Μια «όχι τόσο μακρινή προοπτική»;

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Dmitry Medvedev[i], θεωρεί ότι ανακύπτει μια νέα παγκόσμια νομισματική τάξη, ανεξάρτητα από το πόσο είναι αρεστή σε οποιονδήποτε. “Στην περίπτωση αυτή”, είπε, “ο τελευταίος λόγος θα ανήκει σε εκείνες τις χώρες που έχουν ισχυρή και αναπτυγμένη οικονομία, καθαρή δημοσιονομική θέση και αξιόπιστο νομισματικό σύστημα, και όχι σε όσους αδιάκοπα μεγεθύνουν το δημόσιο χρέος τους τυπώνοντας συνεχώς χαρτιά που θέτουν σε κυκλοφορία, τα οποία δεν είναι εγγυημένα από τον εθνικό [τους] πλούτο, [και επίσης] αναλαμβάνουν φαντασιακές υποχρεώσεις, τις οποίες οι σαραβαλιασμένες γραφειοκρατίες [τους] μπορεί να αρνηθούν να πληρώσουν οποιαδήποτε στιγμή”.

Κατά τον ίδιο, “έρχεται η εποχή των περιφερειακών νομισμάτων. Ο κόσμος ξυπνάει και η εμπιστοσύνη στα [λεγόμενα] αποθεματικά νομίσματα διαλύεται σαν την πρωινή ομίχλη. Η εγκατάλειψη του δολαρίου και του ευρώ ως παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων δεν μοιάζει σαν τόσο μακρινή προοπτική”.

Κατά τη δική μου γνώμη, η αναφορές αποτελούν υπενθύμιση προς την Κίνα ότι το τεράστιο απόθεμα ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου τα οποία διαθέτει μπορεί να μετατραπεί σε σκέτα χαρτιά. Οι εκτεταμένες αγορές αμερικανικών ομολόγων από την Κίνα αποτελούν βασικό μηχανισμό για το τύπωμα δολαρίων από την FRB, τα οποία εν μέρει χρησιμοποιούνται για την αγορά φτηνών Κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Αυτό το ζευγάρωμα των δύο οικονομιών, αμερικανικής και Κινεζικής, χαρακτηρίζει την παγκόσμια οικονομία κατά τα 30 προηγούμενα χρόνια και δεν γνωρίζω πόσο εύκολα θα απεξαρτηθεί από αυτό η Κίνα–αλλά οπωσδήποτε, αν κάτι προμηνύουν οι εξελίξεις στο Ουκρανικό, είναι τα σοβαρά βήματα που θα κάνει η Κίνα για την απεξάρτησή της από τα αμερικανικά “χαρτιά”.

Για να δούμε αν στο μέλλον η Ρωσία (και τρίτες χώρες) θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως η κύρια αγορά των Κινεζικών προϊόντων μέσω της προμήθειας πρώτων υλών στην Κινεζική βιομηχανία. Αν επιτύχει αυτό το νέο ζευγάρωμα, οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, επειδή τότε είναι που θα σπάσει το δολαριο-κεντρικό σύστημα που μας κληροδότησε ο 20ος αιώνας.

[i] https://tass.com/economy/1429841

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *