Η Χαμάς λέει ότι ο Γουίτκοφ έδωσε προσωπική υπόσχεση να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας σε αντάλλαγμα για τον Ένταν Αλεξάντερ

Οι ΗΠΑ αθέτησαν αμέσως τη συμφωνία, λέει στο Drop Site ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπάσεμ Ναΐμ. «Την πέταξαν στα σκουπίδια» και υπήρξε «μηδενική» πρόοδος όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Drop Site ότι η ομάδα έλαβε ξεκάθαρη δέσμευση από τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ότι δύο ημέρες μετά την απελευθέρωση του Αμερικανού πολίτη και Ισραηλινού στρατιώτη Ένταν Αλεξάντερ, η κυβέρνηση Trump θα υποχρεώσει το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Ο Γουίτκοφ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, υποσχέθηκε επίσης ότι ο Τραμπ θα απευθύνει δημόσια έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός».

«Ήταν μια συμφωνία», δήλωσε ο Μπάσεμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο οποίος έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε απευθείας συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους. Είπε ότι η υπόσχεση δόθηκε από τον «ίδιο τον Γουίτκοφ». Σε συνέντευξή του στο Drop Site, ο Ναΐμ είπε ότι η συμφωνία ήταν: «Αν απελευθερώσουμε τον [Αλεξάντερ], ο Τραμπ θα μιλήσει ευχαριστώντας τη Χαμάς για τη χειρονομία της, υποχρεώνοντας το Ισραήλ τη δεύτερη μέρα να ανοίξει τα σύνορα και να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, και [ο Τραμπ] θα ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου».

«Δεν έκανε τίποτα από αυτά», πρόσθεσε ο Ναΐμ. «Δεν παραβίασαν τη συμφωνία. Την πέταξαν στα σκουπίδια».

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η απελευθέρωση του Αλεξάντερ, ο οποίος απήχθη από Παλαιστίνιους μαχητές στις 7 Οκτωβρίου 2023 από την ισραηλινή στρατιωτική βάση όπου υπηρετούσε, ήταν ένα σημαντικό γεγονός: Ήταν ο πρώτος άνδρας στρατιώτης που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς από την έναρξη του πολέμου πριν από 19 μήνες. Η Χαμάς δήλωσε τον απελευθέρωσε ως «χειρονομία καλής θέλησης» προς τον Τραμπ και επειδή πίστευε ότι είχε λάβει δέσμευση ότι η απελευθέρωση του Αλεξάντερ θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση παράδοση τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων στη Γάζα.

Την Παρασκευή, καθώς ο Τραμπ ολοκλήρωνε την περιοδεία του στα κράτη του Κόλπου, αναφέρθηκε εν συντομία στον πόλεμο στη Γάζα και στην τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ. Εδώ και 76 ημέρες, το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο στη Γάζα όλων των τροφίμων, φαρμάκων, νερού και καυσίμων. Η πολιορκία έχει βυθίσει τον πληθυσμό σε κατάσταση επιβαλλόμενης πείνας. Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας αντιμετωπίζει σοβαρά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας και χιλιάδες παιδιά υποφέρουν ήδη από οξύ υποσιτισμό. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν δραματικά τους επόμενους μήνες, αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός. «Κοιτάμε τη Γάζα και πρέπει να το τακτοποιήσουμε», δήλωσε ο Τραμπ σε δημόσια εκδήλωση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Πολλοί άνθρωποι λιμοκτονούν. Πολλοί άνθρωποι. Συμβαίνουν πολλά άσχημα πράγματα».

Ο Ναΐμ αναγνώρισε τα σχόλια του Τραμπ για την πείνα στη Γάζα, αλλά επισήμανε ότι, την προηγούμενη ημέρα, ο Τραμπ είχε θέσει και πάλι την προοπτική κατάληψης της Γάζας από τις ΗΠΑ και είπε ότι θα ήταν «υπερήφανος» να «πάρει» το παλαιστινιακό έδαφος και να το «κάνει απλώς μια ζώνη ελευθερίας». Τον Φεβρουάριο, στεκόμενος δίπλα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ήθελε να μετατρέψει τη Γάζα σε μια αμερικανικής ιδιοκτησίας «Ριβιέρα στη Μέση Ανατολή».

«Δεν έχουμε να κάνουμε με σταθερή, κανονική πολιτική», δήλωσε ο Ναΐμ. Ο Τραμπ «μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εμείς ζητάμε για πράξεις. Δε ζητάμε για λόγια ή για δηλώσεις. Η ανθρωπιστική καταστροφή πρέπει να τελειώσει αμέσως και αυτό είναι υποχρέωση, δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Και ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

«Αν κάποιος περιμένει να πετύχει άλλους στόχους χωρίς να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Παλαιστίνη, ιδίως στη Γάζα», πρόσθεσε ο Ναΐμ, “νομίζω ότι – δεν μπορώ να πω ότι έχει παραισθήσεις, αλλά ότι είναι μεγάλος ονειροπόλος το λιγότερο”.

Το «ανθρωπιστικό» σχέδιο του Τραμπ

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ προωθούν σχέδια, τα οποία δεν θα συνδέονται με οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, για την παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα εξουσιοδοτήσει έναν νεοσύστατο «μη κυβερνητικό» οργανισμό να εφαρμόσει επίσημα το πρόγραμμα μαζί με τους Αμερικανούς εργολάβους ασφαλείας. Αυτή η πρόταση για τη διανομή της βοήθειας περιλαμβάνει ένα σύστημα πολιτικού ελέγχου και θερμιδικών περιορισμών και θα απαιτούσε από τους Παλαιστίνιους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να περνούν από εκτεταμένους ελέγχους ασφαλείας για να λαμβάνουν πενιχρές μερίδες τροφίμων. Οι προεγκεκριμένοι εκπρόσωποι οικογενειών στη Γάζα θα επιτρέπεται να παραλαμβάνουν προμήθειες τροφίμων μία φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα σύμφωνα με το σχέδιο. Ενώ δεν θα είναι οι ισραηλινές δυνάμεις που θα διανέμουν τη βοήθεια, ο στρατός θα εμπλέκεται στην ασφάλεια.

«Υπάρχει στον αέρα ένα σχέδιο που έχει προσφερθεί -το οποίο έχει επικριθεί από κάποιους- αλλά επιτρέπει στους ανθρώπους να λαμβάνουν βοήθεια χωρίς να την κλέβει η Χαμάς. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση με τρόπους που πιστεύουμε ότι είναι εποικοδομητικοί και παραγωγικοί», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. «Είμαστε ανοιχτοί σε μια εναλλακτική λύση, αν κάποιος έχει μια καλύτερη».

Τα Ηνωμένα Έθνη και δεκάδες διεθνείς ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας που εργάζονται στη Γάζα έχουν καταγγείλει την πρόταση, λέγοντας ότι θα μετατρέψει την πρόσβαση σε τρόφιμα και άλλα εφόδια που είναι απαραίτητα για τη ζωή σε όπλο. Ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός ακολουθούμενη από απεριόριστη ροή βοήθειας στη Γάζα.

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας, μια νέα ομάδα που υποστηρίχθηκε από τον Τραμπ και είναι εγγεγραμμένη στην Ελβετία, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για να αρχίσει να δραστηριοποιείται στη Γάζα μέχρι το τέλος Μαΐου. Το Ισραήλ ανέφερε ότι η διανομή της βοήθειας θα γίνεται από τη νότια Γάζα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του δηλωμένου στόχου του Ισραήλ να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους από τη βόρεια και κεντρική Γάζα προς το νότο.

Στις 4 Μαΐου, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Άρμα του Γεδεών», το οποίο απείλησε να εφαρμόσει εάν η Χαμάς δεν συνθηκολογήσει στις απαιτήσεις του Ισραήλ μέχρι να ολοκληρώσει ο Τραμπ την περιοδεία του στον Κόλπο. Ο ρητός στόχος του θα ήταν η «κατάκτηση της Λωρίδας της Γάζας»: μια κατοχή χωρίς τέλος που θα επιβαλλόταν με «ευρείας κλίμακας» επιθέσεις και την καταστροφή των εναπομεινάντων υποδομών της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι θα στοιβάζονταν στην ερημιά αυτού που κάποτε ήταν η Ράφα.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν του ταξιδιού του Τραμπ στον Κόλπο, ο Νετανιάχου ενέκρινε μια δραματική κλιμάκωση των τρομοκρατικών βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα και άρχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος τμημάτων της Γάζας.

Την Παρασκευή, περισσότεροι από 90 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Σχεδόν 3.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ επανεκκίνησε την ανελέητη επίθεσή του στις 18 Μαρτίου, με τουλάχιστον 250 νεκρούς μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, Μουνίρ αλ-Μπαρς, περιέγραψε τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας ως «τις πιο αποτρόπαιες εθνοκαθαρτικές σφαγές».

Ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει διαταγές μαζικής εκτόπισης για την Μπέιτ Λαχία, την Τζαμπάλια και άλλες βόρειες περιοχές, προκαλώντας πανικόβλητες οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να έχουν ασφαλές καταφύγιο. «Είτε βρίσκεστε σε καταφύγια, σκηνές ή κτίρια… απομακρυνθείτε αμέσως προς τα νότια», έγραφαν φυλλάδια που έριξε ο ισραηλινός στρατός πάνω από τις περιοχές. Πλάνα που περιήλθαν στην κατοχή του Al Jazeera κατέγραψαν τις ισραηλινές δυνάμεις να στοχοποιούν και να σκοτώνουν πολίτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν με πυρά πυροβολικού. Οι εντολές αναγκαστικής εκκένωσης ήρθαν λίγες ώρες μετά τον θάνατο 66 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της νύχτας στα βόρεια, σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου της Ινδονησίας – όπου εικόνες που δημοσίευσαν μάρτυρες έδειχναν πτώματα να κείτονται στα πατώματα των επειγόντων περιστατικών.

Στη βόρεια Γάζα, ο παραϊατρικός Μοχάμεντ Αμπού Λουέι ανέφερε πάνω από 15 αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν πυκνοκατοικημένες κατοικημένες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων του Ταλ αλ-Ζαατάρ και του καταυλισμού Τζαμπαλία. Ολόκληρες οικογένειες παραμένουν παγιδευμένες ή αγνοούνται κάτω από τα ερείπια. Ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας της Γάζας, περιέγραψε την επίθεση ως «μια νύχτα των φρικών της Ημέρας της Κρίσης». Περιέγραψε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ενέτειναν τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς, χτυπούσαν κατοικημένα σπίτια χωρίς προειδοποίηση και στόχευαν πληρώματα ασθενοφόρων που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν επιζώντες.

Η Χαμάς δηλώνει «μηδενική» πρόοδο στην κατάπαυση του πυρός

Ενώ ο Γουίτκοφ, σύμφωνα με τη Χαμάς, είχε υποσχεθεί ότι οι ΗΠΑ θα διευκόλυναν την άρση του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ δύο ημέρες μετά την απελευθέρωση του Αλεξάντερ, οι ΗΠΑ φάνηκε να εγκαταλείπουν εντελώς τη συμφωνία. Στις 13 Μαΐου, την επομένη της απελευθέρωσης του Αλεξάντερ από τη Χαμάς, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια μαζική σειρά αεροπορικών επιδρομών στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας 28 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο Μοχάμεντ Σινουάρ, αδελφός του εκλιπόντος πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Ο Μοχάμεντ Σινουάρ ανέλαβε τη διοίκηση των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, αφού το Ισραήλ δολοφόνησε τους προηγούμενους διοικητές της Μοχάμεντ Ντέιφ και Μαρουάν Ίσα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πρότειναν ότι η στοχοποίηση του Σινουάρ θα μπορούσε να μαλακώσει τη στάση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι ο διοικητής των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ επέβαλε μια σκληρή γραμμή. Η Χαμάς δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο του Σινουάρ και ο Ναΐμ απέρριψε την ιδέα ότι η δολοφονία του θα είχε κάποιο αντίκτυπο. «Νομίζω ότι αυτό είναι μέρος της ισραηλινής στρατηγικής, αλλά έχει αποδειχθεί ότι αυτή η στρατηγική αποτυγχάνει εδώ και 17 μήνες. Σκότωσαν τον Γιάχια Σινουάρ, σκότωσαν τον Ντέιφ, σκότωσαν τον Μαρουάν Ίσα. Έχουν σκοτώσει πολλούς ηγέτες και κανείς δεν έχει δει μια σαφή κατάρρευση, όχι μόνο στη διαπραγμάτευση, αλλά και σε ολόκληρη τη μάχη, το σύνολο των μαχητών, τις τακτικές και τις στρατηγικές», δήλωσε ο Ναΐμ. «Η απόφαση των διαπραγματεύσεων δεν είναι υπόθεση ενός ατόμου. Αυτή αποφασίζεται από πολλούς ανθρώπους μέσα κι έξω από τη Γάζα».

Ο Γουίτκοφ και ο Άνταμ Μπόλερ, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τους ομήρους, πραγματοποίησαν αρκετές συναντήσεις στη Ντόχα αυτή την εβδομάδα με ισραηλινούς διαπραγματευτές, καθώς και με τοπικούς διαμεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο. Ενώ και οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν δημοσίως την αισιοδοξία τους αυτή την εβδομάδα ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να βρίσκεται στον ορίζοντα, ο Ναΐμ δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος. «Μηδέν», είπε. «Μεγάλο μηδέν».

«Γύρισαν πίσω στο να μιλούν για την ισραηλινή πρόταση ή την πρόταση από Ισραήλ-Γουίτκοφ, σαν να μην συνέβη τίποτα τις τελευταίες μία ή δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης του Αλεξάντερ, ο οποίος απελευθερώθηκε στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών με τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Ναΐμ. «Επιμένουν σε σταδιακές ή μερικές συμφωνίες. Μιλάνε για μερικές συμφωνίες για την απελευθέρωση κάποιων κρατουμένων για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε ανοιχτές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία δέσμευση για τον τερματισμό του πολέμου».

Τα ισραηλινά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν την Παρασκευή ότι αυτή την εβδομάδα δεν σημειώθηκε καμία σημαντική ανακάλυψη στη Ντόχα. Το YNet ανέφερε ότι μετά από δύο ημέρες συναντήσεων, ο Γουίτκοφ «παραιτήθηκε και αφήνει το Ισραήλ να πάρει τις αποφάσεις». Οι Times of Israel ανέφεραν ότι μπροστά στην άρνηση του Νετανιάχου να κάνει παραχωρήσεις, «ο Γουίτκοφ είπε σε άλλους διαμεσολαβητές ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να αναγκάσει το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα».

Στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας, ο Ναΐμ δήλωσε ότι οι διαμεσολαβητές δεν παρουσίασαν ουσιαστικές αλλαγές στο λεγόμενο «προσχέδιο Γουίτκοφ» που κυκλοφόρησε από Αιγύπτιους διαμεσολαβητές τον Απρίλιο και το οποίο περιήλθε στο Drop Site. Η βραχυπρόθεσμη πρόταση Γουίτκοφ καταργούσε κρίσιμα στοιχεία του πλαισίου από την αρχική συμφωνία 3 φάσεων που είχε υπογραφεί από τη Χαμάς και το Ισραήλ τον Ιανουάριο, η οποία θα έφερνε την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και την κήρυξη μιας «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός». Το σχέδιο του Γουίτκοφ περιελάμβανε σημαντικές αλλαγές που η Χαμάς δήλωσε ότι δεν θα αποδεχόταν, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, το Ισραήλ θα ξεκινούσε την πλήρη αποχώρηση των δυνάμεών του στο τέλος της πρώτης φάσης. Σύμφωνα με το σχέδιο Γουίτκοφ, ωστόσο, το Ισραήλ θα επανατοποθετούσε τις δυνάμεις του μόνο στο σημείο όπου βρίσκονταν στις 2 Μαρτίου, αφήνοντάς τες οχυρωμένες σε διάφορες θέσεις στη Γάζα χωρίς σαφώς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποχώρηση.

Οι περιφερειακοί διαμεσολαβητές έχουν πει στη Χαμάς ότι το Ισραήλ παραμένει σταθερό στη θέση του ότι θα συμμετάσχει μόνο σε βραχυπρόθεσμες συμφωνίες που θα απελευθερώνουν τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους από τη Γάζα, χωρίς να αναλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για την απόσυρση των δυνάμεών του ή τον τερματισμό του πολέμου. Η Χαμάς έχει υποστηρίξει ότι δεν θα απελευθερώσει άλλους αιχμαλώτους εκτός εάν το πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνει μια σαφώς καθορισμένη πορεία προς την αποχώρηση του Ισραήλ και μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός σύμφωνα με τους όρους της αρχικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιανουάριο. «Η παράδοση των [ισραηλινών] αιχμαλώτων θα γίνει μόνο αφού δούμε την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και μια σαφή δήλωση για το τέλος του πολέμου», δήλωσε ο Ναΐμ.

Ο Ναΐμ, ο οποίος ήταν ένας από τους δύο ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς που συναντήθηκαν απευθείας με τον Μπόλερ τον Φεβρουάριο και αποτελεί κεντρικό πρόσωπο στις συνεχιζόμενες άμεσες και έμμεσες επικοινωνίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει συχνά στείλει αντιφατικά μηνύματα. «Μερικές φορές ακούμε μια θετική απάντηση ή κάτι που δείχνει πρόοδο προς τα εμπρός στο όραμά τους, αλλά ξαφνικά επιστρέφουν στην ίδια ισραηλινή αφήγηση, στους ισραηλινούς όρους», δήλωσε ο Ναΐμ. Περιέγραψε τη διαδικασία της προσπάθειας να αποσαφηνιστούν οι θέσεις της κυβέρνησης Τραμπ λιγότερο ως μια αξιολόγηση διπλωματικής στρατηγικής και περισσότερο σαν την παρακολούθηση ενός οικονομικού χαρτοφυλακίου. «Όπως τα χρηματιστήρια, πρέπει να παρακολουθείς λεπτό προς λεπτό για να είσαι σίγουρος ότι θα κερδίσεις κάτι στο τέλος. Όπως ξέρετε, το χρηματιστήριο το πρωί έχει μια διάθεση, στη μέση της ημέρας έχει μια άλλη διάθεση και στο τέλος της ημέρας έχει μια τρίτη διάθεση. Νομίζω ότι αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις».

Οι διαμεσολαβητές, είπε ο Ναΐμ, πρότειναν ότι αν δεν επιτευχθεί μακροπρόθεσμη συμφωνία μέχρι το τέλος της βραχυπρόθεσμης εκεχειρίας, αυτή θα μπορούσε να παραταθεί για άλλη μια περίοδο κατά την οποία θα απελευθερώνονταν περισσότεροι αιχμάλωτοι.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να είστε 100% σίγουροι: δεν θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία. Στο τέλος των 45 ημερών [το Ισραήλ] θα πει: «Αποτύχαμε», όπως έκανε ήδη ο Νετανιάχου στην αρχική συμφωνία, και θα πει μετά από 45 ημέρες: «Για να παρατείνουμε τις διαπραγματεύσεις, θέλουμε να πάρουμε περισσότερους αιχμαλώτους, αλλιώς επιστρέφουμε στον πόλεμο και την πείνα»», υποστήριξε ο Ναΐμ. «Θα είμαστε στην ίδια θέση με σήμερα, που σημαίνει ότι σε μία ή το πολύ σε δύο συνεδρίες θα έχετε παραδώσει όλους τους κρατούμενους». Και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε λογικός ή συνετός διαπραγματευτής θα δεχόταν μια τέτοια συμφωνία».

Ο Νετανιάχου δεν έχει κρύψει ότι σκοπεύει να κάνει ακριβώς αυτό που υποψιάζεται η Χαμάς. «Ίσως η Χαμάς πει: ‘Περιμένετε, θέλουμε να απελευθερώσουμε άλλους 10 [αιχμαλώτους]. Ωραία, φέρτε τους. Θα τους πάρουμε. Και μετά θα μπούμε μέσα. Αλλά δεν θα υπάρξει καμία κατάσταση όπου θα σταματήσουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συγκέντρωση τραυματισμένων Ισραηλινών στρατιωτών τη Δευτέρα.

Ο Ναΐμ δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, εκτός εάν ο Τραμπ αναγκάσει το Ισραήλ «Εάν [ο Νετανιάχου] εξακολουθεί να απολαμβάνει ατιμωρησία από τους Αμερικανούς και τις δυτικές χώρες και η αίσθηση στη διεθνή κοινότητα είναι ότι μπορεί» να παραβιάζει τις συμφωνίες, δήλωσε ο Ναΐμ, τότε οι διαπραγματεύσεις είναι άσκοπες. «Όσο το Ισραήλ έχει ελεύθερα χέρια και συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο παιδί, ως κράτος ταραξίας, μπορεί να το κάνει ξανά και ξανά».

Πηγή: Drop Site News

Μετάφραση: antapocrisis

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *