Κι όμως κύριε Τσιόδρα, η “αμέλεια” έχει ιδεολογικό πρόσημο

Η είδηση μιλάει από μόνη της. Σε ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι εντοπίζεται τη Δευτέρα εργαζόμενος με συμπτώματα του κορωνοϊού, κι ενώ μάλιστα είναι εμπύρετος δεν του γίνεται τεστ και του δίνεται εντολή να συνεχίσει να εργάζεται κανονικά. Το αποτέλεσμα είναι 3 νεκροί ηλικιωμένοι που νοσηλεύονταν στην κλινική και 37 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό. Η ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» ενημερώνει με καθυστέρηση τον ΕΟΔΥ, ενώ όσα αποκαλύπτονται καταδεικνύουν ότι στη συγκεκριμένη κλινική δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως πρωτόκολλο όχι μόνο σε αυτήν την περίπτωση, αλλά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το απόγευμα της 24/04, αποκαλύπτει ότι η κλινική πραγματοποιούσε όλο αυτό το διάστημα μη επείγουσες επεμβάσεις παραβιάζοντας τη σχετική απαγόρευση. Αποκαλύπτει ακόμη ότι στη συγκεκριμένη κλινική παρείχαν τις υπηρεσίες τους πολλοί γιατροί – εξωτερικοί συνεργάτες εκ των οποίων 2 έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής θετικοί. Ο ένας αναφέρει στον ΕΟΔΥ ότι έχει δεχτεί πάνω από 50 άτομα στο ιδιωτικό του ιατρείο μέσα σε λίγες μέρες και ο δεύτερος δηλώνει ευθαρσώς στον ΕΟΔΥ ότι δεν πιστεύει ότι έχει τον ιό, παρά το θετικό τεστ, κι ότι θα συνεχίσει να εξετάζει κανονικά τους ασθενείς του. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι η κλινική γνώριζε για συμπτώματα σε περισσότερους εργαζόμενους, κι όμως τους έβαζε να δουλεύουν κανονικά. Καταγγέλει ακόμη ότι το κτήριό της δεν πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές κι ότι στους εργαζόμενους της έχει επιβληθεί ομερτά και κλίμα τρομοκρατίας.

Το περιστατικό δεν είναι καθόλου μεμονωμένο, καθώς αντίστοιχες συμπεριφορές υπήρξαν και σε ιδιωτική κλινική στο Ελληνικό, με συμπτωματικούς εργαζόμενους να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους με εντολή της διοίκησης.

Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο της Βιοϊατρικής, η οποία, την ώρα που ο ΣΚΑΙ διαφήμιζε το τεστ της, σκόρπιζε τον ιό με συμπτωματικούς εργαζόμενους που εξακολουθούσαν να δουλεύουν ώστε να ανταποκριθεί η εταιρεία στη μεγάλη ζήτηση των πρώτων ημερών και να γεμίσει ακόμη περισσότερα τα ταμεία της.

Στην καθιερωμένη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας επισήμανε την ανάγκη αυξημένης προσοχής σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές και ανέφερε ότι “η αμέλεια δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο”. Κι όμως, κ. Τσιόδρα, όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν για πολλοστή φορά το ακριβώς αντίθετο.

Γιατί δεν μιλάμε για ένα ατομικό εξ αμελείας λάθος, που θα μπορούσε να υπάρξει οπουδήποτε, αλλά για συστηματική πρακτική παράβασης κάθε κανόνα και πρωτοκόλλου.

Το γεγονός ότι αυτά γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές που δρουν βάσει του κέρδους πάση θυσία, ακόμη και σε βάρος της υγείας και της ζωής, και όχι στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι τυχαίο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ οι γιατροί του ΕΣΥ δουλεύουν με αυξημένη αίσθηση καθήκοντος, ακόμη και με ανεπαρκή μέσα προστασίας, ο ιδιωτικός τομέας δεν τηρεί τα πρωτόκολλα και βλέπει την κρίση ως ευκαιρία να αυξήσει τα κέρδη του, κάνοντας μη επείγοντα χειρουργεία, χρεώνοντας 150 ευρώ το διαγνωστικό τεστ, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και προσωπικού.

Η “αμέλεια” έχει ιδεολογικό πρόσημο κ. Τσιόδρα γιατί τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά.

Δεν θα αυξηθεί ο μισθός γιατρών και νοσηλευτών των δημόσιων νοσοκομείων αν παραβιάσουν τις απαγορεύσεις για τα μη επείγοντα χειρουργεία. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία όμως, και οι ιδιωτικές κλινικές, θα αυξήσουν έσοδα και κέρδη.

Τόσο απλά, τόσο καθαρά.

Τα αρπαχτικά της ιδιωτικής υγείας δεν είναι ευχαριστημένα με τα 30 εκ. ευρώ που πήραν από την κυβέρνηση και επιδιώκουν να αυξήσουν τα κέρδη τους επωφελούμενα από το πάγωμα των μη επειγόντων ιατρικών πράξεων στο ΕΣΥ.

Αυτό δεν έχει πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο;

Και κάτι ακόμα περισσότερο: Η συνειδητή και συστηματική παραβίαση των πρωτοκόλλων και των οδηγιών δεν αποτελεί «αμέλεια».

Με νομικά κριτήρια αποτελεί τον ορισμό του δόλου, με ηθικά και πολιτικά αποτελεί αλητεία, κερδοσκοπία, μαυραγοριτισμό και ακραία αντικοινωνική στάση.

Το δόγμα «τα κέρδη πάνω από τη ζωή» είναι βαθιά ιδεολογικό και η στάση των ιδιωτικών κλινικών αποδεικνύει ότι τα κέρδη δεν συμβιβάζονται με τη δημόσια υγεία και το γενικό καλό. Η ανάγκη επίταξης των ιδιωτικών κλινικών δεν εξυπηρετεί λοιπόν μόνο οικονομικούς σκοπούς και δεν οφείλεται μόνο στα κενά και τις ελλείψεις του ΕΣΥ. Σχετίζεται και με την ανάγκη να τεθούν άμεσα οι ιδιωτικές κλινικές υπό κρατικό έλεγχο για να σταματήσουν να παίζουν με την ζωή και την υγεία όλων μας.

Ακόμη κι αν οι έρευνες των αρμοδίων αρχών καταλήξουν εκεί που πρέπει, καμία δίωξη μερικών υπευθύνων δεν μπορεί να καλύψει το συνολικό πρόβλημα.

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και η αντιμετώπισή της ως τέτοιου έχει θανατηφόρα αποτελέσματα.

Αν κάτι μας έχει δείξει αυτή η κρίση είναι ότι το επί δεκαετίες χειμαζόμενο από τη λιτότητα και τα μνημόνια ΕΣΥ στάθηκε στο ύψος του, χωρίς να στηριχθεί ουσιαστικά, ακριβώς επειδή είναι δημόσιο και δεν αντιμετωπίζει την υγεία ως πεδίο κερδοσκοπίας, αλλά ως αγαθό που πρέπει να το χαίρονται όλοι.

Γι αυτό όσοι διακηρύττουν την ανάγκη περαιτέρω υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησής του δεν είναι απλά κολλημένοι νεοφιλελεύθεροι. Θα πρέπει να γνωρίζουν μετά από αυτήν την κρίση ότι είναι εγκληματίες σε βάρος της ζωής και του λαού.

Αν οι κυβερνώντες και οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της κατάστασης επιθυμούν πράγματι την σωτηρία του λαού από την πανδημία, καλά θα κάνουν να μην υποβαθμίζουν επικοινωνιακά και να μην συγκαλύπτουν τις εγκληματικές συμπεριφορές του ιδιωτικού κεφαλαίου που κερδοσκοπεί στην υγεία. Πολλώ δε μάλλον, θα πρέπει να στηρίξουν άμεσα το ΕΣΥ με προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα, γιατί ο ιός μας έχει αποδείξει ότι θα είναι εδώ για πολύ ακόμη.

Η παραμικρή αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε σαρωτικά αποτελέσμα. Πόσο μάλλον οι εν ψυχρώ δολοφονικές πρακτικές.

5 replies
 1. AccipiterGentillis
  AccipiterGentillis says:

  Απο τον Λοιμωξιολογο κο Τσιοδρα δεν εχω απαιτηση να γνωριζει την χρήση των νομικών ορων
  που εκφραζουν τα ειδη υπαιτιότητας “αμελεια”, “αμεσος δόλος” και “ενδεχομενος δολος” (27-28ΠΚ_)
  Δεν διδασκεται ο Ποινικος Κωδικας στην Ιατρική Σχολή.
  Απο μια νεα Δικηγόρο ωστόσο έχω αυτή την απαίτηση, ακομα και αν δεν ειναι νομικης φυσεως το κείμενο και
  γράφει ,ενδεχομένως, εν θερμώ. Πολλώ δε οταν κανει λογο για “δολοφονικες” πρακτικές. Ειναι το 299ΠΚ , θυμιζω.
  Επειδή γραφετε για δόλο, ασφαλώς διακρινετε στην σταση των ιδιωτών και το γνωστικό στοιχειο
  και το βουλητικό στοιχείο. Ξερουν και επιθυμούν το αποτελεσμα της πραξεως στην οποια προβαινουν.
  Ειναι τα δυο αναγκαια συστατικα για να τεκμηριωθεί δόλος (προθεση).
  Να θυμισω οτι νομικα υπάρχει και η “ενσυνειδητη αμέλεια”. Και εκει υπαρχει το γνωστικο στοιχείο , ητοι
  ο δρών εχει γνώση του ενδεχομενου (πιθανοτητας) να προκληθεί βλάβη.

  Μηπως τελικά ησασταν λιγο αμελής στο διαβασμα του Ποινικού Δικαιου ως φοιτήτρια και εξ αμελειας
  κρινετε λάθος εναν ολοκληρο κλαδο ή
  μηπως αποσκοπειτε, εχετε προθεση (δόλο) να στιγματισετε το συνολο της Ιδιωτικης Υγειας με αφορμη
  δυο συμβαντα σε κλινικές τα οποια και διερευνουνται διοικητικά?

  Ομολογουμενως ατυχήσατε διοτι πέσατε πανω σε ιατρό με καλη γνωση
  του Ποινικου Κώδικα΄και δη των αρ.27-28. Αφηστε λοιπόν τον Τσιοδρα και φροντιστε ως δικηγορος να
  μελετησετε καλυτερα τους όρους “αμελεια”, ¨ενδεχομενος δολος” “αμεσος δόλος”.
  Ειναι εργαλεια της ΔΙΚΗΣ σας δουλειάς.

  Απάντηση
 2. Παναγιώτης Καραβίτης
  Παναγιώτης Καραβίτης says:

  Η συντάκτης του άρθρου μάλλον δεν έχει ακούσει τίποτα για φακελάκια στο Δημόσιο, ούτε για σκάνδαλα με προμήθειες, ούτε για διευθυντές κλινικών που ευνουχίζουν επιστημονικά τους επιμελητές τους μην αφήνοντάς του να χειρουργήσουν (για προφανείς λόγους)…Και, πιθανότατα, πιστεύει ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες ακόμη και σε ότι αφορά την ασφάλεια των ασθενών από λοιμώξεις…
  Την ενημερώνω λοιπόν ότι όλα αυτά είναι υπαρκτά και ότι αν είναι μια φορά βόθρος ο ιδιωτικός τομέας – που είναι, δεν έχω αμφιβολία – είναι πολύ περισσότερες φορές βόθρος ο δημόσιος…

  Απάντηση

Trackbacks & Pingbacks

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *