Στηρίξτε τώρα τα περιφερειακά Νοσοκομεία

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο εφιαλτικό τρόπο την απαξίωση που δέχθηκε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το οποίο καλείται τώρα να βγει μπροστά και να προασπίσει την Υγεία του Λαού. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και χρηματοδότηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να καλυφθούν ΤΩΡΑ, αν θέλουμε να σώσουμε όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούν να σωθούν.

Η δραματική κατάσταση αποτυπώνεται στα περιφερικά Νοσοκομεία με τον χειρότερο τρόπο και αυτό γιατί η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση είναι πολλαπλάσια από τα κεντρικά νομαρχιακά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΓΝ Αιγίου το οποίο καλύπτει την περιοχή της Αιγιαλείας, μια περιοχή με πληθυσμό περίπου 50.000 κατοίκων, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί κατά πολύ διότι μεγάλο τμήμα των κατοίκων των αστικών κέντρων μεταβαίνει στην επαρχία υπό τον φόβο της μετάδοσης.

Στο ΓΝ Αιγίου είναι κενές το 25% των οργανικών θέσεων σε ειδικευμένους ιατρούς, σύμφωνα με το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του, ενώ οι πραγματικές ανάγκες σε θέσεις ιατρών όλων των ειδικοτήτων είναι πολύ περισσότερες.

Τα κενά σε ειδικευόμενους ιατρούς είναι 84% του οργανογράμματος, δηλαδή ο αριθμός τους μετριέται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Λόγω της υποστελέχωσης έχουν κλείσει ολόκληρα τμήματα όπως αυτό του αξονικού τομογράφου και οι ασθενείς διακομίζονται στα νοσοκομεία της Πάτρας για την διενέργεια μίας απλής αξονικής με ό,τι σημαίνει αυτό για την ταλαιπωρία αλλά και τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθεται ένα επείγον περιστατικό, την δέσμευση του εφημερεύοντος ιατρού για να το συνοδεύσει και του πληρώματος του ΕΚΑΒ.

Ευτυχώς το τελευταίο διάστημα έχουμε 24ωρη λειτουργία ακτινολογικού και μικροβιολογικού εργαστηρίου, αυτή η “πολυτέλεια” δεν είναι καν δεδομένη στα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει το υγειονομικό προσωπικό του ΓΝ Αιγίου, που εφημερεύει καθημερινά, να ανταπεξέλθει επιπλέον και στις τεράστιες ανάγκες της πανδημίας.

Συγκεκριμένα δηλαδή οι τέσσερις παθολόγοι του νοσοκομείου μαζί με τους γενικούς ιατρούς που έχουν μετακινηθεί από τα ΚΥ και τα περιφερικά ιατρεία πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες σε έλεγχο αλλά και νοσηλεία όλου αυτού του πληθυσμού, κάτω από τις χειρότερες συνθήκες.

Χειρότερες συνθήκες για τους ασθενείς λόγω της τεράστιας αναμονής για το αποτέλεσμα του τεστ, οι οποίοι αν χρήζουν νοσηλείας εισάγονται στη κλινική, περιμένοντας δύο, τρείς ή τέσσερις ημέρες έως ότου βγουν  τα αποτελέσματα, με τον κίνδυνο διασποράς της νόσου.

Χειρότερες συνθήκες για τους ίδιους τους γιατρούς που πέραν του μεγάλου όγκου δουλειάς που ήδη είχαν, αναγκάζονται σε ατελείωτες ώρες τηλεφωνικής συνεννόησης και συντονισμού για την απλή μεταφορά και τη διαχείριση των δειγμάτων στη Πάτρα.

Τα μέτρα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι μία απλή χειρουργική μάσκα που δίνεται με το σταγονόμετρο και υποτυπώδη αυτοσχέδια ενδυμασία, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Τυχόν κρούσμα σε γιατρούς ή νοσηλευτές πλήττει την δυνατότητα του νοσοκομείου, καθώς βγαίνουν εκτός μάχης.

Το νοσοκομείο λειτουργούσε σε οριακό επίπεδο την περίοδο της “κανονικότητας”. Δεν έχουμε την παραμικρή πολυτέλεια να λείψει κανένας από αυτό που έρχεται. Έχει μετακινηθεί ήδη υγειονομικό προσωπικό προς τα νοσοκομεία της Πάτρας, χωρίς να έχει προσληφθεί ούτε ένας για τις αυξημένες ανάγκες.

Τα περιφερειακά νοσοκομεία πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας όσον αφορά τον μαζικό έλεγχο του πληθυσμού αλλά και την νοσηλεία των ασθενών, ώστε να αποδεσμευτούν, όσο γίνεται , τα κεντρικά νοσοκομεία για να ανταπεξέλθουν  στη διαχείριση των βαρέως πασχόντων.

Θα πρέπει ΤΩΡΑ να ενισχυθούν με το αναγκαίο προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά.

Το υγειονομικό προσωπικό κάνει το καθήκον του όπως πάντα.

Κύριοι της κυβέρνησης κάντε και εσείς, έστω την τελευταία στιγμή, το δικό σας.

Σας το λέμε ξανά: δώστε μας για τον πόλεμο όπλα και στρατιώτες.

Για να μην χαθεί καμιά ανθρώπινη ζωή από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.