Κούβα: απόπειρα πραξικοπήματος

Τα διεθνή ΜΜΕ αναμένουν στην Κούβα μια «ουράνια εκατοντάδα»1, η οποία όμως δεν πρόκειται να προκύψει.

Χθες σε διάφορες πόλεις της Κούβας ξεκίνησε εκείνο που τα διεθνή «δημοκρατικά ΜΜΕ» σπεύδουν να μας αποδώσουν ως «εθνική εξέγερση». Στα video streaming είναι εμφανές ότι βάνδαλοι με σημαίες των ΗΠΑ εκτοξεύουν πέτρες εναντίον οχημάτων της αστυνομίας. Προσωπικά δεν έχω αμφιβολία ότι αυτές οι «αυθόρμητες διαμαρτυρίες» και η ερμηνεία τους από τους φορείς της ενημέρωσης επιμελώς σχεδιάζονταν εκτός συνόρων. Ο πρόεδρος της χώρας Miguel Diaz-Kanel κάλεσε δημόσια τον κουβανικό λαό να βγει στους δρόμους και να υπερασπιστεί την επανάσταση.

Κανείς βέβαια δεν συσκοτίζει την άκρως σύνθετη οικονομική, επισιτιστική και επιδημιολογική κατάσταση στο νησί. Οι αιτίες όμως είναι προφανείς – το οικονομικό εμπάργκο από την πλευρά των ΗΠΑ που ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια και η πανδημία του COVID-19 που πρακτικά στέρησε στην Κούβα τη βασική συναλλαγματική πηγή του νομίσματος της, δηλαδή τον τουρισμό. Ναι, σαφώς και υπάρχουν παράγοντες που άπτονται της γραφειοκρατίας, λαθών της διοίκησης και της διαφθοράς, μόνο που αυτά είναι δευτερεύοντα.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αυτή την κρίσιμη στιγμή, σε διάφορα σημεία του νησιού ταυτόχρονα, με επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας και με χρήση αμερικάνικων σημαιών, που φουσκώνουν με τα αιτήματα εκ των ΗΠΑ για «ανθρωπιστική επέμβαση» και «έγκαιρη επέμβαση των διεθνών δυνάμεων στην Κούβα», στερούν από τις διαδηλώσεις κάποιου είδους νομιμοποίηση, κάνοντας τες συμμέτοχες στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ανεξάρτητα από το επίπεδο βλακείας, των προσωπικών ψευδαισθήσεων ή της αμάθειας των μετεχόντων.

Στους διοργανωτές των ταραχών επειγόντως χρειάζονται μάρτυρες και θύματα για την απονομιμοποίηση της εξουσίας και την δικαιολόγηση νέων «κυρώσεων». Με εξαίρεση την Ουκρανία και όλες τις υπόλοιπες «δημοκρατικές» χώρες του κόσμου, όπου είναι δυνατό να παραβιαστούν ατιμώρητα τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι «μοίρες της δημοκρατίας» στην Κούβα δεν είναι αδιάφορες στον διεθνή τύπο.

Εν αντιθέσει με εκείνο που συμβαίνει κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων στη Χιλή και την Κολομβία, η κυβέρνηση της Κούβας καλεί το λαό «να μην εγκαταλείψει τους δρόμους» αλλά να βγει σ’ αυτούς για να υπερασπιστεί την επανάσταση, σε μία από τις λίγες χώρες του κόσμου που διατηρούν την αυθεντική τους κρατική ανεξαρτησία με τεράστια τιμή και παρά το γεγονός ότι τα διεθνή ΜΜΕ αναμένουν στην Κούβα μια «ουράνια εκατοντάδα», η οποία δεν πρόκειται να προκύψει.

Μερικοί κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα ενός εσωτερικού διαλόγου, προκειμένου «να αποφύγουν την εμφύλια σύρραξη». Διάλογος της κουβανικής κυβέρνησης με ποιόν όμως; Με τους διοργανωτές πογκρόμ, που βγαίνουν στους δρόμους κάτω από την αστερόεσσα και απαιτούν ξένη επέμβαση κι εκείνους που σιωπηλά κι «ειρηνικά» τους συνοδεύουν με σημαίες της Κούβας;

Ο τύπος αναφέρει ότι οι διαμαρτυρίες εκκίνησαν επειδή τάχα η κυβέρνηση της Κούβας «δεν τα έβγαλε πέρα» με την πανδημία. Στην Κούβα ως σήμερα υπήρξαν 1.587 νεκροί από τον κορωνοϊό. Στη Χιλή 33.877, στην Κολομβία 112.000, στο Περού 187.000 και στη Βραζιλία ακόμα περισσότεροι. Η Κούβα εντελώς αυτοτελώς κατασκεύασε πέντε εμβόλια εναντίον του Covid, τα οποία μέχρι στιγμής είναι τα μοναδικά εμβόλια που προέκυψαν στη Λατινική Αμερική.

«Σε γενικές γραμμές η διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης στην Κούβα θεωρείται επιτυχημένη. Πάρθηκαν ορισμένα μέτρα που περιορίζουν τα δικαιώματα, παραδείγματος χάρη στην ελευθερία μετακίνησης, συγκεντρώσεων και υπάρχουν κι άλλα, τα οποία στον κοινό νου και την πολιτική συνείδηση σήμαναν μια κίνηση προς τα μπροστά. Παραδείγματος χάρη στη σφαίρα της λήψης κοινών αποφάσεων και του συντονισμού μεταξύ των κεντρικών και των τοπικών αρχών, στις πετυχημένες επιλύσεις των οικονομικών ζητημάτων στα πλαίσια συμμετοχής διάφορων κοινωνικών δυνάμεων και στις νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας. Έτσι έγιναν σημαντικά βήματα, που κατευθύνθηκαν προς την ανάπτυξη της ψηφιακής επιχειρηματικότητας. Πολλές από αυτές τις αποφάσεις ικανοποίησαν εδώ και πολύ εκπεφρασμένα αιτήματα των πολιτών.

Το εμπάργκο της Κούβας εκ μέρους των ΗΠΑ ενισχύθηκε. Τους τελευταίους μήνες δυσκόλεψε η μεταφορά πετρελαίου στο νησί, εξαιτίας του γεγονότος ότι θα τεθούν υπό κυρώσεων όλα τα τάνκερ που μπαρκάρουν φορτία στα κουβανέζικα λιμάνια. Απαγορεύτηκε η μεταφορά προς την Κούβα κάθε προϊόντος από κάθε μέρος του κόσμου, γεγονός που περιπλέκει την πρόσβαση μας σε φάρμακα. Σαν παράδειγμα μπορούμε να θυμηθούμε τα πρόσφατα εμπόδια έναντι της κινεζικής εταιρείας που προσπάθησε να περάσει τα ιατρικά της προϊόντα εν είδει προσφοράς στην Κούβα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υποχρεώθηκε να ψάξει σύνθετες και μη ευθείες οδούς.

Έτσι λοιπόν περιορίστηκε η αποστολή εμβασμάτων στην Κούβα από ξένες χώρες. Η εταιρεία Western Union επιτρέπει κάτι τέτοιο να γίνει μόνο διαμέσω των ΗΠΑ, έχοντας απαγορεύσει τη διεξαγωγή των εργασιών της με την Κούβα από άλλες χώρες. Αυτό περιπλέκει σοβαρά την κατάσταση» – δήλωνε για τα τεκταινόμενα η ανεξάρτητη Κουβανή δημοσιογράφος Jessica Dominguez.

Όλη αυτή η πολιτική εξαρχής ακολουθούσε πλήρως φανερούς σκοπούς. Η πείνα στην Κούβα είναι το άμεσο αποτέλεσμα των εγκληματικών κυρώσεων των ΗΠΑ. Εν αντιθέσει με τις γειτονικές δημοκρατικές χώρες, στους δρόμους της Κούβας εναντίον των διαδηλωτών δεν βγήκαν ούτε τανκς ούτε τεθωρακισμένα ούτε ελικόπτερα ή αεροπλάνα ούτε και περιπολικά. Την ίδια στιγμή που στον διεθνή τύπο για ακόμη μια φορά ορθώνεται η κραυγή για «την θηριώδη καταστολή του καθεστώτος».

Δεν θα υπάρξει περεστρόικα στην Κούβα. Αντίθετα θα υπάρξουν νέοι δύσκολοι καιροί, στο διάβα των οποίων θα είναι σημαντική η αλληλεγγύη μας.


Σχόλια μετάφρασης

ουράνια εκατοντάδα (Nebesna Sotnya): το ομώνυμο μνημείο στο κέντρο του Κιέβου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη 102 υποστηρικτών του φιλοευρωπαϊκού-φιλοναζιστικού κινήματος Maidan, που έριξε πραξικοπηματικά με τη στήριξη ΕΕ-ΝΑΤΟ την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς το Φεβρουάριο του 2014. Οι συγκεκριμένοι 102 υποστηρικτές του Μαϊντάν έπεσαν νεκροί σε επεισόδια με την αστυνομία και τις δυνάμεις που υποστήριζαν την κυβέρνηση.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Πηγή: siteliva.com.ua. Αναδημοσίευση από τον Πανελλαδικό Αντιπολεμικό Κινηματικό Συντονισμό. Μετάφραση: Κώστας Κολοκυθάς. Το είδα: 15.07.2021, Κούβα: απόπειρα πραξικοπήματος (antapocrisis.gr). […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *