Τσιγγάνοι

Παραβατικό «DNA» και τσιγγάνικο αίμα

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό αυτοδικίας και δολοφονίας τσιγγάνου στην Κόρινθο, αρκετά ΜΜΕ προώθησαν τη θέση ότι «οι Τσιγγάνοι την κλεψιά την έχουν στο DNA τους». Έσπευσαν να επιχειρηματολογήσουν εναντίον των “γύφτων” και πολιτικοί παράγοντες της ακροδεξιάς.

Είναι γονιδιακό το ζήτημα λοιπόν.

Το DNA φταίει.

Κι ίσως έτσι να μην φταίνε εκείνοι που το καταναλώνουν εύπεπτα μέσα σε συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού και κανονικοποίησης του δόγματος: «Παίρνω το νόμο στα χέρια μου».

Ίσως απ’ την άλλη να φταίνε εκείνοι που χρόνια τώρα προωθούν το συσχετισμό DNA και παραβατικότητας, για να μη μιλήσουν για την αδιαφορία των θεσμών και του κράτους, την γκετοποίηση ολόκληρων μειονοτήτων και ομάδων πληθυσμού με ταυτόχρονη εργαλειοποίηση τους άμα είναι να βγουν οι ψήφοι ή το χρήμα (π.χ. συντήρηση καρτέλ ναρκωτικών εντός μειονοτήτων για να μη χαθούν ψηφαλάκια και οικονομικά συμφέροντα, fast track ιθαγένεια σε μετανάστες για τον ίδιο λόγο ή υποκριτική άγνοια της παιδικής πορνείας στις ίδιες κοινότητες κ.α).

Κανείς όμως δεν γεννιέται εξαρχής ‘καλός’ ή ‘κακός’, ‘νομοταγής’ ή ‘κακούργος’, ‘δολοφόνος’ ή ‘άγιος’. Όλοι φτιάχνονται με βάση το δοσμένο πλαίσιο.

Όσο κεντρικά αφήνεται λοιπόν περιθώριο στην παρανομία και γιγαντώνεται η περιθωριοποίηση ανθρώπων και κοινωνικών στρωμάτων, άλλο τόσο ορισμένες ομάδες πληθυσμού – εκείνες που επηρεάζονται περισσότερο, θα βουλιάζουν στο περιθώριο και την παρανομία.

Το πλαίσιο διαπλάθει το άτομο κι όχι το ανάποδο.

Με άλλα λόγια, η ανυπαρξία εναλλακτικών ευκαιριών δίνει βήμα μόνο στις υπάρχουσες. Είναι ακριβώς αυτό που δεν θα παραδεχτούν ποτέ οι νεοφιλελεύθεροι για λόγους αρχής – το άτομο είναι ένα τίποτα μπροστά στο πλαίσιο ζωής, δράσης και αντίληψης που βρίσκει έτοιμο και καθιερωμένο απ’ τα πριν.

Γι’ αυτό και τίποτα δεν είναι ξερά ζήτημα DNA.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *