Το “Μανιφέστο για την Ειρήνη” ταράζει τα νερά στη Γερμανική Αριστερά

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, πρώην κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Die Linke και στέλεχος της Αριστεράς, μαζί με την Άλις Σβάρτσερ, συγγραφέα, δημοσιογράφο και κορυφαία μορφή του φεμινιστικού κινήματος στη Γερμανία, απευθύνουν έκκληση για την ειρήνη δημοσιεύοντας ένα Μανιφέστο που μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές. Η Σάρα Βάγκενκνεχτ αποχώρησε σπό το Die Linke κριτικάροντας το πρώην κόμμα της για συνέργεια στον φιλοπολεμικό παροξυσμό της γερμανικής άρχουσας τάξης. Είχαν προηγηθεί διαφωνίες της για το “δικαιωματικό προφίλ” που καλλιέργησε το κόμμα της Αριστεράς και την απώλεια των δεσμών με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η έκκληση των δύο γυναικών βρίσκει ισχυρή απήχηση στη βάση της Αριστεράς αλλά και ευρύτερα, καθώς το πολεμικό κλίμα και η αντιρωσική ψύχωση στη Γερμανία είναι σε έξαρση.
Η πρωτοβουλία κορυφώνεται στις 24 Φεβρουαρίου με συγκέντρωση στην πύλη του Βραδεμβούργου και βασικό αίτημα την απεμπλοκή της Γερμανίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον εξοπλισμό της κυβέρνησης του Κιέβου. Το Μανιφέστο υπογράφτηκε αρχικά από άλλες 69 προσωπικότητες της γερμανικής πολιτικής, κοινωνικής και πολιτστικής ζωής. Ανάμεσά τους ο οικονομολόγος Βόλφγκανκ Στρεκ, η ηθοποιός Χάνα Σιγκούλα, ο πρώην πρόεδρος του Die Linke Όσκαρ Λαφοντέν, αλλά και η θεολόγος Μάργκοτ Κάσμαν, πρώην επικεφαλής της προτεσταντικής Εκκλησίας και ο στρατηγός Έριχ Βαντ, πρώην σύμβουλος της Μέρκελ κλπ.
Ενώ στη Γερμανία επικρατούν καθολικά οι φιλοπόλεμες δυνάμεις που στηρίζουν με νύχια και με δόντια το καθεστώς Ζελένσκι και τη Νατοϊκή στρατηγική, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα 35% των Γερμανών πιστεύουν ότι η Γερμανία το “παρακάνει” με την υποστήριξή της στο Κίεβο, ενώ το 58% πιστεύει ότι δεν γίνονται αρκετές προσπάθειες για την ειρήνη.
Στο Μανιφέστο των Βάγκενκνεχτ – Σβάρτσερ ανέλαβε να απαντήσει η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, προερχόμενη από τους Πράσινους, Αναλένα Μπάερμποκ, η οποία υποστήριξε ότι η ειρήνη αυτή τη στιγμή δεν είναι ειρήνη αλλά υποταγή της Ουκρανίας στη Ρωσία.
Δημοσιεύουμε παρακάτω το κείμενο των Βάγκενκνεχτ – Σβάρτσερ.

Σήμερα είναι η 352η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία. Πάνω από 200.000 στρατιώτες και 50.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής. Γυναίκες βιάστηκαν, παιδιά φοβήθηκαν, ένας ολόκληρος λαός τραυματίστηκε. Αν οι μάχες συνεχιστούν έτσι, η Ουκρανία θα είναι σύντομα μια αποψιλωμένη, κατεστραμμένη χώρα. Και πολλοί άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη φοβούνται επίσης την επέκταση του πολέμου. Φοβούνται για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Ο ουκρανικός λαός, που δέχεται βάναυση εισβολή από τη Ρωσία, χρειάζεται την αλληλεγγύη μας. Αλλά τι σημαίνει αλληλεγγύη τώρα; Πόσο ακόμα θα συνεχιστούν οι μάχες και ο θάνατος στην Ουκρανία; Και ποιος είναι τώρα, ένα χρόνο μετά, ο πραγματικός στόχος αυτού του πολέμου; Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών μίλησε πρόσφατα για “εμάςτους Γερμανούς” που διεξάγουμε “πόλεμο κατά της Ρωσίας”. Σοβαρά;

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν κρύβει τον στόχο του. Μετά τα τανκς που του υποσχεθήκαμε, τώρα απαιτεί μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και πολεμικά πλοία – για να νικήσει τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα; Ο Γερμανός καγκελάριος εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να στείλει ούτε μαχητικά αεροσκάφη ούτε “χερσαία στρατεύματα”. Αλλά πόσες “κόκκινες γραμμές” έχουν ήδη ξεπεραστεί τους τελευταίους μήνες;

Φοβόμαστε ότι ο Πούτιν θα εξαπολύσει μέγιστη αντεπίθεση σε περίπτωση επίθεσης στην Κριμαία. Μήπως τότε οδεύουμε αναπότρεπτα στον ολισθηρό δρόμο προς τον παγκόσμιο πόλεμο και τον πυρηνικό πόλεμο; Δεν θα ήταν ο πρώτος μεγάλος πόλεμος που θα ξεκινούσε με αυτόν τον τρόπο. Αλλά μπορεί να είναι ο τελευταίος.

Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει μεμονωμένες μάχες – με την υποστήριξη της Δύσης. Αλλά δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο εναντίον της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης του κόσμου. Αυτό λέει και ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός των ΗΠΑ, ο στρατηγός Milley. Μιλάει για ένα αδιέξοδο στο οποίο καμία πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά και ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τότε γιατί όχι τώρα; Αμέσως!

Διαπραγμάτευση δεν σημαίνει παράδοση. Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμούς, και από τις δύο πλευρές. Με στόχο την αποτροπή περαιτέρω εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων και χειρότερων. Το ίδιο πιστεύουμε και εμείς, το ίδιο πιστεύει και ο μισός γερμανικός πληθυσμός. Ήρθε η ώρα να μας ακούσετε!

Εμείς οι πολίτες της Γερμανίας δεν μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα την Αμερική και τη Ρωσία ή τους Ευρωπαίους γείτονές μας. Μπορούμε όμως και πρέπει να θέσουμε την κυβέρνησή μας και τον Καγκελάριο προ των ευθυνών τους και να του υπενθυμίσουμε τον όρκο του: “Να αποτρέπει το κακό του γερμανικού λαού”.

Καλούμε τον Καγκελάριο να σταματήσει την κλιμάκωση των παραδόσεων όπλων. Τώρα! Θα πρέπει να ηγηθεί μιας ισχυρής συμμαχίας για κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τόσο σε γερμανικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα! Επειδή κάθε μέρα που χάνεται κοστίζει έως και 1.000 επιπλέον ζωές – και μας φέρνει πιο κοντά σε έναν 3ο παγκόσμιο πόλεμο.

Alice Schwarzer και Sahra Wagenknecht

Πηγή: change.org

1 reply
  1. seizeTHEsky
    seizeTHEsky says:

    Σε καλό δρόμο είναι το κείμενο (μανιφέστο) αφού είναι αμέσως και υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και της ειρήνης, αλλά όπως πάντα από τέτοιους πολιτικούς οι βασικές αλήθειες που μας οδήγησαν ως εδώ, με τους κύριους υπεύθυνους να είναι οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Γερμανία και ΕΕ, αποκρύπτονται (και όχι κατά λάθος).

    Απάντηση

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *