Τι συμβαίνει τώρα στη Γάζα

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο του Nur Alsalibi, κατοίκου της Γάζας, που δίνει μια εικόνα τόσο για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και για τις προσδοκίες από την Αντίσταση της Χαμάς.

Η κατάσταση στην πόλη είναι πολύ δύσκολη. Η ένταση των χτυπημάτων αυξάνεται καθημερινά. Οι ρουκέτες μπορούν να πέσουν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Ακόμη και αν δεν χτυπήσουν το σπίτι σας, αλλά το γειτονικό, θραύσματα από εκρήξεις θα πέσουν μέσα στο σπίτι σας. Βασικά, βομβαρδίζουν τον βορρά και το “κέντρο”[“Al Rimal” – 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Γάζας], η κατοικημένη περιοχή Al Karama [στο βόρειο τμήμα της Γάζας] έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Στην Al Zahraa [στο κέντρο της Γάζας], 24 κατοικίες καταστράφηκαν.

Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς ήταν εκεί, αλλά αυτό είναι ψέμα – δεν ήταν εκεί. Οι μαχητές της Χαμάς έχουν μπει στις σήραγγες κάτω από την πόλη- οι ισραηλινοί πύραυλοι δεν μπορούν καν να τους φτάσουν. Περισσότερο από το 90% των νεκρών ήταν άμαχοι. Ο αριθμός των 4.385 νεκρών είναι μόνο εκείνοι που βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια. Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολλαπλάσιος. Πεθαίνουν πολλά παιδιά που δεν ξέρουν τι είναι η Χαμάς και οι IDF.

Η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει επίσης. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και περίπου δύο εβδομάδες. Η οικογένειά μου χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες, έτσι έχουμε διαδίκτυο και τουλάχιστον λίγο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι περισσότεροι δεν το έχουν αυτό. Οι άνθρωποι φορτίζουν τα τηλέφωνά τους στα νοσοκομεία όπου υπάρχουν γεννήτριες ντίζελ, αλλά υπάρχει όλο και λιγότερο ντίζελ γι’ αυτές. Τα φαρμακεία είναι κλειστά, φάρμακα διατίθενται μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και αυτά εξαντλούνται.

Το νερό στις βρύσες παρέχεται για δύο ώρες την ημέρα – είναι βρώμικο, αλλά πρέπει να το πιούμε, δεν υπάρχει άλλο νερό. Δεν υπάρχει φαγητό. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έκλεισαν τις πρώτες μέρες του πολέμου, γιατί… οι άνθρωποι πήραν ό,τι υπήρχε, αλλά δεν υπήρχαν νέα προϊόντα. Τρώμε κυρίως ψωμί και κονσέρβες. Ακόμα και τα ζώα υποφέρουν. Έχω τρία γατάκια στο σπίτι μου και τους δίνω μόνο λίγο φαγητό, γιατί δεν υπάρχει πουθενά να βρω περισσότερο.

Το γεγονός ότι ο πληθυσμός φεύγει δήθεν από τη Γάζα είναι ένα ισραηλινό ψέμα. Οι περισσότεροι παρέμειναν στα σπίτια τους. Οι άνθρωποι δεν φεύγουν ούτε υπό την απειλή του θανάτου. Την ίδια στιγμή, τα κινητά λαμβάνουν συνεχώς απειλητικά μηνύματα από ισραηλινούς αριθμούς. Μπορεί επίσης να λάβετε μια ειδοποίηση ότι “το σπίτι σας θα βομβαρδιστεί” έτσι ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται σε κίνδυνο κάθε λεπτό.

Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία αντιτίθεται στη Δύση και δεν υποστηρίζει τα ισραηλινά εγκλήματα. Στη Γάζα αγαπούν πολύ τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό. Αναφορικά με τις αραβικές χώρες, υπάρχει μια πολύ καλή στάση απέναντι στο Κατάρ, την Αλγερία και την Υεμένη. Αναφορικά με τις μη αραβικές χώρες – απέναντι στο Ιράν. Πιστεύουμε ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα παρέμβουν και θα αποτρέψουν τη γενοκτονία της Γάζας.

Αλλά η στάση απέναντι στις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιορδανίας είναι πολύ αρνητική. Εδώ, θεωρούνται προδότες που υπέκυψαν στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ανακοίνωση του βασιλιά της Ιορδανίας να παρέχει αεροπορικές βάσεις στην αμερικανική πολεμική αεροπορία. Και γενικά, η στάση της ιορδανικής κυβέρνησης απέναντι στους Παλαιστίνιους ήταν πάντα κακή. Αν έχεις παλαιστινιακό διαβατήριο, οι ιορδανικές δυνάμεις ασφαλείας σε αντιμετωπίζουν σαν σκατά – μπορεί να σε συλλάβουν στο αεροδρόμιο, ή στο δρόμο, ή να σου κάνουν έφοδο.

Όσον αφορά την χερσαία επιχείρηση, δεν πιστεύω ότι το Ισραήλ θα την ξεκινήσει. Η τελευταία φορά που πραγματοποίησαν μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση ήταν το 2014, όταν η Χαμάς δεν είχε τα όπλα που έχει σήμερα. Και ακόμη και τότε, το Ισραήλ υπέστη μεγάλες απώλειες. Τώρα θα είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερες. Αν μπουν στη Γάζα, θα σταθούμε όλοι εδώ. Ο κόσμος πιστεύει ότι η Χαμάς θα κερδίσει. Η υποστήριξη προς το κίνημα έχει αυξηθεί. Το Ισραήλ δεν θα πετύχει τίποτα με τους βομβαρδισμούς.

Πηγή: voenkorKotenok Telegram channel

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *