Ο Μπάιντεν υποστηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ για την εξάλειψη της Γάζας
Εν μέσω “απόλυτης σφαγής” στη Γάζα, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει έναν “νόμιμο στόχο”.
Η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει επιβραδύνει την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και έχει αρχίσει να απελευθερώνει αμάχους που κρατούνται αιχμάλωτοι και από τις δύο πλευρές. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι θα υποστηρίξει τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ όταν λήξει επίσημα η παύση – προς το παρόν, ήδη από την Τρίτη. Ο δεδηλωμένος στόχος του Ισραήλ “να προσπαθήσει να εξαλείψει τη Χαμάς”, δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν την Παρασκευή, “είναι ο νόμιμος στόχος… και δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει”.
Εγκρίνοντας την επόμενη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει ότι η σύντομη ανάπαυλα θέτει μια νέα πρόκληση. Σύμφωνα με το Politico, “υπήρχε κάποια ανησυχία στην κυβέρνηση για μια ακούσια συνέπεια της παύσης: ότι θα επέτρεπε στους δημοσιογράφους ευρύτερη πρόσβαση στη Γάζα και την ευκαιρία να φωτίσουν περαιτέρω την καταστροφή εκεί και να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον του Ισραήλ”.
Η ανησυχία της ομάδας Μπάιντεν είναι κατανοητή: η καταστροφή που υποστήριξαν στη Γάζα δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας, ο Μάρτιν Γκρίφιθ, περιγράφει τη Γάζα ως τη “χειρότερη κρίση” που έχει δει ποτέ. “Δεν νομίζω ότι έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο”, σημείωσε ο Γκρίφιθ. “Είναι μια πλήρης και απόλυτη σφαγή”. Ο πρώην ανώτερος αναλυτής του Πενταγώνου Marc Garlasco περιγράφει ομοίως ως Γάζα “πέρα από οτιδήποτε έχω δει στην καριέρα μου”. Με τόσες πολλές μεγάλες βόμβες να πλήττουν μια μικρή και πυκνοκατοικημένη περιοχή, ένα ιστορικό προηγούμενο θα μπορούσε να βρεθεί μόνο “πίσω στο Βιετνάμ ή στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, λέει ο Garlasco. Όπως σημειώνουν οι New York Times, αφού διέταξε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα για να βρουν υποτιθέμενο καταφύγιο στο νότο, “το Ισραήλ συνέχισε να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε όλο το νότο με μεγάλα πυρομαχικά: Βόμβες των 1.000 έως 2.000 λιβρών”.
Η κλίμακα της συνενοχής των ΗΠΑ στη σφαγή μεγαλώνει κάθε μέρα που περνάει. Εκτός από την παροχή οπλισμού και διπλωματικής κάλυψης, οι ΗΠΑ έχουν δώσει στο Ισραήλ τις συντεταγμένες GPS ιατρικών εγκαταστάσεων και ανθρωπιστικών ομάδων που οι ισραηλινές δυνάμεις κατέληξαν να βομβαρδίζουν, σύμφωνα με το Politico. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι αυτά τα δεδομένα θέσης μοιράστηκαν για να βοηθήσουν το Ισραήλ να αποφύγει να χτυπήσει αυτές τις τοποθεσίες- αντίθετα, φαίνεται ότι το Ισραήλ τις είδε ως στόχους. Αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας αναφέρουν επίσης ότι το Ισραήλ εγκαταλείπει τις πρακτικές μείωσης των συγκρούσεων που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για την προστασία των ανθρωπιστικών ομάδων. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Μπάιντεν χαλαρώνει τους ήδη χαλαρούς ελέγχους για τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, σύμφωνα με το The Intercept.
Υπό την ισραηλινοαμερικανική επίθεση, ο επίσημος αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών στη Γάζα είναι αναμφίβολα σημαντικά υποεκτιμημένος. Η καταγραφή όλων των θυμάτων έχει καταστεί αδύνατη και ένας άγνωστος αριθμός θυμάτων είναι θαμμένος κάτω από τα χαλάσματα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, εκτιμάται ότι το 67% των νεκρών στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά. Σε λιγότερο από δύο μήνες, ο απολογισμός αυτός είναι ήδη υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των γυναικών και των παιδιών που σκοτώθηκαν μέσα στην Ουκρανία στα σχεδόν δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται επίσης δεκάδες Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι τώρα σιώπησαν μόνιμα από το να φωτίσουν τον αποδεκατισμό της γης τους από το Ισραήλ.
Εξορθολογίζοντας τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του στην ισραηλινή επιθετικότητα, ο Μπάιντεν επανέλαβε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Νετανιάχου ότι οι επιθέσεις της ανάγκασαν τη Χαμάς να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. “Δεν εμπιστεύομαι τη Χαμάς να κάνει τίποτα σωστό”, δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των διακοπών του για την Ημέρα των Ευχαριστιών. “Το μόνο που εμπιστεύομαι είναι ότι η Χαμάς ανταποκρίνεται όταν υπάρχει πίεση”.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Όπως σημειώνει ο Mohammad Alsaafin, οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι – και ένας άγνωστος αριθμός Ισραηλινών και άλλων ξένων αιχμαλώτων – που σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς “δεν έπρεπε να πεθάνουν – όχι μόνο επειδή το Ισραήλ θα μπορούσε να απέχει από τη στόχευση αμάχων, κάτι που αρνήθηκε σαφώς να κάνει, αλλά επειδή το περίγραμμα της συμφωνίας που ανακοινώθηκε την Τετάρτη ήταν στο τραπέζι εδώ και εβδομάδες”.
Στις 26 Οκτωβρίου, ο αξιωματούχος της Χαμάς Αλί Μπαράκε έθεσε τους όρους μιας προτεινόμενης ανταλλαγής ομήρων, παρόμοιους με αυτούς που επιτεύχθηκαν αυτή την εβδομάδα. “Είμαστε έτοιμοι να τους αφήσουμε όλους να φύγουν”, δήλωσε ο Barakeh στην Washington Post. Την ίδια ημέρα, ο ανώτερος διαπραγματευτής του Κατάρ Mohmmed al Khulaifi δήλωσε ότι πίστευε ότι “όλοι οι άμαχοι όμηροι” θα μπορούσαν να απελευθερωθούν αν το Ισραήλ σταματούσε τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα.
Αντί να συμμετάσχει σε αυτά τα ανοίγματα, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία εισβολή την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με Δυτικούς και Άραβες αξιωματούχους που ερωτήθηκαν από τους New York Times, η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στις 27 Οκτωβρίου ματαίωσε την απελευθέρωση έως και 50 αιχμαλώτων με αντάλλαγμα την παύση των βομβαρδισμών. Οι συνομιλίες “παρακωλύθηκαν” επιπλέον από την απόφαση του Ισραήλ να αποκόψει το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Γάζας, γεγονός που σήμαινε ότι οι αξιωματούχοι του Κατάρ και η Χαμάς “δυσκολεύονταν να έρθουν σε γρήγορη και συνεπή επαφή”. Ένα άλλο εμπόδιο ήταν η αρχική άρνηση του Ισραήλ στην απαίτηση της Χαμάς να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές “οι γυναίκες και οι ανήλικοι Παλαιστίνιοι που κρατούνται χωρίς κατηγορίες” – οι αιχμάλωτοι για τους οποίους το δυτικό κοινό υποτίθεται ότι δεν ενδιαφέρεται.
Αφού υπονόμευσε μια συμφωνία για τους ομήρους με την χερσαία εισβολή του στη Γάζα, το Ισραήλ ματαίωσε μια άλλη ευκαιρία με την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα. Στις 14 Νοεμβρίου, το Ισραήλ μετέφερε την αποδοχή μιας παρόμοιας προσφοράς στη Χαμάς. Αλλά ώρες αργότερα, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο Al-Shifa, η Χαμάς ξεκαθάρισε ότι “[η] συμφωνία ακυρώθηκε”, σύμφωνα με τους Times. “Φαινόταν προς το τέλος εκείνης της ημέρας … ότι πλησιάζαμε και [τότε] όλα σταμάτησαν”, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στην Washington Post. Σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες, η Χαμάς “ανησυχούσε για τις εκκενώσεις ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων μωρών, και τις επιθέσεις σε άλλα νοσοκομεία”.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατιωτικό ανταποκριτή Amos Harel της Haaretz, η απόφαση του Ισραήλ να αποδεχθεί μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα προήλθε “όχι μόνο… από τους όρους της συμφωνίας”, οι οποίοι “βελτιώθηκαν κάπως”, αλλά από μια πιο σημαντική επιταγή: τη διατήρηση της επίθεσης στη Γάζα μακροπρόθεσμα. Το ισραηλινό “κατεστημένο ασφαλείας”, γράφει ο Harel, έχει αναπτύξει την “κατανόηση ότι η κατακραυγή των οικογενειών των ομήρων προκαλεί ευρεία δημόσια υποστήριξη και ότι θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί ένας χερσαίος ελιγμός στη νότια Λωρίδα της Γάζας, εάν αυξηθεί η οργή της κοινής γνώμης για αυτό που θα εκληφθεί ως εγκατάλειψη γυναικών και παιδιών”.
Με άλλα λόγια, για να συνεχίσει να σκοτώνει τις Παλαιστίνιες γυναίκες και τα παιδιά που είναι εγκλωβισμένα στη Γάζα, το Ισραήλ αποφάσισε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει να εγκαταλείπει τις Ισραηλινές γυναίκες και τα παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Γάζα.
Η απόφαση του Ισραήλ να δώσει προτεραιότητα στην επίθεση κατά της Αλ-Σίφα εις βάρος της συμφωνίας για τους ομήρους δικαιολογήθηκε με το σκεπτικό ότι η Χαμάς λειτουργούσε ένα υπόγειο “κέντρο διοίκησης και ελέγχου”, το οποίο ένας Ισραηλινός αξιωματούχος περιέγραψε ως το “κύριο κέντρο της δραστηριότητας της Χαμάς”. Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα τρισδιάστατο βίντεο κινουμένων σχεδίων που ισχυρίζεται ότι δείχνει τις υποτιθέμενες λειτουργίες του κεντρικού γραφείου της Χαμάς κάτω από την Αλ-Σίφα. Σε μια παραδοχή που υποβαθμίστηκε από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε σιωπηλά ότι το βίντεο “ήταν μια υποθετική απεικόνιση” και “όχι μια πραγματική απεικόνιση του τι υπήρχε κάτω από το νοσοκομείο”, ανέφερε η Wall Street Journal.
Ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσέδωσαν αξιοπιστία στους ισχυρισμούς του Ισραήλ, λέγοντας στους New York Times ότι “είναι βέβαιοι ότι η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει δίκτυα τούνελ κάτω από νοσοκομεία, ιδίως το Al Shifa, για χώρους διοίκησης και ελέγχου καθώς και για αποθήκευση όπλων”. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποίησε διαφορετική διατύπωση από τους Ισραηλινούς ομολόγους της, αναφερόμενη στο Al-Shifa ως χώρο φιλοξενίας “ενός κόμβου διοίκησης και ελέγχου” και όχι ως “κέντρο”.
Από τότε που κατέλαβε το Al-Shifa, συνέλαβε γιατρούς – συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή Mohammad Abu Salmiya – και έδιωξε χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πρόωρων μωρών, το Ισραήλ απέτυχε να πείσει ακόμη και αξιόπιστους ρεπόρτερς των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τον αρχικό του ισχυρισμό. Σήραγγες ανακαλύφθηκαν κάτω από το νοσοκομείο, αλλά αυτό δεν ήταν έκπληξη, δεδομένης της παραδοχής των ίδιων των Ισραηλινών αξιωματούχων ότι τις έχτισαν πριν από σαράντα χρόνια. Και όπως σημειώνει ο Gareth Porter, ένα παραγνωρισμένο ρεπορτάζ στην Jerusalem Post μία ημέρα πριν από την επίθεση στο Al-Shifa αποκάλυψε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ήδη ανακαλύψει μια υπόγεια εγκατάσταση διοίκησης της Χαμάς μίλια μακριά.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που έχουν παπαγαλίσει τις ισραηλινές δικαιολογίες για τον πόλεμο στη Γάζα και τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους όπως η Αλ-Σίφα, έχουν επίσης επιλέξει να υποβαθμίσουν ή να αγνοήσουν τις δηλώσεις των ισραηλινών αξιωματούχων που καθιστούν σαφή μια ξεκάθαρη πρόθεση γενοκτονίας. Αυτές περιλαμβάνουν παραδοχές ότι το Ισραήλ “δίνει έμφαση στις ζημιές και όχι στην ακρίβεια”, ότι “η Γάζα θα μετατραπεί τελικά σε μια πόλη από σκηνές” και ότι “το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να μετατρέψει τη Γάζα σε ένα μέρος που είναι προσωρινά ή μόνιμα ακατάλληλο για ζωή”.
Καταστρέφοντας τα σπίτια της Γάζας, το νοσοκομείο, τα σχολεία και κάθε άλλη πτυχή της ζωής των Παλαιστινίων πολιτών, το Ισραήλ ακολουθεί τους ανοιχτά διακηρυγμένους στόχους του, και τους μακροχρόνιους στόχους του. Ο σημερινός ισραηλινός πόλεμος κατά της Γάζας είναι αναμφισβήτητα η πιο βάρβαρη φάση αυτού που ο αείμνηστος ισραηλινός κοινωνιολόγος Baruch Kimmerling ονόμασε “εκστρατεία πολιτικής δολοφονίας” μετά το 1948. Ο Kimmerling την όρισε ως μια “διαδικασία που έχει ως απώτερο στόχο τη διάλυση της ύπαρξης του παλαιστινιακού λαού ως νόμιμης, ανεξάρτητης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής οντότητας”, συμπεριλαμβανομένης, όπως προειδοποίησε, “της σταδιακής εθνοκάθαρσής του, μερικής ή πλήρους, από τη Γη του Ισραήλ ή την ιστορική Παλαιστίνη”.
Όπως το μακελειό στη Γάζα καθιστά σαφές, αυτή είναι η “νόμιμη” ισραηλινή εκστρατεία που η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει στο όνομα της προσπάθειας να “εξαλειφθεί η Χαμάς”.
Πηγή: aaronmate.net
Μετάφραση: antapocrisis
Δημοσιογράφος και συγγραφέας στο Grayzone.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!