Με τον Εξαδάκτυλο ή με την Κατσίμπα;

«Όποιος πάει να δουλέψει μέσα σε αυτόν τον χώρο (τα νοσοκομεία), πρώτα από όλα εκτίθεται σε έναν φοβερό κίνδυνο, που σημαίνει ότι αν είναι γιατρός του ΕΣΥ και πεθάνει, η χήρα του θα έχει μια σύνταξη. Αν είναι εθελοντής θα πάει έτσι, η χήρα του δεν θα έχει τίποτα. Οι συνάδελφοι όλοι δεν έχουν περιουσία τέτοια που να τους επιτρέπει να εκτίθενται σε κινδύνους έχοντας το κεφάλι τους ήσυχο, ότι οι χήρες και τα ορφανά θα μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Κατά συνέπεια, παντού όταν πάμε σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχει κάποιου είδους αποζημίωση». 

Τοποθέτησή του προέδρου του Π.Ι.Σ. Εξαδάκτυλου
στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, 18/11/2020

Ὅρκον μὲν οὖν μοι τόνδε ἐπιτελέα ποιέοντι, καὶ μὴ ξυγχέοντι, εἴη ἐπαύρασθαι καὶ βίου καὶ τέχνης δοξαζομένῳ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ἐς τὸν αἰεὶ χρόνον. παραβαίνοντι δὲ καὶ ἐπιορκοῦντι, τἀναντία τουτέων.

Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ, ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως ανάμεσα στους ανθρώπους για τη ζωή και για την τέχνη μου. Αν όμως τον παραβώ και επιορκήσω, ας πάθω τα αντίθετα.

Ιπποκράτης, 4ος αιώνας π.Χ

Οι κρίσεις, ακόμα και οι υγειονομικές, είναι ευκαιρίες για να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Κάνουν ορατές τις διαφορές που ήταν ίσως δυσδιάκριτες και θολές. Μέσα στην θύελλα ορίζονται τα στρατόπεδα και χωρίζονται οι άνθρωποι. Και θυμόμαστε ακόμα μια φορά ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε στην κοινωνία, ούτε στον ιατρικό κόσμο.

Από την μία ο κ. Εξαδάκτυλος.

Και η ηγεσία του ΠΙΣ, διάφορα προεδρεία ιατρικών συλλόγων της χώρας και μερίδα πανεπιστημιακών και μεγαλοδιευθυντών του ΕΣΥ, που μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που ο λαός δοκιμάζεται, βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων του ιατρικού κατεστημένου.

Ζητούν αναίσχυντα πράγματα, ειδική προνομιακή μεταχείριση, προκλητικές αμοιβές και προνόμια. Ζητούν 3000 € αφορολόγητα όταν ένας κλινικός γιατρός, επιμελητής Β, με καθημερινή εμπειρία, μέσα στη μάχη από την πρώτη μέρα, παίρνει 1250 €. Για να συνδράμουν ζητούν να μετρηθεί η προϋπηρεσία επί πέντε (5!), σε αντίθεση με τους επικουρικούς που είναι ήδη στο μετερίζι της μάχης και βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά, αντικρίζοντας το φάσμα της ανεργίας στο τέλος της διετίας χωρίς να έχουν καν διανοηθεί να εκστομίσουν απαίτηση για πολλαπλασιασμό της προϋπηρεσίας τους.

Από την άλλη η Δάφνη Κατσίμπα.

Μία μόνο γιατρός από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων και μαχόμενων νοσοκομειακών που με αυταπάρνηση, αγόγγυστα, με ελάχιστα μέσα και υλικά μέσα δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων και Κ.Υ. της χώρας. Που από τη μια τάχα ενισχύονται ηθικά με παλαμάκια από τα μπαλκόνια, και από την άλλη καθυβρίζονται από τα καλοπληρωμένα κυβερνητικά παπαγαλάκια των ΜΜΕ διότι τολμούν να πουν την αλήθεια για την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είναι συνομιλητής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και συχνά πυκνά είναι αγαπημένος προσκεκλημένος των τηλεοπτικών καναλιών.

Η Δάφνη Κατσίμπα είναι αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης με το ερώτημα της διέγερσης σε ανυπακοή γιατί τόλμησε να καλέσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συκοφαντούμενη εν χορώ από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Από τη μια αυτοί που βλέπουν την κρίση, την αρρώστια και τον θάνατο σαν ευκαιρία για να περάσουν τα αναχρονιστικά τους σχέδια και τις ιδεοληψίες για επιστροφή της δημόσιας υγείας στην προ-ΕΣΥ εποχή, τότε που οι κλινικάρχες και οι κομματάρχες αποφάσιζαν ποιος θα νοσηλευτεί και ποιος όχι.

Από την άλλη αυτοί που με ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια δίνουν μια εξαντλητική και άνιση μάχη στην πρώτη γραμμή, από την πρώτη μέρα, χωρίς να κλείνουν τα μάτια στη λεηλασία και την υπονόμευση που επί χρόνια δέχτηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Από τη μια η ξεδιαντροπιά, ο αμοραλισμός, η ιδιοτέλεια, η ιδιωτεία, η ντροπή του Ιπποκράτη, η μνήμη του γερολαδά.

Από την άλλη η προσφορά, ο καθημερινός αγώνας, το χρέος.

Από τη μια το παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε νέο γιατρό και υγειονομικό.

Από την άλλη όλα όσα μας θυμίζουν γιατί βρεθήκαμε σε αυτόν τον χώρο.

Δεν έχουμε καμιά δυσκολία να επιλέξουμε.

Δημήτρης Ζιαζιάς
πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας

Στέλιος Τσόχατζης
αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *