Βλέπουμε το τυρί και όχι τη φάκα (για τον Κουμπαρά του Κ. Χατζηδάκη)

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αρμόδιος Υφυπουργός για την Κοινωνική Ασφάλιση Παναγιώτης Τσακλόγλου και τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ δημοσιογράφοι, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής σύνταξης θα διπλασιάσει ή και θα τριπλασιάσει την Επικουρική σύνταξη και ότι ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας στην Επικουρική σύνταξη  δεν  εγγυάται το μέλλον του Επικουρικού Ταμείου. «Οι νέοι εργαζόμενοι  να μπορούν  να δημιουργούν ένα ατομικό συνταξιοδοτικό  κουμπαρά… Είναι σημαντικό  να ενισχύεται  η ελευθερία επιλογών των νέων ανθρώπων». (Συνέντευξη  Χατζηδάκη  στην «Καθημερινή» 21.3.2021 ).

Από «αμνησία» προφανώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί για την Κοινωνική απασφάλιση και οι δημοσιογράφοι, δεν μας ενημέρωσαν ότι η  κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη με το ν.2076/1992 και  του  Κ. Σημίτη  με το ν.2676/1999 επέβαλαν στα ασφαλιστικά Ταμεία την «επένδυση»  μέχρι του  23% των αποθεματικών τους σε μετοχές και με τη μεθοδευμένη κρίση του Χρηματιστηρίου το 2000, οι μετοχές έγιναν φύλλο και φτερό. Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για το μεγάλο φαγοπότι που έγινε τότε σε βάρος των συνταξιούχων και «μικροεπενδυτών». Ούτε τιμωρήθηκε κανένας τότε, ούτε για την κλοπή με  τα δομημένα ομόλογα, ούτε αργότερα για τη ληστεία των ομολόγων.

Μας ζαλίζουν καθημερινά για τα αγαθά της ιδιωτικοποίησης και κανένας αρμόδιος δεν μας υπενθύμισε την τύχη που είχαν οι συνταξιούχοι στις ΗΠΑ από τη χρεοκοπία (Οκτ. 2001) της ENRON, που ένα πρωί βρέθηκαν 4.500.000 Αμερικανοί χωρίς συντάξεις. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του τότε Υπουργού Οικονομικών Πολ Ο’ Νιλ «Εταιρείες πάνε και έρχονται. Οφείλεται και αυτό στη μεγαλοφυΐα του καπιταλισμού»… «Έτσι λειτουργεί το σύστημα». Οι άνθρωποι παίρνουν σωστές ή λανθασμένες αποφάσεις και αναλόγως πληρώνουν τις συνέπειες ή γεύονται τους καρπούς».

Εννοείται ότι τις συνέπειες από τη χασούρα της «επένδυσης» θα την έχουν μόνο οι ασφαλισμένοι, αφού ο κ. Χατζηδάκης φρόντισε να απαλλάξει τους υπεύθυνους του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, αν η «επένδυση» δε θα αποδώσει. Και δε  θα αποδώσει. Αυτό είναι το  μόνο σίγουρο. Γιατί βιάστηκε άλλωστε η Κυβέρνηση να ψηφίσει «ποινικά το ακαταδίωκτο και την πλήρη αστική ασυλία των διαχειριστών των αποθεματικών μας»;

Γιατί δε λένε ξεκάθαρα ότι η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής σύνταξης είναι ένα σχέδιο χρηματοδότησης των ιδιωτών – μεγαλοκαρχαριών από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Αν ήταν να κερδίσουν οι ασφαλισμένοι, γιατί να ιδιωτικοποιήσουν την Επικουρική σύνταξη. Αφελείς δεν είναι. Αφελείς είναι όσοι ακόμη πιστεύουν ότι το αναδιανεμητικό σύστημα δεν εγγυάται την Επικουρική σύνταξή μας, ενώ, αν προτιμήσουν το τζόγο για την Επικουρική, έχουν κάποια ελπίδα… Να κερδίσουν δηλαδή οι συνταξιούχοι και να χάσουν οι κεφαλαιούχοι!

Πηγή: Εκπαιδευτική Λέσχη

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *