Τι είναι το «Σχέδιο των Στρατηγών» : Η εξήγηση της συνεχιζόμενης εθνοκάθαρσης του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα
Η εθνοκάθαρση της βόρειας Γάζας στο πλαίσιο του λεγόμενου «Σχεδίου των Στρατηγών» δεν είναι καινούργια, αλλά η θέληση 200.000 Παλαιστινίων να παραμείνουν στο βορρά και να αρνηθούν τον εκτοπισμό, είναι το μόνο πράγμα που στέκεται εμπόδιο.
Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στην Γάζα παλεύουν με διακοπές ρεύματος εξαιτίας των Ισραηλινών επιθέσεων που κατέστρεψαν τις υποδομές στην πόλη στις 13 Οκτωβρίου του 2024. Έχουν περάσει 11 μέρες από τότε που το Ισραήλ άρχισε τη τελευταία του επίθεση στο βόρειο τμήμα της Γάζας που περιλαμβάνει μια ολόκληρη πολιορκία των πόλεων Τζαμπάλια, Μπέιτ Λάχια και Μπέιτ Χανούν, βορειότερα της Γάζας. Αυτές είναι οι πρώτες περιοχές όπου οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην αρχή της χερσαίας εισβολής περίπου έναν χρόνο πριν, και όπου ο Ισραηλινός στρατός κήρυξε «πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο», ισχυριζόμενος ότι είχε καταστρέψει, όλες τις μάχιμες μονάδες των παλαιστινιακών αντιστασιακών ομάδων.
Η τρέχουσα ισραηλινή επίθεση περιλαμβάνει μια χερσαία εισβολή στην πόλη της Τζαμπάλια και στο προσφυγικό κάμπους της για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο. Για 11 μέρες οι δυνάμεις του Ισραήλ επέβαλαν πολιορκία στην Τζαμπάλια και τη σφυροκόπησε με εντατικούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές, καταστρέφοντας τις εναπομείναντες όρθιες πολυκατοικίες και αποκόπτοντας τον πληθυσμό από την πόλη της Γάζας στα νότια. Οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούστηκαν επίσης με Παλαιστίνιους μαχητές από διάφορες ομάδες της αντίστασης. Την περασμένη εβδομάδα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, δημοσίευσε βίντεο που δείχνει μια ενέδρα στην οποία οι μαχητές της στόχευσαν μια ομάδα ισραηλινών τζιπ και τεθωρακισμένων οχημάτων, με αυτοσχέδιες βόμβες και αντιαρματικά βλήματα, αναδεικνύοντας την οργάνωση, τον σχεδιασμό και τις πολεμικές τους ικανότητες ένα χρόνο αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι κατέστρεψε κάθε αντίσταση στην πόλη.
Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα, τουλάχιστον 350 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη βόρεια Γάζα από την έναρξη της συνεχιζόμενης επίθεσης. Αλλά πέρα από τα άμεσα θύματα των βομβαρδισμών, η ισραηλινή επίθεση στα βόρεια ταλαιπωρεί περίπου 200.000 Παλαιστίνιους που παραμένουν στα σπίτια τους στην περιοχή. Μαρτυρίες επιζώντων στην Τζαμπάλια, ανέφεραν ότι επιβιώνουν με κονσέρβες τροφίμων και ό,τι έχει απομείνει από λαχανικά ή κρέας που εισήλθαν μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας πριν από την έναρξη της πολιορκίας. Τα λίγα τρόφιμα που έχουν απομείνει, λένε οι ντόπιοι, πωλούνται τώρα σε δεκαπλάσια τιμή από την κανονική.
Η τρέχουσα επίθεση του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης ως η προφανής εφαρμογή αυτού που έχει γίνει γνωστό ως «το σχέδιο των στρατηγών». Το σχέδιο βασίζεται σε ένα όραμα που εκτίθεται σε δύο ξεχωριστά άρθρα του Ισραηλινού στρατηγού εν αποστρατεία Γκιόρα Έιλαντ κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου. Το όραμα του Έιλαντ είναι, ότι το Ισραήλ πρέπει να επιβάλει αβίωτες συνθήκες στους κατοίκους της βόρειας Γάζας, λιμοκτονώντας τους και αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν το νότο. Όποιος παραμείνει, θα θεωρείται μέλος ή υποστηρικτής της Χαμάς και συνεπώς νόμιμος στόχος. Η ιδέα είναι να αποστραγγιστεί η βόρεια Γάζα από τον πληθυσμό της και έτσι να απομονωθεί η Χαμάς από την κοινωνική της βάση, αναγκάζοντάς την να συνθηκολογήσει ή να πεθάνει.
Ενώ το Ισραήλ δεν έχει σώσει ούτε μια σπιθαμή της Λωρίδας της Γάζας από επιθέσεις τον τελευταίο χρόνο, η εστίασή του στο βόρειο τμήμα της Γάζας, και συγκεκριμένα στην Τζαμπάλια, είναι διττή. Η βόρεια Γάζα, και ιδιαίτερα η πόλη της Γάζας, είναι η πιο πολυπληθής περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, στην οποία κατοικεί πάνω από το 50% του πληθυσμού της Λωρίδας. Η Τζαμπάλια ήταν παραδοσιακά προπύργιο υποστήριξης της Χαμάς και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα μέρος όπου η αντίσταση μπόρεσε να ανακάμψει παρά τα μαζικά χτυπήματα από τον περασμένο Οκτώβριο. Σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τη βόρεια Γάζα και ξεζουμίζοντας όση ζωή έχει απομείνει, το Ισραήλ θα μπορέσει να προωθήσει τον στόχο του για εθνοκάθαρση και προσάρτηση.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αρκετοί ισραηλινοί στρατηγοί ενέκριναν το όραμα του Είλαντ και το πρότειναν στην κυβέρνηση. Ο Νετανιάχου δήλωσε τότε στους Ισραηλινούς νομοθέτες ότι εξετάζει το «Σχέδιο των Στρατηγών», το οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα από το AP. Δύο εβδομάδες αργότερα, άρχισε η πολιορκία του βορρά και η χερσαία εισβολή στην Τζαμπάλια.
Παρά την προσοχή των μέσων ενημέρωσης που έλαβε το σχέδιο ως ισραηλινή στρατηγική καινοτομία στον πόλεμο, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε αυτό. Στην ουσία, πρόκειται για μια βελτιωμένη εκδοχή της ίδιας ισραηλινής στρατηγικής κατά των ανταρτών που εφαρμόζει το Ισραήλ από τότε που άρχισε να πολεμά τις ομάδες αντίστασης των ανταρτών λίγο μετά την ίδρυσή του. Η στρατηγική αυτή επισημοποιήθηκε στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006 με το «Δόγμα Dahiya», το οποίο ονομάστηκε έτσι από τις μαζικές καταστροφές που προκάλεσε το Ισραήλ στο νότιο προάστιο της Βηρυτού και διατυπώθηκε από τον πρώην αρχηγό του επιτελείου του ισραηλινού στρατού Gadi Eizenkott. Το Δόγμα Dahiya είναι ουσιαστικά μια στρατηγική μαζικής συλλογικής τιμωρίας, σχεδιασμένη να προκαλεί «δυσανάλογες» ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές με την υπόθεση ότι είτε ο πληθυσμός θα στραφεί εναντίον της αντίστασης είτε η αντίσταση θα παραιτηθεί.
Η κρυφή ατζέντα: επανεγκατάσταση
Ωστόσο, το όραμα του Giora Eiland έχει και μια άλλη συνιστώσα που δεν περιλαμβάνεται στο δόγμα Dahiya: τη βίαιη μεταφορά του πληθυσμού μέσω συνεχών βομβαρδισμών και πείνας, αναγκάζοντάς τον να φύγει ή να πεθάνει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ προσπαθεί να πραγματοποιήσει αυτό το όραμα σε όλη τη διάρκεια της γενοκτονίας της Γάζας. Από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το Ισραήλ ανάγκασε περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας για να φύγουν νότια του Wadi Gaza, του ποταμού που χωρίζει την πόλη της Γάζας από την κεντρική και τη νότια Γάζα. Το Ισραήλ δημιούργησε επίσης μια στρατιωτική ζώνη γύρω από το Wadi Gaza που ονομάζεται διάδρομος Netzarim, καθιστώντας αδύνατη την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια τους στο βορρά. Το Ισραήλ επέμεινε να εμποδίζει την επιστροφή τους και αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ διατηρεί αυτή τη θέση, με ειρωνικό τρόπο, καθώς διεξάγει έναν δεύτερο πόλεμο στον Λίβανο με δηλωμένο στόχο την επιστροφή των Ισραηλινών στον βορρά, ο οποίος έχει σε μεγάλο βαθμό εκκενωθεί από την έναρξη του πολέμου λόγω του «μετώπου υποστήριξης» που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στις 8 Οκτωβρίου 2023.
Το ανομολόγητο στοιχείο του σχεδίου των στρατηγών στη βόρεια Γάζα, ωστόσο, σχετίζεται με την επιθυμία του Ισραήλ να καθιερωθεί στη Γάζα – με άλλα λόγια, να αντικαταστήσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό με έναν ισραηλινό πληθυσμό εποίκων, πράγμα που θα σήμαινε την ενδεχόμενη προσάρτηση της βόρειας Γάζας στο Ισραήλ.
Τον Ιανουάριο, μια ομάδα ισραηλινών οργανώσεων εποίκων γιόρτασε ένα συνέδριο στην Ιερουσαλήμ στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες έποικοι για να εκφράσουν τα αιτήματά τους να τους επιτραπεί να μετακινηθούν στη Γάζα. Στο συνέδριο, η Ντανιέλα Βάις, ηγετική φυσιογνωμία του σκληροπυρηνικού κινήματος των εποίκων, δήλωσε σε ομιλία της ότι «ούτε η Χαμάς, ούτε η PLO, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η UNRWA, αλλά μόνο οι Εβραίοι μπορούν να κυβερνήσουν τη Γάζα». Σε συνέντευξή της σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η Βάις ζήτησε να μετακινηθούν εκεί οι Ισραηλινοί «για να μπορούν να δουν τη θάλασσα». Στο συνέδριο συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ίταμαρ Μπεν-Γκβιρ, ένας από τους βασικούς συμμάχους του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος υποστήριξε την Βαις και τα αιτήματα των εποίκων.
Η ουσία του ισραηλινού πειράματος
Ακόμη και αυτή η πτυχή του σχεδίου των στρατηγών δεν είναι ιδιαίτερα νέα. Η ερήμωση της παλαιστινιακής γης με στόχο την αντικατάσταση του ντόπιου πληθυσμού με εποίκους αποτελεί την ουσία του σιωνιστικού σχεδίου από την ίδρυσή του. Αυτό που προσπαθεί να κάνει το Ισραήλ στην Τζαμπάλια και τη βόρεια Γάζα είναι η συνέχεια αυτού που το σιωνιστικό κίνημα έκανε το 1948 και συνέχισε να κάνει πιο σταδιακά από τότε.
Το Σχέδιο των Στρατηγών είναι μια συμπύκνωση της αποικιοκρατικής πολιτικής ενός αιώνα. Η Χάιφα, η Γιάφα, η Ασκαλάν, η Τυμπέρια και η Δυτική Ιερουσαλήμ ήταν κάποτε η βόρεια Γάζα. Σήμερα, οι νότιοι λόφοι της Χεβρώνας και η κοιλάδα του Ιορδάνη, όπου οι Παλαιστίνιοι δεν επιτρέπεται να χτίζουν ή να βόσκουν και δέχονται επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους, είναι μια λιγότερο έντονη εκδοχή της βόρειας Γάζας. Τα χωριά των Βεδουίνων στη Naqab, τα οποία δεν αναγνωρίζονται από το κράτος του Ισραήλ και ζουν υπό τη συνεχή απειλή κατεδάφισης, είναι μια ακόμη εκδοχή της βόρειας Γάζας.
Η αδράνεια των παγκόσμιων κυβερνήσεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, να σταματήσουν την υλοποίηση του σχεδίου των στρατηγών στην Τζαμπάλια, στην Μπέιτ Χανούν και στην Μπέιτ Λάχια υποδηλώνει ότι οι κυβερνήσεις αυτές επικροτούν το σχέδιο και την ευρύτερη στρατηγική της εθνοκάθαρσης.
Το μόνο πράγμα που στέκεται εμπόδιο στο σχέδιο των στρατηγών, είναι η απόφαση περισσότερων από 200.000 Παλαιστινίων να παραμείνουν στο βορρά και να αρνηθούν τον εκτοπισμό, παρά τις βόμβες, τις επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, την πείνα και τη βάναυση πολιορκία. Η σύγκρουση αυτών των δύο θελήσεων είναι η ουσία του πολέμου για την Παλαιστίνη από το 1948.
Πηγή: Mondoweiss
Μετάφραση: antapocrisis
Ο Qassam Muaddi είναι Παλαιστίνιος δημοσιογράφος από τη Δυτική Όχθη. Γράφει στα Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!