Νοσοκομείο Σωτηρία

Στο Σωτηρία λειτουργούν από το Σεπτέμβριο 6 κλινικές covid, ενώ παραμένουν σε κανονική λειτουργία 5 πνευμονολογικές και η μία παθολογική, οι οποίες καλύπτουν και τα ΤΕΠ (covid και μη περιστατικά). Επίσης, οι δυο ΜΕΘ και η ΜΑΦ του νοσοκομείου έχουν μετατραπεί αποκλειστικά για τη νοσηλεία covid από τότε. Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκίνησε η λειτουργία της νέας ΜΕΘ με 12 κρεβάτια που όταν γέμισαν άνοιξαν άλλα 13. Το άνοιγμα αυτό έγινε με μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα νοσοκομεία ή από άλλα τμήματα του νοσοκομείου.

Τον Νοέμβριο  βρίσκονται σε εξέλιξη νέες μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα υπόλοιπα κρεβάτια ενώ αναμένεται ιατρικό προσωπικό μέσω 3μηνων συμβάσεων έως ολοκληρωθούν οι μόνιμοι διορισμοί που έχουν προκηρυχτεί. Στην πλειοψηφία του, το προσωπικό που μετακινείται πλέον δεν έχει εμπειρία στη ΜΕΘ και προφανώς δεν έχει υπάρξει κάποιου είδους εκπαίδευση έως τώρα. Επίσης, μεγάλος αριθμός των επικουρικών, κυρίως πνευμονολόγων και εντατικολόγων, που έχει δηλώσει ενδιαφέρον για τις μόνιμες θέσεις στη ΜΕΘ, εργάζεται ήδη σε κάποια κλινική του νοσοκομείου. Πρακτικά κάποια τμήματα θα υποστούν και άλλη συρρίκνωση στο ιατρικό προσωπικό, το ήδη κουρασμένο και γερασμένο, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους επικουρικούς και ειδικευόμενους υπό αυτές τις συνθήκες.

Η κίνηση των ασθενών στο ιατρείο covid των επειγόντων έχει πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Στην χθεσινή γενική εφημερία (12/11) έγιναν 35 εισαγωγές σε κλινικές covid και 7 σε ΜΕΘ, από τα υψηλότερα νούμερα των τελευταίων ημερών. Σε κάθε εφημερία αγγίζεται η πληρότητα. Το πλάνο είναι να μετατραπεί κάποια ακόμα κλινική σε covid όταν χρειαστεί.  Το προσωπικό δίνει τη μάχη πρακτικά εδώ και πολύ καιρό πριν την αύξηση των κρουσμάτων και το lockdown. Οι εφημερίες και οι βάρδιες καλύπτονται όσο δεν υπάρχουν κρούσματα στο προσωπικό, καθώς εφεδρείες δεν υπάρχουν σε αντίθετη περίπτωση. Φυσικά οι εφημερίες του νοσοκομείου είναι μειωμένες για παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά από τότε που οι αντίστοιχες κλινικές έχουν μετατραπεί σε covid. Κεντρικός σχεδιασμός από τη διοίκηση δεν φαίνεται να υπάρχει. Αναλόγως των ελλείψεων που προκύπτουν μετακινείται προσωπικό για να καλυφθεί η τρύπα. Ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι στη γενική εφημερία της 16ης/11 διασωληνωθηκαν πάνω από 10 άτομα στα επείγοντα. Έψαχναν κρεβάτια και μάλλον θα ανοίξουν άλλα 10 κρεβάτια από τη νέα ΜΕΘ της Βουλής. βέβαια κανείς δεν ξέρει με ποιο προσωπικό ακόμη και στο πρόγραμμα εφημεριών δεν υπάρχουν ονόματα. Έχουν συνάντηση οι διευθυντές να αποφασίσουν πόσες κλινικές ακόμα θα γίνουν covid ή και όλο το νοσοκομείο μόνο covid.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *