Συνέντευξη με τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα”, Τάσο Μαυρόπουλο
Ερ: Πως και γιατί δημιουργήθηκε η “Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα“;
Απ: Οι δημοτικές παρατάξεις που έχουν αναφορά σε μνημονιακά κόμματα, έχουν αποδεχθεί στην πράξη το ασφυκτικό πλαίσιο φτώχειας που έχει επιβληθεί στους δήμους από το 2010. Από το 2010 μέχρι σήμερα, οι παραπάνω παρατάξεις όσο και η ΚΕΔΕ, εκτός από αποσπασματικές, χαλαρές αντιδράσεις που διατυπώνονται σε ένα χαρτί, δεν έχουν αντιδράσει σ΄ αυτές τις πολιτικές που στρέφονται εναντίον των λαϊκών στρωμάτων. Αντί να εκπροσωπούν τα συμφέροντα και να δουλεύουν για τις ανάγκες αυτών που τους ψήφισαν, αποδέχθηκαν αδιαμαρτύρητα την εφαρμογή των μνημονίων στους δήμους και έγιναν οι διεκπεραιωτές τους. Είναι αδιανόητο να σου κόβουν την κρατική χρηματοδότηση κατά 62%, που είναι χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι πολίτες, για να επιστρέφονται στους δήμους για εξυπηρέτηση των αναγκών τους, και οι δήμοι να το δέχονται αδιαμαρτύρητα και να το μετακυλύουν στους δημότες είτε με επιπλέον φόρους είτε με αδυναμία παροχής των υπηρεσιών που θα έπρεπε να προσφέρουν.
Κανένα μνημόνιο δεν θα είχε εφαρμοστεί εάν οι δημοτικές αρχές είχαν αντιδράσει. Οι παρατάξεις αυτές έχουν συμφωνήσει να συνδιοικήσουν τους δήμους την επομένη των εκλογών ακολουθώντας πιστά τον «Κλεισθένη», ο οποίος ενσωματώνει τον «Καλλικράτη» (που έλεγε ότι θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ) και όλες τις μνημονιακές διατάξεις και των τριών μνημονίων, με ορίζοντα το 2060. Έχουν αποδεχθεί δηλαδή την μετατροπή των δήμων σε υποτομέα της κυβέρνησης με πρώτους στόχους, την εξυπηρέτηση του χρέους και την επίτευξη των πλεονασμάτων, την ασφυκτική επιτροπεία από το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας, την μετατροπή τους σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς που θα επιβάλλουν επιπλέον φόρους, την πλήρη επιβολή των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την παραχώρηση στο υπερταμείο της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων, την ολοκληρωτική διάλυση του κοινωνικού τους χαρακτήρα, την μετατροπή του δήμου σε επιχείρηση και των δημοτών σε πελάτες.
Σε αυτή την κατάσταση λοιπόν, εφόσον οι παρατάξεις της αριστεράς συμφωνούν στο αντιμνημονιακό – αντικλεισθενικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί στους δήμους, πολίτες του Βύρωνα από κινήματα και διαφορετικές οργανώσεις της αριστεράς, βρεθήκαμε και απευθύναμε ένα κάλεσμα στις δημοτικές παρατάξεις της αριστεράς, για την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός μετώπου και εκλογικής συνεργασίας διατηρώντας ο καθένας την αυτονομία του. Χωρίς προαπαιτούμενα από την μεριά μας και χωρίς προϋπόθεση την πολιτική συνεργασία των οργανώσεων. Ενός μετώπου που δεν θα είχε απλά αθροιστικό αποτέλεσμα. Θα έδινε ελπίδα στον κόσμο που έχει κλειστεί στο σπίτι του παραιτημένος, απογοητευμένος και ηττημένος από την πολιτική κατάσταση αλλά και την δική μας στάση όσων αυτοαποκαλούμαστε αριστεροί, θα ανέπτυσσε εκλογική και κινηματική δυναμική που σίγουρα θα μας έφερνε στον 2ο γύρο των εκλογών και θα μπορούσαμε με αξιώσεις να διεκδικήσει ακόμα και τον δήμο. Στην χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να συγκροτήσει μια ευρεία λαϊκή αντιπολίτευση που θα αντιστεκόταν αποτελεσματικά σε όλα αυτά που καταγγέλλουμε και θα έβαζε φρένο σε τοπικό επίπεδο στα αντιλαϊκά σχέδια που έχουν προγραμματίσει να εφαρμόσουν αμέσως μετά τις εκλογές.
Ερ: Ποιες είναι οι βασικές σας διεκδικητικές θέσεις για το δήμο Βύρωνα;
Απ: Ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του δήμου, η παροχή υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες σε όλους τους τομείς χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ανταποδοτικότητα που θα εξαιρεί τους πιο φτωχούς και αδύναμους, με μόνιμες σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στον δήμο, η υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων, η διεκδίκηση των χρημάτων που έχουν πληρώσει οι πολίτες και το κράτος παρακρατά στερώντας τα από τους δήμους, η υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τους πλειστηριασμούς και η αποτροπή διακοπής ρεύματος και νερού στα φτωχά νοικοκυριά, θα είναι στην καθημερινή μας διεκδίκηση. Γνωρίζοντας βέβαια ότι για την οριστική επίτευξη αυτών απαιτείται η σύγκρουση και ρήξη με ευρωζώνη –ΕΕ και ανατροπή των ευρωμνημονιακών πολιτικών, θα παλέψουμε και θα πετύχουμε μαζί με τους κατοίκους τις μικρές νίκες που βελτιώνουν την καθημερινότητα τους. Τις μικρές νίκες που θα τους ενεργοποιήσουν για να διεκδικήσουν κινηματικά την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, να αντισταθούν στον φασισμό και στον ρατσισμό, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στον πόλεμο.
Ερ: Θα συμμετέχετε ως Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα στην διοίκηση του δήμου αν σας ζητηθεί μετά τις εκλογές;
Απ: Σύμφωνα με τις θέσεις τους, δεν υπάρχει καμία βάση συνεργασίας με τις μνημονιακές παρατάξεις που θα συνεργαστούν άλλωστε μεταξύ τους και εμείς θα είμαστε απέναντί τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέχρι τώρα, μόνο με την «Αριστερή Παρέμβαση» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι οποίες έχουν ξεκάθαρη αντιμνημονιακή – αντικλεισθενική θέση που εκφράζεται και κινηματικά και στα δημοτικά συμβούλια.
Ερ: Ποιος είναι ο απολογισμός και η κριτική σας για την απερχόμενη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο κ. Κατωπόδη;
Απ: Εφάρμοσε στον Δήμο Βύρωνα όλες τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ταυτιζόμενη απόλυτα με την κυβέρνηση, σε αντίθεση με το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που είχε δώσει προεκλογικά το 2014. Συγχρόνως έδειξε χαρακτηριστική ανικανότητα διαχείρισης σε βασικά ζητήματα που αφορούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες και την ποιότητα ζωής τους.
Ερ: Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας με τις δημοτικές παρατάξεις από το χώρο της υπόλοιπης αριστεράς (ΚΚΕ, Ανταρσυα); Υπάρχει κοινή πάλη στα προβλήματα; Γιατί δεν συγκροτήσατε ένα κοινό μέτωπο και για τις εκλογές;
Απ: Η συνεργασία είναι καλή, υπάρχει συναντίληψη για τον χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι δήμοι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες, είμαστε αντίθετοι στο εφαρμοζόμενο μνημονιακό- Κλεισθενικό πλαίσιο που έχει εφαρμοσθεί στους δήμους και έχει εκφρασθεί με αντίστοιχες ψήφους στα δημοτικά συμβούλια. Κινηματικά έχουμε βρεθεί πολλές φορές μαζί στο δρόμο σε διεκδικήσεις, κάτι που θα συμβεί και μετά τις εκλογές. Οι εκλογές όμως ως ένας ενδιάμεσος σταθμός και με αξιοποίηση έστω της κουτσουρεμένης απλής αναλογικής, θα μπορούσε να δώσει μια διαφορετική δυναμική σε τοπικό επίπεδο, με ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο. , ενθαρρύνοντας τον κόσμο ότι αξίζει να εμπλακεί πάλι ενεργά και να διεκδικήσει μια ζωή που του αξίζει σε μια πόλη που του ανήκει. Η άρνηση που εισπράξαμε για ένα κοινό μέτωπο θεωρούμε ότι δεν θα είναι εμπόδιο για συνεργασία την επομένη των εκλογών και από τη μεριά μας ως Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα θα δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Ερ: Η αντισυστημική αριστερά βρίσκεται σε μια άσχημη κατάσταση. Μπορεί να βοηθήσει η δουλειά στη γειτονιά σε κινήσεις ανασυγκρότησης και αν ναι πως;
Απ: Τα προβλήματα σε υγεία, παιδεία, καθαριότητα, παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, σχολεία, αθλητισμό, πολιτισμό, ελεύθερους χώρους, περιβάλλον, είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβάλλεται από την ΕΕ, δέχονται αδιαμαρτύρητα οι κυβερνήσεις μας και υλοποιούν με ευχαρίστηση οι δημοτικές αρχές. Η προσέγγιση-ενημέρωση των πολιτών για τα ζητήματα αυτά από την αντισυστημική αριστερά, η συμμετοχή στα τοπικά κινήματα, η στάση ζωής, μπορεί να ενεργοποιήσει τους πολίτες να τους βγάλει από το καβούκι τους, να τους πείσει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ότι αν πάρουν το νήμα της ζωής οι ίδιοι στα χέρια τους, αυτές οι βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές με ταξικό πρόσημο σε βάρος των πιο πολλών και αδυνάτων που αναπαράγουν και τροφοδοτούν τον φασισμό και τον ρατσισμό, μπορούν να ανατραπούν. Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, η ζωή με αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη είναι εφικτή και την κρατάμε στα χέρια μας.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!