Τελικό κόστος της θεραπείας από κορωνοϊό; 34.927,43 δολάρια.

Όταν η Ντάνι Ασκάινι άρχισε να νιώθει θωρακικό άλγος, δύσπνοια και πονοκέφαλο τέλη Φεβρουαρίου, κάλεσε τον ογκολόγο της που παρακολουθούσε την θεραπεία της για το λέμφωμα. Ο γιατρός της αρχικά σκέφτηκε ότι μπορεί να αντιδρά άσχημα στην νέα θεραπεία και την έστειλε σε τμήμα επειγόντων περιστατικών στην Βοστώνη. Εκεί, οι γιατροί  της είπαν ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν πνευμονία και την έστειλαν σπίτι.

Τις επόμενες ημέρες, η Ντάνι είδε τον πυρετό της να ανεβοκατεβαίνει επικίνδυνα, ανέπτυξε βήχα και ρόγχους λόγω του υγρού που είχε μαζευτεί στα πνευμόνια της. Μετά από άλλες δύο επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων εκείνη την εβδομάδα, της έδωσαν μια τελευταία θεραπευτική αγωγή μετά από επτά ημέρες ασθένειας. Αφού οι γιατροί την βοήθησαν να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της πνευμονίας την έστειλαν σπίτι για να αναρρώσει. Εκεί περίμενε άλλες τρεις ημέρες  για το αποτέλεσμα από τα εργαστηριακά τεστ, οπότε και πήρε την τελική διάγνωση: COVID- 19.

Μερικές  μέρες  αργότερα, η Ντάνι έλαβε τον λογαριασμό για τις εξετάσεις της και την θεραπεία: 34,927.43 δολάρια. «Ήμουν σοκαρισμένη» αναφέρει. «Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον που να έχει τόσα χρήματα».

Όπως και 27 εκατομμύρια άλλοι Αμερικάνοι, η Ντάνι ήταν ανασφάλιστη όταν πρωτομπήκε  στο νοσοκομείο. Αυτή και ο σύζυγος της σχεδίαζαν να μετακομίσουν στην Ουάσινγκτον αυτόν τον μήνα ώστε να ξεκινήσει στην καινούργια της δουλειά, αλλά δεν είχε ξεκινήσει ακόμα. Τώρα που αυτά τα σχέδια πάγωσαν, η Ντάνι έκανε αίτηση στο Medicaid[1] και ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα καλύψει αναδρομικά το κόστος. Αν όχι θα είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Δεν θα είναι όμως μόνη. Ειδικοί δημόσιας υγείας προβλέπουν ότι στις ΗΠΑ δεκάδες χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη για τον COVID- 19 στο άμεσο μέλλον. Το Κογκρέσο δεν έχει ακόμα θίξει ουσιαστικά το παραπάνω πρόβλημα. Στις 18 Μάρτη, πέρασαν τον νόμο Families first Coronovirus Response Act που καλύπτει το κόστος της εξέτασης για τον ιό αλλά δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με το κόστος της θεραπείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα μολυνθούν με τον COVID  19 δεν  θα χρειαστούν νοσηλεία και μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτοί που όμως θα χρειαστούν Μ.Ε.Θ μπορούν να αναμένουν τεράστιους λογαριασμούς, άσχετα με το τι ασφάλεια υγείας έχουν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται πάνω σε ένα ακόμα πακέτο ενίσχυσης το οποίο θα βοηθήσει να ανακουφιστούν μερικά οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορονωϊού. Παρόλα αυτά οι ανισότητες παραμένουν.

Πόσο κοστίζει η νοσηλεία για τον COVID-19;

Εξαιτίας του κατακερματισμένου συστήματος υγείας, εξαρτάται από τι ασφάλεια έχεις, τι καλύπτει το ασφαλιστικό πακέτο σου, και τι ποσοστό σε έξτρα πληρωμές προβλέπει το ασφαλιστικό πακέτο που έχεις ήδη πληρώσει.

Μια νέα ανάλυση από το ίδρυμα της οικογένειας Kaiser υπολογίζει ότι το μέσο κόστος για την θεραπεία ασθενούς με COVID-19 και το τυπικό ασφαλιστικό πακέτο υπαλλήλων – χωρίς επιπλοκές θα ήταν 9.763 δολάρια. Κάποιος του οποίου η θεραπεία περιλαμβάνει και επιπλοκές μπορεί να δει λογαριασμό ύψους έως και διπλάσιο: 20.292 δολάρια. (Τα αποτελέσματα υπολογίσθηκαν με βάση το μέσο κόστος ασθενών που μπήκαν στο νοσοκομείο με πνευμονία με βάση τα αντίστοιχα DRGs[2]).

Πόσο από αυτό το ποσό θα πληρώσω από την τσέπη μου;

Τα περισσότερα πακέτα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών πιθανότατα καλύπτουν την πλειοψηφία των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση  των επιπλοκών από λοίμωξη COVID-19, αλλά αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τις επιπλέον πληρωμές σου, δηλαδή το κόστος που θα πρέπει να πληρώσεις από την τσέπη σου πριν η ασφάλισή σου μπει στο παιχνίδι. Περισσότερο από 80% των ανθρώπων με το ασφαλιστικό πακέτο υπαλλήλου, έχουν τέτοιες επιπλέον πληρωμές. Τον προηγούμενο χρόνο ο μέσος όρος ασφαλιστικού κόστους για ένα άτομο στην κατηγορία αυτή ήταν 1,655 δολάρια. Για ατομικά ασφαλιστικά σχήματα το κόστος είναι ακόμα υψηλότερο. Ο μέσος όρος των επιπλέον πληρωμών σε ατομικά ασφαλιστικά σχήματα χάλκινα (δηλαδή κατώτερου δυνατού επιπέδου για ιδιωτική ασφάλιση) το 2019 ήταν $5,861 σύμφωνα με το Health Pocket.

Και στις περιπτώσεις επιπλοκής αλλά και χωρίς επιπλοκή, ασθενείς με ασφαλιστικό πακέτο υπαλλήλου μπορούν να αναμένουν ότι θα πληρώσουν πάνω από $1,300 από την τσέπη τους σύμφωνα με τους ερευνητές του ινστιτούτου Kaiser. Το κόστος είναι παρόμοιο, άσχετα από την ύπαρξη επιπλοκών ή όχι, γιατί ασθενείς που νοσηλεύονται φτάνουν πολύ γρήγορα στο μέγιστο ποσό που εκπίπτει από την ασφάλεια, και από εκεί και πάνω πληρώνουν από την τσέπη τους.

Πολλά ασφαλιστικά σχήματα απαιτούν και άλλες πληρωμές καθώς και μικρότερα συμπληρωματικά ασφαλιστικά πακέτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κόστος απευθείας πληρωμής από την τσέπη ανέρχεται σε 15-20% για την επίσκεψη σε γιατρούς εντός του δικτύου του ασφαλιστικού πακέτου, και πολύ περισσότερο βέβαια για γιατρούς εκτός του δικτύου της ασφάλισης.

Αντίστοιχα, τα Medicare[3] και Medicaid καλύπτουν τις υπηρεσίες για την θεραπεία του κορωνοϊού, αλλά οι λεπτομέρειες σε σχέση με τις επιπλέον πληρωμές (για το Medicare) και πιθανές άλλες πληρωμές εξαρτώνται από το ασφαλιστικό πακέτο καθώς και σε ποια πολιτεία ανήκεις (όσον αφορά το Medicaid).

Και αν είμαι ανασφάλιστος;

Τότε τα πράγματα δεν είναι καλά. Κάποια νοσοκομεία προσφέρουν φιλανθρωπικά προγράμματα και κάποιες πολιτείες δραστηριοποιούνται ώστε να βοηθήσουν ασθενείς με COVID -19 να καλύψουν το κόστος πέρα από την εξέταση. Μερικές πολιτείες όπως Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νεβάδα, Νέα Υόρκη, Ρόουντ Αϊλαντ και Ουάσιγκτον έχουν ανοίξει «ειδικές περιόδους εγγραφής» για να επιτρέψουν σε περισσότερο κόσμο να εγγραφτεί ασφαλιστικά έστω και στο μέσω της χρονιάς.

Άλλες πολιτείες μεριμνούν για κάλυψη σε μελλοντικό εμβόλιο ή νομοθετούν χαλαρώνοντας  τους κανόνες συνταγογράφησης, επιτρέποντας στον κόσμο να αποθηκεύσει στοκ από αναγκαία φάρμακα. Μέχρι τώρα οι πολιτείες Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νεβάδα, Νέα Υόρκη, Νέο Μεξικό και Όρεγκον, έχουν ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρίες να καλύψουν το κόστος για το εμβόλιο ενάντια στον COVID-19, όταν αυτό είναι έτοιμο. Αντίστοιχα οι πολιτείες που έχουν χαλαρώσει τους κανόνες συνταγογράφησης περιλαμβάνουν την Αλάσκα, Κολοράντο, Ντέλαγουερ, Φλόριντα, Μέιν, Μέριλαντ, Νιου Χαμπσάιρ, Βόρεια Καρολίνα, Ουάσιγκτον.

Το ινστιτούτο Commonwealth, θινκ τανκ στον τομέα της υγείας, έχει ένα link, coronovirus tracker που καταγράφει σε λίστα τα μέτρα που έχει αναλάβει  η κάθε πολιτεία μέχρι στιγμής.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να πληρώσω από την τσέπη μου το κόστος φροντίδας. Τι να κάνω;

Το σύστημα υγείας των ΗΠΑ δεν έχει καλή απάντηση για εσένα, και αυτό είναι πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψη σου για να μειώσεις το κόστος.

Αν νομίζεις ότι μπορεί να έχεις νοσήσει από τον ιό, το πρώτο βήμα είναι να καλέσεις τον ιατρό σου ή το τμήμα επειγόντων, πριν όμως τους επισκεφτείς, όπως συστήνει το CDC. Αυτό θα τους επιτρέψει να ετοιμάσουν τον χώρο τους και να σου δώσουν οδηγίες έγκαιρα ενώ ταυτόχρονα θα σε βοηθήσει να γλιτώσεις έξοδα. Το να λάβεις θεραπεία στο νοσοκομείο είναι πιο ακριβό συνήθως από την επίσκεψη στο γραφείο ιατρού. Ένα ακόμα κομμάτι στο κόστος προέρχεται από το λεγόμενο «κόστος εγκαταστάσεων», το οποίο πολλά νοσοκομεία χρεώνουν κάθε φορά που ένας ασθενής περνάει την πόρτα τους. Για την Ντάνι το πρώτο ταξίδι στο νοσοκομείο της Βοστώνης στις 29 Φεβρουαρίου της στοίχισε 1,804 δολάρια για την επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων και άλλα 3,841.07 δολάρια για «λοιπές υπηρεσίες του νοσοκομείου».

Άλλο κόστος που πρέπει να προσέξετε, αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις που μπορεί να θεωρούνται «εκτός δικτύου» ακόμα και αν ο γιατρός που σε εξετάζει είναι εντός του δικτύου ασφάλισής σου. Ακόμα καλύτερο είναι να ζητάς τις ιατρικές οδηγίες γραπτώς, ώστε να μπορείς  να προσφύγεις με αυτές δικαστικά, σε σχέση με τους  λογαριασμούς, μας λέει η Κέιτλιν Ντόνοβαν του Εθνικού Ιδρύματος Υπεράσπισης των Ασθενών. Είναι κάτι που αξίζει να γίνει. Συχνά οι πάροχοι και οι ασφαλιστικές έχουν αναδρομικά μειώσει τους λογαριασμούς όταν οι ασθενείς βγαίνουν δημόσια ή όταν αναδεικνύεται το γεγονός από τα ΜΜΕ.

Αυτά τα προβλήματα δεν προέκυψαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Ακόμα και όταν δεν βρισκόμαστε στο μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας  οι Αμερικάνοι αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα υψηλό κόστος για την υγεία σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Εκατομμύρια από εμάς έχουμε αναβάλει την ιατρική μας περίθαλψη λόγω φόβου σχετικά με το οικονομικό κόστος. Αλλά με τον COVID – 19 να σαρώνει την χώρα, ένα παλιό πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο επείγον: Πολλοί Αμερικάνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκους  λογαριασμούς ή θα προτιμήσουν να αποφύγουν το τεστ και την θεραπεία, χειροτερεύοντας έτσι την εξάπλωση της πανδημίας.

«Όταν είσαι άρρωστος, πρέπει να έχεις λιγότερα εμπόδια», λέει η Ντόνοβαν. «Επιπλέον, δεν βοηθάει την κοινωνία να έχεις κόσμο να πηγαινοέρχεται στην δουλειά του και να αρρωσταίνει και άλλους».

[1] Medicaid: δημόσιο πρόγραμμα που καλύπτει τα ιατρικά κόστη σε άπορους και ασθενείς με χαμηλό εισόδημα που δεν καλύπτονται από το Medicare. Περιλαμβάνει περίπου 73 εκατομμύρια Αμερικάνους (23% του πληθυσμού με στοιχεία του 2017).

[2] Το Σύστημα DRG αποτελεί τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων με βάση το εμπόρευμα (διάγνωση/θεραπεία) που παράγουν. Ενθαρρύνει την κερδοσκοπική συμπεριφορά, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των νοσοκομειακών μονάδων.

[3] Medicare είναι το  μεγαλύτερο ασφαλιστικά ταμείο στις ΗΠΑ – Δημόσιο.

Πηγή: Time

Μετάφραση: antapocrisis.gr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *