Ο κορωνοϊός απειλεί το ήδη εξαντλημένο σύστημα προστασίας αστέγων στην Αμερική

Ο Dexter Johnson έρχεται συχνά στο Bowery Mission για ένα δωρεάν γεύμα, έχοντας φτάσει πολλές φορές να είναι άστεγος. Ωστόσο, ο 33χρονος Νεοϋορκέζος έχει αμφιβολίες για το αν πρέπει να κάτσει στην γεμάτη από κόσμο καφετέρια και να ρισκάρει να εκτεθεί έτσι στον νέο κορωνοϊό.

Ο Johnson, ένας από τους 550.000 ανθρώπους που κάθε βράδυ εκτιμάται ότι είναι άστεγος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχεί πως τα πλήθη που ζητούν ένα γεύμα, μπορούν να τον εκθέσουν σε έναν ιό που δεν έχει αντιμετώπιση.

«Αυτές είναι ακριβώς οι καταστάσεις για τις οποίες πρέπει να μείνεις μακριά από άλλους ανθρώπους», είπε για το εστιατόριο του Bowery Mission, όπου εθελοντές έχουν κρεμάσει αφίσες που περιγράφουν όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό. «Αυτό, εδώ, είναι δύσκολο να το πετύχεις», προσθέτει.

Καθώς τα γνωστά περιστατικά του COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πολλαπλασιάζονται, οι άστεγοι και όσοι τους στηρίζουν, ετοιμάζονται για ένα επιδημικό ξέσπασμα σε έναν πληθυσμό ευαίσθητο στις αρρώστειες. Επιπλέον, με κανέναν τρόπο αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να απομονωθούν και να αναρρώσουν στο σπίτι.

Δομές αστέγων και πάροχοι υγειονομικής φροντίδας από το Λος Άτζελες μέχρι την Βοστόνη προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες καραντίνας και να αγοράσουν προστατευτικούς εξοπλισμούς, για να αποτρέψουν στον ιό να εξαπλωθεί στο 1% του αμερικάνικου πληθυσμού που είναι άστεγοι, έστω για περιορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στο χρόνο.

Ωστόσο, για να βρεις τόσο τους χώρους όσο και την χρηματοδότηση, έστω για τα βασικά μέτρα ασφάλειας που προτείνονται από το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη από Ασθένειες (Center for Disease Control and Prevention) -συχνό πλύσιμο χεριών και απομόνωση σε κάποια ενδεχόμενη ίωση στο σπίτι-  θα είναι αρκετά δύσκολη διαδικασία όσον αφορά τους αστέγους, υποστηρίζουν δικηγόροι και ειδικοί υγείας.

«Σε ένα σύστημα ασύλου αστέγων που ήδη βρίσκεται υπό κατάρρευση, η δυνατότητα να απομονώσεις και να βάλεις σε καραντίνα ανθρώπους και ολόκληρες οικογένειες πρόκειται να αποδειχθεί πολύ δύσκολη και ακριβή», δήλωσε η Aine Duggan, πρόεδρος του Οργανισμού Υποστήριξης Αστέγων της Νέας Υόρκης.

Μεταδίδεται ταχύτατα σε Δομές Αστέγων

H Νέα Υόρκη, η Βοστόνη και η Ουάσιγκτον (πρωτεύουσα των Η.Π.Α) έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανδρών, γυναικών και παιδιών στα καταφύγια αστέγων, ενώ οι πόλεις της Δυτικής Ακτής έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αστέγων, σύμφωνα με τις αναφορές του Λευκού Οίκου, τον προηγούμενο Σεπτέμβρη.

Περίπου το 65% των αστέγων -οι περισσότεροι από αυτούς είναι παιδιά- κοιμούνται σε καταφύγια και περίπου το 35% κοιμάται στους δρόμους.

«Όπως έχουμε ξαναδεί με την φυματίωση, την ιογενή γαστρεντερίτιδα, και τόσους ακόμα ιούς, οι μολύνσεις μεταδίδονται πολύ γρήγορα μέσω των δομών αστέγων», αναφέρει η ιατρός Jessie Gaeta, επικεφαλής του Προγράμματος της Βοστώνης Υγειονομική Περίθαλψη για τους Αστέγους (BHCHP).

«Ακόμα, οι άστεγοι υποφέρουν δυσανάλογα από χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ασθένειες της καρδιάς και των πνευμόνων, ακόμα και διαβήτη, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις όπως ο COVID-19», σημείωσε η Gaeta.

Οι άστεγοι θεωρούνται περισσότερο ευάλωτοι στον ιό, εξαιτίας του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος τους, σε συνδυασμό με το στρες που αντιμετωπίζουν, την έλλειψη καλής διατροφής και ύπνου. Οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζει όποιος ζει στους δρόμους, όπου οι τουαλέτες είναι περιορισμένες, προκαλούν επιπλέον κινδύνους.

Η οργάνωση «Los Angeles’ Union Rescue Mission», η οποία προσφέρει κρεβάτια για περίπου 1.200 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στα 24 καταφύγια της, έχει μετατρέψει το γυμναστήριό της σε ζώνη καραντίνας για τον κόσμο που δεν βρίσκεται σε κάποιο καταφύγιο, ώστε να μπορούν να μείνουν εκεί σε περίπτωση που εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο σύμπτωμα που συνδέεται με τον COVID-19.

«Κάποιος που νοσεί από τον ιό και βρίσκεται μόνος του στους δρόμους θα υποφέρει πολύ», είπε ο Andy Bales, διευθυντικό στέλεχος της οργάνωσης.

Το καταφύγιο επίσης έχει προβεί σε προσπάθεια καθαρισμού εννέα φορές την ημέρα και έχει προσθέσει σταθμούς για πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό έξω από τα κτίρια τους.

Οι αξιωματούχοι του San Francisco αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι θα κυκλοφορήσουν τροχόσπιτα και άλλες βραχύχρονες κατοικίες για να απομονωθούν οι άστεγοι με μεγάλες πιθανότητες να εκτεθούν στον ιό.

Λιγότεροι εθελοντές

Ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια πληροφορία ότι ο ιός έχει διαδοθεί σε καταφύγια αστέγων ή καταυλισμούς, έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των εθελοντών στις τράπεζες τροφίμων και καταφυγίων στο Τέξας, την Νέα Υόρκη και αλλού.

Ιδρυθέν το 1879, το Bowery Mission, στην νότια Ανατολική Πλευρά της Νέας Υόρκης, προσφέρει τροφή, ιατρικές υπηρεσίες και βοήθεια στην εύρεση δουλειάς στους εργαζόμενους φτωχούς και άστεγους άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

«Πολλοί εθελοντές από την υπηρεσίας γεύματος της οργάνωσης έχουν ακυρώσει την δράση τους, αφότου οι χρηματοδότες του καταφυγίου ζήτησαν από τους εργαζόμενους τους να εργαστούν από το σπίτι και να αποφύγουν τους χώρους με συγχρωτισμό», δήλωσε ο James Winans, ο οποίος ηγείται της δομής προστασίας αστέγων Bowery Mission, με 370 κρεβάτια, μια από τις παλαιότερες του έθνους.

Η Cecil Barrow, η οποία βρίσκει ένα ζεστό πιάτο φαγητό στο Bowery, είπε ότι ο νέος ιός είναι μια ακόμη κακουχία για τους αστέγους σαν αυτήν, κακουχίες που συχνά πρέπει να υποστούν.

«Οι άστεγοι αντιμετωπίζονται σαν να έχουν ήδη τον ιό, και ο περισσότερος κόσμος δεν ενδιαφέρεται καν αν τον έχουμε», δήλωσε η Barrow, 66 ετών.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: antapocrisis.gr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *