Γιατί η κυβέρνηση δεν προωθεί αποφασιστικά τον εμβολιασμό;

Η είδηση του πρώτου νεκρού νεκρού από κορονοϊο, που ήταν πλήρως εμβολιασμένος, τροφοδότησε εκ νέου τη δυσπιστία γύρω από την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού. Ακόμα κι αν οι ανεμβολίαστοι νεκροί για τους τελευταίους 2-3 μήνες, όπου είχε εμβολιαστεί σχεδόν ο μισός ενήλικος πληθυσμός, ξεπερνούσαν τους 500. Τα ΜΜΕ, φιλοκυβερνητικά και μη, δεν έπαιξαν την είδηση με τίτλο «500 φορές περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι νεκροί», αλλά με τίτλο «πέθανε πλήρως εμβολιασμένος χωρίς υποκείμενα νοσήματα». Έτσι, για να πάρουν το κλικ.

Την ίδια στιγμή, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας, από το 4ο κύμα, είναι μικρότερη, λόγω του εμβολιασμού, για Αύγουστο μήνα, είναι ισχυρή. Επιπλέον δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Ήδη πλησιάζουμε τους 300 διασωληνωμένους, αριθμός αδιανόητος για Δεκαπενταύγουστο, ενώ σε ορισμένες περιοχές όπως στην Κρήτη, τα νοσοκομεία είναι στα όρια τους, στην συντριπτική πλειοψηφία τους λόγω ελλιπούς εμβολιασμού του πληθυσμού. Όσο και να το ξορκίζουμε, ένα τρίτο κύμα περιοριστικών μέτρων για το φθινόπωρο μπαίνει ξανά στην ατζέντα, όσο γεμίζουν τα νοσοκομεία.

Να προλάβουμε μια ένσταση σχετικά με το παραπάνω «τρομοκρατικό» σενάριο.  Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε επιλέξει να ενισχύσει το ΕΣΥ, αν είχε επιλέξει να επενδύσει στην πρωτοβάθμια υγεία, αν είχε αναλάβει ο ΕΟΔΔΥ την ιχνηλάτηση και τα μαζικά δωρεάν τεστ, αν γίνονταν έλεγχοι στους χώρους εργασίας και είχε ενισχυθεί ο στόλος των ΜΜΜ, αν με λίγα λόγια υπήρχε μια διαφορετική διαχείριση της πανδημίας και όχι το δόγμα της ατομικής ευθύνης, η πίεση στα νοσοκομεία δε θα ήταν το ίδιο μεγάλη.

Σωστά.

Όμως τα παραπάνω δεν αλλάζουν ότι ο πλέον ασφαλής τρόπος δημιουργίας αντισωμάτων του πληθυσμού, σε ένα τέτοιο ιό, είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Το εμβόλιο δεν είναι το μοναδικό, αλλά είναι ένα από τα πλέον ισχυρά όπλα για το ξεπέρασμα της πανδημίας. Το ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να είναι σχεδόν το μοναδικό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεταχτεί και να μη στηριχθεί. Ένα τέτοιο «πείσμα» θα στοιχίσει χιλιάδες ζωές και πιθανά νέα λουκέτα και λοκντάουν. Και δε θα είναι πολιτική δράση – πέρα από την ενίσχυση του ακροδεξιού μπλοκ – αλλά απλά ένα πείσμα.

Ακόμα και με βάση το δόγμα της κυβέρνησης όμως, σύμφωνα με το οποίο το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει αυτά που οφείλει μια κυβέρνηση απέναντι στην παραπληροφόρηση των αντιεμβολιαστών. Ενώ τα δίκτυα της παραπληροφόρησης οργιάζουν για την μη αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην covid 19, τους υποτιθέμενους χιλιάδες θανάτους  από τον εμβολιασμό, τις συνωμοσιολογικές απόψεις ότι ο εμβολιασμός είναι ένα κόλπο των πολυεθνικών του φαρμάκου.

Δεν κάνει αυτά που οφείλει από επιλογή, όχι από προχειρότητα ή από αβλεψία.

Ενώ μπορεί να μιλήσει, με νούμερα και στοιχεία, για την προστασία που παρέχει ο μαζικός εμβολιασμός, δεν το κάνει. Δεν προωθεί τηλεοπτικές καμπάνιες με αυτά τα νούμερα. Δεν οργανώνει το δίκτυο ενημέρωσης μέσω τοπικής αυτοδιοίκησης. Δε χρησιμοποιεί αθλητές, καλλιτέχνες και ανθρώπους επιρροής και κύρους για να προωθήσει τον εμβολιασμό. Δεν απευθύνεται με ειδικές καμπάνιες στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου σχεδόν το 1/3 των άνω των 80 ετών και το 1/4 των ατόμων από 60 έως 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Δε χρησιμοποιεί το ακριβοπληρωμένα ΜΜΕ για να κάνουν μια στοχευμένη καμπάνια με στοιχεία και νούμερα, που να απαντάνε στην παραπληροφόρηση. Δεν κάνει καν μια πρόχειρη καμπάνια που θα έκανε μια μικρομεσαία επιχείρηση για να προωθήσει ένα στόχο.

Το ερώτημα είναι γιατί;

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος,Στυλιανός Λουκίδης στις 26/07, από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία εμβολιασμένοι είναι το 5% με 7% στις απλές κλίνες Covid και στις ΜΕΘ είναι λιγότεροι από 2%. Κι αυτά όταν είναι εμβολιασμένοι 6/10 ενήλικες. Τα ίδια στοιχεία επιβεβαίωσε και 15 μέρες μετά ο συντονιστής των ΜΕΘ Κρήτης, τη στιγμή που τα νοσοκομεία γέμιζαν, μέσα στο Αύγουστο. Από τους δεκάδες ασθενείς στις ΜΕΘ, δύο μόνο ήταν εμβολιασμένοι. Το εμβόλιο είναι συντριπτικά αποτελεσματικό απέναντι στη νόσηση και ειδικά στη βαριά νόσηση.
  • Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, το τελευταίο διάστημα έχουν αποφευχθεί 400 θάνατοι από covid λόγω του εμβολιασμού.
  • Αναλυτικά δεδομένα έδωσαν στην δημοσιότητα τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα έως και τις 19 Ιουλίου 2021. Μέχρι εκείνη την ημέρα, οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί ήταν πάνω από 161 εκατομμύρια. Οι θάνατοι από covid εμβολιασμένων, σε διάστημα όλων αυτών των μηνών, ήταν κάτω από 1000. Όσοι είναι οι νεκροί ανεμβολίαστοι μέσα σε 5 μέρες. Την ίδια στιγμή οι θάνατοι από παρενέργειες από το εμβόλιο μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών. Το εμβόλιο στις ΗΠΑ έχει σώσει χιλιάδες ζωές και θα σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές.
  • Στις 30/07 το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία. Το 7% των διασωληνωμένων λόγω covid είναι εμβολιασμένοι, όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό είναι 35%. Αν λάβουμε υπόψη ότι το ποσοστό αυτό αυξάνεται στον ενήλικο πληθυσμό (ο κίνδυνος βαριάς νόσησης μειώνεται στις μικρές ηλικίες που κατά κανόνα δεν εμβολιάζονται) και από τα εκατομμύρια των εμβολιασμένων τα στοιχεία είναι συντριπτικά ότι σώζονται χιλιάδες ζωές.
  • Για τις λεγόμενες παρενέργειες από τα εμβόλια η κυβέρνηση αφήνει ανενόχλητα βίντεο που ισχυρίζονται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανακοινώσει 15.000 νεκρούς στην Ε.Ε. από το εμβόλιο. Βεβαίως τέτοια ανακοίνωση ή έκθεση δεν υπάρχει και το βίντεο είναι κατασκευασμένο. Αντίθετα ο ΕΜΑ συστήνει το μαζικό εμβολιασμό και η θέση του είναι ότι οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες. Κι όμως αυτό το βίντεο έχει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις και κυκλοφορεί ανενόχλητο.
  • Όσον αφορά τα στοιχεία από το Ισραήλ, που με την κατάλληλη κοπτοραπτική κάνουν σημαία οι αντιεμβολιαστές. Από τον Απρίλη ήταν γνωστό ότι τα εμβόλια δίνουν ανοσία για τουλάχιστον 3 μήνες, αλλά δε ξέραμε για πόσο. Στο Ισραήλ η συντριπτική πλειοψηφία είχε εμβολιαστεί τους μήνες Γενάρη-Φλεβάρη, δηλαδή πριν 7-8 μήνες. Για 5 μήνες, από το Μάρτιο έως και πριν λίγες μέρες, το Ισραήλ κατέγραφε μονοψήφιο ή και μηδενικό αριθμό θανάτων. Σε οποιοδήποτε άλλο 5μηνο, προ του εμβολιασμού, οι νεκροί από Κορονοϊό ήταν πολλαπλάσιοι. Και εδώ εκατοντάδες ζωές σώθηκαν από τον εμβολιασμό. Τα στοιχεία των τελευταίων 2-3 βδομάδων με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι σε έναν ενήλικο πληθυσμό – και ειδικά από την ηλικία των 40, 50 και άνω- που έχουν εμβολιαστεί σχεδόν όλοι, 6/10 νοσηλείες αφορούν εμβολιασμένους. Άρα η προστασία του εμβολίου μειώνεται μετά από 6-7 μήνες, αλλά αυτό το γνωρίζαμε από την αρχή, όπως το γνωρίζουμε και για πολλά άλλα εμβόλια που είναι ετήσια (όπως αυτό της γρίπης). Ακόμα και οι πιο σκεπτικιστικές φωνές που μιλούν για προετοιμασία μπροστά σε μεταλλάξεις που δεν θα αρκεί μόνο το εμβόλιο, σημειώνουν ότι το εμβόλιο είναι και θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Με το μαζικό εμβολιασμό σώζονται ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ζωές διεθνώς, εκατοντάδες ζωές για τη χώρα μας. Μόνο από covid, για να μην αναφερθούμε στο έμφραγμα των νοσοκομείων, όταν τα κρούσματα ανεβαίνουν και στις συνακόλουθες συνέπειες σε λοιπούς ασθενείς. Για το 2020 τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι νεκροί από Κορωνοϊό ήταν 5000, αλλά η συνολική αύξηση σε θνησιμότητα είναι διπλάσια, πιθανότατα λόγω άλλων ασθενών και ευάλωτων ομάδων που δεν είχαν πρόσβαση στο μπλοκαρισμένο από τον COVID σύστημα υγείας. Την ίδια στιγμή οι σοβαρές παρενέργειες μετρούνται στα δάχτυλα των χεριών.

Το εμβόλιο δεν είναι το μοναδικό όπλο, αλλά είναι ένα βασικό όπλο για να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Η κυβέρνηση αντί να προσανατολίσει όλους τους πόρους του κρατικού μηχανισμού στην εκλαΐκευση μιας τέτοιας καμπάνιας επέλεξε να πολώσει και να διχάσει τον πληθυσμό, να πατήσει πάνω στους φόβους, να αφήσει ανενόχλητη την παραπληροφόρηση των αντιεμβολιαστών, να εξατομικεύσει την υπόθεση του εμβολιασμού με μέτρα αποκλεισμού από τη ψυχαγωγία.

Για μικροπολιτικά παιχνίδια επιλέγει να αφήσει απροστάτευτο τον πληθυσμό και να έχουμε το επόμενο διάστημα πάλι εκατοντάδες θανάτους.  Θανάτους για τους οποίους ευθύνεται το κράτος και η κυβέρνηση και όχι ατομικά ο κάθε αντιεμβολιαστής.

  • Πολιτικά και εκλογικά το δίπολο ορθολογιστές-λαϊκιστές τη βολεύει καθώς ναι μεν χάνει κάποιους μακεδονομάχους από την επιρροή της, προσωρινά, αλλά απευθύνεται στον πολύ μεγαλύτερο «μεσαίο χώρο» και παραλύει ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς η λαϊκή έλλειψη εμπιστοσύνης και η δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση βρίσκει διέξοδο στο «όχι στον εμβολιασμό του Μητσοτάκη». Την δική της κρίση εμπιστοσύνης, λόγω οικονομικής κρίσης από την πανδημία, λόγω κούρασης από τα λοκντάουν, λόγω νεποτισμού, λόγω αποτυχίας στις πρόσφατες φωτιές, την μετακυλύει σε ένα βολικό για αυτήν θέμα. Αντί αυτό το τσαντισμένο κομμάτι του λαού να διεκδικεί υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία, εκτονώνεται στο… δε θα κάνω το εμβόλιο του Μητσοτάκη…
  • Ιδεολογικά συνεχίζει και παίζει το παιχνίδι της ατομικής ευθύνης και ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ως ένα ζήτημα δημόσιας υγείας είναι ένα ζήτημα «ατομικής επιλογής» και ατομικών συνεπειών. Σε αυτή τη λογική βέβαια κινούνται και η πλειοψηφία των αντιεμβολιαστών, καθώς έχουν κάνει σημαία την «αυτοδιάθεση του σώματος τους» και την «ελευθερία επιλογής».
  • Οικονομικά και κοινωνικά προωθεί την αντεργατική της ατζέντα καθώς προώθησε τροπολογία σύμφωνα με την οποία κατηγορίες εργαζομένων που δε θα εμβολιαστούν θα έχουν παρακράτηση μισθού, θα βγαίνουν σε αναστολή ή και θα απολύονται. Έτσι και η εργασία από δικαίωμα γίνεται ατομική ευθύνη ή τιμωρία… (Να γίνει σαφές ότι κατά τη γνώμη μας, τουλάχιστον για εργαζόμενους σε χώρους που σχετίζονται με ευπαθείς ομάδες όπως νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας, ο εμβολιασμός θα πρέπει είναι υποχρεωτικός).

Ακόμα και την εισήγηση της δικής της κρατικής επιτροπής Βιοηθικής να ακολουθούσε θα είχε μια διαφορετική κατεύθυνση, από το να έχει τον Άδωνι να ουρλιάζει στα πάνελ ενάντια στον έναν και τον άλλο αντιεμβολιαστή. Η εισήγηση αυτή προτείνει τρία διακριτά βήματα.

  1. Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας)  εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.
  2. Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων Υγείας, όπως διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  3. Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει τα 1 και 2 αλλά συστηματικά τα αποφεύγει. Ούτε το 3 αναλαμβάνει την ευθύνη να κάνει. Ατομικοποιεί την υπόθεση του εμβολιασμού – όπως ακριβώς κάνουν και στην πλειοψηφία τους οι αντιεμβολιαστές – και παίζει πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Αυτή η πολιτική πρέπει να καταγγελθεί ως «θανατοπολιτική» και ως αγριανθρωπισμός. Δε γίνεται να έχουμε τους επόμενους μήνες χιλιάδες θανάτους, που θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε με το μαζικό εμβολιασμό, τουλάχιστον όσων είναι άνω των 40, για τα μικροπολιτικά παιχνίδια Μητσοτάκη.

Να καταγγελθούν και οι ρατσιστικές πολιτικές των ατομικών αποκλεισμών και κυρώσεων – που γιγαντώνουν αντί να συρρικνώνουν το πολιτικό στρατόπεδο των «ατομικιστών όπως φάνηκε το τελευταίο δίμηνο-αντιεμβολιαστών» – και να ζητηθεί η αποφασιστική προώθηση του εμβολιασμού.

Τέλος, η πολιτική της αριστεράς δεν πρέπει ούτε στιγμή να χαϊδεύει τα αυτιά των αντιεμβολιαστών. Να αναλάβει κι αυτή το μέρος που της αναλογεί υπέρ της καμπάνιας για τον καθολικό εμβολιασμό. Να τοποθετηθούν με σαφήνεια τα συνδικάτα. Πέρα από το να αντιδρούν στα μέτρα απολύσεων και αναστολών, να ζητάνε ειδικές καμπάνιες και ενημερώσεις.

Η αριστερά δεν έχει να κερδίσει τίποτα αν δεν αντιπαλεύει τις βασικές συνωμοσιολογικές θεωρίες, όπως ότι το εμβόλιο είναι ένα κόλπο που επέβαλλαν οι πολυεθνικές του φαρμάκου ή ότι η πανδημία είναι μια αφορμή για να γίνει πράξη ο έλεγχος των λαών ή ότι το εμβόλιο είναι ένα εργαλείο για να περάσει ο Μητσοτάκης την αντεργατική και αντιλαϊκή του ατζέντα. Ο Μητσοτάκης είχε ξεκάθαρο πρόγραμμα από το 2019 και αέρα στα πανιά του από την συνθηκολόγηση του 2015. Δεν είχε ανάγκη κανένα εμβόλιο να διαλύσει τις κοινωνικές αντιστάσεις και να λεηλατήσει τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα.

Τα εμβόλια είναι μια κατάκτηση της ανθρωπότητας. Τα 17 εμβόλια που κάνουμε (τα περισσότερα υποχρεωτικά) στα παιδιά μας – ορισμένα με 3 και 4 δόσεις – είναι μια τεράστια πρόοδος.

Δεν είναι ένα αμφιλεγόμενο εργαλείο «ελέγχου» της εξουσίας που αφορά τα ατομικά δικαιώματα. Δυστυχώς η διαχείριση της κυβέρνησης τα έχει μετατρέψει σε κάτι τέτοιο.

3 replies
  1. Avir
    Avir says:

    Έκανες κανέναν κόπο να δεις έτσι από περιέργεια πως τα πηγαίνουν οι 150 χώρες με μικρό ποσοστό εμβολιασμών; Φαντάζομαι όχι, αλλιώς δεν θα έγραφες αυτά που γράφεις. Αναρωτήθηκες γιατί αυτά τα αυστηρά “υγειονομικά” μέτρα εφαρμόζονται σε 5-10 χώρες ενώ άλλες αδιαφορούν και βρίσκονται σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση πχ Σουηδία; Φαντάζομαι όχι, αλλιώς δεν θα έγραφες αυτά που γράφεις. Δικαίωμά σου είναι να έχεις Άποψη, όχι όμως και να στοχοποιείς κοινωνικές ομάδες, θύματα του νέου δογματισμού.

    Απάντηση
    • Δ. Μητρόπουλος
      Δ. Μητρόπουλος says:

      Βρείτε άλλο επιχείρημα. Η Σουηδία μας ξεπερνάει στους εμβολιασμούς. Ουραγοί στην Ευρώπη είναι οι Βουλγαρία, Ρουμανία με τραγικά αποτελέσματα. Διεθνώς είναι η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, το Κονγκό.
      Θα ψάξετε είμαι σίγουρος. Να πχ αυτό με τα μονοκλωνικά που λέει και ο πρώην Υπουργός της για πάντα ντροπής της αριστεράς που ψαρεύει ψήφους στα βρώμικα θολά νερά του αντιεμβολιασμού. Τι κι αν τα μονοκλωνικά είναι σε πειραματικό επίπεδο ακόμα και αναμένουν έγκριση στην Ευρώπη; Τι κι αν οι παρενέργειες τους είναι περισσότερες και πιο επικίνδυνες και απαιτούν εξατομικευμένη ιατρική; Τι κι αν οι συμβάσεις που έχουν διάφορες χώρες έχουν κενό την τιμή, η οποία φτάνει ως και τις 2.000 ευρώ η “δόση”; Τι κι αν τα βγάζουν οι ίδιες πολυεθνικές φαρμάκου που βγάζουν τα εμβόλια; Σε κουβέντα να βρισκόμαστε.

      Απάντηση

Trackbacks & Pingbacks

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *