Ο Ερντογάν διεθνοποιεί το τουρκικό πρόβλημα και ο Μητσοτάκης εθνικοποιεί το διεθνές πρόβλημα

Η εξαγγελία του Τούρκου προέδρου ότι δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα εμποδίζονται πλέον να περάσουν προς την Ελλάδα ή τη Βουλγαρία, συνιστά ευθεία παράβαση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, όπως αυτή διατυπώθηκε τον Μάρτιο του 2016. Συγκεκριμένα, η τουρκική πλευρά αναιρεί την υποχρέωσή της να δέχεται πίσω κάθε πρόσφυγα που περνά από την Τουρκία στην Ελλάδα (άρθρο 1) καθώς και τη ρητή υποχρέωσή της να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επιτρέψει νέες θαλάσσιες ή χερσαίες διαδρομές παράνομης μετανάστευσης (άρθρο 3). Ο εκβιασμός του Ερντογάν έρχεται μετά από την αποτυχία του να ελέγξει -μέσω φιλικών του ισλαμιστών- το Ιντλίμπ και την άμεση εμπλοκή του τουρκικού στρατού με δεκάδες -όπως φαίνεται- νεκρούς.

Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας αλλά και η διατήρηση εν ισχύ της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ σημαίνουν για την Ελλάδα τα εξής: Πρώτον ότι όποιος μετανάστης ή πρόσφυγας δεν γίνει δεκτός σε ευρωπαϊκή χώρα επιλογής του (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία), θα παραμένει στη χώρα εισόδου (δηλαδή στην Ελλάδα). Κατά συνέπεια θα εγκλωβίζεται σε κλειστά ή ανοικτά κέντρα κράτησης. Δεύτερον ότι όποιος μετανάστης ή πρόσφυγας μετακινηθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν μπορεί μετά από τυχόν άρνηση ασύλου να επιστρέψει στην Τουρκία. Κατά συνέπεια τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αντικειμενικά και σε βάθος χρόνου θα μετατραπούν σε τεράστιες αποθήκες ψυχών.

Ενώ ο Ερντογάν επιχειρώντας να πιέσει την ΕΕ να πάρει θέση στη συριακή κρίση υπέρ των τουρκικών (και ευρωατλαντικών βλέψεων) τινάζει στον αέρα τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ο Μητσοτάκης τουιτάρει ανακοινώσεις πληροφορώντας τους μετανάστες και πρόσφυγες ότι δεν θα γίνουν δεκτοί στην Ελλάδα. Μόνο που όταν βάζει την Ελλάδα απέναντι στους πρόσφυγες, βγάζει από την εξίσωση των ευθυνών, των πρωτοβουλιών και των αναγκαίων λύσεων την ΕΕ.

Ο Ερντογάν διεθνοποιεί το εθνικό του πρόβλημα, ενώ ο Μητσοτάκης εθνικοποιεί το διεθνές πρόβλημα.

Ο Ερντογάν διεκδικεί λύση στο αδιέξοδό του στη Συρία χρησιμοποιώντας εκατομμύρια πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης, ενώ ο Μητσοτάκης δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο. Είναι προφανές ότι καμιά προσφυγική ροή δεν θα σταματήσει επειδή τουιτάρει στα αγγλικά ότι θα κάνει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα.

Ο Ερντογάν «ξεφόρτωσε» χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ο Μητσοτάκης έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου. Κανείς φαίνεται δεν τον ενημέρωσε ότι οι πρόσφυγες δεν περνούν τα σύνορα από τα τελωνεία.

Οι ανθυποδεκανείς της ελληνικής αστικής πολιτικής που παριστάνουν τους εθνικούς ηγέτες ούτε καν διανοούνται να διεθνοποιήσουν το πρόβλημα που δημιουργεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στους ίδιους τους πρόσφυγες ο εκβιασμός Ερντογάν. Δεν τολμούν να ψελλίσουν ότι αφού ο Ερντογάν κουρελιάζει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται πλέον από αυτήν. Δεν τολμούν να καλέσουν την ΕΕ να αναλάβει τις βαριές και απαράγραπτες ευθύνες της τόσο για τη συριακή κρίση που είναι το πρόσχημα της σημερινής όξυνσης του μεταναστευτικού, όσο και για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Οι υποτακτικοί του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον είναι σίγουρο ότι θα προτιμήσουν να βουλιάξουν τα ελληνικά νησιά στη δυστοπία, παρά να κακοκαρδίσουν τα αφεντικά τους. Θα προτιμήσουν να βουλιάξουν τους πρόσφυγες στη θάλασσα παρά να τους επιτρέψουν να πάνε όπου οι ίδιοι ζητούν, παρέχοντάς τους ταξιδιωτικά έγγραφα, σπάζοντας στην πράξη τις αφόρητες για τη χώρα ευρωπαϊκές συμφωνίες και συνθήκες.

Οι διακομματικοί πρόθυμοι που έχουν για ευαγγέλιό τους τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ θα ήταν απλώς ολίγιστοι και οσφυοκάμπτες, αν δεν ήταν πολύ επικίνδυνοι. Για τον ελληνικό λαό, για τους πρόσφυγες, για τη χώρα.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *