (NED), Καρλ Γκέρσμαν, έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό φιλοδημοκρατικό κίνημα που προσπαθεί να αλλάξει το μέλλον της Λευκορωσίας»:

«Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και την ελευθερία της ενημέρωσης. Οι συνεχιζόμενες διακοπές πληροφόρησης στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των υπηρεσιών εκτύπωσης σε ανεξάρτητες εφημερίδες και του μπλοκαρίσματος δεκάδων ιστοσελίδων, πρέπει να σταματήσουν χωρίς καθυστέρηση. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την επούλωση του έθνους».

Ο πρόεδρος του NED προέτρεψε επίσης την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, τον τερματισμό της κακομεταχείρισης όσων βρίσκονται υπό κράτηση, καθώς επίσης και την απόδοση ευθυνών στους ενόχους. Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου κάλεσαν να αναλάβει δράση η «διεθνής κοινότητα», ώστε να επιβάλλει «νέες και διαφανείς προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές» στη Λευκορωσία, οι οποίες θα υποστηρίζουν τα «δημοκρατικά πρότυπα», και για να καθιερώσουν μια «αμερόληπτη, διεθνή αποστολή για τη μεσολάβηση της τρέχουσας πολιτικής κρίσης». Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για συνεχή στήριξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των δημοσιογράφων και άλλων που «εργάζονται ακούραστα για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών»:

«Ο Λουκασένκο και οι φίλοι του απλά δεν μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους ως συνήθως μετά από αυτό το λευκορωσικό καλοκαίρι αλληλεγγύης. Πίστευαν ότι με την απελευθέρωση της τρομοκρατίας θα σταματούσαν τις διαμαρτυρίες και πως ο φόβος θα παραλύσει τον λαό. Αλλά έκαναν λάθος. Πρέπει τώρα να παραδεχθούν την ήττα και να εγκαταλείψουν τη σκηνή. Πρέπει να φύγουν. Πρέπει να υπάρξουν νέες εκλογές, ελεύθερες και δημοκρατικές».

«Ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Ρωσίας»

Την ώρα που τα ιμπεριαλιστικά φόρα δρομολογούν ένα πορτοκαλί πραξικόπημα τύπου Μαϊντάν στην Λευκορωσία, με την ενεργό συμμετοχή του Αμερικάνικου Ιδρύματος για την Δημοκρατία (NED), o επικεφαλής της οργάνωσης  που υποστηρίζεται από το αμερικάνικο Κογκρέσο, κατήγγειλε τις «ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Ρωσίας», λέγοντας πως «ο Λουκασένκο επέτρεψε να ξεκινήσει σταδιακά μια διαδικασία ήπιας λευκορωσοποίησης», καθώς «ακούσια απελευθέρωσε μια διαδικασία εθνικής αφύπνισης που έχει τώρα οδηγήσει στην άνοδο ενός νέου κυρίαρχου έθνους που έχει το δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον του ανεξάρτητα από γεωπολιτικές πιέσεις και ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες».

Την ώρα που λένε τα παραπάνω, η επικεφαλής της λευκορώσικης αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τικανόφσκαγια, παραδέχεται πως ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Stephen Biegun έχει ορκιστεί να βοηθήσει την αντιπολίτευση: «Ο Biegun με διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και ο Αμερικανικός λαός, θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να μας στηρίξουν και να μας βοηθήσουν σε αυτή την κατάσταση».

Ύμνοι στην αντικομμουνιστική ημέρα μνήμης 

Ο εκπρόσωπος του NED έκανε ειδική αναφορά στην ανιστόρητη ταύτιση ναζισμού-κομμουνισμού μέσω της «Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του σταλινισμού και του ναζισμού»:

«Δεν είναι άνευ σημασίας — καθώς τιμούμε την Ημέρα της Μαύρης Κορδέλας, την επέτειο του Συμφώνου Χίτλερ-Στάλιν, και θυμόμαστε την απαράμιλλη σφαγή που εξαπέλυσαν – ότι η Λευκορωσία, η καρδιά των αιματοβαμμένων εδαφών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι σήμερα το επίκεντρο του παγκόσμιου αγώνα για τη δημοκρατία. Είθε η νέα γέννηση της ελευθερίας στη Λευκορωσία να αποκαταστήσει την ελπίδα των ανθρώπων παντού ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα μεγαλύτερα εμπόδια, και ότι η κυβέρνηση, από και για τον λαό δεν πρόκειται να χαθεί από αυτήν τη γη.».

Όσο οι ιμπεριαλιστές εξισώνουν τον φασισμό με όσους μπήκαν στην κεφαλή του αντιφασιστικού αγώνα, τα φερέφωνά τους καλούν σε ριζοσπαστικοποίηση των συγκεντρώσεων, με το Atlantic Council να δηλώνει ευθαρσώς πως η πορτοκαλί εξέγερση «παραείναι βελούδινη για να νικήσει»:

«Σε αντίθεση με τα γεγονότα στο Κίεβο την περίοδο 2013-14, δεν υπάρχει κανένα μαχητικό πλεονέκτημα στις διαδηλώσεις. Πράγματι, αυτή η επανάσταση είναι τόσο βελούδινη που μερικές φορές αισθάνεται θετικά υπνηλία. Προς το καλύτερο ή το χειρότερο, υπάρχει μια εμφανής απουσία των σκληρών και φανατικών νεαρών ανδρών, ικανών να κάνουν τους φιλελεύθερους να νιώσουν άβολα ή να ηγηθούν της αντίστασης αν και όταν το αυταρχικό κράτος αποφασίσει να αναπτύξει δύναμη(…) Με τη Ρωσία να στέκεται τώρα σταθερά πίσω από τον Λουκασένκο, οι φωτογενείς συγκεντρώσεις και η δράση για απεργία δεν θα είναι αρκετές για να επιφέρουν ιστορική αλλαγή».

Πιο ωμά, ο Ουκρανός τηλεοπτικός παρουσιαστής και γνωστός νεοναζί Ostap Drozdov, δηλώνει πως «πρέπει να θέσουμε με κάποιον τρόπο το ζήτημα της διακοπής της σύνδεσης με όλα τα σοβιετικά στοιχεία», καλώντας τους διαδηλωτές στην Λευκορωσία να γκρεμίσουν τα αγάλματα του Λένιν, καθώς ο «εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας δεν μπορεί να λάβει χώρα κάτω από την σκιά των αγαλμάτων του Λένιν». «Εάν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα εδώ και σχεδόν ένα μήνα τώρα, δεν έχετε γκρεμίσει αυτόν τον φαλακρό συφιλιδικό ηλίθιο, τότε είστε άχρηστοι», δήλωσε σε βίντεο.

Ουκρανία: Το φασιστικό κίνημα γκρεμίζει το άγαλμα του Λένιν στην πλατεία Μαϊντάν

Ουκρανία: Το φασιστικό κίνημα γκρεμίζει το άγαλμα του Λένιν στην πλατεία Μαϊντάν

Η «επανάσταση των τζίν» 

Μετά την ανατροπή του Μιλόσεβιτς, όπου το NED χρηματοδότησε τους «δημοκρατικούς ακτιβιστές» της οργάνωσης Otpor, οι υποστηρικτές της οργάνωσης επινόησαν το ρητό «σήμερα ο Μιλόσεβιτς…αύριο ο Λουκασένκο». Οι ηγέτες των οργανώσεων νέων της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας συναντιούνται με βετεράνους της Otpor από το 2001, με τον Αμερικάνο πρέσβη στην Λευκορωσία Michael Kozak να οργανώνει την αποστολή νέων ηγετών της αντιπολίτευσης στη Βαλτική. Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε η οργάνωση Zubr, κατά τα πρότυπα της Otpor.

Tο 2004, η κυβέρνηση Lukasenko κατατάχθηκε από την υπουργό Εξωτερικών Rice, ως ένα από τα έξι «φυλάκια τυραννίας», μαζί με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, την Κούβα, τη Βιρμανία και τη Ζιμπάμπουε. Την ίδια χρονιά ο George W. Bush υπέγραψε το Νόμο για τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, τον οποίο εισήγαγε ο βουλευτής Christopher Smith, παρέχοντας εκατομμύρια δολάρια σε ομάδες της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία μέσω του Εθνικού Ιδρύματος για τη Δημοκρατία. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές του 2004 ήταν οι πρώτες εκλογές μετά τη γεωργιανή «επανάσταση». Πρόκειται για το έτος που ξεσπά στην Ουκρανία η πρώτη «πορτοκαλί επανάσταση», με την υποστήριξη του NED.

Στις προεδρικές εκλογές του 2006, έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες κινητοποιήσεις με κύριο σύμβολο τις σημαίες των Λευκορώσων εθνικιστών και τα μπλου-τζιν. Η οργάνωση Zubr πρωταγωνίστησε στην αποτυχημένη «επανάσταση των τζιν», δηλώνοντας πως η οργάνωση χρηματοδοτείται από «από τους φίλους μας, στη Λευκορωσία και εκτός Λευκορωσίας», με τις χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό παραμένουν ασαφείς.

Πιο κατατοπιστικός  υπήρξε ο Barys Garetzky, αναπληρωτής αρχηγός του Μετώπου Malady, που συμμετείχε σε κοινές δράσεις με το Zubr: «Εδώ και πέντε χρόνια συνεργαζόμαστε στενά με τους Σουηδούς Σοσιαλδημοκράτες […] Μέσω της Ουκρανίας, έχουμε μεγάλα σχέδια για συνεργασία με το Ίδρυμα Σόρος, το οποίο ενδιαφέρεται για την καμπάνια ‘Αρκετά!’. Το Ίδρυμα Σόρος έχει βοηθήσει στη συγκέντρωση πολλών οργανώσεων νεολαίας, καλύπτοντας ολόκληρη τη Λευκορωσία».

Στόχοι της εθνικιστικής Zubr είναι η «ένωση και εκπαίδευση των νέων βάσει της λευκορωσικής εθνικής ιδέας, των χριστιανοδημοκρατικών αρχών, μιας κοινωνίας των πολιτών που βασίζεται στα θεμέλια της δημοκρατίας και των ελεύθερων αγορών και στην ανάπτυξη μιας πνευματικά και σωματικά ισχυρής γενιάς». Η οργάνωση το 2015 εγκαινίασε μια αθλητική «πατριωτική» λέσχη με την ονομασία «Πολεμιστής», με τα νεαρά μέλη της να εκπαιδεύονται στα όπλα. Αντίστοιχα, το Μέτωπο Malady έχει συμμετάσχει σε επιθέσεις κατά κομμουνιστών και σοβιετικών μνημείων, ενώ μέλη του πήραν μέρος στο φασιστικό κίνημα του Μαϊντάν στην Ουκρανία.

Ο Protasevich, ηγετικό μέλος του Malady που πρωτοστατεί στις σημερινές κινητοποιήσεις στην Λευκορωσία, συμμετέχει στην καταστροφή ενός αγάλματος του Λένιν στο Μαϊντάν.

Το NED υποστήριξε ενεργά τις οργανώσεις νέων που συμμετείχαν στην «επανάσταση των τζιν», όπως το πολωνικό Δημοκρατικό Κέντρο Ανατολικής Ευρώπης (IDEE). Η Μαρίνα Σουμπίνα της αμερικανικής πρεσβείας στο Μινσκ έλεγε απλώς ότι «η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα ομάδων νέων και πιστεύει ότι η ανάπτυξη δημοκρατικών αξιών μεταξύ των νέων αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής κυβερνητικής βοήθειας». H Κοντολίζα Ράις συνταντήθηκε την ίδια περίοδο με εκπροσώπους του Zubr.

Στην πόλη Λίντα, περίπου 175 χιλιόμετρα από το Μινσκ, νεαροί ακτιβιστές βανδάλισαν το άγαλμα Λένιν της πόλης με κόκκινο χρώμα, κατά την 99η επέτειο από της Επανάστασης των Μπολσεβίκων

Στην πόλη Λίντα, περίπου 175 χιλιόμετρα από το Μινσκ, νεαροί ακτιβιστές βανδάλισαν το άγαλμα Λένιν της πόλης με κόκκινο χρώμα, κατά την 99η επέτειο από της Επανάστασης των Μπολσεβίκων

Το NED συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την Λευκορωσία

Σε έγγραφο που αφορά την χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου για την Δημοκρατία από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποκαλύπτεται ο ρόλος του Ταμείου σε μια σειρά επιχειρήσεις «αλλαγής καθεστώτος», μεταξύ αυτών και στην Λευκορωσία. Μάλιστα σύμφωνα με το ντοκουμέντο:

«Η χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος 2014 θα επικεντρωθεί στις επερχόμενες εκλογές στις χώρες προτεραιότητας της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στην Ουκρανία, το NED θα βοηθήσει ένα ευρύ φάσμα ΜΚΟ, πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών ενώσεων, επιχειρηματικών ενώσεων και ανεξάρτητων ΜΜΕ, εν όψει των εκλογών του 2015. Το NED, ο ηγετικός χορηγός των ΗΠΑ στη Λευκορωσία, θα εκμεταλλευτεί την πολιτική και οικονομική κρίση της χώρας και θα ενθαρρύνει τη δημοκρατική αντιπολίτευση να ενωθεί, να αγωνιστεί για μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει τη δημοκρατική αλλαγή γύρω από τις εκλογές του 2015».

Τον Απρίλη του 2018 ο Protasevich από την οργάνωση Malady ταξίδευσε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook, άρχισε να εργάζεται για το ραδιοφωνικό σταθμό Euroradio που υποστηρίζει η USAID στη Λευκορωσία.

Οντότητες που υποστηρίζουν την Euroradio.fm, πρώην εργοδότη του Roman Protasevich της Nexta, συμπεριλαμβανομένου του USAID και του Πολωνικού Ιδρύματος Αλληλεγγύης. Πηγή: http://euroradio.fm/

Οντότητες που υποστηρίζουν την Euroradio.fm, πρώην εργοδότη του Roman Protasevich της Nexta, συμπεριλαμβανομένου του USAID και του Πολωνικού Ιδρύματος Αλληλεγγύης. Πηγή: http://euroradio.fm/

Μόνο την χρονιά που μας πέρασε το Εθνικό Ταμείο για την Δημοκρατία χρηματοδότησε τουλάχιστον 34 προγράμματα και οργανισμούς στη Λευκορωσία, δαπανώντας συνολικά τρία εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, Γουέσλεϊ Κλάρκ, δήλωσε σε συνέντευξή του:

«Στην απίθανη περίπτωση που αποχωρήσει ο Λουκασένκο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρουν ανθρωπιστική, οικονομική και ποικίλη νομική και πολιτική βοήθεια μέσω οργανισμών όπως το Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία. Μια προσφορά για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν τόσο πρόωρη όσο και αποσταθεροποιητική».

Στο παραπάνω πλαίσιο το NED και τα άλλα ιμπεριαλιστικά ιδρύματα, έρχονται να παίξουν το ρόλο του δούρειου ίππου στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου του ευρωατλαντικού άξονα, όπως εύστοχα έχει χαρακτηρίσει το Ταμείο ο συγγραφέας Γουίλιαμ Μπλούμ.

Πηγή: Kommon

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *