Ο Νόρμαν Φινκελστάιν απαντά στον Μπέρνι Σάντερς

Ο γερουσιαστής Bernie Sanders απορρίπτει κατηγορηματικά την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να «καταστραφεί η Χαμάς»

Αφού είδε την εμφάνιση του γερουσιαστή Σάντερς στο CNN το πρωί της 5ης Νοεμβρίου, ο Νόρμαν Φινκελστάιν αποφάσισε ότι ήταν απαραίτητο να δημοσιεύσει μια ανοιχτή βιντεοσκοπημένη απάντηση στον γερουσιαστή. Το εν λόγω απόσπασμα [της εμφάνισης του Μπέρνι Σάντερς στο CNN] παρουσιάζεται στο βίντεο, ακολουθούμενο από την απάντηση του Norman, η οποία καταγράφηκε το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου 2023.

Το αναφερόμενο tweet του Σάντερς στο 36:27.

(Υπάρχει μια σύντομη ηχώ κατά τα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα του τμήματος του Norman, την οποία ελπίζουμε ότι οι θεατές θα αγνοήσουν).

[ΣΗΜ. Η μετάφραση έγινε από την πρόχειρη απομαγνητοφώνηση του μηνύματος του Φινκελστάιν που έχει αναρτηθεί από τον ίδιο στο substack. Φυσικά χαρακτηρίζεται από τα χάσματα και υπονοούμενα του προφορικού λόγου, επομένως αν υπάρχει η δυνατότητα συνίσταται η παρακολούθηση του πρωτότυπου βίντεο που έχει αναρτηθεί στην παραπάνω διεύθυνση]

*          *          *

Παγωμένη εικόνα από το μήνυμα του γνωστού διανοούμενου και ακτιβιστή Norman Finkelstein,
όπου απαντά στις πολεμοκαπηλείες του φερόμενου ως ‘προοδευτικού’ γερουσιαστή από το Vermont.

Το όνομά μου είναι Norm Finkelstein. Άκουσα τη δήλωση του Μπέρνι Σάντερς σήμερα το βράδυ όπου τάχθηκε κατά της κατάπαυσης του πυρός. Είχα προγραμματίσει να περάσω αυτό το βράδυ διαβάζοντας, καθώς έχω μείνει τρομερά πίσω στο διάβασμά μου και αν δεν συνεχίσω να διαβάζω, δεν μπορώ να φέρω κάτι φρέσκο και σημαντικό σε αυτό που συμβαίνει τώρα. Ήμουν τόσο έξαλλος με εκείνη την παρατήρηση του Μπέρνι, όταν είπε ότι αντιτίθεται στην κατάπαυση του πυρός και τα σωθικά μου άρχισαν να σπαρταράνε και αποφάσισα ότι έπρεπε να απαντήσω. Τώρα αυτό είναι εντελώς απροετοίμαστο. Δεν υπάρχουν ειδικά εφέ, που να κάνουν τις παρατηρήσεις μου πιο αποτελεσματικές. Απλώς τα λέω, καθώς οι λέξεις μου βγαίνουν από το μυαλό μου κατευθείαν στον κυβερνοχώρο. Τώρα, ο Μπέρνι είπε σε αυτή τη συνέντευξη ότι αντιτίθεται στην κατάπαυση του πυρός. Και οι λόγοι για τους οποίους ήταν αντίθετος στην κατάπαυση του πυρός ήταν ότι η Χαμάς ήθελε να καταστρέψει το Ισραήλ, και ως εκ τούτου η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί. Ας δούμε λοιπόν τα γεγονότα. Δεν πρόκειται να πάω εντελώς στην Ιστορία. Θα ξεκινήσω από το 2006.

Το 2006 διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Αυτές οι εκλογές προτάθηκαν στον παλαιστινιακό λαό από την αμερικανική κυβέρνηση, ήταν εκείνη η ξεχασμένη πλέον στιγμή της κυβέρνησης Μπους που ονομάστηκε “προώθηση της δημοκρατίας”. Και μέρος αυτού του πακέτου που ονομάστηκε “προώθηση της δημοκρατίας” ήταν ότι οι Παλαιστίνιοι υποτίθεται ότι θα συμμετείχαν σε αυτές τις υπέροχες δημοκρατικές εμπειρίες. Και η Χαμάς παροτρύνθηκε να συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές και άλλαξε πορεία. Μέχρι τώρα ήταν αντίθετη με τη συμμετοχή σε οποιεσδήποτε εκλογές στα κατεχόμενα εδάφη, επειδή αυτές οι εκλογές ήταν συνέπεια της Συμφωνίας του Όσλο. Και αφού η Χαμάς αντιτάχθηκε στη Συμφωνία του Όσλο, αντιτάχθηκε στη συμμετοχή στις εκλογές. Αλλά άλλαξε στάση. Κατέβηκε με ένα πολιτικό κόμμα. Και, προς μεγάλη έκπληξη της Χαμάς και όλων των άλλων, κέρδισε τις εκλογές. Αυτές ήταν, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, “απολύτως δίκαιες και τίμιες εκλογές” και η Χαμάς κέρδισε. Τι έκαναν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ; Επέβαλαν αμέσως έναν βάναυσο αποκλεισμό στη Γάζα, ο οποίος έφερε την οικονομική ζωή στη Γάζα σε αδιέξοδο. Τώρα, δεν είναι μόνο αυτό που έκαναν, αλλά θα επιστρέψουμε σε αυτό σε λίγο.

Πρώτα απ’ όλα, να υπενθυμίσω στους ακροατές, τι είναι η Γάζα; Έχει μήκος 25 μίλια, πλάτος πέντε μίλια, είναι ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης. Είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στη γη του Θεού. Ο μισός πληθυσμός της Γάζας αποτελείται από παιδιά, στο οποίο θα επιστρέψω. Το 70% της Γάζας αποτελείται από πρόσφυγες του πολέμου του 1948, δηλαδή Παλαιστίνιους που εκδιώχθηκαν από την περιοχή που έγινε Ισραήλ και κατέληξαν στη Γάζα και παρέμειναν πρόσφυγες για 75 χρόνια από τότε, ζώντας σε προσφυγικούς καταυλισμούς όπως ο καταυλισμός Τζαμπάλια, στον οποίο επίσης θα επιστρέψω σε λίγο. Για περίπου 20 χρόνια – δύο χρόνια λιγότερο από 20 χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να μπει, κανείς δεν μπορεί να βγει. Η ανεργία στη Γάζα είναι περίπου 50% στον πληθυσμό γενικά, 60% στους νέους. Φέρεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο. Υποφέρει από αυτό που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αποκαλούν “ακραία επισιτιστική ανασφάλεια”. Κανείς δεν μπορεί να μπει, κανείς δεν μπορεί να βγει. Τι είναι η Γάζα; Λοιπόν, ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του Ισραήλ, ή για να το πούμε λαϊκά, ένας πιστοποιημένος παράφρων, ονόματι Giora Eiland, E-I-L-A-N-D για όσους θέλουν να το ψάξουν. Το 2006, ο Τζιόρα Έιλαντ, ο οποίος εξακολουθεί, παρεμπιπτόντως, να βρίσκεται στον στενό κύκλο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αυτή τη στιγμή που μιλάω περιέγραψε τη Γάζα ως, με εισαγωγικά, όχι δικά μου λόγια, ως “ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης”. Αυτή είναι η Γάζα.

Ευφημιστικά, ακόμη και ο Μπέρνι που είναι πάντα τόσο πολιτικά ορθός, θα αναγνωρίσει ότι, λοιπόν ίσως, όπως λέει, μπορεί να περιγραφεί ως υπαίθρια φυλακή. Υπαίθρια φυλακή, αυτός είναι ο ευφημισμός ή αλλιώς κατά Giora Eiland “ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης”. Ή ίσως κατά τον Baruch Kimmerling, τον πρώην κορυφαίο κοινωνιολόγο του Hebrew University of Jerusalem, εισαγωγικά, “το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης που υπήρξε ποτέ”.

Τώρα, όσον αφορά το νόμο. Ο Richard Goldstone, ο οποίος συνέταξε την περίφημη ή διαβόητη, όποια προτιμάτε, έκθεση Goldstone μετά την επιχείρηση ‘Χυτό Μολύβι’ το 2008-9, είπε ότι ο αποκλεισμός της Γάζας πιθανότατα πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ή να φτάσει σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαρκεί εδώ και δύο δεκαετίες. Όχι ένα στιγμιαίο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ας πούμε η ρίψη μιας βόμβας σε ένα νοσοκομείο ή η ρίψη μιας βόμβας 2.000 κιλών σε έναν πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό. Όχι ένα στιγμιαίο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αλλά ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαρκεί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Αλλά να θυμάστε, η Χαμάς είναι αυτή που πρέπει να ηττηθεί επειδή θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ, όχι το Ισραήλ που πρέπει να καταστραφεί, επειδή θέλει να φυλακίσει έναν ολόκληρο πληθυσμό, εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, το οποίο συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Όχι, το Ισραήλ δεν πρέπει να καταστραφεί – μόνο η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί.

Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα, είναι αυτά αλήθεια; Σε ρωτάω, Bernie, δεν ξέρω αν γνωρίζεις τα γεγονότα, και θα σου παραδεχτώ ότι, επικεντρωμένος όπως είσαι στα εσωτερικά θέματα, θα παραδεχτώ ότι πιθανόν δεν γνωρίζεις τα γεγονότα και δικαιούσαι να μην τα γνωρίζεις. Ξέρεις το “Build Back Better”, καλύτερα από μένα. Και αυτή ήταν η προτεραιότητά σου. Αυτή ήταν πάντα η προτεραιότητά σου. Και πρέπει να το σεβαστώ αυτό. Είδα την ομιλία σου με τους Εργαζόμενους στην Ενωμένη Αυτοκινητοβιομηχανία κατά τη διάρκεια της απεργίας, και όσο κι αν έχω απογοητευτεί μαζί σου, πρέπει να αναγνωρίσω ότι ήταν μια σπουδαία ομιλία. Μίλησα με τον Dr. Cornel West λίγο μετά την ομιλία αυτή και του είπα ότι ήταν πραγματικά μια λαμπρή ομιλία. Και μου είπε, ότι ο Μπέρνι ήταν στο στοιχείο του. Οι απεργίες των εργαζομένων, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα συνδικάτα, είναι το στοιχείο του Μπέρνι.

Ωραία, και θα παραδεχτώ ότι στο στοιχείο σου είσαι καλός – στην πραγματικότητα είσαι όσο καλύτερος γίνεται. Αλλά, και εδώ θα αναφέρω την Clare Daly από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Ursula von der Leyen, όταν αποφάσισε, χωρίς καμία εντολή, να πάει και να αγκαλιάσει το Ισραήλ και να πει, “όλοι στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ”, η Clare Daly, η Ιρλανδή εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, εισαγωγικά, — αναφερόμενη στην von der Leyen — είπε, εισαγωγικά, “αν δεν έχεις τίποτα εποικοδομητικό να πεις, βούλωσέ το”.

Ακολουθούν λοιπόν τα γεγονότα. Όταν η Χαμάς εξελέγη, έστειλε επανειλημμένα ειρηνευτικά μηνύματα για να προσπαθήσει να επιλύσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ. Παρουσίασε από μόνη της, ή σαν να μιλούσε για τον εαυτό της, τους όρους της διεθνούς συναίνεσης για την επίλυση της σύγκρουσης, δηλαδή δύο κράτη στα σύνορα του Ιουνίου 1967. Αυτά είναι αληθινά, γιατί δεν έχω καμία διαφωνία με τα γεγονότα. Πάντα ήμουν της άποψης ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της αλήθειας και του αγώνα για δικαιοσύνη. Και αν υπήρχε αντίφαση μεταξύ των δύο, πιθανόν να μου προκαλούσε ηθική κρίση, αλλά στο τέλος της ημέρας, θα έβγαινα με την πλευρά της αλήθειας.

Mε την Χαμάς, ναι, είναι αλήθεια. Υπήρχαν τομείς όπως το αίτημά της για την πλήρη εφαρμογή του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στα σπίτια από τα οποία εκδιώχθηκαν το 1948. Λέω, παρόλο που αυτό είναι το δίκαιο, αυτό είναι το δίκαιο, αναγνωρίζω ότι στο πλαίσιο μιας διευθέτησης αυτή η συγκεκριμένη πτυχή του διεθνούς δικαίου θα πρέπει πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Κρίνω από απόσταση, όπως θα λέγαμε, από τρίτους. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς προσπαθούσε να επιτύχει κάποιου είδους διευθέτηση με το Ισραήλ. Τα αρχεία είναι πλούσια από αυτή την άποψη. Η τεκμηρίωση είναι αδιάψευστη και αδιαμφισβήτητη.

Ποια ήταν η αντίδραση του Ισραήλ; Λοιπόν, ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να ανατρέξω σε ολόκληρο το ιστορικό. Αλλά θα το αναφέρω εν συντομία. Πρέπει να το εξετάσω, γιατί τα σωθικά μου σπαράζουν με το κατάπτυστο πράγμα που είπες στη σημερινή συνέντευξη – ανεξάρτητα από το αν ήταν είτε ηθική ηλιθιότητα είτε αν ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα ηθικής τερατογένεσης είτε αν ήταν κυνικός καιροσκοπισμός επειδή είσαι πολύ δειλός για να έρθεις σε ρήξη με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Δεν ξέρω τι από αυτά είναι, αλλά εδώ είναι το ιστορικό. Το ιστορικό αυτό μπορεί να συνοψιστεί σε μια φράση που έγινε πολύ δημοφιλής στην ισραηλινή κυβέρνηση. Ονομάζεται “κούρεμα του γκαζόν”. Και τυχαίνει σε αυτό το “γκαζόν” που λέγεται Γάζα, 1.100.000 φυλλαράκια γρασιδιού σε αυτό το γκαζόν να είναι παιδιά.

Έτσι, κάθε φορά που αυτή η σατανική κυβέρνηση, και επιλέγω προσεκτικά τις λέξεις μου, και με προμελέτη, αναφέρεται στο κούρεμα του γκαζόν, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι 1.100.000 φυλλαράκια γρασιδιού σε αυτό το γκαζόν είναι παιδιά. Όμως, ο Μπέρνι Σάντερς, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ, λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να καταστρέψει τη Χαμάς, επειδή η Χαμάς θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ. Ναι, Μπέρνι, έχεις απόλυτο δίκιο. Έχεις τόσο δίκιο, Μπέρνι. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ δεν ήθελε να καταστρέψει τη Γάζα. Ήθελε απλώς να κουρέψει το γκαζόν. Έχεις απόλυτο δίκιο, Μπέρνι. Εκτιμώ τόσο πολύ τις ηθικές σου λεπτότητες και αποχρώσεις. Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί επειδή θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ. Αλλά το Ισραήλ, πρέπει να καταστραφεί; Όχι, γιατί το Ισραήλ δεν θέλει να καταστρέψει τη Γάζα, ή τουλάχιστον μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Θέλει απλώς να κουρέψει το γκαζόν. Αυτός είναι ο ηθικός σου συλλογισμός, Μπέρνι. Ο αρρωστημένος, άρρωστος, νοσηρός ηθικός σου συλλογισμός. Έτσι, η Χαμάς, αυτή η τρομερή, σατανική οργάνωση, θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ, και γι’ αυτό πρέπει να καταστραφεί η Χαμάς.

Έτσι, τον Ιούνιο του 2008 συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Αυτή η σατανική Χαμάς, ω Θεέ μου, όπως θα έλεγε ο Dr. Cornel West, Θεέ μου, αυτή η σατανική δόλια Χαμάς, διαπραγματεύτηκε μια κατάπαυση του πυρός. Και μετά τι συνέβη; Η κατάπαυση του πυρός κράτησε, κράτησε τον Ιούνιο, κράτησε τον Ιούλιο, κράτησε τον Αύγουστο, κράτησε τον Σεπτέμβριο, κράτησε τον Οκτώβριο και κράτησε τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Νοεμβρίου. Και μετά ήρθε η 4η Νοεμβρίου. Όταν οι άνθρωποι που έχουν κοντή μνήμη, εκείνη ήταν η ημέρα των εκλογών [στις ΗΠΑ]. Όταν η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στις προεδρικές εκλογές και στην εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία της χώρας μας. Και το Ισραήλ χρησιμοποίησε εκείνη τη στιγμή – όταν όλες οι κάμερες είχαν εκτραπεί από αυτό – χρησιμοποίησε εκείνη τη στιγμή για να επιτεθεί στη Χαμάς στη Γάζα και να σπάσει την εκεχειρία. Όχι η σατανική, ύπουλη Χαμάς, αλλά το όμορφο, υπέροχο Ισραήλ.

Τώρα, αυτά δεν είναι δικά μου λόγια. Πηγαίνετε πίσω και διαβάστε τι είπε η Διεθνής Αμνηστία. Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι επίσημες ισραηλινές εκδόσεις που αναφέρω στο βιβλίο μου, αναφέρουν ότι η κατάπαυση του πυρός κράτησε μέχρι που το Ισραήλ την έσπασε. Και τότε το Ισραήλ συνέχισε να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα. Συνέχισε να διαπράττει μια υψηλής τεχνολογίας σφαγή στη Γάζα, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους. Από αυτούς τους 1.400, οι 350 ήταν παιδιά. Κατέστρεψε συστηματικά τις υποδομές της Γάζας και ήταν ένοχο, σύμφωνα με την έκθεση Goldstone, για πολλαπλά εγκλήματα πολέμου και πιθανώς εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τώρα, εδώ είναι ένα σημείο για σένα, Μπέρνι – μετά βίας μπορώ να πω αυτό το όνομα πια χωρίς να γεμίσω με περιφρόνηση και αηδία. Δούλεψα πολύ σκληρά σε εκείνη την εκστρατεία του 2016 και δούλεψα πολύ σκληρά σε εκείνη την εκστρατεία του 2020 και ήμουν με μεγάλη διαφορά μεταξύ των αρχαιότερων ανθρώπων που πήγαιναν εκ των προτέρων εκτός πολιτείας για να σε υποστηρίξουν. Και τώρα είναι μια πικρή ανάμνηση όταν ακούω τις δηλώσεις σου. Να λοιπόν ένα γεγονός για σένα Μπέρνι: Όπως σου ανέφερα, περίπου 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι τα τέσσερα πέμπτα ήταν άμαχοι, το ένα πέμπτο ή 20% ήταν μαχητές. Αν δείτε τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, οι αριθμοί είναι περίπου οι ίδιοι. Περίπου 1.400 άμαχοι σκοτώθηκαν μετά την απόδραση από τις φυλακές ή το στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γάζα. Οι αριθμοί που έχω δει είναι ότι περίπου 400 ήταν στρατιώτες μεταξύ των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν. Σκοτώθηκαν, αλλά κατά προσέγγιση, οι αριθμοί εξισορροπούνται.

Να λοιπόν η ερώτησή μου προς εσένα, Μπέρνι, και μιλάω απολύτως σοβαρά. Αυτό δεν είναι αστείο. Δεν μιλάω για να κερδίσω πόντους στην αντιπαράθεση. Πρόκειται για ανθρώπους, για να παραθέσω το τραγούδι της αντίστασης του γκέτο της Βαρσοβίας. Στην πραγματικότητα είναι παρτιζάνικο τραγούδι, αλλά το τραγούδι της αντίστασης του γκέτο της Βαρσοβίας. Και ένας στίχος λέει: “‘Ηταν ένας λαός μέσα στις καταιγιστικές φωτιές της κόλασης”. Αυτός είναι ο λαός της Γάζας τώρα, Μπέρνι. Ήταν ένας λαός, ή τώρα είναι ένας λαός, μέσα στις φωτιές της κόλασης. Και ο Μπέρνι Σάντερς έχει καταγράψει ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Να λοιπόν η ερώτηση, Μπέρνι. Λες ότι εξαιτίας αυτού που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, απέδειξε ότι δεν μπορεί να ζήσει κανείς μαζί της και ότι πρέπει να καταστραφεί. Τώρα, αν αυτό ισχύει, και αν έχω αποδώσει με ακρίβεια το ιστορικό αρχείο, όπως είμαι πολύ σίγουρος ότι έχω κάνει, τότε, αν οι αριθμοί είναι περίπου οι ίδιοι, και είναι αδιαμφισβήτητο ότι το Ισραήλ παραβίασε την κατάπαυση του πυρός, γιατί δεν συμπεραίνεις με βάση μόνο την Επιχείρηση ” Χυτό Μολύβι”, μόνο σε αυτή τη μία επιχείρηση, αυτό το “κούρεμα του γκαζόν”, γιατί δεν συμπεραίνεις ότι το Ισραήλ πρέπει να καταστραφεί; Μετά την 7η Οκτωβρίου συνειδητοποιήσατε ότι η Χαμάς έπρεπε να καταστραφεί. Έτσι, με τη λογική, αν σκοτώθηκε περίπου ο ίδιος αριθμός ανθρώπων, τότε το Ισραήλ πρέπει να καταστραφεί.

Αλλά εσύ θα πεις, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, θα κουνάς το κεφάλι σου. Ξέρω ήδη κάθε μία από τις χειρονομίες του προσώπου σου. Σε άκουγα το 2016 και το 2020 κάθε βράδυ, σε κάθε ντιμπέιτ σε άκουγα ξανά και ξανά. Θα πεις όχι, όχι, όχι, όχι, θα κουνήσεις το κεφάλι σου, είναι διαφορετικό Γιατί η Χαμάς θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ, το Ισραήλ δεν θέλει να καταστρέψει, όχι μα τον Θεό, έχεις δίκιο Μπέρνι, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου είχες δίκιο. Το Ισραήλ δεν ήθελε να καταστρέψει τη Γάζα, απλά ήθελε να αφήσει τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, που οι μισοί τους είναι παιδιά, να μείνουν καθηλωμένοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης για να μαραζώσουν και να πεθάνουν. Έχεις δίκιο Μπέρνι, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Χαμάς θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ. Αλλά το μόνο πράγμα που θέλει να κάνει το Ισραήλ, εννοώ, δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Ας είμαστε ειλικρινείς. Το μόνο που ήθελε να κάνει το Ισραήλ ήταν να βάλει 2.300.000 ανθρώπους σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και να τους αφήσει εκεί να πεθάνουν. Οπότε αυτό είναι, ξέρετε, εδώ βρίσκεται η ηθική λεπτότητα του Μπέρνι. Ξέρετε πόσο αγαπούν οι φιλόσοφοι τις αποχρώσεις. Αγαπούν την πολυπλοκότητα. Λατρεύουν την λεπτότητα. Η διαβολική Χαμάς θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ το μόνο που θέλει είναι να κλείσει 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ισοβίως.

Αν ανατρέξετε στην Επιχείρηση “Πυλώνας Άμυνας”, συνέβη, και δεν έχω χρόνο να αναφερθώ στις λεπτομέρειες τώρα, συνέβη ότι μετά την Επιχείρηση ” Χυτό Μολύβι”, υπήρξε μια μικρή χαλάρωση του βάναυσου αποκλεισμού της Γάζας. Και αυτό επέτρεψε, ήταν πιθανώς μόνο μια προσωρινή αναλαμπή, αυτό έχει γράψει η Σάρα Ρόι, η οικονομολόγος του Χάρβαρντ. Και φυσικά υποκύπτω στην κρίση της. Είναι η κορυφαία αυθεντία στον κόσμο για την οικονομία της Γάζας. Είπε ότι ήταν πιθανώς μια προσωρινή αναλαμπή, αλλά το γεγονός είναι ότι η οικονομία της Γάζας παρουσίασε κάποια σημάδια ανάκαμψης. Και επίσης άρχισαν να εισρέουν χρήματα από το Κατάρ. Ο αρχηγός του κράτους της Τουρκίας, ο Ερντογάν, σχεδίαζε μια επίσκεψη στη Γάζα. Και αυτό ενόχλησε το Ισραήλ, διότι η Γάζα δεν έπρεπε να ευημερήσει, και πάλι, σχετικά μιλώντας, όταν μιλάω για ευημερία. Δεν έπρεπε να ευημερήσει.

Τι έκανε λοιπόν; Το ιστορικό είναι ξεκάθαρο. Δολοφόνησε έναν ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς. Έτυχε αυτός ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Τζαμπάρι, να είναι ο κύριος σύνδεσμος με την ισραηλινή κυβέρνηση. Ήταν ο υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ. Και τη στιγμή που δολοφονήθηκε, βρισκόταν στη μέση της διαπραγμάτευσης για μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός. Το άκουσες αυτό Μπέρνι; Αυτοί οι κακοί, δόλιοι, διαβολικοί ηγέτες της Χαμάς… Ήταν τόσο δόλιοι που σχεδίαζαν να διαπραγματευτούν μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ. Και τι έκανε το Ισραήλ; Τον σκότωσαν και μετά ξεκίνησαν την επιχείρηση “Πυλώνας Άμυνας”.

Και μετά, το 2014, ήρθε η ώρα να “κουρευτεί το γκαζόν” ξανά. Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, μέχρι το τέλος, το Ισραήλ είχε σκοτώσει — όχι 1.400 Παλαιστίνιους, όπως σκοτώθηκαν οι Ισραηλινοί στις 7 Οκτωβρίου — είχε σκοτώσει 2.200 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων τα 550 ήταν παιδιά. Κατέστρεψαν 18.000 σπίτια. Ο Peter Moore, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, του οποίου η δουλειά είναι να περιοδεύει σε εμπόλεμες ζώνες–αυτό είναι το βιογραφικό του, να περιοδεύει σε εμπόλεμες ζώνες–αφού περιόδευσε στη Γάζα, είπε ότι ποτέ στην επαγγελματική του ζωή δεν είχε δει καταστροφή του μεγέθους που είδε στη Γάζα.

Αλλά η Χαμάς είναι αυτή που πρέπει να καταστραφεί γιατί δεν το θέλει [το Ισραήλ], θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ. Δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ. Η Χαμάς είναι το πρόβλημα. Η Χαμάς. Ας μη μιλάμε για την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Αυτό είναι ιερό και απαραβίαστο. Αυτό δεν είναι καν μια ιδέα που μπορεί να γίνει αντιληπτή. Αλλά η καταστροφή της Χαμάς, επειδή είναι σατανική, είναι η ενσάρκωση του κακού, είναι τόσο σατανική που διαπραγματεύεται εκεχειρίες, τηρεί τις εκεχειρίες, προσπαθεί να αποκαταστήσει την κατεστραμμένη οικονομία της Γάζας, αυτή είναι η παρθένα, η αποσταγμένη, η απόλυτη ενσάρκωση του κακού.

Και μετά έρχεται η 7η Οκτωβρίου. Έχω μιλήσει γι’ αυτό εκτενώς σε σημείο που να κουράζω, οπότε δεν θα επαναλάβω τον εαυτό μου σε αυτή την απάντηση σε σένα, Μπέρνι. Αλλά πρέπει να πω, με όλο το σεβασμό, ότι αυτά που λες από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, είσαι τελείως άρρωστος. Τώρα ξέρω τι σκέφτεσαι, λοιπόν, έχω ακούσει μερικά από τα πράγματα που είπες και νομίζω ότι είναι άρρωστα. Αρκετά δίκαιο [να το λέω].

Ωστόσο, μπορούμε να διαφωνήσουμε σε αυτό, και μπορούμε να διαφωνήσουμε έντονα σε αυτό, αλλά όταν λες ότι αντιτίθεσαι στην κατάπαυση του πυρός, έχεις περάσει μια κόκκινη γραμμή. Έχεις γίνει ένα ηθικό τέρας. Θα το ξαναπώ αυτό. Έγινες ένα ηθικό τέρας. Διάβασα χθες το tweet σου.

Τώρα θα με συγχωρήσεις αν δεν το πω κατά λέξη, αλλά εσύ είπες, όχι εγώ, είπες ότι το Ισραήλ βομβαρδίζει χωρίς διάκριση νοσοκομεία, βομβαρδίζει σχολεία, σκοτώνει αμάχους. Εσύ τα είπες αυτά, και θα ζητήσω από τους ανθρώπους που καταγράφουν αυτό το βίντεο να το αναρτήσουν, την ώρα που θα απαγγέλλω αυτές τις παρατηρήσεις, οι οποίες αναγνωρίζω ότι είναι παράφραση των όσων είπες χθες.

Ο γερουσιαστής Bernie Sanders απορρίπτει κατηγορηματικά την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να «καταστραφεί η Χαμάς»

Τώρα, όταν αντιτίθεσαι σε μια κατάπαυση του πυρός σε αυτό το σημείο, στην ουσία, και στην πραγματικότητα – στην ουσία, και στην πραγματικότητα, δίνεις στο Ισραήλ το ελεύθερο να συνεχίσει να στοχεύει αδιακρίτως τις μη στρατιωτικές υποδομές και τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, 1 εκατομμύριο από τον οποίο, ή μάλλον 1.100.000 από αυτόν, είναι παιδιά. Έχεις γίνει ένα ηθικό τέρας. Και μην πεις: ‘φυσικά και είμαι αντίθετος σε αυτό’. Φυσικά και είσαι αντίθετος σε αυτό.

Και πιστεύεις ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να τα κάνει αυτά επειδή του το λέει ο Μπέρνι Σάντερς; Νομίζεις ότι ξαφνικά τώρα θα σταματήσουν να στοχοποιούν, νοσοκομεία με τον πληθυντικό, νοσοκομεία, νομίζεις ότι θα σταματήσουν να στοχοποιούν ασθενοφόρα; Πιστεύεις πως θα σταματήσουν να χτυπούν τις κατοικίες των αμάχων; Τις κατοικίες, τα σπίτια αυτών των ανθρώπων, το 70% των οποίων και οι απόγονοί τους έχασαν ήδη τα σπίτια τους το 1948 και τώρα τα έχασαν ξανά. Το 50% που είναι παιδιά δεν έχουν πλέον στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Τα μικρά παιχνίδια που είχαν, οι οικογενειακές φωτογραφίες που κρατούσαν, όλα τώρα είναι συντρίμμια. Και θαμμένα κάτω από τα χαλάσματα, υπάρχουν ακόμα χιλιάδες παιδιά, και εσύ μόλις έδωσες το πράσινο φως για να συνεχιστεί η καταστροφή της Γάζας. Ήταν ένας λαός εν μέσω των πυρκαγιών της κόλασης, και τώρα είναι ένας λαός εν μέσω των πυρκαγιών της κόλασης με τη σφραγίδα έγκρισης του Μπέρνι Σάντερς. Τι θλιβερή ντροπή.

Σας ευχαριστώ.

Πηγή: Norman Finkelstein Substack

Μετάφραση: Κωστής Μηλολιδάκης

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *